Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Oro gruzdintuvės sutaupo laiko ir elektros

www.alkas.lt
2023-12-30 18:45:15
0
Gruzdintuvė | pixabay.com, Conmongt nuotr.

Gruzdintuvė | pixabay.com, Conmongt nuotr.

Nors besirūpinantys sveikata vengia kepto riebaluose, o tuo labiau – gruzdinto maisto, populiarėja karšto oro gruzdintuvės, kuriose gaminant nereikia aliejaus arba užtenka jo tik šlakelio. Taigi, galima gardžiuotis traškiu, sultingu ir sveikatai nekenkiančiu maistu: gruzdinti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir vaisius bei daržoves.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad nereikėtų piktnaudžiauti dideliame riebalų kiekyje kepamu ar šildomu maistu, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad karšto oro gruzdintuvės ne tik sutaupo laiko gaminant, bet ir mažina elektros sąnaudas.

Šildykime maistą kiek įmanoma trumpiau

Dažnai pasigaminame maisto porai dienų, o paskui jį šildomės. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia valgyti iškart pagamintą maistą, bet jeigu prireikia jį pasišildyti, geriau nenaudoti daug perteklinių riebalų – aliejaus ar sviesto.

„Didesnis tokių riebalų kiekis gali ne tik pakeisti šildomo maisto skonį, bet ir turėti neigiamos įtakos žmogaus sveikatai.  Rekomenduotina nepiktnaudžiauti ir dideliame riebalų kiekyje verdamu maistu, nes tokie patiekalai yra ne tik sveikatai nepalankūs, bet ir žalingi, mat dideliame kaitinamo aliejaus kiekyje gaminasi sveikatą žalojančios transriebalų rūgštys. Derėtų prisiminti ir tai, kad ilgą laiko intervalą šildomas maistas praranda daugiau maistinių medžiagų, tad tai daryti reikėtų kaip įmanoma trumpiau. Laikantis šių paprastų principų, patiekalo vertė nepablogės“, – sako gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Karšto oro gruzdintuvių privalumai

Šiuo virtuvės prietaisu naudotis lengva ir paprasta net nepatyrusiems kulinarams: jo veikimo principas paremtas karšto oro, kuris patenka pro įrenginio viršų, cirkuliavimu. „Judant karštam orui, maistas, kaip ir kepamas aliejuje, įgauna traškią plutelę bei sultingą vidų. Tačiau viskas vyksta be jokio aliejaus, nebent norėsite šiek tiek apipurkšti gaminamus patiekalus mėgstamu aliejumi.

„Karštas oras gruzdintuvėje tolygiai pasiskirsto, tad pasirinkus tinkamą temperatūrą, patiekalas vienodai apskrunda iš visų pusių bei išlaiko natūralų savo skonį ir įgauna malonų traškumą. Be to, naudojantis šiuo prietaisu, patiekalus paruošti pavyks greičiau ir lengviau nei orkaitėje arba keptuvėje.

Dėl savo mažo dydžio karšto oro gruzdintuvė įkaista greičiau nei orkaitė, todėl ne tik sutaupo laiko gaminant, bet ir mažina elektros sąnaudas: „Norint išsikepti batatus, prancūziškas bulvytes ar net vištieną prireiks daug mažiau laiko, lyginant su orkaite, įprasta gruzdintuve ar kitais virtuvėje naudojamais kepimo įrenginiais,“ – pasakoja O. Suchočeva.

Ne tik gaminti, bet ir pasišildyti

Pasak komercijos operacijų vadovės, karšto oro gruzdintuvę galima naudoti įvairiai – ruošiant šaldytą maistą arba kepant šviežią: vištieną, kepsnius, kiaulienos šonkaulius, lašišą ar įvairiausias daržoves. „Dauguma ruošiamų mėsos gaminių nereikalauja papildomo aliejaus, kadangi jie ir taip yra pakankamai sultingi. Ruošiant mėsą patariu ją apibarstyti tik druska, pipirais bei mėgstamais prieskoniais.

Pasak ekspertės, šildant maistą svarbu nustatyti tinkamą karšto oro gruzdintuvės temperatūrą, geriausia pasirinkti 180 arba 200 laipsnių karštį, o jei šildote bandeles ar kruasanus, derėtų pasirinkti dar žemesnę temperatūrą. „Įdėjus maistą į prietaiso krepšį, nustatykite laikmatį 3–5 minutėms, atsižvelgdami į šildomo maisto tipą. Nepamirškite maisto apversti – taip įsitikinsite, kad abi pusės vienodai pašilo. Labai svarbu šildomo maisto neperkaitinti, kad jis išlaikytų visas teigiamas savybes“, – pataria O. Suchočeva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  2. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  3. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  4. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  5. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  6. Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde
  7. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  8. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  9. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  10. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  11. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  12. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  13. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  14. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  15. Kisielius: tradiciniai ir nauji skoniai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
Gedimino pilies bokštas | J. Butrimaitės nuotr.
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?
  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės
  • Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams
  • Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

Kiti Straipsniai

Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17
Svarstyklės | pixabay.com, Joa70 nuotr.

Kova su antsvoriu: sveikos gyvensenos pakanka ne visada

2025 05 17
Maisto banko akcija | maistobankas.lt nuotr.

Nepasiturintiems paaukota 324 tūkstančiai vienetų maisto

2025 05 12
Pilvo skausmas | pixabay.com, Derneuemann nuotr.

Kaip atpažinti virškinimo infekciją, o ne kaltinti vakarienę?

2025 05 11

Skaitytojų nuomonės:

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę
  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Konstantinas Liuberskis-Žvainys | Alkas.lt koliažas

V. Krikštaponis. Ne vien ginklu, bet ir laisvu spausdintu žodžiu kovojęs už Tėvynės laisvę (IV)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai