Ketvirtadienis, 26 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kaip išsirinkti tinkamą kepsninę?

www.alkas.lt
2022-04-17 10:15:43
0
Kokią grilio įrangą rinktis? | pigu.lt nuotr.

Kokią grilio įrangą rinktis? | pigu.lt nuotr.

Trečdalis lietuvių bent kartą per metus kepa maistą kepsninėje. Ir šis skaičius nuolat auga, nors vis dar nepavejame Europos  lyderės Vokietijos, kur bent kartą per metus kepsninę užkuria 9 iš 10  gyventojų. Specialistai pataria, kaip nepadaryti klaidų renkantis kepsninę, nes jų įvairovė, pasirodo, – tikrai didelė.

Lietuvoje ilgą laiką mėgiamiausiu griliumi buvo paprasčiausia šašlykinė, vėliau sparčiai išplito moliniai puodai – prasidėjo kamado tipo kepsninių mada. Vis dėlto kepsninių pasirinkimas yra kur kas platesnis, pastebi jų ekspertas ir „Grill-On“ vadovas Gintautas Kėrys. O renkantis kepsninę svarbu sau atsakyti į tris esminius klausimus.

Kur naudosite kepsninę – balkone, kieme ar kelionėje?

Pirmasis ir svarbiausias klausimas, į kurį turėtumėte sau atsakyti, – kur planuojate naudoti kepsninę. Anot G. Kėrio, tinkamą kepsninę galima pritaikyti net tiems, kurie gyvena daugiabutyje ir nuosavo kiemo neturi.

„Nuo 2019 metų Lietuvos daugiabučiuose leidžiama naudoti dujinius arba elektrines kepsnines. Jeigu balkonas nedidelis, geriausiai tiks elektrine arba nešiojama dujinė kepsninė. Pastarąjį galėsite pasiimti ir į keliones“, – pasakoja G. Kėrys.

Specialisto teigimu, turintys šiek tiek didesnį balkoną, gali nesunkiai jame įsirengti du ar tris degiklius turinčias dujines kepsnines. Na, o turinys terasą ar didelį balkoną – net šešis ar daugiau degiklių turinčią solidžią kepsninę ir organizuoti kepsnių vakarus didesnei draugų kompanijai.

Anot pašnekovo, nuosavame name ar sodyboje apribojimų kepsninėms nėra, todėl verta atkreipti dėmesį į patogumą, turimą biudžetą bei kepimo poreikį.

Tuo tarpu piknikų ir kelionių mėgėjams geriausias sprendimas – kelioniniai angliniai arba dujinės kepsninės. Jos kompaktiški, lengvi bei lengvai prižiūrimi. Be to, dujinės kepsninės gali būti kūrenamps nedideliais dujų balionėliais, o keliaujant tai tampa dideliu privalumu. Kelioninės kepsninės bene svarbiausias parametras yra svoris, todėl patariama, kad ji nesvertų daugiau nei 10 kg.

Kiek pinigš žadate skirti?

Kepsninių kainos gali svyruoti nuo keliasdešimties iki kelių tūkstančių eurų, todėl labai svarbu nuspręsti, kiek pinigų tam galite skirti.

„Ieškantiems ekonominio varianto patarčiau rinktis anglinę kepsninę. Ji pigesnė už dujines ir elektrines kepsnines, tačiau ne tokia patvari. Patogiausia naudoti – dujinė kepsninė, kurią tereikia įjungti ir jau galima kepti, o iškepto maisto skonis niekuo nenusileidžia angliniams. Tokią kepsninę paprasčiausia prižiūrėt ir valyti“, – pasakoja G. Kėrys.

Ekspertas pabrėžia, kad kepsninių kaina dažnu atveju tiesiogiai priklausoma nuo kokybės, todėl turintiems galimybių jis pataria rinktis bent jau vidutinės klasės kepsnines.

„Kepsninių kaina priklauso nuo jo dydžio ir prekės ženklo. Jeigu kalbame apie vidutinės klasės kepsnines, tai anglinių kepsninių kaina svyruoja tarp 200–350 eurų, tuo tarpu dujinių vidutinė klasė prasideda nuo 400 eurų ir tęstis gali iki 1 000 eurų. Kainos ties čia nesustoja, mat už aukščiausios klasės dujinę kepsninę galima sumokėti ir kelis tūkstančius eurų“, – pasakoja grilių ekspertas, pridurdamas, kad sau optimalų variantą rinkoje gali rasti kiekvienas.

Kokiu maistu dažniausiai mėgausitės?

Išsiaiškinę, kokioje erdvėje naudosite kepsninę ir kiek pinigų jai galite skirti, pamėginkite atsakyti sau į klausimą, ką labiausiai mėgstate kepti. Jautieną, kiaulieną, vištieną, žuvį, o galbūt mieliau renkatės keptas daržoves? Kepimui reikalinga tiesioginė kaitra, o galbūt kaip tik derėtų jos vengti? G. Kėrys pataria gerai apsvarstyti šiuos niuansus.

„Jei kepsite mėsos kepsnius, norite kad jie iškeptų greitai ir gerai apskrustų, tuomet jums bus reikalinga tiesioginė kaitra, kurią gali sukurti kepsninė, kuriuose maistas kepamas tiesiai virš anglių ar dujų degiklių. Mėgstantiems troškintą maistą, burnoje tirpstančią mėsą, bus reikalinga netiesioginė kaitra. Angliniuose degikliuose ją galima sukurti deflektoriais arba reflektoriais, tuo tarpu dujinėse kepsninęse šiam tikslui galima naudoti ketaus plokštes arba maistą kepti naudojant tik dalį degiklių, kai maistas dedamas virš neįjungtų ir uždaromas dangtis“, – pasakoja ekspertas.

Kepsninė taip pat gali būti naudojama ir kaip krosnis picoms kepti, tačiau būtina atkreipti dėmesį, jog picų mėgėjams geriausia būtų rinktis dujines arba anglines kepsnines.

„Atsakius į šiuos tris klausimus, galima išvengti klaidų ir išsirinkti kepsninę, kuris džiugins visą sezoną ir ilgus metus. Didžiausia klaida – rinktis tokią kepsninę, kokia stovi pas kaimyną ar draugą, nė kiek nepasidomėjus, kokios jo galimybės“, – pabrėžia G. Kėrys.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip geriausiai paruošti brokolius?
  2. Kaip namuose išsikepti sultingą kepsnį?
  3. Kaip maistą ant laužu kepti sveikiau?
  4. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  5. Kaip nepasimesti tarp salotų įvairovės?
  6. Kaip maistą išlaikyti šviežią ilgiau?
  7. Keturi etapai, kaip tinkamai pasiruošti iškylai gamtoje
  8. Elgesio taisyklės prie stalo: kaip valgyti vaisius ir daržoves
  9. Kaip ant grotelių saugiai iškepti kepsnius?
  10. Kuo papildyti pavasarinį stalą?
  11. Dietologė: žiemą nepamirškite daržovių ir žuvies
  12. Brangsta kiauliena
  13. Patisonai: stebinanti išvaizda ir nauda sveikatai
  14. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  15. Šventiniam stalui – bulvių košė kitaip

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kviečia virtuali paroda „Lietuvos atstovavimo Los Andžele istorija“ | lcva.archyvai.lrv.lt nuotr.
Istorija

Kviečia virtuali paroda „Lietuvos atstovavimo Los Andžele istorija“

2025 06 26
Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama | vki.lrv.lt nuotr.
Kalba

Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama

2025 06 26
Migracijos departamentas
Lietuvoje

Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija

2025 06 26
Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trampas spaudžia rankas Hagoje vykusiame NATO susitikime
Ukrainos balsas

Hagoje įvyko Zelenskio ir Trampo susitikimas

2025 06 25
Seimas
Lietuvoje

Seimas reglamentavo sankcijas Rusijai ir Baltarusija

2025 06 25
Prezidentas dalyvauja NATO viršūnių susitikime
Lietuvoje

Prezidentas: NATO privalo didinti investicijas į gynybą

2025 06 25
Kelias,eismas
Lietuvoje

Po svarstymo pritarta Valstybinio kelių fondo steigimui

2025 06 25
Kamera
Lietuvoje

Vyriausybė pritarė Kino įstatymo pakeitimams

2025 06 25

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Rimvydas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
  • Rimvydas apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • jo apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kviečia virtuali paroda „Lietuvos atstovavimo Los Andžele istorija“
  • Prisimename 1941-ųjų birželio 24–25 d. Rainių žudynes
  • Vilniaus mieste tikrinti viešieji užrašai ir išorinė reklama
  • Gyventojų skaičiaus augimą šalyje lėmė tarptautinė migracija

Kiti Straipsniai

Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Rimvydas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
  • Rimvydas apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • jo apie G. Jakavonis. Kodėl aš turėčiau bijoti Rusijos okupacijos?
  • Rimvydas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Alkas.lt koliažas

A. Navys, M. Sėjūnas. Rusiškojo fašizmo ištakos (III)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai