Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Viso grūdo miltai – ir sveika, ir sotu

www.alkas.lt
2022-10-30 11:00:00
0
Miltai | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Miltai | pixabay.com, Congerdesign nuotr.

Miltai neabejotinai yra vienas universaliausių ir labiausiai paplitusių maisto gaminių, puikiai papildančių kasdienę mitybą. Miltų įvairovė leidžia juos naudoti įvairiai – tiek saldžiuose kepiniuose, tiek ruošiant padažus ar kitus patiekalus.

Tačiau, pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovės Dianos Špūrienės, ne ką mažesnis šio gaminio privalumas yra nedidelė kaina, kuri leidžia taupiai pasigaminti sotų maistą. Be to, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė priduria, kad miltuose gausu žmogui reikalingų maistinių medžiagų, tačiau svarbu juos vartoti saikingai.

Miltai gali būti palankūs sveikatai

Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, palankiausi sveikatai yra viso grūdo miltai, tačiau kiekviena rūšis turi savo papildomų naudų. Mažiausiai sveikatai palankūs yra rafinuoti, aukščiausios rūšies miltai.

„Viso grūdo miltų gaminiai yra toje pačioje sveikatai palankaus maitinimosi grupėje kaip ir kruopos, tačiau tam, kad nenukentėtų patiekalų įvairovė, viso grūdo miltų patiekalai gali būti vartojami 1–2 kartus per savaitę. Jei miltai yra nerafinuoti, jie turi B grupės vitaminų bei eilę mikroelementų, tarp jų ir seleno, kurio gyvenantiems Lietuvoje žmonėms itin reikia. Tačiau aukščiausios rūšies miltus reikėtų vartoti saikingai, nes pagrindinis jų komponentas yra kūno greitai įsisavinami angliavandeniai, kurių perteklius nėra pageidaujamas“, – pasakoja gydytoja dietologė.

Dr. E. Gavelienė pastebi, kad šiuo metu populiarėja gaminiai be gliuteno, tačiau sveikiems žmonėms jo tikrai nereikėtų bijoti, nes tai – įprastas grūdų baltymas: „Yra atskira žmonių grupė, maždaug 1 proc. populiacijos, kurie serga celiakija. Tie žmonės negali valgyti gliuteno turinčio maisto, bet tai genetinė liga, kurią išprovokuoja ne pats gliutenas. Šių pacientų sveikatos ir ilgaamžiškumo užtikrinimui begliutenė dieta – būtina. Tačiau kitiems visiškai išbraukti gliuteną iš raciono nėra sveikatai palanku, nes taip yra nuskurdinamas mitybos racionas.“

Juoda duona su kefyru

Duonai reikės (2 porcijoms):

Kvietinių miltų 370 g;

Viso grūdo kvietinių miltų 210 g;

Rupių ruginių miltų 110 g;

Druskos 1 šaukštelio;

Saulėgrąžų sėklų 100 g;

Neskaldytų linų sėmenų 100 g;

Nesmulkintų džiovintų abrikosų 100 g;

Razinų 100 g;

Lazdynų riešutų 100 g;

Kefyro 1 l;

Kepimo miltelių 1.5 šaukštelio;

Tamsaus sirupo 200 ml.

Gaminimo eiga:

  1. Trintuvu sutrinkite anakardžius, datules ir spanguoles, įpilkite kokosų aliejaus.
  2. Mišinį sudėkite į formą arba atskiras formeles.
  3. Įdėkite į šaldiklį.
  4. Kai pagrindas sustings, išimkite iš šaldiklio.
  5. Pagaminkite kremą: šviežią sūrį be laktozės sumaišykite su cukraus pudra.
  6. Ant pyrago pagrindo tolygiai užtepkite kremą ir ant viršaus gausiai uždėkite braškių.
  7. Pyragą patiekite šaltą iš šaldytuvo.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bulvės – sveika. Tik reikia tinkamai paruošti
  2. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  3. Želė tortas – sveika ir puošnu
  4. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  5. Arbūzai: kuo geltonieji skiriasi nuo raudonųjų?
  6. Šaltibarščiai išgyvena savotišką atgimimą
  7. Įvairių skonių sviestą ruošiame namuose
  8. Aguročiai išsiskiria gerųjų savybių gausa
  9. Prisirpusios kriaušės – į desertus ir į salotas
  10. Atkeliauja rudeniniai skanėstai – persimonai
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Bulvė: palanki ir naudinga sveikatai
  13. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  14. Konservavimas: gaminimas, laikymas, vartojimas
  15. Baravykai – vieni vertingiausių miško grybų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Ukrainos dronų ataka Rusijos gilumoje | Alkas.lt koliažas
    Ukrainos balsas

    „Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos

    2025 06 01
    Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
    Etninė kultūra

    Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

    2025 06 01
    Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
    Energetika

    Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

    2025 06 01
    Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
    Kultūra

    Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

    2025 06 01
    LNM
    Architektūra

    Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

    2025 06 01
    Sūduviai
    Etninė kultūra

    Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

    2025 05 31
    Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
    Istorija

    Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

    2025 05 31
    Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
    Architektūra

    Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

    2025 05 31

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
    • Nayib Bukele apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
    • Pažangus bunkeris carui? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
    • +++ apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • „Rusijos „Perl Harboras“: susprogdinti bombonešiai, sąmyšis Maskvoje ir Stambulo derybų kortos
    • Kai televizorius tampa kibernetinių atakų taikiniu
    • Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti
    • Z. Vaišvila. Kur mus vedate?

    Kiti Straipsniai

    Bėgimas

    Tik sporto ir mitybos apsisaugoti nuo celiulito gali nepakakti

    2025 06 01
    Pomidorai

    Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

    2025 06 01
    Vištiena

    Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

    2025 06 01
    Cukrus

    Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

    2025 06 01
    Vynuogės

    Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

    2025 05 31
    Lašiša

    Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

    2025 05 25
    Kepsninė

    Kepsninėms nėra prasto oro

    2025 05 24
    Kepsninė

    Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

    2025 05 18
    Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

    Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

    2025 05 18
    Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

    Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

    2025 05 17

    Skaitytojų nuomonės:

    • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
    • Nayib Bukele apie Z. Vaišvila. Kur mus vedate?
    • Pažangus bunkeris carui? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
    • +++ apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
    • >Tadas apie Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Automobilių stovėjimas | vilnius.lt nuotr.

    Vilniaus centre – daugiau stovėjimo vietų

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai