Pirmadienis, 30 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vaisius, anksčiau žymėjęs aukštą padėtį

www.alkas.lt
2024-04-13 08:55:00
0
Ananasas | pixabay.com, Beesmurf nuotr.

Ananasas | pixabay.com, Beesmurf nuotr.

XIX amžiuje ananasai buvo taip vertinami, kad ilgainiui patapo prabangos ir svetingumo simboliu, o turtingos šeimos Europoje ir Šiaurės Amerikoje šiuos vaisius savo vakarėliams nuomodavosi kaip statuso simbolį. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šiais laikais taip pat reikėtų vertinti ananasus dėl jų sveikatai palankių savybių: pavyzdžiui, nedideliame jų kiekyje (apie 160 g) yra daugiau nei 100 proc. vitamino C siūlomos paros normos.

Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kaip ananasus panaudoti pikantiškiems kepsninių patiekalams: tai jiems suteiks ne tik kontrastuojančio saldumo, bet ir ryškesnių spalvų.

Visokeriopa pagalba kūnui

Ananasai – daugelio mėgstami vaisiai: juose puikiai dera saldūs ir rūgštūs skoniai, o šiltesnėmis dienomis atgaivina sultingas minkštimas. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad skanaudami ananasų, praturtiname savo organizmą išties nemenku vitamino C kiekiu, o juose esančios skaidulos leidžia pajausti sotumą.

„Ananasuose ypač gausu vitamino C – maždaug 100 g šviežio vaisiaus yra apie 48 mg vitamino C. Ši medžiaga itin svarbi imuninei sistemai stiprinti, odos sveikatai gerinti ir kolageno gamybai. Be to, ananasuose yra daug mangano, kuris būtinas kaulų sveikatai, medžiagų apykaitai ir antioksidacinei apsaugai. Juose taip pat yra mažesnis kiekis vitaminų A, B6 ir K bei mineralų, tokių kaip varis ir kalis“, – vardija gydytoja dietologė.

Ji papildomai išskiria ananasuose gausiai esančio vitamino C naudas: tai – ne tik imuninės sistemos sergėtojas, bet ir jaunystės eliksyras. „Šis vitaminas būtinas kolageno sintezei – baltymui, kuris suteikia odai struktūrą ir padeda išlaikyti jos elastingumą bei jaunatvišką išvaizdą. Be to, ananasuose esantys antioksidantai padeda kovoti su laisvaisiais radikalais, kurie gali pažeisti odos ląsteles ir pagreitinti senėjimą.“

Dr. E. Gavelienė priduria, kad tuo dar nesibaigia ananasų maistinės naudos, mat šis vaisius taip pat pasižymi nedideliu kaloringumu ir nemažu skaidulų kiekiu. Anot mitybos specialistės, vienoje šviežių ananasų gabalėlių porcijoje yra tik apie 80 kalorijų, o skaidulų – net 2,3 g, tad galime pajusti sotumą suvalgydami nedidelį kiekį vaisių.

Vienas išskirtinis fermentas

Pažiūrėjus į ananasų maistinį profilį, panašu, kad šis vaisius nepaliauja žarstytis gerosiomis savybėmis: gydytoja dietologė atkreipia dėmesį į dar vieną jame esančią medžiagą – tai unikalus fermentas, vadinamas bromelainu, kuris yra bene geriausias tinkamo virškinimo draugas.

„Bromelainas padeda skaidyti baltymų molekules ir virškinti, be to, gali sumažinti pilvo pūtimą bei kitus virškinimo sutrikimus. Kai kurie tyrimai rodo, kad bromelainas taip pat gali turėti priešuždegiminių savybių, kurios naudingos asmenims, turintiems virškinimo sutrikimų, pavyzdžiui, sergantiems uždegiminėmis žarnyno ligomis. Tad reguliarus ananasų vartojimas kaip subalansuotos mitybos dalis gali padėti kovoti su kai kuriomis ligomis ir stiprinti bendrą sveikatą“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Kada ananasus vartoti atsargiau?

Vis dėlto, nepaisant visų ananasų teikiamų naudų kūnui, gydytoja dietologė perspėja, kad juos būtina vartoti saikingai, ypač tiems, kurie turi tam tikrų sveikatos sutrikimų, mat didelis ananasų rūgštingumas ir juose esantis bromelainas kai kam gali sukelti virškinimo sutrikimų ar alerginių reakcijų.

„Taip pat atsargūs turėtų būti vartojantys kraują skystinančius vaistus arba turintys kraujavimo sutrikimų, nes bromelainas gali padidinti kraujavimo riziką. Be to, dėl natūralaus cukraus kiekio ananasus į savo mitybą įtraukdami cukriniu diabetu sergantys ar angliavandenių suvartojimą kontroliuojantys asmenys turėtų ypač atkreipti dėmesį į porcijų dydį“, – pataria dr. E. Gavelienė.

