Morkos – kulinarijoje plačiai naudojama daržovė. Iš jų galima pasigaminti tiek traškias salotas, tiek sočią ir maistingą sriubą ar kvapnius kepinius, desertus. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos yra puikus skaidulų, mineralų ir vitaminų šaltinis, todėl į kasdienės mitybos racioną jas vertėtų įtraukti visiems.
Morkos – vitaminų šaltinis
Pasak „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, morkos turėtų būti kiekvieno žmogaus mitybos racione. Jas įvairiais pavidalais galima įtraukti į meniu, bet svarbiausia – iš morkų paruošti patiekalai bus sveikatai palankūs.
„Morkas galima vartoti tiek žalias, termiškai neapdorotas, pavyzdžiui, sulčių ar šviežių salotų pavidalu, tiek keptas ir troškintas, jomis paskaninant sriubas, troškinius, įvairius kepinius bei kitus patiekalus. Visgi, daug svarbiau ne tai, kaip gausiai šią daržovę galime panaudoti virtuvėje, bet kokią maistinę naudą ji turi. Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis.
Morkose gausu ir kitų karotinoidų: alfa karoteno, liuteino, zeaksantino. Šios medžiagos yra antioksidantai, tačiau dar svarbesnis jų vaidmuo užtikrinant gerą regėjimą. Morkose taip pat gausu skaidulų, vitaminų, tokių kaip folatai, vitaminas K ar vitaminas C ir įvairių mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio ir kalcio“, – morkų maistinę naudą vardija E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė priduria, kad į mitybos racioną morkas svarbu įtraukti tiek suaugusiems, tiek vaikams: „Juostelėmis pjaustytas morkas galima valgyti kaip greitą ir maistingą užkandį, kurį tėvai gali įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę. Tuomet vaikai galės jas kramsnoti išalkę.“
Morkų laikymas namuose
Daugelį daržovių geriausia laikyti sausoje, tamsesnėje ir vėsesnėje vietoje. Todėl iš parduotuvės parsineštas morkas komercijos operacijų vadovė pataria laikyti rūsyje, o jo neturint – šaldytuve, specialiame daržovėms skirtame stalčiuje.
„Šaldytuvas ir jame esantys stalčiai yra geriausia vieta daugumai daržovių laikyti, nes kambario temperatūroje daržovės daug greičiau gali prarasti savo traškumą ir suvysti. Morkas šaldytuve laikykite neplautas. Įdėkite jas į celofaninį maišelį arba sviestinį popierių, stipriai neapspausdami. Saugojimas maišelyje leidžia kontroliuoti drėgmę ir morkoms neišsausėti. Taip laikomos morkos šviežios ir tinkamos gali išsilaikyti net iki 3 ar 4 savaičių. Morkas taip pat galima užšaldyti, taip jomis mėgautis galėsite dar ilgiau. Jas reikėtų nuplauti, susmulkinti norimo dydžio gabalėliais ir sudėti į dėžutes arba maišelius, skirtus šaldymui“, – patarimais dalijasi „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva.