Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kur slepiasi perteklinė druska ir cukrus?

www.alkas.lt
2023-10-14 17:15:36
0
cukrus | rd.com nuotr.

cukrus | rd.com nuotr.

Didelis cukraus ir druskos kiekis gali lemti įvairius sveikatos sutrikimus, todėl žmonės atidžiau stebi savo mitybos įpročius ir į gaminamus patiekalus deda mažiau šių gaminių. Visgi, net bandantys vengti šių priedų dažnai nežino, kad galimai jų suvartoja per daug. Kuriuose mūsų kasdien vartojamuose gaminiuose slepiasi dideli cukraus ir druskos kiekiai, pasakoja ekspertas.

Lietuvos gyventojai kasdien suvartoja vidutiniškai keturiskart daugiau cukraus, o druskos – dukart daugiau nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Perteklinis cukraus vartojimas sukelia nutukimą ir didina diabeto riziką, o druskos – didina širdies ir kraujagyslių ligų, insulto riziką, teigia PSO. Dažnai siūloma cukraus ir druskos vartojimo riba peržengiama, nes įvairiuose maisto gaminiuose būna dideli pridėtiniai šių priedų kiekiai.

Skirtumas tarp natūralaus ir pridėtinio cukraus bei druskos slypi jų kilmėje. Įvairus masitas – vaisiai, daržovės, pienas, mėsa – natūraliai savo sudėtyje gali turėti cukraus ir druskos. Pavyzdžiui, vienoje vidutinio dydžio morkoje yra apie 3 g cukraus ir 40 mg druskos. Toks cukrus ir druska yra natūralūs. Tuo metu cukrus ar druska, kurie yra papildomai perdirbimo bei ruošimo metu dedami į maistą ar gėrimus, yra vadinami pridėtiniais. Būtent šių vartojimą ir patariama riboti.

PSO siūlo, kad žmogus kasdien suvartotų iki 5 g druskos, o per dieną suvartojamas pridėtinis cukrus nesudarytų daugiau nei 10 proc. bendro per dieną suvartojamo energijos kiekio. Sveiko svorio žmogui, per dieną suvartojančiam 2000 kalorijų, tai reikštų ne daugiau 50 g pridėtinio cukraus. Idealiu atveju šis kiekis turėtų būti dar mažesnis – 5 proc. bendro energijos kiekio arba apie 25 g pridėtinio cukraus per dieną.

„Renkantis gaminius, kurie turi mažesnį pridėtinio cukraus ar druskos kiekį, galime padėti savo sveikatai. Kita vertus, tai nėra lengva, nes kartais net nepagalvojame, kad šie ingredientai gali slypėti mūsų pamėgtuose kasdieniuose ir iš pirmo žvilgsnio sveikatai palankiuose gaminiuose. Dėl to verta atidžiau susipažinti su slaptais druskos ir cukraus šaltiniais. Tuo metu mes, siekdami padėti pirkėjams vartoti šių priedų mažiau, dalyje „Lidl“ privačių prekės ženklų produktų mažiname pridėtinio cukraus ir druskos kiekį, nepablogindami skoninių savybių“, – sako „Lidl Lietuva“ Kokybės užtikrinimo skyriaus vadovas Karolis Lebednikas.

Cukrus – ne vien saldžiuose gaminiuose

Kalbant apie pridėtinį cukrų – šio, be abejo, daugiausia būna saldžiuose gaminiuose: gazuotuose vaisvandeniuose, nektaruose, kakavos gėrimuose, saldžiose bandelėse ir kituose saldumynuose. Kita vertus, cukraus dažnai galima rasti ir nesaldžiuose, pikantiškuose gaminiuose. Cukrus juose yra naudojamas siekiant prailginti galiojimo laiką, išlaikyti tam tikrą tekstūrą, spalvą ar sustiprinti skonį.

„Dėl šių priežasčių verta atidžiau žiūrėti ne tik į saldumynų, bet ir į įvairių padažų, pavyzdžiui, pomidorų ar barbekiu, etiketes. Pridėtinio cukraus galima rasti ir įvairiuose konservuotuose gaminiuose, pavyzdžiui, pupelėse padaže“, – pasakoja K. Lebednikas.

Specialistas primena, kad cukraus yra dedama ir į iš pirmo žvilgsnio sveikatai palankius gaminius, tokius kaip įvairių skonių jogurtai, varškės sūreliai, sulčių gėrimai (pavyzdžiui, vadinamasis „multivitaminų“ gėrimas) ir nektarai, energiniai gėrimai, sausi pusryčiai, javainių batonėliai ir kt.

„Taip pat verta atkreipti dėmesį, kad pridėtinis cukrus tarp sudedamųjų dalių gali slėptis po įvairiais pavadinimais. Pavyzdžiui, tai gali būti melasa, sacharozė, gliukozė, fruktozė, dekstrozė ir įvairiausi sirupai, kaip kukurūzų, ryžių ir pan.“, – vardija K. Lebednikas.

Druska – priešas su daug vardų

Pridėtinė druska produktuose naudojama tiek siekiant apsaugoti juos nuo gedimo, tiek kaip skonio stipriklis. Panašiai kaip ir cukrus, druska maistinėse sudėtyse figūruoja įvairiais vardais. Be to, pridėtinė druska būna dedama ir į saldžius gaminius.

„Jei gaminio sudėties sąraše pastebite natrio, kalio ar magnio chloridą, natrio sulfatą ar benzonatą, tai reiškia, kad šio produkto sudėtyje buvo naudojama pridėtinė druska. Dideli kiekiai pridėtinės druskos dažnai slypi rūkytos ir kitaip apdirbtos mėsos bei įvairiuose žuvies gaminiuose, konservuose, sūrio gaminiuose, šaldytuose pusgaminiuose. Jos dedama ir į saldžius gaminius: įvairius kepinius, mišinius blynams ir kt. Be abejo, druska dažnai gardinami užkandžiai, kaip traškučiai, kukurūzų spragėsiai, krekeriai“, – sako K. Lebednikas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Riebalai, druska, cukrus: kiek ir kaip vartoti?
  2. Slaptieji žudikai – druska ir cukrus. Kaip atpažinti?
  3. Du nuodai jūsų širdžiai – cukrus ir druska
  4. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  5. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  6. Nors druska paryškina skonį, bet vartoti jos turėtume mažiau
  7. Kokius lašinius ir kaip išsirinkti?
  8. Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei
  9. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  10. Ar verta cukrų keisti dirbtiniais saldikliais?
  11. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  12. Koks ryšys yra tarp detokso ir imuniteto?
  13. Svyrant serbentų šakoms – „įsikraukite“ vitaminų
  14. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  15. Salotos – apsauga nuo lėtinių ir kitų ligų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kelias
Lietuvoje

Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių

2025 07 31
Ligoninė
Lietuvoje

Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju

2025 07 31
Pinigai
Lietuvoje

Kokios išmokos priklauso išvykus į kitą ES valstybę?

2025 07 31
Šlovės takas | neringa.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Neringos Šlovės takas pasipildys naujais vardais

2025 07 31
Traukinys
Gamta ir žmogus

Birželį stebėtas keliaujančių traukiniais rekordas

2025 07 31
Kariūnai
Lietuvoje

KAM siūlo tvarką kariūnų studijų apmokėjimui

2025 07 31
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų

2025 07 31
Vengrija prisideda prie nykstančių europinių žalvarnių populiacijos atkūrimo Lietuvoje
Gamta ir ekologija

Vengrija prisideda prie nykstančių europinių žalvarnių populiacijos atkūrimo Lietuvoje

2025 07 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Želva----Laumėnai apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Iki rudens bus atnaujinta beveik 30 km blogiausios būklės kelių
  • Ligoninės užtikrins sąlygas oriai atsisveikinti su mirštančiuoju
  • Kokios išmokos priklauso išvykus į kitą ES valstybę?
  • Automobiliai lietingais orais: kaip užtikrinti saugumą?

Kiti Straipsniai

Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13

Skaitytojų nuomonės:

  • Želva----Laumėnai apie Gintautas Paluckas traukiasi iš pareigų
  • +++ apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Pasirodžius žaliam vandeniu – skambutis šilumininkams

Daugiabučio vamzdynais rūpintis būtina

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai