Maisto švaistymas – ne tik neišnaudota galimybė pamaitinti alkstančius, bet ir veltui eikvojami kiti ištekliai – žemė, vanduo ir energija, darbo jėga. Todėl Europos parlamentas paragino ES valstybes, tame tarpe ir Lietuvą, užtikrinti, jog iki 2025 metų ES maisto atliekų sumažėtų 30 proc., o iki 2030-ųjų – 50 proc., palyginus su 2014 m. kiekiu. „Samsung Electronics Baltics“ buitinės technikos ekspertas Tomas Alešiūnas dalijasi patarimais, kaip palaikyti tvarką šaldytuve ir sumažinti maisto atliekų kiekį.
Jo nuomone, pasitelkdami kelis paprastus būdus lengvai paversite savo šaldytuvą tvarkos pavyzdžiu.
„Svarbu nepamiršti, kad tvarkingas šaldytuvas ne tik palengvina maisto gaminių paiešką ir prieigą prie jų, bet ir padeda sumažinti atliekų kiekį bei išlaikyti šviežumą“, – dalijosi „Samsung Electronics Baltics“ atstovas.
Pradėkite nuo valymo
Tam, kad galėtumėte žengti pirmuosius žingsnius link tvarkingo šaldytuvo, pirmiausia reikėtų jį iškraustyti ir išvalyti. Tuščias šaldytuvas bus tarsi nauja pradžia, kuri leis efektyviai įgyvendinti suplanuotą strategiją.
„Išimkite visus gaminius, kuriuos šiuo metu laikote šaldytuve, patikrinkite jų galiojimo laiką. Taip pat išvalykite lentynas, stalčius. Visapusiškai pasiruoškite pertvarkyti savo šaldytuvą ir imkite taikyti jums patinkančią strategiją. Mūsų patarimas – išvalius šaldytuvą pradėkite nuo masito suskirstymo į kategorijas ir grupes“, – patarė „Samsung Electronics Baltics“ ekspertas.
Jo nuomone, verta apsvarstyti galimybę sukurti vietas vaisiams ir daržovėms, pieno gaminiams, gėrimams, pagardams, likučiams ir mėsai. Tuomet reikėtų numatyti ir konkrečią vietą lentynose atsižvelgiant į temperatūrą, kuri reikalinga jų laikymui.
Pavyzdžiui, gaminiai, kurių nereikia apdoroti, turėtų būti talpinami aukščiau esančiose lentynose, o apačioje esančios lentynėlės turėtų būti skirtos gaminiams, kuriuos ketinate virti ar kepti aukštoje temperatūroje.
Išsaugokite šviežumą
Šviežumą išlaikyti padės ne tik gaminių skirstymas į kategorijas ar tinkamos lentynos parinkimas, bet ir jų laikymas tam skirtose talpose. Skaidrios, viena ant kitos sudedamos dėžutės idealiai tinka maisto likučiams, mėsos gaminiams ir kitiems smulkiems gaminiams laikyti. Taip ne tik palaikysite tvarką, bet ir maksimaliai padidinsite turimą erdvę.
„Maisto talpų įsigijimas yra ilgalaikė investicija, kuri ateityje leis sutaupyti. Kadangi gaminiai ilgiau išliks švieži, šaldytuve jie galės išbūti ilgesnį laiką, tad sutaupysite pirkdami naujus maisto gaminius“, – aiškino „Samsung Electronics Baltics“ buitinės technikos ekspertas.
Jis taip pat pataria vadovautis taisykle „pirmas vidun, pirmas laukan“. Tai principas, kuriuo remiantis pirmiausia suvartojame maistą, kuris į šaldytuvą buvo sudėtas anksčiausiai.
„Naujai įsigytus ar paruoštus gaminius dėkite į šaldytuvo galą, o senesnius – į priekį. Taip suvartosite maistą, kol nepasibaigė jo galiojimo laikas, ir sumažinsite maisto sugedimo riziką“, – sakė T. Alešiūnas.
Ekspertas taip pat pridėjo, jog siekdami palaikyti tvarką šaldytuve, o gaminius išlaikyti ilgiau šviežius turėtumėte apsvarstyti galimybę etiketėmis ženklinti maisto dėžutes nurodant ant jų galiojimo datą. Tokia praktika padeda išvengti painiavos ir padeda prisiminti, kada reikia sunaudoti maistą.
Erdvės sutvarkymas
Suskirsčius gaminius į kategorijas ir sudėliojus juos į tam skirtas talpas svarbu atsižvelgti ir į efektyvų šaldytuvo erdvės panaudojimą. Pasak T. Alešiūno, šiuolaikiniai šaldytuvai turi galimybę reguliuoti lentynų aukštį, taip pat reikėtų nepamiršti ir šaldytuvo durelių.
„Įvairius prieskonius ir padažus galite tvarkingai sudėlioti durelių skyriuose, kurie specialiai sukurti jiems laikyti. Išdėliokite juos naudojimo tvarka arba pagal kategorijas, kad juos būtų lengva pasiekti“, – pasakojo „Samsung Electronics Baltics“ ekspertas.