Kvapnūs kepsninių patiekalai neapsieis be ananasų garnyro

Po truputį įsibėgėjant kepsninių metui, vis dažniau užuodžiame kaimynų ar savo šeimos susibūrimuose čirškinamos mėsos aromatą. Dažnai nemažiau svarbus grilintos mėsos priedas būna šalia patiekiamas garnyras. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad šiam patiekalo priedui reikėtų dairytis ne tik daržovių, bet ir vaisių, ypač garnyrui tinka ananasai: juos galima paruošti tiek pikantiškiau, tiek pabrėžti natūralų jų saldumą. Vis dėlto, ekspertė teigimu, reikėtų nusimanyti ir apie tinkamą šių vaisių paruošimą.

„Jei nusprendžiate šalia grilintos mėsos patiekti ananasų garnyro, reikėtų tinkamai paruošti šiuos vaisius kepimui ant grotelių. Pirmiausia nupjaukite ananaso viršų ir apačią, tada pastatykite jį vertikaliai ir atsargiai nupjaukite odelę, įsitikinkite, kad pašalinote visas akutes. Kai odelė pašalinta, supjaustykite ananasą griežinėliais, žiedais arba gabalėliais, priklausomai nuo jūsų pageidavimų ir ruošiamo patiekalo. Jei kepimui naudosite medinius iešmelius, bent 30 min. pamirkykite juos vandenyje, kad ant grotelių jie nesudegtų“, – sako prekybos tinklo ekspertė.

Ji pažymi, kad mėgstantys pikantiškus skonius, ananasus gali paruošti atitinkamai pagal tam tikrą marinatą: užteks alyvuogių aliejaus, medaus, laimo sulčių, žiupsnelio druskos bei pipirų mišinio – laimo sulčių rūgštumas ir medaus saldumas sustiprins natūralų ananasų skonį, o kiti ingredientai suteiks sūrumo bei aštrumo.

„Kad būtų pikantiškiau, ananasų griežinėlius apie 30 min. marinuokite minėtų ingredientų mišinyje. Tuomet įkaitinkite kepsninę iki vidutinio karščio ir sudėkite ananasų griežinėlius tiesiai ant grotelių. Kepkite juos po 2–3 min. iš abiejų pusių arba tol, kol atsiras grilio žymių ir ananasai karamelizuosis. Taip paruošti vaisiai puikiai dera su ant grotelių kepta vištiena, kiauliena ar jūros gėrybėmis. Be to, ant grotelių keptus ananasus taip pat galite supjaustyti ir dėti į salsas, salotas arba naudoti kaip pigesnę mėsainių ir takų užtepėlę“, – pataria O. Suchočeva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bananai – energijos suteikiantis vaisius
  2. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  3. Kodėl verta valgyti daržoves ir vaisius, net jei to ir nenorite
  4. Apsinuodijimas maistu. Kaip sau padėti?
  5. Skundžiatės miego sutrikimais? Padėti gali šis maistas
  6. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  7. Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui
  8. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  9. Į iškylą nepamirškite ir arbūzo
  10. Obuolių panaudojimo galimybės – beribės
  11. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  12. Ar visas cinamomas yra tikras?
  13. Išaugo 3 vaisių paklausa: ką iš jų pasigaminti?
  14. Kokio ir kiek sviesto turėtų atsidurti ant stalo
  15. Kriaušės padovanos aibę vitaminų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Seimas
Lietuvoje

Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus

2025 06 30
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas

2025 06 30
Vandens gręžinys
Lietuvoje

Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius

2025 06 30
Pinigai
Lietuvoje

Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

2025 06 30
Europos Sąjunga | 123RF.com nuotr.
Lietuvoje

Lietuva ruošiasi pirmininkavimui ES Tarybai

2025 06 30
Seimas
Lietuvoje

Seimas patikslino Laisvės gynėjo sąvoką

2025 06 30
Vytautas Didysis
Kultūra

2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais

2025 06 30
Lukas Savickas ir Marija Jakubauskienė | alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Priimti Akcinių bendrovių įstatymo pakeitimai

2025 06 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kaprizo netenkino... :( apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • TS-LKD ir liberalai: G. Paluckas diskredituoja Ministro Pirmininko pareigas
  • Pratęstas terminas užregistruoti nelegalius vandens gręžinius
  • Pensijų anuitetų išmokas gauna 5 tūkst. gyventojų

Kiti Straipsniai

Širdis

Liūdni skaičiai: pagal sergamumą infarktu ar insultu pirmaujame Europoje

2025 06 30
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22

Skaitytojų nuomonės:

  • Kaprizo netenkino... :( apie R. Vanagas. O gaidau, ar kalba – jau tik šaukštas?
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie Seimas baigė pavasario sesiją, skaičiuoja darbus
  • skt. apie 2030-ieji paskelbti Vytauto Didžiojo metais
  • Rimvydas apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
  • >+++ apie K. Urba. Kultūros kongreso jubiliejaus pamokos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Keliautojų laukia 20 išskirtinių lankomų kampelių saugomose teritorijose! | vstt.lrv.lt nuotr.

Keliautojų laukia 20 išskirtinių lankomų kampelių saugomose teritorijose!

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai