Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Jei trūksta idėjų moksleivių pusryčiams

www.alkas.lt
2023-09-24 17:04:18
0
Ar žinote, kiek kalorijų per dieną reikia suvartoti vaikui?

pixabay.com nuotr.

Kam ryte netrūksta laiko, o ypač, kai reikia į mokyklą suruošti ir vaikus? Pagudraukite ir pusryčius pasiruoškite iš vakaro – juos pasigaminti bus labai paprasta, reikės nebrangių gaminių, o ryte turėsite daugiau laiko ramiai išgerti kavos puodelį. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 3 idėjomis, kurios tikrai pavyks kiekvienam.

Sveikiau maitintis rudenį – visai nesunku

Nors rugsėjis dar lepina vasariškai šiltais orais, dažnam vis labiau norisi sotesnių patiekalų. Keičiasi ir dienos rutina: prabėgus nerūpestingų atostogų sezonui, grįžtama prie gausesnių ir ankstyvesnių pusryčių – kad energijos pakaktų dienai mokykloje ar darbe.

„Tokius pokyčius išduoda ir pirkėjų įpročiai. Štai jeigu kiaušiniai yra neatsiejama krepšelio dalis ištisus metus, tai košių, kruopų daugiau perkama prasidėjus vėsesniems orams. Įkvėpimo pirkėjai atranda ir skirtingų sezoninių gėrybių privalumuose. Pavyzdžiui, rudenį obuolių, kriaušių, slyvų pardavimai pasiekia piką – šie vaisiai būna ne tik sveikas užkandis, bet ir puikiai dera pusryčių patiekaluose“, – sako Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Kad dienos pradžia užduotų tinkamą toną, pasirūpinkite, kad pirmasis dienos maistas būtų ne tik skanus, bet ir naudingas organizmui. G. Urbonavičiūtė siūlo vadovautis keliomis paprastomis taisyklėmis:

  • Venkite pusryčiams valgyti per daug rafinuoto cukraus, pavyzdžiui, pyragaičių ir sausainių.

  • Į savo mitybą įtraukite gerų angliavandenių ir skaidulinių medžiagų šaltinių, pavyzdžiui, viso grūdo duonos, avižinių dribsnių ar bolivinių balandų.

  • Įtraukite gerų baltymų šaltinių. Šaltą mėsą ir dešras pakeiskite kiaušiniais, jogurtu, pienu, rikota, varške ir šviežiu sūriu.

  • Įtraukite gerų riebalų šaltinių, pavyzdžiui, avokadų ir riešutų. Tai taip pat gali būti kiaušiniai arba jogurtas.

  • Išmokite gerti nesaldintą kavą, nes kuo mažiau cukraus pusryčiuose, tuo geriau. Karčios kavos skoniui pagardinti galite pridėti, pavyzdžiui, cinamono, kardamono ar vanilės.

  • Vaisių kokteiliams, blynams, jogurtams stenkitės naudoti saldžius vaisius, pavyzdžiui, bananus, papajas, braškes ir pan.

  • Valgant baltą duoną ir miltinius gaminius, į patiekalą taip pat verta įtraukti baltymų šaltinių, pavyzdžiui, baltą sūrį arba kiaušinienę.

  • Nesiteisinkite, kad neturite laiko pusryčiauti. Jogurtas su avižiniais dribsniais, „chia“ sėklomis ir šviežiais vaisiais yra tikrai greitai paruošiamas patiekalas.

  • Jei ketinate gerti sultis, rinkitės natūralias, be konservantų ir cukraus.

  • Pusryčius geriausia suvalgyti per valandą nuo prabudimo.

Valgyti ir sveikai, ir nesugaišti daug laiko ryte pusryčių paruošimui – misija tikrai įmanoma. Išbandykite kelias idėjas, kurias įvertins ir vaikai:

Naktiniai avižiniai dribsniai

„Avižiniai dribsniai – idealus sprendimas žmonėms, kurie rytais neturi laiko ar noro ruošti sveikų pusryčių. Palikti per naktį jie patys „pasiruoš“ – tokiems pusryčiams reikės minimaliai darbo, tačiau jie bus skanūs, sotūs ir subalansuoti“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Kaip juos paruošti? Paprasčiau nei paprasta: vakare viską sumaišykite ir įdėkite į šaldytuvą visai nakčiai. Ryte pusryčius teliks papildyti šviežiais priedais, tokiais kaip vaisiai ar riešutai, ir jau galėsite skanauti. Jeigu pageidaujate šiltų pusryčių, tereikės įpilti šlakelį skysčio ir pašildyti ant viryklės.

Išbandykite: „obuolių pyragą“ stiklainyje. Reikės: ½ puodelio avižinių dribsnių, 1 šaukšto „chia“ (šalavijo) sėklų, ½ puodelio vanilinio sojų pieno, 1 šaukštelio klevų sirupo arba medaus, ¼ šaukštelio cinamono, ¼ supjaustyto obuolio, 1 šaukšto smulkintų graikinių riešutų

Į nedidelį stiklainį sudėkite visus ingredientus (išskyrus riešutus) išvardyta tvarka ir įdėkite į šaldytuvą per naktį. Ryte pusryčiai jau paruošti – juos sumaišykite ir tada apibarstykite graikiniais riešutais. Jeigu norite šilto maisto, prieš dedant riešutus įpilkite dar šlakelį pieno ir stiklainio turinį pašildykite nedideliame puode.

„Chia“ (šalavijo) sėklų pudingai

Tokio pudingo principas lygiai toks pat, kaip ir naktinių avižinių dribsnių – piene pernakt išmirkusios sėklos virš minkšta malonia tekstūra, kurią teliks pagardinti pasirinktais priedais – pavyzdžiui, vaisiais, uogomis, riešutais arba šaukštu uogienės, o gal riešutų sviesto.

Išbandykite: pudingą su riešutiniu sviestu. Reikės: 1 puodelio migdolų gėrimo ar įprasto pieno, 3 šaukštų „chia“ sėklų, 1 šaukšto klevų sirupo arba medaus, 2 šaukštų žemės riešutų sviesto, ¼ arbatinio šaukštelio vanilės. Papildomai: dar šiek tiek riešutų sviesto, šokolado gabalėlių, riešutų, uogų ar banano griežinėlių.

Sumaišykite migdolų pieną, šalavijų sėklas, klevų sirupą arba medų, žemės riešutų sviestą ir vanilę. Gali pradžioje būti kiek sudėtinga, nes riešutinis sviestas linkęs sulipti, tačiau maišykite tol, kol jis pasiskirstys. Leiskite mišiniui penkias minutes pastovėti, tuomet dar kartą sumaišykite, kad pašalintumėte sėklų gumulėlius. Dėkite į šaldytuvą pernakt, kad sustingtų. Ryte pagardinkite pasirinktais priedais – ir mėgaukitės.

Fritata, kuri iškepama dar išvakarėse

Frittata – tai itališkas patiekalas iš kiaušinių, kurį galima kažkiek palyginti su omletu arba kišą be tešlos. Šis sotus gardus pusryčiams tinkantis kepinys praturtintas papildomais ingredientais, pavyzdžiui, mėsa, sūriais arba daržovėmis.

„Tokių pusryčių privalumai – net keli. Visų pirma, galite išnaudoti sezonines daržoves, kurių gausybė jau džiugina akis ir gomurį, receptą lengvai galite adaptuoti pagal tai, ką vaikas mėgsta – galbūt, pavyzdžiui, jis yra raudonųjų paprikų gerbėjas? Drąsiai dėkite ir jų į kiaušinio plakinį. Įdirbio reikės visai nedaug: visi ingredientai tiesiog sudedami į kepimo indą ir pašaunami į orkaitę. O idealu tai, kad fritatą galima pasigaminti iš anksto, tuomet atskirus kvadratėlius pašildyti mikrobangų krosnelėje. Tuo tarpu šali jie puikiai tiks ir į priešpiečių dėžutę“, – pataria G. Urbonavičiūtė.

Išbandykite: fritatą su špinatais, pomidorais ir feta. Reikės: sviestas kepimo indui patepti, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, kekės vyšninių pomidorų, 1 ryšulėlio plonais griežinėliais supjaustytų svogūnų laiškų, 3-4 puodelių mažųjų špinatų lapų, ½ puodelio pieno, ½ puodelio grietinės, 12 kiaušinių, druskos, pipirų, 1 puodelio trupinto fetos sūrio, 3 šaukštų smulkintų šviežių petražolių.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Paruoškite daržoves: įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje keptuvėje, sudėkite pomidorus ir, dažnai maišant, kepkite 2 minutes arba kol jie suminkštės, bet dar nesubyrės. Perkelkite į atskirą indą ir atidėkite į šalį.

Tuomet į keptuvę suberkite svogūnus ir kepkite apie 1 minutę. Įmaišykite špinatus ir šiek tiek druskos. Dažnai maišydami kepkite, kol špinatai sukris. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir kelias minutes atvėsinkite. Įmaišykite sutrupintą fetos sūrį.

Suplakite kiaušinių mišinį: dideliame dubenyje pamažu suplakite pieną su grietine iki vientisos masės. Įmaišykite kiaušinius, ½ arbatinio šaukštelio druskos ir pipirų.

Į kepimo indą sudėkite špinatus, o ant viršaus supilkite kiaušinių masę. Ant kiaušinių išbarstykite pomidorus ir pabarstykite petražolėmis. Kepkite 40-45 min. arba kol kiaušiniai apskrus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Avokadai: ne tik pusryčiams, bet ir užkandžiams
  2. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  3. Ar tinka sumuštinis pusryčiams, pietums ir vakarienei?
  4. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių
  5. Nuo moksleivių stalų dingo ne tik druska, bet ir pipirai
  6. Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų
  7. Gabūs vaikai kviečiami į Nacionalinę moksleivių akademiją
  8. Per septynerius metus Lietuvoje moksleivių sumažėjo beveik trečdaliu
  9. Rekordinis moksleivių skaičius susirungė, kuris geriau rašo lietuviškai
  10. Sveikos mitybos įpročiai – nuo mažų dienų
  11. Ką dėti į mokyklinuko priešpiečių dėžutę?
  12. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  13. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  14. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  15. Morkos svarbios ne tik mūsų regai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Greitoji pagalba
Lietuvoje

Auditas parodė, kur stringa GMP tarnybos veikla

2025 07 30
Nato naikintuvai
Lietuvoje

Oro policijos misiją perima Vengrija ir Ispanija

2025 07 30
Pinigai
Lietuvoje

Valstybė skolins ILTE 40 mln. daugiabučių atnaujinimui

2025 07 30
Vėliava
Lietuvoje

Vilniuje prasideda pilietinio pasipriešinimo instruktorių mokymai

2025 07 30
Apsemtas kelias
Gamta ir žmogus

Kelininkai pasiruošę reaguoti į liūčių padarinius

2025 07 30
Vairuotojo pažymėjimas
Lietuvoje

Nuo rugpjūčio 20 d. didės vairuotojo pažymėjimų kainos

2025 07 30
Seimas | lrs.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimo atnaujinimo darbai – ne kliūtis posėdžiams

2025 07 30
Miškas
Gamta ir ekologija

Kitiems metams patvirtinta mažesnė miškų kirtimų norma

2025 07 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Gaminių ir paslaugų prieinamumo įstatymas – ką svarbu žinoti verslui?
  • Kaip dienos metu sumažinti akinimą namuose?
  • A. Navys, M. Sėjūnas. ruzzija laimi
  • Ar vienas masažas per savaitę gali pagerinti savijautą?

Kiti Straipsniai

pixabay.com, Vika_Glitter nuotr.

6 iš 10 šeimų dėl vaikų išdaigų turi paploninti piniginę

2025 07 27
Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos

Uogos: kas stiprina kūną, o kas – sukelia audrą pilve

2025 07 27
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Grybai, voveraitės

3 būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025 07 27
Maistas, žuvis

Jūros šventę namuose sukurs žuvies patiekalai

2025 07 26
Vaikai

Įsibėgėjus stovyklų metui – patarimai tėvams

2025 07 26
Raminta Popovienė

Ministerija siūlo koreguoti stojančiųjų į aukštąsias mokyklas balus

2025 07 23
Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovykla

Prezidentas atidarė Ukrainos gynėjų vaikų vasaros stovyklą

2025 07 21
Mokinių sveikatos patikra

Profilaktinė vaikų patikra vasarą – mažiau steso ir rūpesčių

2025 07 21
Grįžta tradicinė kuprinių svėrimo akcija

Dėl paramos mokiniams metas kreiptis jau dabar

2025 07 21

Skaitytojų nuomonės:

  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • dar apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • jur apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Marija apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Bondarenko, Šelestas apie KAM pristatė planus dėl oro erdvės gynybos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė. Tobiaso Konrado Loterio žemėlapyje, 1780 m. | wikipedija.org nuotr.

V. Apžvalgininkas. Lietuvai siūloma kolektyvinė šizofrenija

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai