
Vasario 25 d. į tradicines Užgavėnes Rumšiškėse sugrįš blynai. Tiek skirtingų blynų skonių ir rūšių Užgavėnių šventės dalyviai dar nebus ragavę. Pirmą kartą šventės dalyviai bus pakviesti apsilankyti unikaliame „Gyvajame blynų muziejuje“ ir paragauti net 16 skirtingų „eksponatų“ – sveikuoliškų, pasaulio skonių, netikėtų bei ypatingų lietuvių šeimose kepamų blynų.
Siekiant atsigręžti į seną Užgavėnių tradiciją – blynų kepimą – šių metų Užgavėnių šventėje Rumšiškėse pirmą kartą istorijoje bus pristatomas „Gyvasis blynų muziejus“. Keturios muziejaus „gyvosios ekspozicijos“ eksponatus kvies ne apžiūrėti, o paragauti ir pasiūlys iki šiol neregėtą blynų įvairovę. Jau šį šeštadienį, užsukę į Liaudies buities muziejaus Žemaitijos Gondingos sodybą galėsite paragauti net 16-lika skirtingų blynų rūšių.
„Užgavėnės – tikra blynų šventė, tačiau pastebėjome, kad pastaraisiais metais Liaudies buities muziejuje jų kepama vis mažiau. O kokios Užgavėnės be blynų? Todėl šiemet nusprendėme į Liaudies buities muziejų grąžinti kepamų blynų kvapą. Kartu supažindinti lietuvius su tokio, rodos, tradicinio ir paprasto patiekalo įvairove ir istorija. Todėl atidarome pirmąjį „Gyvąjį blynų muziejų“, kuriame šventės lankytojai galės paragauti dar neragautų blynų skonių, pasisemti idėjų, kaip paįvairinti šeimos savaitgalio pusryčius, ar susipažinti, kokius tradicinius blynus kepa kitos tautos“, – pasakoja „Malsenos“ rinkodaros vadovė Kristina Migonė.
„Gyvajame blynų muziejuje“ visą dieną bus galima ragauti pasaulio, sveikųjų, netikėtųjų ir lietuvių pamėgtų blynų. O ekspozicijose dirbantys gidai pristatys kiekvieną blynų rūšį, papasakos įvairių faktų ir įdomybių iš visų pamėgtų blyno istorijos.
„Pasaulio blynų“ palapinėje lankytojai galės paragauti populiariausių kitų tautų blynų receptų, gaminamų iš įvairių ingredientų bei pasižyminčių savitais paruošimo būdais. Sveikos mitybos entuziastai taip pat atras sau tinkamų miltinių patiekalų, nes viena iš „Gyvojo blynų muziejaus“ ekspozicijų bus skirta sveikiesiems blynams. Tai įvairių viso grūdo miltų blynai, pagardinti sveikuoliškais pagardais. O mažųjų lankytojų dėmesiui ir džiaugsmui „Netikėtųjų blynų“ ekspozicija stebins spalvotais, netikėtų formų ir intriguojančių skonių blynais. „Gyvąjį blynų muziejų“ vainikuos lietuvių pamėgtų blynų receptai.
Daugelis tautų turi savitus Užgavėnių papročius, nors šventės kilmė yra ta pati. Daug kur Užgavėnės švenčiamos rengiant karnavalus, labai iškiliai ir triukšmingai. Pavyzdžiui, Venecijoje įprasta puoštis paslaptingomis kaukėmis, įkvėptomis viduramžių, Rio de Žaneire organizuojamas triukšmingas karnavalas su sambos šokėjomis, pasipuošusiomis atogrąžų gėlių motyvais, Anglijoje iki šiol gyvuoja sena viduramžių tradicija rengti greitojo blynų vartymo varžybas. O į lietuviškuosius papročius įsipynė senosios agrarinės tradicijos, tikėtina, siekiančios net akmens amžių. Viena jų – blynų kepimas ir valgymas, daugelyje šalių tapusi smagia linksmiausių švenčių dalimi ir pramoga.
Šiais metais vasario 25-ąją, Užgavėnių šventėje Rumšiškėse, „Gyvajame blynų muziejuje“ – tikra blynų šventė ir lankytojams nematyta blynų įvairovė. Blynai bus kepami ir ragaujami Žemaitijos Gondingos sodyboje nuo 10.00 val. iki 16.00 val.