Trečdalis lietuvių bent kartą per metus kepa maistą kepsninėje. Ir šis skaičius nuolat auga, nors vis dar nepavejame Europos lyderės Vokietijos, kur bent kartą per metus kepsninę užkuria 9 iš 10 gyventojų. Specialistai pataria, kaip nepadaryti klaidų renkantis kepsninę, nes jų įvairovė, pasirodo, – tikrai didelė.
Lietuvoje ilgą laiką mėgiamiausiu griliumi buvo paprasčiausia šašlykinė, vėliau sparčiai išplito moliniai puodai – prasidėjo kamado tipo kepsninių mada. Vis dėlto kepsninių pasirinkimas yra kur kas platesnis, pastebi jų ekspertas ir „Grill-On“ vadovas Gintautas Kėrys. O renkantis kepsninę svarbu sau atsakyti į tris esminius klausimus.
Kur naudosite kepsninę – balkone, kieme ar kelionėje?
Pirmasis ir svarbiausias klausimas, į kurį turėtumėte sau atsakyti, – kur planuojate naudoti kepsninę. Anot G. Kėrio, tinkamą kepsninę galima pritaikyti net tiems, kurie gyvena daugiabutyje ir nuosavo kiemo neturi.
„Nuo 2019 metų Lietuvos daugiabučiuose leidžiama naudoti dujinius arba elektrines kepsnines. Jeigu balkonas nedidelis, geriausiai tiks elektrine arba nešiojama dujinė kepsninė. Pastarąjį galėsite pasiimti ir į keliones“, – pasakoja G. Kėrys.
Specialisto teigimu, turintys šiek tiek didesnį balkoną, gali nesunkiai jame įsirengti du ar tris degiklius turinčias dujines kepsnines. Na, o turinys terasą ar didelį balkoną – net šešis ar daugiau degiklių turinčią solidžią kepsninę ir organizuoti kepsnių vakarus didesnei draugų kompanijai.
Anot pašnekovo, nuosavame name ar sodyboje apribojimų kepsninėms nėra, todėl verta atkreipti dėmesį į patogumą, turimą biudžetą bei kepimo poreikį.
Tuo tarpu piknikų ir kelionių mėgėjams geriausias sprendimas – kelioniniai angliniai arba dujinės kepsninės. Jos kompaktiški, lengvi bei lengvai prižiūrimi. Be to, dujinės kepsninės gali būti kūrenamps nedideliais dujų balionėliais, o keliaujant tai tampa dideliu privalumu. Kelioninės kepsninės bene svarbiausias parametras yra svoris, todėl patariama, kad ji nesvertų daugiau nei 10 kg.
Kiek pinigš žadate skirti?
Kepsninių kainos gali svyruoti nuo keliasdešimties iki kelių tūkstančių eurų, todėl labai svarbu nuspręsti, kiek pinigų tam galite skirti.
„Ieškantiems ekonominio varianto patarčiau rinktis anglinę kepsninę. Ji pigesnė už dujines ir elektrines kepsnines, tačiau ne tokia patvari. Patogiausia naudoti – dujinė kepsninė, kurią tereikia įjungti ir jau galima kepti, o iškepto maisto skonis niekuo nenusileidžia angliniams. Tokią kepsninę paprasčiausia prižiūrėt ir valyti“, – pasakoja G. Kėrys.
Ekspertas pabrėžia, kad kepsninių kaina dažnu atveju tiesiogiai priklausoma nuo kokybės, todėl turintiems galimybių jis pataria rinktis bent jau vidutinės klasės kepsnines.
„Kepsninių kaina priklauso nuo jo dydžio ir prekės ženklo. Jeigu kalbame apie vidutinės klasės kepsnines, tai anglinių kepsninių kaina svyruoja tarp 200–350 eurų, tuo tarpu dujinių vidutinė klasė prasideda nuo 400 eurų ir tęstis gali iki 1 000 eurų. Kainos ties čia nesustoja, mat už aukščiausios klasės dujinę kepsninę galima sumokėti ir kelis tūkstančius eurų“, – pasakoja grilių ekspertas, pridurdamas, kad sau optimalų variantą rinkoje gali rasti kiekvienas.
Kokiu maistu dažniausiai mėgausitės?
Išsiaiškinę, kokioje erdvėje naudosite kepsninę ir kiek pinigų jai galite skirti, pamėginkite atsakyti sau į klausimą, ką labiausiai mėgstate kepti. Jautieną, kiaulieną, vištieną, žuvį, o galbūt mieliau renkatės keptas daržoves? Kepimui reikalinga tiesioginė kaitra, o galbūt kaip tik derėtų jos vengti? G. Kėrys pataria gerai apsvarstyti šiuos niuansus.
„Jei kepsite mėsos kepsnius, norite kad jie iškeptų greitai ir gerai apskrustų, tuomet jums bus reikalinga tiesioginė kaitra, kurią gali sukurti kepsninė, kuriuose maistas kepamas tiesiai virš anglių ar dujų degiklių. Mėgstantiems troškintą maistą, burnoje tirpstančią mėsą, bus reikalinga netiesioginė kaitra. Angliniuose degikliuose ją galima sukurti deflektoriais arba reflektoriais, tuo tarpu dujinėse kepsninęse šiam tikslui galima naudoti ketaus plokštes arba maistą kepti naudojant tik dalį degiklių, kai maistas dedamas virš neįjungtų ir uždaromas dangtis“, – pasakoja ekspertas.
Kepsninė taip pat gali būti naudojama ir kaip krosnis picoms kepti, tačiau būtina atkreipti dėmesį, jog picų mėgėjams geriausia būtų rinktis dujines arba anglines kepsnines.
„Atsakius į šiuos tris klausimus, galima išvengti klaidų ir išsirinkti kepsninę, kuris džiugins visą sezoną ir ilgus metus. Didžiausia klaida – rinktis tokią kepsninę, kokia stovi pas kaimyną ar draugą, nė kiek nepasidomėjus, kokios jo galimybės“, – pabrėžia G. Kėrys.