Sekmadienis, 8 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Karšto oro gruzdintuvė – žingsnis į sveiką mitybą

www.alkas.lt
2022-12-26 14:55:02
0
Tuno kepsniai: ne tiks sveika, bet ir gardu

Maistas, tuno kepsnys | pixabay.com nuotr.

Gaminant maistą galima naudoti kur kas mažiau riebalų – tai užtikrina karšto oro gruzdintuvė. Šis prietaisas vis dažniau atranda savo vietą ir lietuvių virtuvėse, nes vis daugiau žmonių nori maitintis sveikai ir skaniai. Be to, apskaičiuota, kad naudojant šį prietaisą galima nemažai sutaupyti.

„Karšto oro gruzdintuvė yra šiuolaikinės virtuvės įrangos pavyzdys, parodantis, kaip technologijų pažanga keičia kasdienę maisto gamybą: daugiau grynų skonių, mažiau riebalų ir kalorijų. Negana to, gruzdintuvės elektros energiją naudoja efektyviau negu įprastos elektrinės orkaitės – tam pačiam patiekalui pagaminti yra suvartojama mažiau elektros, o tai padeda sutaupyti pinigų. Būtent todėl mes siekiame, kad parduotuvėse pirkėjai atrastų geriausius sprendimus – ir savo virtuvei, ir piniginei“, – sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė.

Technologiškai pažangus, saugus ir paprastai valdomas prietaisas dar sutaupo ir laiko. Į gruzdintuvės stalčių užtenka tiesiog įdėti pasiruoštą mėsą, daržoves ar kitus produktus, nustatyti tinkamą gaminimo funkciją ir viskas – kuriam laikui galima pamiršti, kad maistas yra ruošiamas. Likusį laiką galima skirti mėgstamai veiklai ar kitiems virtuvės reikalams atlikti. Negana to, puikius rezultatus užtikrina įrenginio sistema, kuri maistui gaminti sukuria nuolatinį oro srautą aukštoje temperatūroje ir visus procesus valdo automatiškai.

Anot B. Baratinskaitės, karšto oro gruzdintuves naudojantys žmonės žino – įrenginys gali paruošti maistą nustatytu laiku. Keli mygtuko paspaudimai ryte, kad vakare po darbo namuose lauktų karšta vakarienė. Karšto oro gruzdintuvė tampa nepakeičiama, kai reikia kepti daržoves, vištieną, kiaulieną. Sultingas jautienos kepsnys – taip pat įveikiamas iššūkis. Šis įrenginys puikiai palaiko šilumą, o jį prižiūrėti ir valyti yra labai paprasta.

Pastebima, kad augant elektros energijos ir dujų kainoms, karšto oro gruzdintuvių pranašumai prieš tradicines dujines ir elektrines orkaites tapo ženkliai ryškesni. Galinga virtuvės įranga gali suvartoti nemažai elektros, tad kiekviena sutaupyta kilovatvalandė – pilnesnė šeimos piniginė.

O suskaičiuoti sutaupytus pinigus yra paprasta: užtenka prietaiso galią padauginti iš laiko, kurį jis veikia maksimaliu pajėgumu. Pavyzdžiui, 1500 vatų galios gruzdintuvė per valandą suvartos 1,5 kWh. Jeigu elektros kaina yra 0,50 euro už 1 kWh, tai valanda maisto gaminimo gruzdintuve kainuos 0,75 euro. Tuo metu įprasta maždaug 2150 vatų orkaitė per valandą suvartos 2,15 kWh, o tai kainuos 1,08 euro – arba 44 procentais daugiau. „Jeigu karšto oro gruzdintuvė tą pačią užduotį atlieka per trumpesnį laiką negu orkaitė, tai galimybė sutaupyti dar labiau išauga. Tai ypač svarbu, jeigu maistas namuose ruošiamas kiekvieną dieną“, – atkreipia dėmesį „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Anot mitybos specialistų, kai patiekalai gaminami karšto oro gruzdintuvėje, juose išlieka daugiau natūralių maistinių medžiagų. Tai – tarsi išmani maisto gamyba, kai išsaugomos vertingiausios produktų medžiagos ir jų savybės. Tereikia paprasčiausiai pasirinkti ruošiamo maisto tipą ir paspausti tinkamą mygtuką. Maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės teigimu, perkeptas, per sausas, skonio netekęs maistas – šių problemų nebelieka turint karšto oro gruzdintuvę, nes prietaisas automatiškai reguliuoja gaminimo trukmę bei temperatūrą.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  2. Tinkama vaikų mityba – sveikatos pagrindas
  3. Želė tortas – sveika ir puošnu
  4. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  5. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  6. „airBaltic“ atskleidė mėgstamiausius Lietuvos keleivių patiekalus
  7. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  8. Metas užsiimti kūno valymu
  9. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  10. Kruopos: paprasta, išradinga ir naudinga
  11. Koks pavasaris be žaliuojančių špinatų?
  12. Į bulvių košę tiks ir obuoliai, ir moliūgai
  13. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  14. Įprastai silkei – netikėtas skonis
  15. Naminė šaltiena papuoš šventinį stalą

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Populiariausi vardai 2024 m.
Kalba

VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas

2025 06 08
Selemonas Paltanavičius | vdu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų

2025 06 08
LMA - Lietuvos muziejų asociacija | lma.lt nuotr.
Istorija

Lietuvos muziejų asociacija: kviečiame Valstybės kontrolę dialogui dėl muziejinių vertybių apskaitos

2025 06 07
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

Ministerijos susitarė dėl bendrų veiksmų ugdant pilietišką jaunimą

2025 06 06
Lėktuvas | sumin.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Sukčių taikiklyje – neatidūs keliautojai

2025 06 06
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Kada ligoniai siunčiami į kitas šalis ir kas už tai moka?

2025 06 06
Dviračių takas
Lietuvoje

Klaipėdoje atnaujinami dviračių ir pėsčiųjų takai

2025 06 06
Ankstyvojo skaitymo erdvė
Lietuvoje

Sostinės darželiuose – naujos ankstyvojo skaitymo erdvės

2025 06 06

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • VLKK nutarimo „Dėl lietuviškos vardo formos“ paaiškinimas
  • Prezidento V. Adamkaus gamtosauginės premijos laimėtojas S. Paltanavičius: patys geriausi darbai atliekami nelaukiant ir nesitikint jokių premijų
  • Dvigubi pasiekimai: gabiausi Kauno mokiniai pagerbti šventėje
  • Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Reikalavimas apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • :( :( :( apie J. Vaiškūnas. R. Jankūnas: Kas kalba Lietuvos vardu?
  • Ne apie didvyrius daina apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
  • Klausimėlis: apie A. Zuokas siūlo neapmokestinti pagrindinio būsto ir mažinti tarifus
  • jo apie A. Dubonis. Kai „globali Lietuva“ jau buvo…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Telefonas | pixabay.com nuotr.

Apsisaugoti tamsoje gali padėt ir telefonas

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai