Antradienis, 6 birželio, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Energijos suteiks įvairūs žalumynai

www.alkas.lt
2023-04-29 15:32:25
0
Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Prieskoninės žolelės | Freepik.com, iliustratyvi nuotr.

Po pilkos žiemos norisi gaivių spalvų aplinkoje ir lėkštėse: pirmosios šviežios prieskoninės žolelės ne tik džiugina akį, bet ir suteikia energijos. Įprasta prieskoninėmis žolelėmis skaninti patiekalus arba juos puošti, tačiau sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad prasidėjus pirmosios žalumos sezonui, reikėtų jų ragauti dar daugiau.

Gausiai naudojamos Viduržemio jūros regiono dietoje

Viduržemio jūros regiono dieta – tai vienas iš nedaugelio mitybos planų, palankiai vertinamas dietologų. Jis turtingas daržovėmis, jūros produktais, alyvuogių aliejumi ir prieskoninėmis žolelėmis. „Viduržemio jūros regiono dietoje vienas iš būtinųjų jos komponentų yra padažas, į kurį sutrinami pomidorai ir labai daug prieskoninių žolelių. Mokslininkai to padažo būtinumą dietoje grindžia tuo, kad jis ne tik itin turtingas mikroelementais, mineralinėmis medžiagomis ar vitaminais, bet ir biologiškai aktyviomis medžiagomis, polifenoliais, kurie veikia kaip antioksidantai“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Taip pat dr. E. Gavelienė pažymi, kad įvairios prieskoninės daržovės ir žolelės turi biologiškai aktyvių medžiagų, kurios labai naudingos žmogaus organizmui. „Šios medžiagos geriau įsisavinamos, praturtina racioną, suteikia įvairesnių skonių ir aromatų. Lietuvoje turime puikių prieskoninių žolelių, kurių tikrai ne visas panaudojame ruošdami patiekalus“, – pastebi dietologė. Be to, specialistė primena, kad atėjus šiltajam metui galime valgyti kuo įvairesnių šviežių žalumynų: čiobrelių, peletrūnų, mairūnų, krapų, petražolių, mėtų, kalendrų ir rozmarinų. „Prieskoninės žolelės maistui suteikia įvairesnių skonių, spalvų ir aromatų, be to, tuomet galima berti mažiau druskos“, – teigia E. Gavelienė.

Nors kai kurie virtuvėje apsiriboja tik krapais ir petražolėmis, E. Gavelienė siūlo nepamiršti kadaise senojoje Lietuvos kulinarijoje populiarių mairūnų ir peletrūnų: „Geras ženklas, kad po truputį jos vėl prisimenamos kaip palankios sveikatai. Turėtume dažniau vartoti įvairių Lietuvoje augančių žalumynų mišinių“. Taip pat gydytoja teigia, kad maistas tokiu būdu praturtinamas biologiškai aktyviomis medžiagomis ir natūralių vitaminų gausa. „Naudingiausia žalumynus valgyti šviežius arba dėti juos į trintus kokteilius. Skanauti reikėtų kuo įvairesnius, nes kiekvienas jų turi skirtingą skonį. Juk tai – nauja emocija ir patirtis“, – sako E. Gavelienė.

Pirkėjai vertina šviežius žalumynus

Kai norisi maitintis kuo sveikiau, reikėtų ieškoti įvairovės ir ragauti rečiau vartojamus vaisius, daržoves bei žalumynus. „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva sako, kad pirkėjams patinka vietos augintojų svogūnų laiškai, salotos ir žalumynai vazonėliuose – jais prekiaujama visus metus. Lietuviški krapai ir petražolės parduotuvėse atsiduria nuo balandžio, įvairios prieskoninės žolelės – taip pat.

Žoleles galima naudoti tiek kaip prieskonius, tiek kaip dekoratyvinį elementą vietoje kambarinių gėlių. O. Suchočeva kviečia puošti palanges prieskonių vazonėliais, dovanoti draugams kvapnių mėtų ar bazilikų puokšteles. Taip pat specialistė primena, kad  „Rimi“ lentynose galima rasti įvairiausių fasuotų žolelių ir paaugintų vazonėliuose prieskonių, kuriuos reikėtų laikyti ant palangių.

Kaip ilgiau išlaikyti šviežias žoleles

O. Suchočeva pataria iš parduotuvės parsineštas salotas ir fasuotas prieskonines žoleles sudėti į sandarų indą, kurį reikėtų iškloti drėgnu popieriniu rankšluosčiu. Tuomet ant jo išdėlioti žalumynus ir užkloti antru sluoksniu popierinio rankšluosčio. „Prieskoninės žoleles, suvyniojus jas į drėgną popierinį rankšluostį, šaldytuve galite laikyti net iki kelių savaičių. Drėgmė ir tinkama temperatūra padės išlaikyti žolelių šviežumą. Jei liko prieskoninių žolelių ar svogūnų laiškų, kurių greitu metu nesuvartosite, arba daugiau jų nusipirkote per akciją, susmulkinkite, sudėkite į indelį ar maišelį, ir užšaldykite“, – pataria O. Suchočeva.

Pasak ekspertės, norint ženkliai sutaupyti apsiperkant, verta atkreipti dėmesį į privačios etiketės „Rimi“ ir „Rimi Basic“ produktus, kurie yra pigiausi savo kategorijoje: „Privačių prekių ženklų prekės paprastai yra pigesnės nei kitos žinomų prekės ženklų. Taip yra todėl, kad klientams nereikia mokėti už masines rinkodaros kampanijas ir kitas išlaidas, būdingas nacionalinio prekės ženklo gaminiams. Be to, logiška rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržoves, nes sezonui įsibėgėjus, jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko.“

Salotoms reikės:

85 g bulguro kruopų;

100 g šviežių petražolių;

1 vnt. svogūno;

3 vnt. pomidorų;

75 ml šviežiai spaustų citrinos sulčių;

100 ml alyvuogių aliejaus;

1 šaukštelio druskos;

žiupsnelio pipirų.

Kaip gaminti:  

  1. Išvirkite bulgurą pagal pakuotės instrukcijas. Palikite atvėsti.

  2. Nupjaukite stambesnius petražolių stiebelius ir susmulkinkite likusią dalį. Nulupkite ir susmulkinkite svogūną. Supjaustykite pomidorus.

  3. Sumaišykite viską su bulguru. Pagardinkite druska ir pipirais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Prieskoniai, būtini kiekvienoje virtuvėje
  2. Žalumynais reikėtų mėgautis kasdien
  3. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  4. Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau
  5. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  6. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  7. Rauginti galima ne tik daržoves
  8. Lazdyno riešutai – vieni palankiausių sveikatai
  9. Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?
  10. Į Čili troškinį rinkitės spalvingesnį maistą
  11. Tinkamai laikant, maistą išsaugosite ilgiau
  12. Obuoliai apsaugo ir nuo senėjimo
  13. „Stintų šventės“ proga – apie žuvies naudą
  14. Nustebinkite šeimą cinamoniniais sausainiais
  15. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

VMVT | VMVT logo

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

2023 06 04
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

2023 06 04
Kepenų ligos: nesukeliančios skausmo ir klastingos

Kepenų ligos ir kaip nuo jų apsisaugoti

2023 06 03
Svogūnai | pexels.com nuotr.

Kelios svogūnų marinavimo taisyklės

2023 06 03
Sodo poilsio erdvė | A Rojnic nuot., unsplash.com

Kaip sukurti jaukią sodo erdvę poilsiui?

2023 06 01
naturalgrocers.com nuotr.

Atšilus orams vandenį gurkšnokite dažniau

2023 05 29
Maistas ant grotelių | rimibaltic.com nuotr.

Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?

2023 05 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Pomidorų rūšys lemia ne tik skonį

2023 05 28
Kepsninė | pixabay.com nuotr.

Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?

2023 05 28
Rodyti daugiau

Naujienos

Valdo Adamkaus gamtosauginės premijos įteikimo iškilmės | vdu.lt nuotr.
Lietuvoje

Įteikta Valdo Adamkaus gamtosauginė premija

2023 06 05
Eismo ribojimai | lakd.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Nakčiai uždaroma Sargėnų sankryžos estakada

2023 06 05
VMVT | VMVT logo
Lietuvoje

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

2023 06 05
Kailiniai žvėreliai | zum.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas svarstys kailių fermų uždraudimą

2023 06 05
Vilniaus oro uostas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

VNO keleivius veš elektriniai autobusai

2023 06 05
„Sodra“ | Alkas.lt, A. Rasakevičiaus nuotr.
Lietuvoje

„Sodros“ vardu siunčiamos melagingos žinutės

2023 06 05
Zigmas Vaišvila Sąjūdžio 35-mečio konferencijoje LMA 2023-06-03 | Alkas.lt, J. Vaiškūno nuotr.
Pilietinė visuomenė

Z. Vaišvila. Sąjūdžio istorija ir patirtis – sąjūdietiškai surengtas renginys

2023 06 05
Kompiuteris | lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune įgyvendinama Užimtumo didinimo programa

2023 06 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Žemyna apie Kaip pagerinti savo prastą regėjimą?
  • Žemyna apie Artėja Europos archeologijos dienos Lietuvoje 
  • Nuorodos apie Z. Vaišvila. Sąjūdžio istorija ir patirtis – sąjūdietiškai surengtas renginys
  • NUORODOS apie Kodėl ES politikai išsigando persekiojimo dėl ryšių su Rusija?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • S. Lapienis. Lietuvos žaliųjų judėjimo indėlis steigiant LPS iniciatyvinę grupę
  • Įteikta Valdo Adamkaus gamtosauginė premija
  • Nakčiai uždaroma Sargėnų sankryžos estakada
  • VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

VMVT tęsia tyrimą dėl maisto klastočių

by Ditė Česėkaitė
2023 06 05
0
VMVT | VMVT logo

Tęsiant tyrimą maisto klastočių byloje, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai jau atliko daugiau kaip 50 patikrinimų didmenine, mažmenine...

Skaityti toliau

Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kaip stiprinti imunitetą vasarą, kad rudenį nebūtų bėdų?

Nenuginčysi, kad pirmosios lietuviškos braškės skaniausios – vienos pačios, be jokių priedų. Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, gegužės mėnesį...

Skaityti toliau

Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami

by Ditė Česėkaitė
2023 06 04
0
Kopūstas | pixabay.com, Arco-B nuotr.

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Žemyna apie Kaip pagerinti savo prastą regėjimą?
  • Žemyna apie Artėja Europos archeologijos dienos Lietuvoje 
  • Nuorodos apie Z. Vaišvila. Sąjūdžio istorija ir patirtis – sąjūdietiškai surengtas renginys
  • NUORODOS apie Kodėl ES politikai išsigando persekiojimo dėl ryšių su Rusija?
  • Petras apie Europa Vengrijai parodė duris
Kitas straipsnis
Sportinis stilius | pixabay.com, Myriams-Fotos nuotr.

Sportinių drabužių mada išgyvena atgimimą

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Rašto darbai | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai | KlipShop | Kokybiškos tvoros | https://jarisink.com | Valgomojo stalai | Pirčių pasaulis

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai