Kiauliena mėgstama visame pasaulyje, nes ją nesunku pagaminti ir derinti su skirtingais garnyrais. Vartojama saikingai ir paruošta be papildomų riebalų ši mėsos rūšis gali turėti ir teigiamą naudą mūsų kūnui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad kiaulienoje, daugiau nei kitose mėsos rūšyse, yra B grupės vitaminų, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti.
Skirtingos kiaulienos dalys – skirtingai ir riebios
Nors kiaulienos mitybos specialistai, kaip ir kitos raudonos mėsos, nesiūlo skanauti kasdien, tačiau „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė įsitikinusi, kad visiškai jos išbraukti iš mitybos nėra tikslo.
„Kiauliena vertinga dėl baltymų, kurie svarbūs raumenų, odos, plaukų ir daugelio kitų audinių formavimuisi ir atstatymui. Taip pat šioje mėsoje yra geležies, cinko, kalio, seleno ir eilė vitaminų: A, D bei B grupės vitaminų, kurie reikalingi bendrai savijautai ir gerai nervų sistemos veiklai palaikyti. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi ir daugiau tiamino (B1 vitaminas). Kiaulienoje yra ir kreatino, kuris randamas būtent raudonoje mėsoje. Šis elementas – svarbus energijos šaltinis raumenims“, – apie kiaulienos naudą pasakoja gydytoja.
Tačiau kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, didinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. Todėl gaminti kiaulieną gydytoja dietologė pataria be pridėtinių riebalų, o sveikatai palankiausias jos ruošimo būdas – virimas, troškinimas, kepimas orkaitėje arba karšto oro gruzdintuvėje.
Taip pat labai svarbu atkreipti dėmesį į pasirinktą kiaulienos dalį, mat jos pasižymi skirtingu riebumu. „Kiaulienos išpjova, kumpis ir nugarinė – liesesnės. Kiek daugiau riebalų yra kiaulienos sprandinėje, mentėje ir šonkauliuose, o riebiausi – lašiniai bei šoninė. Į tai svarbu atsižvelgti sergantiems tam tikromis ligomis, turintiems viršsvorio problemų“, – primena gydytoja dietologė dr. E. Gavelienė.
Kokybiškos kiaulienos galima įsigyti vos už keletą eurų
„Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad lietuviai daugiausia įsigyja kiaulienos. Tai nestebina, nes iš kiaulienos galima pasigaminti daugybę patiekalų, ją paprasta paruošti ir derinti su kitais gaminiais.
Renkantis šviežią kiaulieną parduotuvėje komercijos operacijų vadovė pataria atkreipti dėmesį į jos spalvą, tekstūrą bei kvapą: „Kiauliena turėtų būti šviesiai rausvos spalvos, ne per tamsi ir jokiu būdu ne papilkėjusi. Mėsos kvapas turėtų būti malonus, ne aitrus, o paviršius – sausas. Jei tai mėsa vakuume, jo viduje neturėtų būti daug skysčio, o pati pakuotė turėtų būti be pažeidimų ir sandari.
Namuose kiaulieną reikėtų laikyti 0-4 laipsnių temperatūroje, o jei turite didesnį šios mėsos kiekį, kurio nevalgysite iš karto – užsišaldykite mėsą. Norint sutaupyti, visuomet verta pasinaudoti ir specialiomis nuolaidomis kiaulienai. Štai lapkričio 7–13 d. visose mūsų parduotuvėse vakuume fasuotos kiaulienos sprandinės be kaulo įsigyti galima 39 proc. pigiau. Akcijos metu sprandinės kilogramo kaina vietoje 6,49 eurų siekia 3,99 eurus.“