Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kaip ruošti ir kiek skanauti kiaulienos?

www.alkas.lt
2022-12-29 11:10:49
0
Maistas, kepta kiauliena | pixabay.com, RitaE nuotr.

Maistas, kepta kiauliena | pixabay.com, RitaE nuotr.

       

Kiauliena visada buvo mėgstamiausia lietuvių mėsa, kurios panaudojimo būdų įvairiose pasaulio virtuvėse rastume šimtus. Nors tradiciškai kiauliena laikoma gana kaloringa ir riebia mėsa, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva atkreipia dėmesį, kad skirtingos dalys pasižymi skirtingu riebumu – liesiausia išpjova, kumpis ir nugarinė.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad kiaulieną reikėtų skanauti ne daugiau 2–3 kartų per mėnesį ir ją ruošti be papildomų riebalų.

Geriau rinktis liesesnę mėsą

Kiaulienos mėsa populiari ne tik Lietuvoje: iš jos pagaminti patiekalai yra ir Pietryčių Azijos virtuvės pagrindas, ji mėgstama daugumoje pasaulio šalių. Taip yra dėl to, kad kiauliena – itin universali mėsos rūšis, tinkanti tiek kepsniams kepti grilyje vasarą, tiek gardžiuotis troškiniais, sriubomis ar maltos mėsos patiekalais žiemą. Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, sveikatai palankiausia yra virta, troškinta arba orkaitėje kepta mėsa.

„Kiauliena vertinga dėl baltymų, geležies, cinko, kalio, taip pat A, D bei B grupės vitaminų. Lyginant su jautiena ar aviena, ši mėsos rūšis turi daugiau tiamino (B1 vitaminas). Tačiau kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, kiauliena nereikėtų piktnaudžiauti – užtenka jos patiekalų suvalgyti iki trijų kartų per mėnesį. Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas skatinantis širdies kraujagyslių ligų riziką. Mėsos gaminiuose iš kiaulienos (vyniotiniuose, rūkytoje, vytintoje mėsoje) yra nitratų, nemažai druskaos, todėl juos skanauti reikėtų dar rečiau“, – įspėja E. Gavelienė.

Šviežiausia – sveriama ir nefasuota mėsa

Renkantis kiaulieną parduotuvėje kategorijos vadovė pataria atkreipti dėmesį, kad ji būtų šviesiai rausvos spalvos, o mėsos paviršius – sausas. Skysčio neturėtų būti ir pakuotėje. Jei nusipirkote didesnį nei įprastai gabalą mėsos, galite jį užšaldyti, bet patartina šaldiklyje nelaikyti ilgiau kaip 6 mėnesius.

Kiaulienos troškinys su raugintais agurkais

300 g kiaulienos

2 raugintų agurkų

4 šaukštų miltų;

1 svogūno;

1 šaukšto turimos pomidorų tyrės ar pastos;

1 šaukšto garstyčių;

Kelių lauro lapų, druskos, pipirų, mėgstamų prieskonių.

Gaminimo eiga:

  1. Kiaulieną supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu, dėkite svogūną, pasūdykite ir virkite, kol suminkštės.
  2. Sudėkite prieskonius, lauro lapus ir dar pavirkite keletą minučių.
  3. Iš sultinio išimkite svogūną ir sultinį nukoškite. Į nukoštą sultinį pilkite sumaišytus su vandeniu miltus ir pavirkite keletą minučių ant vidutinės kaitros, kol skystis ims tirštėti.
  4. Sudėkite kubeliais pjaustytus raugintus agurkus, virtą mėsą, pomidorų pastą ir garstyčias. Dar keletą minučių patroškinkite.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  2. Svarbiausia žinoti, kiek ir ko suvalgyti
  3. Kiek kiaulių maras pavojingas žmogui?
  4. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  5. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  6. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  7. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  8. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  9. Smulkinta mėsa: kaip išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?
  10. Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?
  11. Kaip geriausia gaminti baklažanus?
  12. Kaip išgelbėti maistą nuo kelionės į šiukšliadėžę?
  13. VMVT: kaip pasirinkti sveiką maistą?
  14. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  15. Kaip pasidaryti gerą sumuštinį pietums darbe

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

VRK: referendumams - NE!
Pilietinė visuomenė

E. Čibirauskas, Z. Vaišvila, G. Ustinavičius. Būti ar nebūti referendumui?

2025 11 13
Seimas
Lietuvoje

Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą

2025 11 13
Susitikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Prezidentas susitiko su NATO karinio komiteto pirmininku

2025 11 13
Elektra
Energetika

„Litgrid“ pradeda elektros linijos Lietuvos elektrinė–Neris atnaujinimą

2025 11 13
Pinigai
Lietuvoje

Savivaldybių projektams ministerija paskirstė 2,4 mln. eurų

2025 11 13
Saulės žybsnis
Astronomija ir kosmonautika

Žemę talžanti magnetinė audra: kas vyksta ir ko tikėtis?

2025 11 13
Mėsa, maistas
Lietuvoje

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Pinigai
Lietuvoje

Trečiąjį ketvirtį sukčiai iš gyventojų išviliojo apie 5 mln. eurų

2025 11 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tikrai apie Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą
  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tik apie Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • A. Navys, M. Sėjūnas. Rusijos informacinio karo veiksmų intensyvumas auga
  • E. Čibirauskas, Z. Vaišvila, G. Ustinavičius. Būti ar nebūti referendumui?
  • Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą
  • Prezidentas susitiko su NATO karinio komiteto pirmininku

Kiti Straipsniai

Mėsa, maistas

Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui

2025 11 13
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08
Moliūgai

Moliūgai – ne tik į sriubai, bet ir į pyragui

2025 11 02
Marinuoti agurkai

Kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį?

2025 11 02
Vaisiai, granatai | pixabay. com, Pasja nuotr.

Granatų panaudojimo būdai: nuo padažo iki uogienių

2025 11 01
Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tikrai apie Seimas papildė atmintinų dienų sąrašą
  • +++ apie V. Budnikas. Dviveidė valstybė: gelbsti raginančius kitus šaudyti ir teisia už meilę Tėvynei
  • Tik apie Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui
  • Kažin apie Žemės ūkio ir maisto politika pripažinta strategiškai svarbia nacionaliniam saugumui
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Prezidentas pasirašo Fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinio įstatymo pataisas | R. Dačkaus nuotr.

Prezidentas pasirašė konstitucinį įstatymą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai