Antradienis, 28 kovo, 2023
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kaip iškepti gardžius Užgavėnių blynus?

www.alkas.lt
2022-02-26 14:47:45
0
Apie miltus ir jų kokybę

pixabay.org nuotr.

Artėja Užgavėnės – viena linksmiausių lietuviškų švenčių. Užgavėnės skirtos ne tik žiemai išvaryti, bet ir pavasariui prišaukti. O kokios Užgavėnes be kaukių, Lašininio su Kanapiniu, Morės deginimo, na, ir, žinoma, be skanių blynų? Ne veltui sakoma, kad dideli, apvalūs blynai – pavasario saulės šaukliai.

Užgavėnių šventės mokyklose, darželiuose, kolektyvuose – šiuo laikotarpiu, ko gero, iškepama kaip niekada daug įvairiausių blynų. Internete gausu įvairių blynų tešlos receptų ir dar daugiau įdarų variacijų.

„Nenuostabu, kad šiuolaikinis vartotojas pasiklysta tokioje gausybėje patarimų. Pastebėjome, kad skubantys miesto žmonės dažnai renkasi jau paruoštus miltinius mišinius, kuomet dažniausiai papildomai reikia tik vandens ir gerai įkaitintos keptuvės“, – sako Erikas Čikota, AB „Kauno grūdai“ produktų kūrimo ir vystymo tarnybos technologas.

Miltiniai mišiniai yra puiki alternatyva norint greitai nudžiuginti artimuosius gardžiais blynais. Visgi tiems, kurie bent kartą metuose, per šią lietuvišką šventę, nori paruošti blynus taip, kaip juos maišydavo mūsų močiutės, E. Čikota davė keletą patarimų.

Pasak technologo, svarbu nepamiršti geros keptuvės storu dugnu, kuri nesviltų, nedegtų ir tolygiai įkaistų. Blynų tešla turėtų būti ne per skysta ir ne per tiršta. Miltus patariama rinktis aukščiausios rūšies – taip gaminys taps lengvas, šviesios spalvos, purus. Papildomam purumui suteikti derėtų nepamiršti ir žiupsnelio kepimo miltelių.

Jeigu pasirinksite kepti mielinius blynus, tešlai svarbu naudoti tik šiltą pieną ar šiltą vandenį. Mielėms reikalinga šiluma ir 20-15 minučių ramybės – tada jau galime formuoti ir kepti blynelius. Kepant mielinius blynus patariama į keptuvę pilti daugiau aliejaus – tokiu būdu blynai tolygiau iškepa ir gražiai apskrunda.

Tradiciniai blynai kitaip

Blynai – universalus patiekalas, kurį galima tiekti su įvairiausiais pagardais, tiek saldžiais, tiek pikantiškais. „Kauno grūdų“  technologas  Užgavėnėms siūlo pasiruošti tradiciškų, gardžių blynų tešlą ir paeksperimentuoti su pagardais – varške, uogomis, cinamonu ar karamelizuotais obuoliais.  Mėgstantys pavalgyti sočiau gali rinktis sūdytos lašišos ar kumpio bei tepamo sūrelio duetus.

„Mažuosius blynų mėgėjus siūlau nudžiuginti spalvotais blynais – vaikai mėgsta žaismingumą lėkštėje. Žali, špinatais dažyti „šrekiški“ blynai ar gelsvi, ciberžole dažyti ir saulę primenantys blynai juos tikrai nudžiugins“, – siūlo E. Čikota.

Spalvoti lietiniai
  • 450 g kvietinių miltų                            ;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 60 ml aliejaus;
  • 750-800 ml šilto vandens;
  • 12 g druskos;
  • 40 g cukraus ;
  • 1 g ciberžolės arba sauja špinatų

Gaminimas:

Į indą įmušti  kiaušinius, sudėti druską ir cukrų, paplakti. Tuomet supilt aliejų ir vandenį arba galima maišyti per pusę vandenį su pienu. Supilti su ciberžole sumaišytus miltus, labai gerai išsukti – galima paplakti su mikseriu, kol neliks gumulėlių. Tešla turi būti skysta, laisvai tekėti nuo šaukšto. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilti dar truputį vandens ir išmaišyti.

Lietinius kepti gerai įkaitintoje keptuvėje, keptuvės tepti riebalais nereikia.  Ciberžolę galima pakeisti  špinatais, lapelius nuplauti po tekančiu vandeniu, sudėjus į indą užpilti verdančiu vandeniu. Vandeniui atvėsus, lapelius ištraukti (sausinti nereikia) ir sutrinti iki vienalytės masės elektriniu smulkintuvu. Blynus galima įdaryti su saldžiu, pikantišku, mėsišku ar daržoviniu įdaru.

Mieliniai blynai
  • 450 g kvietinių miltų;
  • 470 – 490 ml šilto pieno;
  • 3 vnt. kiaušinių;
  • 100 g cukraus;
  • 2 g druskos;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • 6 g sausų mielių (presuotų mielių 20 g)

Gaminimas

Šiltame piene ištirpinti sausas arba presuotas mieles ir palikti kol pasirodys putos. Kiaušinius išplakti su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi, tada supilti pieną su mielėmis, miltus. Viską gerai išmaišyti iki vientisos masės, tešla turi būti tiršta. Blynų tešlą galima paskaninti tarkuotais obuoliais ar mėgstamais žalumynais. Blynų tešlą palikti šiltai apie 20-30 minučių.

Kai tešloje atsiranda burbuliukai, galima kepti. Kepti su aliejumi gerai įkaitintoje keptuvėje, kepant blynai turi pūstis. Kepti iš abiejų pusių, kol gražiai parus. Patiekti tiek su saldžiu, tiek su pikantišku padažu.

„Čirviniai“ blynai
  • 270 g kvietinių miltų;
  • 300 ml pieno;
  • 100 g cukraus;
  • 4 g kepimo miltelių;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • žiupsnelis druskos;
  • žiupsnelis vanilinio cukraus;
  • 50 g tirpinto sviesto
Gaminimas

Kiaušinius išplakti su cukrumi, vaniliniu cukrumi ir druska, tada supilti pieną, permaišyti. Miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, supilti į plakinį, viską gerai išmaišyti (dalį miltų galima pakeisti spelta, avižų ar kukurūzų miltais). Tada supilti lydytą sviestą (sviesto galima ir daugiau) viską gerai permaišyti.

Kepti gerai įkaitintoje čirvų keptuvėje kol gražiai parus. Taip pat galima kepti spalvotus blynus, su špinatais arba burokėliais. Kas nemėgsta saldžių blynų, galima dėti mažiau cukraus ir tešlą paskaninti prieskoninėmis žolelėmis, bus pikantiški blynai, kuriuos galima patiekti su kiaušiniais, lašiša, skrudinta šonine.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Klaidų pasitaiko ir kepant blynus. Ką daryti, kad to nenutiktų?
  2. Išskirtinės Užgavėnių dūzgės Druskininkuose!
  3. Bus kuriama didžiausia Užgavėnių kaukė Lietuvoje
  4. Naisiuose vyks didžioji Užgavėnių šventė
  5. Artėja Užgavėnių mugė Vilniuje
  6. Kauno botanikos sodas kviečia į Užgavėnių linksmybes
  7. Užgavėnių šventėje pasiektas sunkiausio žemaičių blyno rekordas
  8. Klaipėdiečiai ir miesto svečiai švęs šurmulingą Užgavėnių šventę miesto Teatro aikštėje
  9. Klaipėda per Užgavėnes ūš kaip avilys!
  10. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  11. Liaudies buities muziejus kviečia į Užgavėnes
  12. Etninės kultūros globos taryba prieš Užgavėnes pristatė leidinio „Etninė kultūra“ 9-tąjį numerį (nuotraukos)
  13. Pirmą kartą Rumšiškių Užgavėnėse – „Gyvasis blynų muziejus“ po atviru dangumi
  14. Rumšiškių Užgavėnės viliojo blynų gausa (nuotraukos)
  15. Didžiosios Užgavėnės Naisiuose

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Salotos | pexels. nuotr.

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

2023 03 20
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

2023 03 04
Vasario 19 d., sekmadienį Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.) šėlo persirengėliai, nosį kuteno blynų ir šiupinio kvapas | A. Labenskytės nuotr.

Kleboniškių kaimo buities muziejuje praūžusių Užgavėnių nuotaiką saugo kaukės

2023 02 21
Apie miltus ir jų kokybę

Blynai, nukeliantys į vaikystės namus

2023 02 21
Šaldytos uogos | pixabay.com nuotr.

Šaldytos gėrybės – išsigelbėjimas skubantiems

2023 02 11
Kleboniškių kaimo buities muziejuje – Užgavėnių linksmybės ir šėlionės | L. Prascevičiūtės nuotr.

Kleboniškių kaimo buities muziejuje – Užgavėnių linksmybės ir šėlionės

2023 02 08
Blynai | pixabay.com, HeungSoon nuotr.

Daržovių blyneliai – sveikai ir pigiai vakarienei

2023 02 04
Senieji Užgavėnių papročiai šiandien | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Senieji Užgavėnių papročiai šiandien

2023 01 28
Maistas, rabarbarų pyragas | pixabay.com nuotr.

Pyragų dieną sutikime skaniai ir nebrangiai

2023 01 23
Grikių kruopos | pixabay.com, P. Eliaš nuotr.

Kruopos vis labiau įsitvirtina virtuvėje

2023 01 22
Rodyti daugiau

Naujienos

Specialiųjų tyrimų tarnyba | stt.lt nuotr.
Lietuvoje

Seimas pritarė Žydrūno Bartkaus atleidimui

2023 03 28
vrk.lt nuotr.
Lietuvoje

VRK vadovė traukiasi iš pareigų

2023 03 28
R. Dačkaus nuotr.
Lietuvoje

Prezidentas ragino mažinti regioninę nelygybę

2023 03 28
Algirdas Stončaitis | lrs.lt, D. Janučio nuotr.
Lietuvoje

A. Stončaitis lieka vadovauti Seimo komisijai

2023 03 28
Išmoka | pixabay.com nuotr.
Lietuvoje

Didėja išmokos buvusiem kūrybiniams darbuotojams

2023 03 28
Miškas | am.lt nuotr.
Lietuvoje

Pratęstas terminas vietoj žemės rinktis mišką

2023 03 28
Elektromobilių krovimo stotelė | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

Kaune bus įrengta per 150 įkrovimo stotelių

2023 03 28
Aiste Bružaitė ir Nobutaka Yoshizawa | Rengėjų nuotr.
Kultūra

Kavasakyje skambėjo šiuolaikinė lietuvių muzika

2023 03 28
Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“ Prano Raščiaus (1932–1987) poezijos knyga „Paragauki sulos“

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Romas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Vadagas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Seimas pritarė Žydrūno Bartkaus atleidimui
  • VRK vadovė traukiasi iš pareigų
  • Prezidentas ragino mažinti regioninę nelygybę
  • A. Stončaitis lieka vadovauti Seimo komisijai
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Įvairių salotų skanaukime kuo dažniau

by Ditė Česėkaitė
2023 03 20
0
Salotos | pexels. nuotr.

Daugelio lietuvių maitinimosi įpročiai kinta į gerą – įvairių salotų nuperkama žymiai daugiau nei prieš penkerius metus. Prasidėjęs pavasaris šią...

Skaityti toliau

Valgiaraščio naujiena – savojinis kopūstas

by Ditė Česėkaitė
2023 03 04
0
Daržovės, Savojos kopūstas | pixabay.com, Matthiasboeckel nuotr.

Ar esate girdėję apie savojinį kopūstą? Ši daržovė itin universali – puikiai tinka tiek salotoms, tiek ruošiant sočius ir maistingus...

Skaityti toliau

Kleboniškių kaimo buities muziejuje praūžusių Užgavėnių nuotaiką saugo kaukės

by Kristina Aleknaitė
2023 02 21
0
Vasario 19 d., sekmadienį Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.) šėlo persirengėliai, nosį kuteno blynų ir šiupinio kvapas | A. Labenskytės nuotr.

Vasario 19 d., sekmadienį Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.) šėlo persirengėliai, nosį kuteno blynų ir...

Skaityti toliau

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
  • Romas apie Prof. G. Navaitis: Išmokime gyventi be streso (IV)
  • Rimgaudas apie Palanga pasitinka 770-ąsias pirmojo rašytinio paminėjimo metines
  • Vadagas apie M. Kundrotas. Pamilti Žečpospolitą
  • T0mas J. apie V. Vasiliauskas. Euforijos pabaiga: Eurazija už vartų
Kitas straipsnis
G. Nausėda susitikime su EVT vadovu pripažino, kad Lietuva ne viską padarė, kad šalies sienos būtų saugesnės

Prezidentas NATO vadovams: Ukraina kovoja už mus ir mes privalome jai padėti

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt

   https://lazerineklinika.lt/ | https://sportsman.lt/ | CBD aliejus Lietuvoje | Farming Simulator 22 mods | ETS2 Mods | FS22 Mods | FS22 mods download | Bigbank.lt | kemi.lt | TIK BALDAI | ATS Mods | Skyrybos internetu - skyrybos bendru sutarimu | fs22 mods | ATWINS | Srotas24.lt - Dalys | Zuza.lt | LIVIN parduotuvė | Grozionamaisfinksas.lt | https://zvejojam.lt | Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai