Penktadienis, 25 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą

www.alkas.lt
2022-12-26 14:55:02
0
Tuno kepsniai: ne tiks sveika, bet ir gardu

Maistas, tuno kepsnys | pixabay.com nuotr.

Gaminant maistą galima naudoti kur kas mažiau riebalų – tai užtikrina karšto oro gruzdintuvė. Šis prietaisas vis dažniau atranda savo vietą ir lietuvių virtuvėse, nes vis daugiau žmonių nori maitintis sveikai ir skaniai. Be to, apskaičiuota, kad naudojant šį prietaisą galima nemažai sutaupyti.

„Karšto oro gruzdintuvė yra šiuolaikinės virtuvės įrangos pavyzdys, parodantis, kaip technologijų pažanga keičia kasdienę maisto gamybą: daugiau grynų skonių, mažiau riebalų ir kalorijų. Negana to, gruzdintuvės elektros energiją naudoja efektyviau negu įprastos elektrinės orkaitės – tam pačiam patiekalui pagaminti yra suvartojama mažiau elektros, o tai padeda sutaupyti pinigų. Būtent todėl mes siekiame, kad parduotuvėse pirkėjai atrastų geriausius sprendimus – ir savo virtuvei, ir piniginei“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Technologiškai pažangus, saugus ir paprastai valdomas prietaisas dar sutaupo ir laiko. Į gruzdintuvės stalčių užtenka tiesiog įdėti pasiruoštą mėsą, daržoves ar kitus produktus, nustatyti tinkamą gaminimo funkciją ir viskas – kuriam laikui galima pamiršti, kad maistas yra ruošiamas. Likusį laiką galima skirti mėgstamai veiklai ar kitiems virtuvės reikalams atlikti. Negana to, puikius rezultatus užtikrina įrenginio sistema, kuri maistui gaminti sukuria nuolatinį oro srautą aukštoje temperatūroje ir visus procesus valdo automatiškai.

Anot B. Baratinskaitės, karšto oro gruzdintuves naudojantys žmonės žino – įrenginys gali paruošti maistą nustatytu laiku. Keli mygtuko paspaudimai ryte, kad vakare po darbo namuose lauktų karšta vakarienė. Karšto oro gruzdintuvė tampa nepakeičiama, kai reikia kepti daržoves, vištieną, kiaulieną. Sultingas jautienos kepsnys – taip pat įveikiamas iššūkis. Šis įrenginys puikiai palaiko šilumą, o jį prižiūrėti ir valyti yra labai paprasta.

Pastebima, kad augant elektros energijos ir dujų kainoms, karšto oro gruzdintuvių pranašumai prieš tradicines dujines ir elektrines orkaites tapo ženkliai ryškesni. Galinga virtuvės įranga gali suvartoti nemažai elektros, tad kiekviena sutaupyta kilovatvalandė – pilnesnė šeimos piniginė.

O suskaičiuoti sutaupytus pinigus yra paprasta: užtenka prietaiso galią padauginti iš laiko, kurį jis veikia maksimaliu pajėgumu. Pavyzdžiui, 1500 vatų galios gruzdintuvė per valandą suvartos 1,5 kWh. Jeigu elektros kaina yra 0,50 euro už 1 kWh, tai valanda maisto gaminimo gruzdintuve kainuos 0,75 euro. Tuo metu įprasta maždaug 2150 vatų orkaitė per valandą suvartos 2,15 kWh, o tai kainuos 1,08 euro – arba 44 procentais daugiau. „Jeigu karšto oro gruzdintuvė tą pačią užduotį atlieka per trumpesnį laiką negu orkaitė, tai galimybė sutaupyti dar labiau išauga. Tai ypač svarbu, jeigu maistas namuose ruošiamas kiekvieną dieną“, – atkreipia dėmesį „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Anot mitybos specialistų, kai patiekalai gaminami karšto oro gruzdintuvėje, juose išlieka daugiau natūralių maistinių medžiagų. Tai – tarsi išmani maisto gamyba, kai išsaugomos vertingiausios produktų medžiagos ir jų savybės. Tereikia paprasčiausiai pasirinkti ruošiamo maisto tipą ir paspausti tinkamą mygtuką. Maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės teigimu, perkeptas, per sausas, skonio netekęs maistas – šių problemų nebelieka turint karšto oro gruzdintuvę, nes prietaisas automatiškai reguliuoja gaminimo trukmę bei temperatūrą.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  2. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  3. Želė tortas – sveika ir puošnu
  4. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  7. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  8. Metas užsiimti kūno valymu
  9. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  10. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  11. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  12. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  13. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Elektrinis laivas | vvt.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi

2025 07 25
Gelbėjimosi ratas
Gamta ir žmogus

Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?

2025 07 25
Aplinkos apsaugos departamento logotipas | aad.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Iš pareigų traukiasi AAD direktorius

2025 07 25
Sunkvežimiai „Renault D“
Lietuvoje

Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

2025 07 25
Elektra
Energetika

II ketvirtį elektros pagaminta 50 proc. daugiau, nei tuo pat metu pernai

2025 07 25
Sraigtasparnis
Lietuvoje

VSAT pristatė naujus orlaivius

2025 07 25
Baltijos jūros krantų stebėsena
Gamta ir ekologija

Paskelbti Baltijos jūros krantų pokyčių stebėsenos rezultatai

2025 07 25
Skuodo gasirinės atidarymas
Lietuvoje

Skuodo ugniagesiai įsikūrė atnaujintoje gaisrinėje

2025 07 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniuje prasideda kelionės elektriniu laivu Nerimi
  • Skendimo prevencijos diena: kaip išvengti skaudžių nelaimių?
  • Iš pareigų traukiasi AAD direktorius
  • Lietuvos kariuomenę pasiekė „Renault“ sunkvežimiai

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Kas dirigentas? apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Rimgaudas apie Netekome akademiko Romualdo Grigo – tautos sąžinės ir lietuviškosios minties žadintojo
  • Jules apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie L. Kalėdienė. Valotka teisus – laikas perkirsti Lietuvos švietimo Gordijaus mazgą
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Telefonas | pixabay.com nuotr.

Apsisaugoti tamsoje gali padėt ir telefonas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai