Penktadienis, 27 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

J. Steponavičiūtė: juoda duona tinka ir desertams

www.alkas.lt
2024-04-21 10:45:00
0
Deserto gaminimas | J. Steponavičiūtės nuotr.

Deserto gaminimas | J. Steponavičiūtės nuotr.

Juoda ruginė duona daugeliui siejasi su sūriais patiekalais. O kaip skamba derinys su klevų sirupu ar makadamijų riešutais? Maisto tinklaraštininkės, knygos „Kitchen Julie“ autorės Julijos Steponavičiūtės įsitikinimu, išskirtinis juodos duonos skonis ir tekstūra leidžia atrasti pačius netikėčiausius skonių derinius, svarbu – nepabijoti ieškojimų.

„Ruginio salyklo kompleksiškumo ir miltų derinys sukuria išskirtinius juodos duonos poskonius, kurie papildo su ja valgomų produktų skonį. Tuomet juoda duona gali būti ne tik patiekalo pagrindas, bet ir išskirtinis prieskonis“, – teigia maisto tinklaraštininkė.

Pasak „Fazer Lietuva“ originalių receptų idėjų partnerės J. Steponavičiūtės, juodą duoną galima derinti su įvairiais gaminiais bei sukurti ir sūrius, ir saldžius patiekalus.

„Lietuviai tradiciškai yra įpratę juodą duoną dažniau valgyti su riebesniais, sunkesniais gaminiais, tokiais kaip kumpiai, dešros ar įvairios mišrainės. Tvirta juodos duonos struktūra ir išraiškingas skonis atitinka minėtų gaminių intensyvumą. Tačiau juoda duona puikiai dera ir gaivesniuose deriniuose, pavyzdžiui, žalėsių salotose, su keptu pusryčių omletu ar netgi kaip deserto dalis traškių saldžių trupinių pavidalu“, – pasakoja populiarios maisto receptų knygos autorė.

Anot maisto tinklaraštininkės, juoda duona dažniausiai turi saldžių natų, kurias dar labiau išryškina sūrus maistas. Pavyzdžiui, išraiškingesni saldumo ir sūrumo deriniai gaunami juodą duoną derinant su sūriais arba sūrumo turinčiais salotų padažais.

„Juoda duona puikiai papildo patiekalus, kurių skonyje trūksta saldumo, kitaip sakant, sūrumo ir rūgštumo turintis maistas su juodos duonos saldumu kuria harmoniją“, – pastebi J. Steponavičiūtė.

Receptų kūrėja patiekalų su juoda duona gamybai pataria rinktis tokią duoną, kurios sudėtyje rasite tik aiškiai suprantamus ingredientus. Svarbu atkreipti dėmesį į duonoje esančio cukraus bei druskos kiekį bei rinktis duoną turinčią daug skaidulinių medžiagų. Įkvėpimui J. Steponavičiūtė dalijasi ir keliais lengvais, burnoje tirpstančiais bei išraiškingais receptais su juoda duona.

Keptas omletas su smidrais ir duonos paplotėliu

Reikės:

  • 1 riekės „Bočių“ juodos duonos;
  • kelių šviežių smidrų;
  • 1 kiaušinio;
  • šlakelio tyro alyvuogių aliejaus;
  • saujelės kietojo tarkuoto sūrio;
  • juodųjų pipirų ir jūros druskos.

Šiam patiekalui reikalingas nedidelis keramikinis indas, tinkamas kepti orkaitėje. Juodos duonos riekę (rinkausi „Bočių“ juodą duoną) paskrudinu orkaitėje arba skrudintuvėje, iš jos išpjaunu kepimo indo skersmens dydžio pagrindą omletui ir dedu į kepimo indą. Aliejumi patepu indo vidinius kraštus, dedu gabalėliais sulaužytus smidrus ir ant viršaus supilu išplaktą kiaušinį. Pabarstau juodaisiais pipirais, druska ir užtarkuoju sluoksnį kietojo sūrio. Kepu 180 °C orkaitėje maždaug 15 min. arba kol omletas išsipučia ir sutvirtėja.

Žalėsių salotos su česnakiniu padažu, pistacijomis ir duonos krutonais .

Reikės:

Salotoms:

  • 2 riekių „Bočių“ bemielės juodos duonos;
  • šaukšto pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
  • didelės saujos šviežių špinatų;
  • didelės saujos šviežios rukolos;
  • saujelės smulkintų svogūnų laiškų;
  • saujelės smulkintų krapų;
  • saujelės smulkintų kepintų ir sūdytų pistacijų branduolių.

Padažui:

  • 1–2 šaukštų majonezo;
  • 1 šaukšto obuolių arba baltojo vyno acto;
  • 1 sutraiškytos česnako skiltelės;
  • 1 šaukštelio dižono garstyčių;
  • šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Padažo ingredientus sumaišyti. Juodą duoną (šiam receptui rinkausi „Bočių“ bemielę juodą duoną) supjaustyti nedideliais kvadratėliais, įtrinti aliejumi ir paskleidus skardoje kepti 180 °C orkaitėje apie 15 min., kol taps traškūs. Pravėsusius krutonus sumaišyti su padažu bei salotomis ir patiekti iškart. Puikaus skonio salotas galima valgyti vienas, taip pat patiekti kaip garnyrą.

Riešutiniai juodos duonos trupiniai desertams

Reikės:

  • 2 riekių „Bočių“ juodos duonos;
  • šaukšto medaus arba klevų sirupo;
  • žiupsnio druskos;
  • saujelės smulkintų makadamijų riešutų (ar kitų mėgstamų riešutų).

Duoną susmulkinti iki trupinių, sumaišyti su riešutais bei medumi ir druska. Kepti 160 °C orkaitėje paskleidus skardoje apie 10–15 min. Patiekti kiek pravėsusius su mėgstamais ledais arba plakta grietinėle ir šviežiomis uogomis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Duona – nepakeičiama stalo karalienė
  2. Duona – naudinga, tačiau ne vakarienei
  3. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  4. Iš gaiviųjų melionų – net ir duona
  5. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  6. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  7. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?
  8. Duona vis dažniau kepama namuose
  9. Duona įgauna vis naujus skonius
  10. Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?
  11. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  12. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?
  13. Ką valgome: duoną ar chemikalus?
  14. Duona – reikšmingas druskos šaltinis
  15. Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Naujienos

Prezidentas EVT: būtina skubiai stiprinti ES gynybos pajėgumus

2025 06 26
Pinigai
Lietuvoje

Gynybos fondą papildys pajamos iš naujų šaltinių

2025 06 26
Seimas | Seimo kanceliarijos nuotr.
Lietuvoje

Keisis antroji pensijų kaupimo pakopa

2025 06 26
Liberalai
Lietuvoje

Liberalai mokesčių reformą vadina principų išdavyste

2025 06 26
Saulės elektrinė
Energetika

Saulės ir vėjo elektrines bus galima įrengti paprasčiau

2025 06 26
Pinigai | pixabay.com, 22737298 nuotr.
Lietuvoje

Seimas įteisino GPM įstatymo pakeitimus

2025 06 26
Kariuomenė
Lietuvoje

Keisis Lietuvos kariuomenės struktūra

2025 06 26
Daugiabutis | enmin.lrv.lt nuotr,
Lietuvoje

Seimas patvirtino NT mokestį

2025 06 26

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • TV-KADR apie Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas
  • Mahyar Tousi apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
  • Europos ateitis? apie J. Panka. Imigrantai – nuskriausti žmonės ar naujieji Europos šeimininkai?
  • Kas žudynėms skatina??? apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Nebūtinai brangu, bet tikrai įspūdinga: kaip dizaino sprendimai keičia namų pojūtį
  • Google Ads ar SEO? Kur investuoti, jei biudžetas ribotas?
  • Prezidentas EVT: būtina skubiai stiprinti ES gynybos pajėgumus
  • Gynybos fondą papildys pajamos iš naujų šaltinių

Kiti Straipsniai

Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Kava

Kokie lietuvių kavos vartojimo įpročiai?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • TV-KADR apie Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas
  • Mahyar Tousi apie Hagoje – istoriškai jautrus NATO viršūnių susitikimas: dėmesio centre – Ukraina, Irano krizė ir Trampo grįžimas
  • Europos ateitis? apie J. Panka. Imigrantai – nuskriausti žmonės ar naujieji Europos šeimininkai?
  • Kas žudynėms skatina??? apie Ukraina gali nugalėti Rusiją net be JAV: pagrindinis vaidmuo tenka Europai
  • Rimvydas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Migrantų maištas | pexels.com, comlatrobo nuotr.

77 procentai išaiškintų prievartautojų Paryžiuje pernai buvo užsieniečiai

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai