Penktadienis, 1 liepos, 2022
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result

Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kaip iškepti gardžius Užgavėnių blynus?

www.alkas.lt
2022 02 26 14:47
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

Artėja Užgavėnės – viena linksmiausių lietuviškų švenčių. Užgavėnės skirtos ne tik žiemai išvaryti, bet ir pavasariui prišaukti. O kokios Užgavėnes be kaukių, Lašininio su Kanapiniu, Morės deginimo, na, ir, žinoma, be skanių blynų? Ne veltui sakoma, kad dideli, apvalūs blynai – pavasario saulės šaukliai.

Užgavėnių šventės mokyklose, darželiuose, kolektyvuose – šiuo laikotarpiu, ko gero, iškepama kaip niekada daug įvairiausių blynų. Internete gausu įvairių blynų tešlos receptų ir dar daugiau įdarų variacijų.

„Nenuostabu, kad šiuolaikinis vartotojas pasiklysta tokioje gausybėje patarimų. Pastebėjome, kad skubantys miesto žmonės dažnai renkasi jau paruoštus miltinius mišinius, kuomet dažniausiai papildomai reikia tik vandens ir gerai įkaitintos keptuvės“, – sako Erikas Čikota, AB „Kauno grūdai“ produktų kūrimo ir vystymo tarnybos technologas.

Miltiniai mišiniai yra puiki alternatyva norint greitai nudžiuginti artimuosius gardžiais blynais. Visgi tiems, kurie bent kartą metuose, per šią lietuvišką šventę, nori paruošti blynus taip, kaip juos maišydavo mūsų močiutės, E. Čikota davė keletą patarimų.

Pasak technologo, svarbu nepamiršti geros keptuvės storu dugnu, kuri nesviltų, nedegtų ir tolygiai įkaistų. Blynų tešla turėtų būti ne per skysta ir ne per tiršta. Miltus patariama rinktis aukščiausios rūšies – taip gaminys taps lengvas, šviesios spalvos, purus. Papildomam purumui suteikti derėtų nepamiršti ir žiupsnelio kepimo miltelių.

Jeigu pasirinksite kepti mielinius blynus, tešlai svarbu naudoti tik šiltą pieną ar šiltą vandenį. Mielėms reikalinga šiluma ir 20-15 minučių ramybės – tada jau galime formuoti ir kepti blynelius. Kepant mielinius blynus patariama į keptuvę pilti daugiau aliejaus – tokiu būdu blynai tolygiau iškepa ir gražiai apskrunda.

Tradiciniai blynai kitaip

Blynai – universalus patiekalas, kurį galima tiekti su įvairiausiais pagardais, tiek saldžiais, tiek pikantiškais. „Kauno grūdų“  technologas  Užgavėnėms siūlo pasiruošti tradiciškų, gardžių blynų tešlą ir paeksperimentuoti su pagardais – varške, uogomis, cinamonu ar karamelizuotais obuoliais.  Mėgstantys pavalgyti sočiau gali rinktis sūdytos lašišos ar kumpio bei tepamo sūrelio duetus.

„Mažuosius blynų mėgėjus siūlau nudžiuginti spalvotais blynais – vaikai mėgsta žaismingumą lėkštėje. Žali, špinatais dažyti „šrekiški“ blynai ar gelsvi, ciberžole dažyti ir saulę primenantys blynai juos tikrai nudžiugins“, – siūlo E. Čikota.

Spalvoti lietiniai
  • 450 g kvietinių miltų                            ;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 60 ml aliejaus;
  • 750-800 ml šilto vandens;
  • 12 g druskos;
  • 40 g cukraus ;
  • 1 g ciberžolės arba sauja špinatų

Gaminimas:

Į indą įmušti  kiaušinius, sudėti druską ir cukrų, paplakti. Tuomet supilt aliejų ir vandenį arba galima maišyti per pusę vandenį su pienu. Supilti su ciberžole sumaišytus miltus, labai gerai išsukti – galima paplakti su mikseriu, kol neliks gumulėlių. Tešla turi būti skysta, laisvai tekėti nuo šaukšto. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilti dar truputį vandens ir išmaišyti.

Lietinius kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, keptuvės tepti riebalais nereikia.  Ciberžolę galima pakeisti  špinatais, lapelius nuplauti po tekančiu vandeniu, sudėjus į indą užpilti verdančiu vandeniu. Vandeniui atvėsus, lapelius ištraukti (sausinti nereikia) ir sutrinti iki vienalytės masės elektriniu smulkintuvu. Blynus galima įdaryti su saldžiu, pikantišku, mėsišku ar daržoviniu įdaru.

Mieliniai blynai
  • 450 g kvietinių miltų;
  • 470 – 490 ml šilto pieno;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 100 g cukraus;
  • 2 g druskos;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • 6 g sausų mielių (presuotų mielių 20 g)

Gaminimas

Šiltame piene ištirpinti sausas arba presuotas mieles ir palikti kol pasirodys putos. Kiaušinius išplakti su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi, tada supilti pieną su mielėmis, miltus. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės, tešla turi būti tiršta. Blynų tešlą galima paskaninti tarkuotais obuoliais ar mėgstamais žalumynais. Blynų tešlą palikti šiltai apie 20-30 minučių.

Kai tešloje atsiranda burbuliukai, galima kepti. Kepti su aliejumi gerai įkaitintoje keptuvėje, kepant blynai turi pūstis. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Patiekti tiek su saldžiu, tiek su pikantišku padažu.

„Čirviniai“ blynai
  • 270 g kvietinių miltų;
  • 300 ml pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 4 g kepimo miltelių;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • 50 g tirpinto sviesto
Gaminimas

Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, tada supilti pieną, permaišyti. Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, supilti į plakinį, viską gerai išmaišyti (dalį miltų galima pakeisti spelta, avižų ar kukurūzų miltais). Tada supilti lydytą sviestą (sviesto galima ir daugiau) viską gerai permaišyti.

Kepti gerai įkaitintoje čirvų keptuvėje kol gražiai parus. Taip pat galima kepti spalvotus blynus, su špinatais arba burokėliais. Kas nemėgsta saldžių blynų, galima dėti mažiau cukraus ir tešlą paskaninti prieskoninėmis žolelėmis, bus pikantiški blynai, kuriuos galima patiekti su kiaušiniais, lašiša, skrudinta šonine.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Klaidų pasitaiko ir kepant blynus. Ką daryti, kad to nenutiktų?
  2. Išskirtinės Užgavėnių dūzgės Druskininkuose!
  3. Bus kuriama didžiausia Užgavėnių kaukė Lietuvoje
  4. Naisiuose vyks didžioji Užgavėnių šventė
  5. Artėja Užgavėnių mugė Vilniuje
  6. Kauno botanikos sodas kviečia į Užgavėnių linksmybes
  7. Užgavėnių šventėje pasiektas sunkiausio žemaičių blyno rekordas
  8. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai švęs šurmulingą Užgavėnių šventę miesto Teatro aikštėje
  9. Klaipėda per Užgavėnes ūš kaip avilys!
  10. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  11. Liaudies buities muziejus kviečia į Užgavėnes
  12. Etninės kultūros globos taryba prieš Užgavėnes pristatė leidinio „Etninė kultūra“ 9-tąjį numerį (nuotraukos)
  13. Pirmą kartą Rumšiškių Užgavėnėse – „Gyvasis blynų muziejus“ po atviru dangumi
  14. Rumšiškių Užgavėnės viliojo blynų gausa (nuotraukos)
  15. Didžiosios Užgavėnės Naisiuose

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ledai | pixabay.com nuotr.

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

2022 06 24
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

2022 05 21
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Tarptautinė kokteilių diena: istorija ir receptai

2022 05 13
Kokios rūšies ryžius rinktis?

Kuo ypatingi ryžiai, kuriuos valgo pusė pasaulio?

2022 03 26
Šiandien Užgavėnės – šviesos pergalės prieš tamsą šventė

Šiandien Užgavėnės – šviesos pergalės prieš tamsą šventė

2022 03 01
Vilniuje atšauktas Užgavėnių renginys

Vilniuje atšauktas Užgavėnių renginys

2022 02 28
Didžiosios Užgavėnės Naisiuose

Dėl karo Ukrainoje Vilniaus ir Šalčininkų rajonai atšaukia Užgavėnių šventes

2022 02 25
Penkios kryptys, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?

Penkios kryptys, kurios užkariaus maisto pasaulį 2022-aisiais: ką valgysime šiemet?

2022 02 20
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

2022 02 06
Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai

Artėjant cepelinų dienai – ir naujovių paieškos

2022 02 06
Rodyti daugiau

Naujienos

Išrinkti geriausi jaunimo darniojo turizmo pasiūlymai
Įvairenybės

Vis dar karšta?.. Imkite baidarę

2022 07 01
Miokardo infarktas: pirmieji požymiai
Lietuvoje

Lietuviai nelinkę tikrintis sveikatos

2022 07 01
Audra | Pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Kelias dienos ir…12 tūkst. žaibo išlydžių

2022 07 01
Žemės ūkis | zum.lt nuotr.
Lietuvoje

Baigiasi žemės ūkio naudmenų deklaravimas

2022 07 01
I. Tarvydienė. Ar atėjo neįgaliųjų eilė būti pažemintiems?
Lietuvoje

Nuo liepos daugės slaugos paslaugų

2022 07 01
Europos aplinkos ministrai patvirtino kertinius susitarimus dėl klimato krizės ir miškų naikinimo stabdymo | lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Klimato krizės ir miškų naikinimo stabdymas

2022 07 01
Gamtosauginei misijai įdarbintos karvės | lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Gamtosauginei misijai įdarbintos karvės

2022 07 01
Aplankykite 22 apžvalgos bokštus ir saugomas teritorijas | lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

22 apžvalgos bokštai ir saugomos teritorijos

2022 07 01


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Sveiki, gerb. imigrante apie O. Voverienė. Kas primins Rusijai, kad Karaliaučius jai nepriklauso?
  • Astronomas, geofizikas hidrologas inž. Romualdas Zubinas apie Mokslininkų tyrimas – įtakingame mokslo žurnale
  • Mįslė apie S. Buškevičius. Karaliaučiaus tranzitas – uždelsto veikimo bomba
  • Žmoga apie Seimas: V. Landsbergis buvo valstybės vadovu

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vis dar karšta?.. Imkite baidarę
  • Lietuviai nelinkę tikrintis sveikatos
  • Dezinormacijai tautybė nepavaldi
  • Kelias dienos ir…12 tūkst. žaibo išlydžių

Skaitomiausi straipsniai

  • T. Baranauskas. Ar Rusijai gali būti naudinga pulti Lietuvą? peržiūrėta: 2004; komentarų: 51
  • Klaipėdoje lauks išskirtinės Lauksnos ir Joninės peržiūrėta: 1056; komentarų: 0
  • M. Kundrotas. A. Rudomanskis įrodinėja Z. Šličytės teisumą? peržiūrėta: 823; komentarų: 7
  • D. Gaižauskas: Rusija grasina karu Lietuvai, valdantieji tyli… peržiūrėta: 624; komentarų: 30
  • D. Rastenienė. Apie tautiškus Simonos Rainienės aksesuarus kasdienai ir šventėms peržiūrėta: 569; komentarų: 1
  • Mirė žymus Lietuvos istorikas Algis Povilas Kasperavičius peržiūrėta: 569; komentarų: 0

Artimiausi renginiai

  1. Tradicinių šokių stovykla ŠAKIŲ r.

    2022-08-03 08:00 - 2022-08-07 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Vasaros gaiva: pagaminti ledus ilgai neužtruks

by Ditė Česėkaitė
2022 06 24
0
Ledai | pixabay.com nuotr.

Ledai yra vasaros sinonimas, nes temperatūrai kylant aukštyn nereikia jokios kitos progos, kai norisi jų paskanauti. Manoma, kad prieš kelis...

Skaityti toliau

Vaisiai ir sūris puikiai dera kartu

by Ditė Česėkaitė
2022 05 21
0
Vaisiai, persikai | pixabay.com nuotr.

Pavasarį būna išsiilgtos ne tik lietuviško derliaus gėrybės. Parduotuvių lentynas iš Ispanijos pasiekė ir šių metų kaulavaisių derlius, kurio sąraše...

Skaityti toliau

Tarptautinė kokteilių diena: istorija ir receptai

by Ditė Česėkaitė
2022 05 13
1
Sveikai metų pradžiai – nealkoholiniai kokteiliai

Šiandien puiki proga susimaišyti gaivų nealkoholinį kokteilį. Ir ne tik todėl, kad penktadienis – kaip tik šiandien minima Tarptautinė kokteilių...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Sveiki, gerb. imigrante apie O. Voverienė. Kas primins Rusijai, kad Karaliaučius jai nepriklauso?
  • Astronomas, geofizikas hidrologas inž. Romualdas Zubinas apie Mokslininkų tyrimas – įtakingame mokslo žurnale
  • Mįslė apie S. Buškevičius. Karaliaučiaus tranzitas – uždelsto veikimo bomba
  • Žmoga apie Seimas: V. Landsbergis buvo valstybės vadovu
  • > Gogai apie S. Buškevičius. Karaliaučiaus tranzitas – uždelsto veikimo bomba

Kitas straipsnis
G. Nausėda susitikime su EVT vadovu pripažino, kad Lietuva ne viską padarė, kad šalies sienos būtų saugesnės

Prezidentas NATO vadovams: Ukraina kovoja už mus ir mes privalome jai padėti

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

rašto darbai | Greitos skyrybos internetu – skyrybų advokatai | Siuskpigiau.lt siuntos Lietuvoje | Pramogų, grožio, sveikatingumo pasiūlymai | irigatorius | vitamino c serumas | oro drekintuvas | HiMountains | iddo.lt modernūs stalai | kūno kremai | August.lt - valymo įrenginiai | fs22 mods | https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | Auskarai su deimantais | https://www.aleina.lt | Automobilių nuoma | drogas.lt | CBD aliejus Lietuvoje | Mažoji Indija | Pakavimo prekės | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai