Žmogaus organizme maistinės skaidulos yra naudingos todėl, kad jos ne tik padeda žarnynui greičiau veikti, bet prisideda prie to, kad kuo greičiau iš organizmo pasišalintų nereikalingos riebalų sankaupos. Be to, jos lėtina patį virškinimo procesą, todėl ilgesnį laiką išsaugomas sotumo jausmas.
Ką gero žmogui duoda skaidulinio maisto įtraukimas į dienos racioną?
Maistinės skaidulos yra vertos pagyrimo už tai, kad jos prisideda prie cholesterolio kiekio mažinimo organizme. Jų dėka palaikomas normalus kūno svoris, nes šių skaidulų turintis maistas nėra kaloringas.
Kadangi organizmas jų nevirškina, jos iš skrandžio keliauja tiesiai į gaubtinę žarną ir tenai tampa gerųjų bakterijų maistu, todėl yra labai naudingos sveikatai.
Puiku ir tai, kad maistinės skaidulos prisideda prie cukraus kiekio kraujyje reguliavimo, todėl jos ypač yra reikalingos sergantiems cukralige. Taip pat šios skaidulos mažina riziką susirgti žarnyno vėžiu.
Kokie vaisiai, kokios uogos ir daržovės turi daug maistinių skaidulų?
Tarp vaisių daugiausiai skaidulų turi kriaušės, nuo jų neatsilieka ir obuoliai. Greta jų rikiuojasi bananai ir avokadai.
Pastarieji yra verti išskirtinio dėmesio ir todėl, kad juose yra labai daug sveikų riebalų. Uogų karalijoje ypač daug skaidulų turi braškių ir aviečių uogos.
Vertinant daržoves, maistinėmis skaidulomis yra turtingos morkos, burokėliai ir skaldyti žirniai, ypač gardi yra jų sriuba.
to, morkose yra gausu vitaminų K ir B6 bei karotino, kuris patekęs į organizmą virsta vitaminu A. Tuo tarpu burokėliai yra turtingi geležies, kalio, mangano ir vario.
Ką daryti tada, jei žmogui yra per sunku suvalgyti tiek skaidulinio maisto, kiek reikia?
Žmogui, kuriam suvalgyti daug maistinių skaidulų turinčių produktų yra misija neįmanoma, apsimoka rinktis skaidulų turinčius maisto papildus, nes juose viskas yra koncentruota. Patariama rinktis tokius papildus, kurie susideda iš kelių rūšių šaltinių.
Pavyzdžiui, tai gali būti tirpios maistinės skaidulos, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje bei reguliuoja cukraus kiekį, arba netirpios skaidulos, kurios apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir padeda laiku pašalinti iš organizmo nesunaudotos produkcijos atliekas.