Artėjant didžiosioms metų šventėms, dažnuose namuose jau greitai bus gaminami įvairūs patiekalai. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai primena, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad namuose paruoštas maistas būtų saugus ir nesukeltų nemalonių negalavimų.
Higiena. Ruošiant šventinius patiekalus, reikėtų nepamiršti laikytis higienos ir švaros. Įrankius, lenteles ir stalų paviršius, ant kurių dorojama žalia mėsa paukštiena ar žuvis, kruopščiai nuplauti tekančiu vandeniu, nusausinti. Nepamirškite dažnai plautis rankas.
Atskyrimas. Paruoštą maistą patariama laikyti šaldytuve taip, kad jis nesiliestų su termiškai neapdorotais gaminiais. Virto, kepto, troškinto maisto nepatariama palikti kambario temperatūroje ilgiau kaip 2 valandoms. Tortus su kremais, kitus greitai gendančius saldumynus taip pat būtina laikyti šaldytuve. Sausi gaminiai (duona, kruopos, miltai ir kt.) turi būti laikomi išvengiant drėgmės.
Tinkamas apdorojimas. Įvairias silkių užkandas (su daržovėmis, vaisiais, grybais, įvairiais prieskoniais, užpiltas marinatu, aliejumi, padažais) patariama suvartoti kuo greičiau, nes žuvų riebalai greitai oksiduojasi, gali pakisti šių patiekalų spalva, kvapas ir skonis. Patiekalai, kurie reikalauja terminio apdorojimo, turi būti pakaitinami taip, kad temperatūra jų viduje pasiektų ne mažiau kaip +75 °C.
Tinkamas laikymas. Nepalikite pagaminto maisto kambario temperatūroje ilgiau nei 2 val. Nesuvartotą, termiškai apdorotą maistą ir greitai gendančius gaminius laikykite šaldytuve (0°C + 4°C temperatūroje) arba taip, kaip nurodo gamintojas. Pakartotinai pašildytas maistas turi būti suvartotas per 2 valandas. Nešildykite maisto daugiau nei vieną kartą.
Stenkitės gaminių, kuriems reikalingas temperatūrinio rėžimo užtikrinimas laikymo metu, transportavimo laiką sutrumpinti iki minimumo. Jeigu ruošite maistą iš užšaldytos mėsos ar mėsos pusgaminių, tokias žaliavas atšildykite taip, kad atitirpęs skystis neužterštų kitų maisto gaminių ar jų pakuočių. Sušaldyti pusgaminiai turi būti atšildomi šaldytuve, mikrobangų krosnelėje ar po tekančiu vandeniu. Sušaldytas daržoves, uogas, žalumynus rekomenduojama iškart termiškai apdoroti, be atšildymo.
Tinkamos žaliavos. Maisto ruošimui naudokite geriamąjį vandenį, saugius produktus ir žaliavas. Pirmenybę teikite šviežiems, kuo mažiau apdorotiems, natūraliems maisto gaminiams. Venkite maisto patiekalų gaminimo maišant maisto likučius su šviežiais gaminiais.