Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Tvarka šaldytuve – nauda sveikatai ir piniginei

www.alkas.lt
2022-10-29 11:19:47
0
Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Šaldytuvas | pixabay.com nuotr.

Šaldytuvas jau seniai nebėra prabangos dalykas, jį rasime kiekvienuose namuose. Nepaisant to, daugiausia vis dar tinkamo vartoti maisto – apie 60 kg per metus vienam žmogui – Lietuvoje iššvaistoma būtent privačiuose namų ūkiuose. Ne kiekvienas žmogus žino, kad skirtingose šaldytuvo vietose temperatūra šiek tiek skiriasi.

Tinkamas šaldytuvo turinio organizavimas ir tinkamose vietose šaldytuve laikomas maistas gali ne tik padėti ilgiau išsaugoti maisto produktų šviežumą, bet ir išsaugoti maistingumą. Artėjant Europos sveikos mitybos dienai, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ mitybos specialistė Rima Novikevičiūtė pataria, kaip tvarkingai organizuoti šaldytuvo turinį, kad išvengtumėte maisto švaistymo ir sutaupytumėte.

Šaldytuvas paprastai yra suskirstytas į viršutinę, kelias vidurines lentynas, stalčius bei dureles ir šaldymo kamerą. Optimali tinkamai veikiančio šaldytuvo vidaus temperatūra turi būti ne žemesnė negu +5°C, šaldymo kameroje ne aukštesnė nei -18°C.

Viršutinė lentyna – viena šilčiausių šaldytuvo vietų. Joje rekomenduojama laikyti gaminius, kuriuose gausu gerųjų bakterijų, tokius kaip jogurtas, kefyras. Gerosioms bakterijoms yra palankesnė šiek tiek aukštesnė temperatūra. Taip pat viršutinėje lentynoje rekomenduojama laikyti jau pagamintus, į daug vietos neužimančią – geriausia stiklinę – tarą sudėtus  patiekalus.

Antroje šaldytuvo lentynoje nuo viršaus, tinkamiausia laikyti likusius pieno gaminius: sviestą, pieną, sūrį, mėsos gaminius bei žuvies produktus (kumpį, dešras, dešreles, sūdytus ar rūkytus gaminius). Šioje lentynoje patartina laikyti ir kiaušinius, kad jie ilgiau išliktų švieži. Nors kiaušiniams dažniausia yra skirta speciali vieta šaldytuvo durelėse, šioje vietoje temperatūra ypatingai kinta ir kiaušiniams temperatūros pokyčiai nėra naudingi. Šviežius kiaušinius iki 28 dienų galima laikyti ir kambario temperatūroje. Jei neužtenka vietos šaldytuve, drąsiai laikykite kiaušinius spintelėje.

Trečioje šaldytuvo lentynoje nuo apačios patartina laikyti šviežią mėsą ir žuvį, kurią planuojate greitu metu gaminti. Šviežią žuvį bei mėsą patariama laikyti uždarame inde, kad šaldytuve nepasklistų kvapas bei išvengtumėme mikrobiologinio užterštumo, sukeliančio žarnyno infekcijas.

Šaldytuvo žemesnėje dalyje esantys stalčiai yra skirti daržovėms, vaisiams, žolelėms. Šaldytuve tikrai nėra būtina laikyti moliūgų, morkų, burokų, bulvių ar kitų šakniavaisių. Šias daržoves puikiausiai galite laikyti uždaroje spintelėje ar sandėliuke.

Labai svarbu bananus, melionus, kriaušes, pomidorus bei slyvas laikyti atskirai nuo kitų gaminių ir į šaldytuvą jų nedėti. Ši grupė išskiria etano dujas ir paskatina šalia esančių vaisių ir daržovių puvimą. Minėtus vaisius ir daržoves geriausia laikyti kambario temperatūroje. Taip nesugadinsite kitų šaldytuve esančių vaisių ar daržovių, bet ir  išsaugosite bananų, melionų, kriaušių, pomidorų bei slyvų gerąsias savybes. Citrusiniams vaisiams bei avokadams irgi rekomenduojama kambario temperatūra.

Šaldytuve nepatariama laikyti tokių žolelių kaip bazilikai ir pipirmėtės, nes jos pradeda greitai juoduoti. Šias žoleles galima įmerkti į vandenį ir laikyti ant palangės. Kitas žoleles ir salotas, apvyniotas drėgnu popieriniu rankšluosčiu, galima laikyti šaldytuve. Atidarius salotų plastikinį maišelį ir iškart visų nesunaudojus, reikėtų salotas perdėti į uždarą indą ir įdėti popierinį rankšluostį, kad sugertų drėgmės perteklių. Neturint atskiro indo, popierinį rankšluostį galima dėti į tą pačią plastikinę salotų pakuotę.

Brokoliai ir žiediniai kopūstai – itin dideli drėgmės mėgėjai. Patartina šių daržovių kotus įvynioti į šlapią popierinį rankšluostį, apsukti plastikiniu maišeliu ir laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje.

Šaldytuve nepatariama laikyti aliejaus bei konservuotų ar marinuotų daržovių. Aliejui laikyti geriausia tinka uždara patalpa, atokiau nuo saulės spindulių. Konservuotas, marinuotas neatidarytas daržoves puikiausiai galima laikyti kambario temperatūroje, o atidarius ir nesunaudojus rekomenduojama perpilti į mažesnę stiklinę tarą ir tik tuomet dėti į šaldytuvą antroje lentynoje nuo apačios prie pieno produktų arba durelių lentynėlėse.

Šaldytuvo durelių lentynėlės geriausia tinka laikyti atidarytiems marinuotiems produktams, atidarytoms uogienėms, padažams, pagardams, sultims. Durelių lentynose nepatariama laikyti greitai gendančių produktų, nes čia temperatūra, dėl durelių atidarinėjimo, labai dažnai ir greitai kinta.

Duonos gaminius šviežius ilgiausia išsaugosite laikydami duoninėje ar spintelėje. Nusipirkę per didelį kiekį duonos, ją galite drąsiai šaldyti šaldymo kameroje ir vėliau atšildyti kambario temperatūroje ar orkaitėje, jeigu ji turi atšildymo funkciją. Duonos gaminių nepatartina atšildyti šaldytuve dėl galimo drėgmės pertekliaus.

Šaldymo kameroje galima šaldyti uogas, vaisius, žoleles, mėsos ar žuvies produktus. Svarbu atsiminti, kad šaldytus žuvies ar mėsos gaminius reiktų atšildyti neišėmus iš šaldytuvo – lentynoje, kurioje laikome šviežius mėsos bei žuvies produktus.

Svarbu neperkrauti šaldytuvo, kad oras jame galėtų lengvai cirkuliuoti. Naujai apsipirkus, seniau įsigytus produktus, esančius šaldytuve, rekomenduojama pastumti į priekį, o naujai nusipirktus sudėti giliau į šaldytuvo lentynas.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip palaikyti tvarką šaldytuve?
  2. Tvarka šaldytuve: ką ir kur dėti?
  3. Kaip šaldytuve ilgai išlaikyti šviežią maistą?
  4. Salotos – nekaloringos ir palankios sveikatai
  5. „Rakto skylute“ pažymėti gaminiai – palankesni sveikatai
  6. Siūloma keisti maisto rezervo tvarką
  7. D. Kunčienė: Mityba pagal metų laikus – pagrindas sveikatai
  8. Vartojantys daug cukraus, kelia grėsmę savo sveikatai
  9. Tyrimai įrodė, iš kokio maisto gaunami baltymai naudingiausi sveikatai
  10. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  11. Pasaulinę maisto dieną – pamąstymai apie sveiką mitybą
  12. Atėjus pavasariui vis daugiau susirūpinimo kelia papildomi kilogramai
  13. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  14. Pats laikas stiprinti vaikų atsparumą
  15. Nauji ir nesudėtingi kiaušinių marginimo būdai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais | lzs.lt nuotr.
Etninė kultūra

Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais

2025 06 01
Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
LNM
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Negalima! apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip išrinkti tinkamiausią telefoną tėvams?
  • Tautinių rūbų kūrėjai: Vilkėdamas istoriją, paaugi bent 3 centimetrais
  • Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?
  • Kad sodas būtų saugus ir sutemus

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Šaldytuvas

Svarbiausi patarimai renkantis išmanią buitinę techniką

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Knygos | 123rf nuotr.

Naujas technologijų puslapis atverstas knygyne: viename iš jų apsipirkti galima greičiau

2025 05 27
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24
Kepsninė

Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje

2025 05 18
Agurkai | pixabay.com, Monika1607 nuotr.

Daugelio mėgstamoms agurkų salotoms – nauji skoniai

2025 05 18

Skaitytojų nuomonės:

  • Vilna apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Negalima! apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimgaudas apie Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?
  • Bartas apie Ukrainos gynybos ministras paragino Maskvą perduoti Kijevui jos pažadėtą memorandumą iki kito delegacijų susitikimo
  • Rimvydas apie D. Kuolys. Lietuvių laisvės kovos: 1863–1864 metų sukilimo patirtys (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Jaunimo etnokultūros stovykla „Krikštynos vakar ir šiandien" 2022 | V.Kašinsko nuotr.

A. Bekerytė. Krikštynos vakar ir šiandien

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai