Ketvirtadienis, 24 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

www.alkas.lt
2022-05-21 10:05:55
0
Vaisiai, persikai

Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Pavasarį būna išsiilgtos ne tik lietuviško derliaus gėrybės. Parduotuvių lentynas iš Ispanijos pasiekė ir šių metų kaulavaisių derlius, kurio sąraše rikiuojasi persikai, nektarinai ir abrikosai. Nektarinai, lyginant su kitais kaulavaisiais, išlieka mėgstamiausiu pirkėjų vaisiumi, rodo prekybos tinklo „Maxima“ duomenys. Tiesa, persikai juos pernai aplenkė, tačiau tam įtakos turėjo prastas nektarinų derlius.

Dieviškai dera su sūriu

Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė, ragina kaulavaisius rinktis ne tik kaip sveiką užkandį ar net desertą, bet ir paversti juos lengvu, vasarą be galo tinkančiu patiekalu. Tam tobulai tiks kitas Lietuvoje mėgstamas produktas – sūris.

„Sūriai ir kaulavaisiai, būdami skirtingi, papildo vieni kitus, tad ne veltui vadinami dievišku deriniu. Saldūs vaisiai ir pikantiški, sūrstelėję, švelnesni ar aštresni sūriai puikiai sutaria vienoje lėkštėje kartu su įvairiomis salotomis. Beje, kaulavaisiai vertinami dar ir dėl to, kad juos galima drąsiai kepti ne tik orkaitėje, bet ir grilyje“, – primena B. Baratinskaitė.

B. Baratinskaitė pabrėžia – sūris yra universalus gaminys, atsižvelgiant į tai, kiek įvairių jo rūšių yra. Jis gali būti kepamas kaip kepsnys, iš jo verdama sriuba, jau nekalbant apie tiesiog patiekalų gardinimą užberiant sūrio, juo papildant salotas ar sumuštinius.

„Beje, jei jau paminėjome sumuštinius, rekomenduoju išbandyti tokį sumuštinį su sūriu ir persikais. Paimkite dvi šviesios duonos riekes. Kiekvienos vieną pusę patepkite sviestu. Dėkite riekę sviestu patepta puse į karštą keptuvę. Pašlakstykite viršų medumi, dėkite kelias riekeles minkšto bri sūrio, tada – kietesnio sūrio, pavyzdžiui, šveicariško griujero.

Belieka išdėlioti plonai supjaustyto persiko skilteles ir pabarstyti šviežiu baziliku bei uždėti kitą duonos riekę, sviestu patepta puse į viršų. Kepti kiekvieną pusę reiktų apie 2-3 minutes, kol sūris išsilydys, o duona apskrus. Serviruodami perpjaukite per pusę“, – idėja dalijasi maisto ekspertė ir prideda dar kelis salotų receptus su kaulavaisiais ir sūriu.

Burata. Tai – karvių pieno sūris, gaminamas iš mocarelos sūrio ir jo plėšinių bei grietinėlės. Paragaukite jo kartu su keptų abrikosų, lapinių kopūstų ir moliūgų sėklų salotomis.

Gaminimas. Nuplautus, perpjautus abrikosus su išimtu kauliuku vidine puse į viršų šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Pabarstykite ruduoju cukrumi, pašlakstykite alyvuogių aliejumi, negailėkite druskos ir juodųjų pipirų, gardinkite čiobreliais. Kepkite apie 20 minučių, kol taps auksinės spalvos.

200 g moliūgų sėklų berkite į kitą kepimo skardą ir apšlakstykite mišiniu iš kelių šaukštelių rudojo cukraus, pusės šaukštelio rūkytos paprikos, šaukšto alyvuogių aliejaus ir poros šaukštelių sojos padažo. Kepkite 10-12 minučių orkaitėje kartu su abrikosais. Baigus keptis, tiek abrikosams, tiek sėkloms leiskite atvėsti.

Kol jie vėsta, sukapokite lapinį kopūstą dideliu peiliu, pilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, druskos ir 3-4 minutes rankomis masažuokite lapus, kol jie suminkštės. Į dubenį su salotomis sudėkite atskirtus romaninių salotų lapus, kubeliais supjaustytus pomidorus, berkite mėtų lapelių. Padažui – šaukštelį garstyčių, sumaišykite su 3-4 šaukšteliais balto vyno acto, šešiais šaukšteliais rudojo cukraus ir 120 ml alyvuogių aliejaus. Salotų lapus ir pomidorus supilkite į padažą, išmaišykite. Pagal skonį galit įdėti dar cukraus, druskos ar vyno acto. Ant viršaus išdėliokite keptus abrikosus, dėkite sūrį, užberkite keptų moliūgo sėklų.

Gorgonzola. Tai – mėlynojo pelėsio sūris, gaminamas iš karvių pieno ir švelnesnis nei kiti mėlynojo pelėsio sūrio. Paragaukite jo su keptais persikais.

Gaminimas. Sumaišykite padažą iš dviejų šaukštų baltojo vyno acto, šaukšto grūdėtų garstyčių ir šaukštelio medaus. Supilkite pusę puodelio alyvuogių aliejaus ir maišykite toliau. Įmaišykite šaukštelį smulkinto česnako, pagardinkite druska ir pipirais. Leiskite pastovėti.

Persikus nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę ir išimkite kauliuką. Kepkite apšlakstytus alyvuogių aliejumi grilyje arba orkaitėje ant grotelių – svarbu, kad vaisius taptų minkštas.

„Kadangi vaisiai termiškai apdorojami, rinkitės juos kietesnius“, – pataria B. Baratinskaitė.

Iškepusius pabarstykite druska ir leiskite atvėsti. Tuo metu vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su alyvuogių aliejumi apkepinkite graikinius riešutus nuolat maišydami, kol taps auksinės spalvos. Išimkite iš keptuvės riešutus, vietoje jų sudėkite šviesios duonos, pavyzdžiui, čiabatos gabaliukus ir paskrudinkite. Pabarstykite druska. Į indą dėkite salotų lapus, persikus, riešutus, skrebučius ir suplėšytus bazilikų lapelius. Apšlakstykite ¾ padažo, viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite salotas į lėkštę, uždėkite gorgonzolos sūrio ir apšlakstykite likusiu padažu.

Buivolių mocarela. Tai – minkštas, itin švelnaus skonio sūris, gaminamas iš buivolių pieno. B. Baratinskaitė, „Maximos“ maisto ekspertė, siūlo pasigaminti salotas, kurioms užgaišite vos kelias minutes, tačiau čia be galo svarbu vienas dalykas: „Kadangi salotos vos iš kelių ingredientų – pomidorų, nektarinų ir sūrio, reiktų, kad jie būtų kokybiški. Tad idealu tokias salotas gaminti, kai jau galima įsigyti šių metų derliaus lietuviškų pomidorų ir šviežių ispaniškų nektarinų.“

Gaminimas. Nuplautus pomidorus supjaustykite skiltelėmis. Šioms salotoms labai tinka mažesni, saldūs pomidorai, kuriuos galima tiesiog perpjauti per pusę. Sunokusius nektarinus taip pat supjaustykite skiltelėmis. Idealu, jei visi ingredientai lėkštėje būna panašaus dydžio. Belieka suplėšyti mocarelos gabaliuką ir guldyti šalia kitų ingredientų į lėkštę. Apšlakstykite viską alyvuogių aliejumi, pabarstykite druska ir juodaisiais pipirais. Slaptas ingredientas – keli šaukštai su medumi sumaišyto balzaminio acto. Juo apšlakstykite salotas aplink lėkštės kraštus ir jos viduryje. Skanaus!

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Ar žinojote: avokadas dera ir su šokoladu
  2. Sūris – šaltas ir karštas užkandis
  3. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  4. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  5. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  6. Želė tortas – sveika ir puošnu
  7. Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?
  8. Nauja tvarka mažins maisto švaistymą
  9. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  10. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų
  11. Kaip išgelbėti maistą nuo kelionės į šiukšliadėžę?
  12. Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai
  13. Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika
  14. Ir šaldyti gaminiai turi galiojimo terminą
  15. Domėjimasis šaltiena dar neišblėso

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gintautas Paluckas
Lietuvoje

Prezidentas pasiūlė G. Paluckui pasitikrinti pasitikėjimą Seime

2025 07 23
Susisiekimas, neįgalieji | sumin.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Siūloma peržiūrėti A+ juostos naudojimo tvarką asmenims su negalia

2025 07 23
Žuvys
Lietuvoje

Per pusmetį į vandenis išleista virš 17 mln. žuvų jauniklių

2025 07 23
Žvyrkelis
Lietuvoje

Žvyrkelių asfaltavimo programa įgauna pagreitį

2025 07 23
Vilniaus koncertų ir sporto rūmai |
Lietuvoje

Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas

2025 07 23
Namų atnaujinimas
Lietuvoje

Namų atnaujinimui numatyta 26 mln. eurų paramos

2025 07 23
Pinigai
Lietuvoje

Tyrimas: kuo lietuviai keistų II pensijų pakopą

2025 07 23
Kompiuteris ir šuo
Lietuvoje

Valstybės kontrolė: kova su elektroniniais nusikaltimais nepakankama

2025 07 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
  • +++ apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
  • Vaje - apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Prezidentas pasiūlė G. Paluckui pasitikrinti pasitikėjimą Seime
  • Quiet Grunge revoliucija: pilkos ir smėlinės spalvos sugrįžta
  • Siūloma peržiūrėti A+ juostos naudojimo tvarką asmenims su negalia
  • Kaip išsirinkti sportinę aprangą moterims?

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
  • +++ apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
  • Vaje - apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
  • Kęstutis K.Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Jei nepainioju apie Prezidentas pasiūlė G. Paluckui pasitikrinti pasitikėjimą Seime
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Siaurukas | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.

Siaurukas kviečia keliauti po Anykščius

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai