Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Oro gruzdintuvės sutaupo laiko ir elektros

www.alkas.lt
2023-12-30 18:45:15
0
Gruzdintuvė | pixabay.com, Conmongt nuotr.

Gruzdintuvė | pixabay.com, Conmongt nuotr.

Nors besirūpinantys sveikata vengia kepto riebaluose, o tuo labiau – gruzdinto maisto, populiarėja karšto oro gruzdintuvės, kuriose gaminant nereikia aliejaus arba užtenka jo tik šlakelio. Taigi, galima gardžiuotis traškiu, sultingu ir sveikatai nekenkiančiu maistu: gruzdinti ne tik mėsą ar žuvį, bet ir vaisius bei daržoves.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad nereikėtų piktnaudžiauti dideliame riebalų kiekyje kepamu ar šildomu maistu, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad karšto oro gruzdintuvės ne tik sutaupo laiko gaminant, bet ir mažina elektros sąnaudas.

Šildykime maistą kiek įmanoma trumpiau

Dažnai pasigaminame maisto porai dienų, o paskui jį šildomės. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, geriausia valgyti iškart pagamintą maistą, bet jeigu prireikia jį pasišildyti, geriau nenaudoti daug perteklinių riebalų – aliejaus ar sviesto.

„Didesnis tokių riebalų kiekis gali ne tik pakeisti šildomo maisto skonį, bet ir turėti neigiamos įtakos žmogaus sveikatai.  Rekomenduotina nepiktnaudžiauti ir dideliame riebalų kiekyje verdamu maistu, nes tokie patiekalai yra ne tik sveikatai nepalankūs, bet ir žalingi, mat dideliame kaitinamo aliejaus kiekyje gaminasi sveikatą žalojančios transriebalų rūgštys. Derėtų prisiminti ir tai, kad ilgą laiko intervalą šildomas maistas praranda daugiau maistinių medžiagų, tad tai daryti reikėtų kaip įmanoma trumpiau. Laikantis šių paprastų principų, patiekalo vertė nepablogės“, – sako gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.

Karšto oro gruzdintuvių privalumai

Šiuo virtuvės prietaisu naudotis lengva ir paprasta net nepatyrusiems kulinarams: jo veikimo principas paremtas karšto oro, kuris patenka pro įrenginio viršų, cirkuliavimu. „Judant karštam orui, maistas, kaip ir kepamas aliejuje, įgauna traškią plutelę bei sultingą vidų. Tačiau viskas vyksta be jokio aliejaus, nebent norėsite šiek tiek apipurkšti gaminamus patiekalus mėgstamu aliejumi.

„Karštas oras gruzdintuvėje tolygiai pasiskirsto, tad pasirinkus tinkamą temperatūrą, patiekalas vienodai apskrunda iš visų pusių bei išlaiko natūralų savo skonį ir įgauna malonų traškumą. Be to, naudojantis šiuo prietaisu, patiekalus paruošti pavyks greičiau ir lengviau nei orkaitėje arba keptuvėje.

Dėl savo mažo dydžio karšto oro gruzdintuvė įkaista greičiau nei orkaitė, todėl ne tik sutaupo laiko gaminant, bet ir mažina elektros sąnaudas: „Norint išsikepti batatus, prancūziškas bulvytes ar net vištieną prireiks daug mažiau laiko, lyginant su orkaite, įprasta gruzdintuve ar kitais virtuvėje naudojamais kepimo įrenginiais,“ – pasakoja O. Suchočeva.

Ne tik gaminti, bet ir pasišildyti

Pasak komercijos operacijų vadovės, karšto oro gruzdintuvę galima naudoti įvairiai – ruošiant šaldytą maistą arba kepant šviežią: vištieną, kepsnius, kiaulienos šonkaulius, lašišą ar įvairiausias daržoves. „Dauguma ruošiamų mėsos gaminių nereikalauja papildomo aliejaus, kadangi jie ir taip yra pakankamai sultingi. Ruošiant mėsą patariu ją apibarstyti tik druska, pipirais bei mėgstamais prieskoniais.

Pasak ekspertės, šildant maistą svarbu nustatyti tinkamą karšto oro gruzdintuvės temperatūrą, geriausia pasirinkti 180 arba 200 laipsnių karštį, o jei šildote bandeles ar kruasanus, derėtų pasirinkti dar žemesnę temperatūrą. „Įdėjus maistą į prietaiso krepšį, nustatykite laikmatį 3–5 minutėms, atsižvelgdami į šildomo maisto tipą. Nepamirškite maisto apversti – taip įsitikinsite, kad abi pusės vienodai pašilo. Labai svarbu šildomo maisto neperkaitinti, kad jis išlaikytų visas teigiamas savybes“, – pataria O. Suchočeva.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Moliūgų likučiams – daug panaudojimo galimybių
  2. Kokosuose – ypatingas maistinių medžiagų derinys
  3. Persimonai – ne tik vitamino A šaltinis
  4. Pistacijos – šventiniams kepiniams ir užkandžiams
  5. Vartojamas su saiku majonezas gali būti naudingas
  6. Raktas į skaniausią picą slypi jos pagrinde
  7. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  8. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  9. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  10. Morkos svarbios ne tik mūsų regai
  11. Kriaušės – rudens sveikatingumo šaltinis
  12. Burokėliai – sveikatai ir energijai
  13. Dietologė ragina neatsisakyti karvės pieno
  14. Riešutai tiks į daugybę patiekalų
  15. Kisielius: tradiciniai ir nauji skoniai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Jonas, Grasilda ir Vytautas Šliūpai
Architektūra

Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų

2025 08 20
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip senąsias kultūros šaknis pristatyti taip, kad jos kalbėtų šiandienos žmogui?
  • Tiškevičių statyta vila, kurioje gyveno pirmasis Palangos burmistras, laukia lankytojų
  • Kauno IX forto muziejuje atidaroma paroda „Lietuvos partizanų batuose…“
  • Kūrybiškiausia vasaros diena Kintuose: nuo lietuviškos dokumentikos, iki prieš šimtmečius parašytos muzikos interpretacijų 

Kiti Straipsniai

Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15
Mėsos kukuliai, maistas | pixabay.com,

Maisto kainas mokyklose ketinama aptarti Seime

2025 08 12
Užkandžiai su lašiša

Mažai darbo – daug skonio: greiti užkandžiai su lašiša

2025 08 10
Uogos, šilauogės

Šilauogės mėgstamos ne tik dėl skonio

2025 08 10

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Konstantinas Liuberskis-Žvainys | Alkas.lt koliažas

V. Krikštaponis. Ne vien ginklu, bet ir laisvu spausdintu žodžiu kovojęs už Tėvynės laisvę (IV)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai