Penktadienis, 11 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Razinos – sveikatai palankesnis desertas

www.alkas.lt
2022-02-16 17:27:37
0
Razinos | pixabay.com nuotr.

Razinos | pixabay.com nuotr.

Razinos – užkandis, kurio parduotuvių lentynose galima rasti pačių įvairiausių rūšių. Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovas Edvinas Čiras pastebi, kad dažniausiai razinos perkamos ir naudojamos įvairiems kepiniams ar kompotams paskaninti. Be to, pirkėjai jas renkasi kaip sveikatai naudingą ir energijos suteikiantį užkandį, valgomą vieną arba kartu su kitais džiovintais vaisiais, uogomis bei riešutais.

Gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės teigimu, razinos, kartu su kitais džiovintais vaisiais, patenka į desertų kategoriją, todėl jų per dieną skanauti reikėtų išties saikingai. Tiesa, razinose gausu ir įvairių naudingų maistinių medžiagų, todėl kartkartėmis jas įtraukti į mitybos racioną vertėtų.

Anot „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės, dr. Editos Gavelienės, nors razinos yra džiovintos vynuogės, tačiau tai nepakeičia jų maistinės vertės.

Priešingai – tai puikus produktas, kuriame gausu skaidulų ir kitų naudingų medžiagų. Tiesa, nevertėtų užmiršti, kad razinose gausu ir cukraus, todėl jos, kaip ir kiti džiovinti vaisiai bei uogos, patenka į desertų kategoriją ir turėtų būti vartojamos saikingai.

„Visos maistinės medžiagos, esančios žaliose vynuogių uogose, yra ir razinose. Tačiau jų unikalumas slypi tame, kad vynuogė virsdama razina įgyja ir kitų papildomų naudų. Džiovinimo metu pašalinami skysčiai, todėl razinose koncentruojasi didesnis kiekis kalio. Dėl šios priežasties razinos įtrauktinos į širdies ir kraujagyslių ligomis sergančiųjų valgiaraštį.

Nors razinos priskiriamos desertams, nes apie 60 proc. jų maistingumo sudaro įvairūs cukrūs, bet tuo pačiu tai maisto produktas, kuriame gausu skaidulų: 100 gramų razinų jų yra net apie 10 gramų. Be to, vynuogių glikeminis indeksas (gebėjimas padidinti gliukozės lygį kraujyje) yra aukštas, kai tuo tarpu razinų, priklausomai nuo rūšies – vidutinis. Tai leidžia razinas dažniau valgyti ir kaip užkandį“, – sako E. Gavelienė.

Dažniausiai razinos naudojamos įvairių patiekalų skaninimui, tačiau lyginti jų su žaliomis vynuogėmis nereikėtų. „Razinos nėra priskiriamos vaisių kategorijai, todėl nereikėtų lyginti, kas geriau – ar vynuogė, ar razina. Pagal savo maistingumą razinos turi didelę naudą, pavyzdžiui, razinų nuovirai tinkami gerti žmonėms, varginamiems virškinimo sistemo ligų ar esant kitiems lėtiniams uždegimamas.

Tačiau vynuogės įeina į vaisių kategoriją ir jų dienos norma, kartu su kitais vaisiais ir uogomis, yra apie 200–300 gramų, o razinų per dieną rekomenduojama suvalgyti bent 30 gramų “, – teigia gydytoja dietologė.

Nors razinos turi vertingų maistinių medžiagų, tačiau ne visi mėgsta jų skonį. „Dažnai razinų nevalgo vaikai – kai kurie net iš džiūvėsėlių sugeba iškrapštyti šias džiovintas uogas. Žinoma, razinas galima keisti kitais džiovintais vaisiais, tačiau vertėtų bandyti, skanauti ir praturtinti racioną ir jomis.

Kita vertus, net ir mėgstantiems razinas jomis nevertėtų piknaudžiauti. Saujomis valgyti razinų nerekomenduojama, o naudojant jas patiekaluose taip pat svarbu jausti saiką“, – sako E. Gavelienė ir priduria, jog atsargiau su per dideliais razinų kiekiais turi elgtis asmenys, kuriems tenka gydyti nutukimą ar cukrinį diabetą.

Dėl fruktozės ir gliukozės kiekio razinos yra ne tik saldaus skonio, bet ir įvairių spalvų: geltonos, rudos ar violetinės, priklausomai nuo džiovintų vynuogių rūšies. Tiesa, skirtingų razinų rūšių maistingumas, pasak gydytojos dietologės, ženkliai nesikeičia: „Šiek tiek skiriasi pavienių maistinių medžiagų kiekiai ir skoninės razinų savybės. Pagal jas žmonės atsirenka, kurias razinas labiau mėgsta skanauti vienas, o kurios labiau tinka dėti į įvairius gaminamus patiekalus – gėrimus ar kepinius.“

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovo Edvino Čiro teigimu, razinos išlieka populiarios visais metų laikais, o Lietuvoje jų parduodama išties daug. „Razinų savo asortimente turime pačių įvairiausių rūšių, pirkėjai jas renkasi tiek beseklės, pavyzdžiui, „Rimi Basic“ linijos, tiek mišiniuose su kitomis džiovintomis uogomis, vaisiais ar riešutais. Didžioji dalis razinų į Lietuvą importuojamos iš Čilės, Turkijos bei Azerbaidžano“, – pasakoja E. Čiras. 

Ekspertas dalijasi ir keletu patarimų, ką reikėtų daryti razinas iš parduotuvės parsinešus namo: „Razinas geriausia laikyti kambario temperatūroje, sandarioje pakuotėje, kurią atidarius džiovintas uogas rekomenduojama suvartoti iki ant pakuotės nurodyto termino. Razinas taip pat galima perdėti į kitą sandarų indą ir laikyti kambario temperatūroje. Be to, prieš vartojimą  rekomenduojama įsigytas razinas pamirkyti vandenyje bent 20 minučių arba gerai nuplauti.“

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai
  2. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  3. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  4. Kiaušiniai mini savo pasaulinę šventę
  5. Karpis – ne tik šventiniam stalui
  6. Ledais mėgautis reikėtų saikingai
  7. Pats laikas mėgautis rabarbarais
  8. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  9. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  10. Dienos pradžiai – obuolių pyragas
  11. Skoniu gali stebinti ir svogūnai
  12. Lęšiai – prie įvairių patiekalų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Abiturientai
Lietuvoje

Abiturientams, norintiems pradėti karjerą iškart po studijų, siūloma rinktis kolegijas

2025 07 11
Žvejyba
Lietuvoje

Svarbūs pokyčiai žvejybos sektoriuje: atnaujintas Žuvininkystės įstatymas

2025 07 11
Lietus
Gamta ir žmogus

Lietūs tikrina kelininkų budrumą

2025 07 10
Kultūros ministerija
Lietuvoje

Ministerija parengė tvarką dėl Sovietų karių palaikų perkėlimo

2025 07 10
Valstybės kontrolė
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: pilietinio pasipriešinimo mokymai turi būti prieinamesni

2025 07 10
Andrius Vyšniauskas
Lietuvoje

Buvęs Seimo narys A. Vyšniauskas pripažintas kaltu dėl korupcinių nusikaltimų

2025 07 10
Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Liberalai jau 7-ą kartą į frakciją kviečią G. Palucką

2025 07 10
Temidė
Lietuvoje

K. Bartoševičius pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų

2025 07 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Abiturientams, norintiems pradėti karjerą iškart po studijų, siūloma rinktis kolegijas
  • Svarbūs pokyčiai žvejybos sektoriuje: atnaujintas Žuvininkystės įstatymas
  • G. Songaila. „Galindų ir Gintaro keliu“ ekspedicija signataro A. Patacko atminimui – 5‑oji diena (VI)
  • J. Vaiškūnas. Diena kai pabunda miegantys broliai

Kiti Straipsniai

Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28

Skaitytojų nuomonės:

  • Jonas apie Įsibėgėja darbai kelyje Vilnius–Utena
  • Jonas apie Nacionalinis susivienijimas: Čekiukų skandalas – Prezidento principingumo testas
  • Rimgaudas apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
  • Jonas apie Teismui perduota byla dėl A. Ramanauskui–Vanagui atminti skirto paminklo išniekinimo
  • Mikabalis apie Archeologiniai radiniai pildo Zapyškio istorijos dėlionę
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Nuotolinės saulės elektrinės – naujovė, leidžianti atsinaujinančia energija naudotis kiekvienam

Žadamas saulės elektrinių aukso amžius

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai