Antradienis, 28 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pyragams puikiai tiks ir dribsniai

www.alkas.lt
2023-05-14 17:03:07
0
Avižos padės išgyventi visą savaitę

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.

       

Net vengiantys pridėtinio cukraus ir uoliai skaičiuojantys kalorijas retkarčiais gali pasimėgauti gerus jausmus keliančio pyrago gabalėliu. Pilnagrūdžiai avižiniai dribsniai dažniausiai verdami rytinei košei, bet jie gali virsti ir traškia pyrago plutele. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad avižinės kruopos ir viso grūdo avižiniai dribsniai yra naudingas bei maistingas gaminys, kuris gali būti mūsų kasdienės mitybos dalis įvairiausiais pavidalais.

Kruopos – kasdienio pasirinkimo maistas

Daugelis pusryčiams renkasi kruopų dribsnius – jie greitai paruošiami, dėl to palengvina rytinę skubą. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kruopos yra naudingas ir maistingas gaminys, kuris gali būti mūsų kasdienio raciono dalis įvairiausiais pavidalais, o naudingiausios kruopos – visagrūdės.

Gydytojos teigimu, tokios kruopos dar turi papildomų naudų – tirpių ir netirpių skaidulų, mikroelementų, vitaminų. „Kruopos vertinamos dėl kompleksinių angliavandenių, tačiau reikėtų neužmiršti, jog jos yra naudingų augalinių baltymų šaltinis, jose gausu B grupės vitaminų, įvairių mikroelementų.

Priklausomai nuo grūdų rūšies, kai kur jų būna daugiau. Tarkime, grikiuose ir bolivinės balandos grūdeliuose randamas didesnis geležies kiekis nei kitose kruopose. Pastebiu, kad kritikuojantys košes, tiesiog nėra įpratę jų valgyti ar skaniau paruošti. Jos naudingos visiems, ypač po ligų sveikstantiems žmonėms, nes turi daug reikalingų maisto medžiagų“, – pabrėžia dr. E. Gavelienė.

Taip pat dietologės žiniomis, grūdų dribsniai rekomenduotini žmonėms, kurie turi labai jautrią virškinimo sistemą ir tiems, kurių prastesnė dantų būklė, sunkiau kramtyti. „Tada vertėtų rinktis pilnagrūdžius dribsnius. Gliuteno turinčių kruopų vertėtų vengti sergantys celiakija arba turintys neceliakinį jautrumą gliutenui. Na, o neturintys tokių nusiskundimų ir norintys rinktis sveikatai palankiausią variantą, gali lengvai ir greitai pasiruošti viso grūdo kruopas. Užtenka jas iš vakaro užmerkti vandenyje ir iš ryto vos kelias minutes pavirti“, – teigia gydytoja dietologė.

Kepiniais mėgaukimės saikingai

Miltai – viena pagrindinių pyragų sudėtinių dalių. Dažniausiai jie gaminami sumalant grūdus, tačiau gali būti pagaminti ir iš grikių, riešutų, ankštinių daržovių ar net sėklų. Gydytoja dietologė primena, kad kepiniams verta pasirinkti kokybiškus produktus, pavyzdžiui, išbandyti skirtingas miltų rūšis, kurios praturtins kepinius naudingomis medžiagomis ir paįvairins skonį.

„Vertinant miltus pagal maistingumą, sveikatai palankiausi yra viso grūdo miltai. Tačiau kuo įvairesnius miltus naudosime, tuo ir mūsų racionas bus maistingesnis. Pyragais, kitais kepiniais ir įvairiais desertais reikėtų mėgautis tikrai ne kasdien, o retkarčiais, 1-2 kartus per savaitę“, – sako sveikatai palankios mitybos konsultantė.

Planuojantys išsikepti gardų pyragą, gali pasinaudoti puikia „Rimi“ kulinarijos technologės Linos Barčaitės pyrago su avižiniais dribsniais receptu. Jis specialistės užrašinėje atsirado labai seniai.  „Tai tarsi močiutės receptas, kurį brangini. Gamini, paskui pamiršti ir po kurio laiko su nostalgija atgaivini iš naujo. Pyragas išsiskiria savo traškia avižinių dribsnių plutele, kuri dera su minkštu puriu pagrindu, o šventiškai nuteikiantis cinamono aromatas pasklinda po visus namus“, – apie lengvai pagaminamą ir draugų ne kartą įvertintą pyragą pasakoja tinklaraščio „Barlinavirtuve“ autorė L. Barčaitė.

Cinamoninis pyragas su avižiniais dribsniais*

Tešlai reikės:

200 g miltų
180 g sviesto
150 g cukraus;
10 g cinamono;
2 vnt. kiaušinių;

25 g kepimo miltelių;
25 g vanilinio cukraus.

Avižinių dribsnių masei reikės:

100 g sviesto – sviestas „Rimi Basic“ 1,49 € / 180 g;
240 g avižinių dribsnių – pilno grūdo avižiniai dribsniai „Rimi Basic“ 0.39 € / 400 g;
100 g pieno;
100 g cukraus.

Kaip gaminti: 

  1. Viską pasverkite, suberkite į dubenį. Sviestą ištirpinkite, pilkite į tešlą, įmuškite kiaušinį ir viską išmaišykite. Tešlą supilkite į kepimo formą. Sviestą, reikalinga avižinių dribsnių masei, ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje ant vidutinės kaitros, suberkite cukrų, avižinius dribsnius ir pamaišydami pakepinkite, tada įpilkite pieno ir dar truputį pakaitinkite. Dribsniai neturi apskrusti.

  2. Gautą masę truputėlį pravėsinkite ir sudėkite ant kepimo formoje esančios tešlos, paviršių išlyginkite. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C ir kepkite pyragą, kol gražiai paruduos paviršius ir tešla tikrinant nebekibs prie medinio pagaliuko. Vidutiniškai 25–30 minučių (priklausomai nuo kepimo formos).

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kepsninei puikiai tiks ir jūros gėrybės
  2. Cukinijos tiks net ir vafliams
  3. Dovanos ir šalys: kas tiks anglui, o kas – prancūzui?
  4. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  5. Lęšiai – prie įvairių patiekalų
  6. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  7. Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje
  8. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  9. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  10. Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais
  11. Aliejus – išskirtinės naudos gaminys
  12. Brokoliai papuoš ir šventinį stalą
  13. Burokėliai tinka ne vien tik šaltibarščiams
  14. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  15. Avokadai turi net 30 kūnui naudingų medžiagų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Šliūpų šeima (Jonas, Vytautas, Grasilda), 1936 m. Kaunas
Istorija

Jonas Šliūpas – tarp Palangos, Amerikos ir šeimos atminties: 95-osioms gimimo metinėms

2025 10 28
„Sengirės fondas“
Gamta ir ekologija

Pirmieji Lietuvos verslai jungiasi prie „1% for the Planet“ judėjimo

2025 10 28
Mokomoji stotelė prie LNM Istorijų namų
Etninė kultūra

LNM Istorijų namai kviečia pažinti etnografiją per žaidimą

2025 10 28
Vytautas Baltus pretenduoja į architektūros „Oskarą“
Architektūra

KTU SAF docentas Vytautas Baltus pretenduoja į architektūros „Oskarą“: sužavėjo projektuota sodyba Gaižėnų kaime

2025 10 28
Apsaugota apie 600 tūkst. miško sodmenų
Gamta ir ekologija

Bendromis jėgomis apsaugota apie 600 tūkst. miško sodmenų

2025 10 28
Nacionalinis susivienijimas: Radžvilas vs Sinica
Lietuvoje

Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica

2025 10 28
Sporto salė
Lietuvoje

Kaune atidaryta šiuolaikiškiausia sporto salė mieste

2025 10 27
Dronas
Lietuvoje

Už ribojamojoje zonoje pakeltus bepiločius gresia baudos

2025 10 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Inga apie Jonas Šliūpas – tarp Palangos, Amerikos ir šeimos atminties: 95-osioms gimimo metinėms
  • >+++ apie D. Simanaitis. Pati seniausia, turtingiausia ir gražiausia pasaulyje…Ar tikrai?
  • taškas apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • matas apie KTU SAF docentas Vytautas Baltus pretenduoja į architektūros „Oskarą“: sužavėjo projektuota sodyba Gaižėnų kaime

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Jonas Šliūpas – tarp Palangos, Amerikos ir šeimos atminties: 95-osioms gimimo metinėms
  • Pirmieji Lietuvos verslai jungiasi prie „1% for the Planet“ judėjimo
  • LNM Istorijų namai kviečia pažinti etnografiją per žaidimą
  • KTU SAF docentas Vytautas Baltus pretenduoja į architektūros „Oskarą“: sužavėjo projektuota sodyba Gaižėnų kaime

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18
„Maisto bankas“

„Maisto bankas“ kviečia padėti stokojantiems

2025 10 16
Žemės ūkis

Žemės ūkio ir maisto politika taps strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 10 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Inga apie Jonas Šliūpas – tarp Palangos, Amerikos ir šeimos atminties: 95-osioms gimimo metinėms
  • >+++ apie D. Simanaitis. Pati seniausia, turtingiausia ir gražiausia pasaulyje…Ar tikrai?
  • taškas apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • matas apie KTU SAF docentas Vytautas Baltus pretenduoja į architektūros „Oskarą“: sužavėjo projektuota sodyba Gaižėnų kaime
  • Tikrai apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvos piliečiai

M. Kundrotas. Išlikti lietuviais: prasmės ir grėsmės

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai