Šaldytuvas jau seniai nebėra prabangos dalykas, jį rasime kiekvienuose namuose. Nepaisant to, daugiausia vis dar tinkamo vartoti maisto – apie 60 kg per metus vienam žmogui – Lietuvoje iššvaistoma būtent privačiuose namų ūkiuose. Ne kiekvienas žmogus žino, kad skirtingose šaldytuvo vietose temperatūra šiek tiek skiriasi.
Tinkamas šaldytuvo turinio organizavimas ir tinkamose vietose šaldytuve laikomas maistas gali ne tik padėti ilgiau išsaugoti maisto produktų šviežumą, bet ir išsaugoti maistingumą. Artėjant Europos sveikos mitybos dienai, Vilniaus visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ mitybos specialistė Rima Novikevičiūtė pataria, kaip tvarkingai organizuoti šaldytuvo turinį, kad išvengtumėte maisto švaistymo ir sutaupytumėte.
Šaldytuvas paprastai yra suskirstytas į viršutinę, kelias vidurines lentynas, stalčius bei dureles ir šaldymo kamerą. Optimali tinkamai veikiančio šaldytuvo vidaus temperatūra turi būti ne žemesnė negu +5°C, šaldymo kameroje ne aukštesnė nei -18°C.
Viršutinė lentyna – viena šilčiausių šaldytuvo vietų. Joje rekomenduojama laikyti gaminius, kuriuose gausu gerųjų bakterijų, tokius kaip jogurtas, kefyras. Gerosioms bakterijoms yra palankesnė šiek tiek aukštesnė temperatūra. Taip pat viršutinėje lentynoje rekomenduojama laikyti jau pagamintus, į daug vietos neužimančią – geriausia stiklinę – tarą sudėtus patiekalus.
Antroje šaldytuvo lentynoje nuo viršaus, tinkamiausia laikyti likusius pieno gaminius: sviestą, pieną, sūrį, mėsos gaminius bei žuvies produktus (kumpį, dešras, dešreles, sūdytus ar rūkytus gaminius). Šioje lentynoje patartina laikyti ir kiaušinius, kad jie ilgiau išliktų švieži. Nors kiaušiniams dažniausia yra skirta speciali vieta šaldytuvo durelėse, šioje vietoje temperatūra ypatingai kinta ir kiaušiniams temperatūros pokyčiai nėra naudingi. Šviežius kiaušinius iki 28 dienų galima laikyti ir kambario temperatūroje. Jei neužtenka vietos šaldytuve, drąsiai laikykite kiaušinius spintelėje.
Trečioje šaldytuvo lentynoje nuo apačios patartina laikyti šviežią mėsą ir žuvį, kurią planuojate greitu metu gaminti. Šviežią žuvį bei mėsą patariama laikyti uždarame inde, kad šaldytuve nepasklistų kvapas bei išvengtumėme mikrobiologinio užterštumo, sukeliančio žarnyno infekcijas.
Šaldytuvo žemesnėje dalyje esantys stalčiai yra skirti daržovėms, vaisiams, žolelėms. Šaldytuve tikrai nėra būtina laikyti moliūgų, morkų, burokų, bulvių ar kitų šakniavaisių. Šias daržoves puikiausiai galite laikyti uždaroje spintelėje ar sandėliuke.
Labai svarbu bananus, melionus, kriaušes, pomidorus bei slyvas laikyti atskirai nuo kitų gaminių ir į šaldytuvą jų nedėti. Ši grupė išskiria etano dujas ir paskatina šalia esančių vaisių ir daržovių puvimą. Minėtus vaisius ir daržoves geriausia laikyti kambario temperatūroje. Taip nesugadinsite kitų šaldytuve esančių vaisių ar daržovių, bet ir išsaugosite bananų, melionų, kriaušių, pomidorų bei slyvų gerąsias savybes. Citrusiniams vaisiams bei avokadams irgi rekomenduojama kambario temperatūra.
Šaldytuve nepatariama laikyti tokių žolelių kaip bazilikai ir pipirmėtės, nes jos pradeda greitai juoduoti. Šias žoleles galima įmerkti į vandenį ir laikyti ant palangės. Kitas žoleles ir salotas, apvyniotas drėgnu popieriniu rankšluosčiu, galima laikyti šaldytuve. Atidarius salotų plastikinį maišelį ir iškart visų nesunaudojus, reikėtų salotas perdėti į uždarą indą ir įdėti popierinį rankšluostį, kad sugertų drėgmės perteklių. Neturint atskiro indo, popierinį rankšluostį galima dėti į tą pačią plastikinę salotų pakuotę.
Brokoliai ir žiediniai kopūstai – itin dideli drėgmės mėgėjai. Patartina šių daržovių kotus įvynioti į šlapią popierinį rankšluostį, apsukti plastikiniu maišeliu ir laikyti šaldytuve, daržovių stalčiuje.
Šaldytuve nepatariama laikyti aliejaus bei konservuotų ar marinuotų daržovių. Aliejui laikyti geriausia tinka uždara patalpa, atokiau nuo saulės spindulių. Konservuotas, marinuotas neatidarytas daržoves puikiausiai galima laikyti kambario temperatūroje, o atidarius ir nesunaudojus rekomenduojama perpilti į mažesnę stiklinę tarą ir tik tuomet dėti į šaldytuvą antroje lentynoje nuo apačios prie pieno produktų arba durelių lentynėlėse.
Šaldytuvo durelių lentynėlės geriausia tinka laikyti atidarytiems marinuotiems produktams, atidarytoms uogienėms, padažams, pagardams, sultims. Durelių lentynose nepatariama laikyti greitai gendančių produktų, nes čia temperatūra, dėl durelių atidarinėjimo, labai dažnai ir greitai kinta.
Duonos gaminius šviežius ilgiausia išsaugosite laikydami duoninėje ar spintelėje. Nusipirkę per didelį kiekį duonos, ją galite drąsiai šaldyti šaldymo kameroje ir vėliau atšildyti kambario temperatūroje ar orkaitėje, jeigu ji turi atšildymo funkciją. Duonos gaminių nepatartina atšildyti šaldytuve dėl galimo drėgmės pertekliaus.
Šaldymo kameroje galima šaldyti uogas, vaisius, žoleles, mėsos ar žuvies produktus. Svarbu atsiminti, kad šaldytus žuvies ar mėsos gaminius reiktų atšildyti neišėmus iš šaldytuvo – lentynoje, kurioje laikome šviežius mėsos bei žuvies produktus.
Svarbu neperkrauti šaldytuvo, kad oras jame galėtų lengvai cirkuliuoti. Naujai apsipirkus, seniau įsigytus produktus, esančius šaldytuve, rekomenduojama pastumti į priekį, o naujai nusipirktus sudėti giliau į šaldytuvo lentynas.