Sekmadienis, 24 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Įvairenybės

Kodėl gi ne varškėčiai? Ne tik klasika

www.alkas.lt
2022-02-14 06:00:00
0
Varškėčiai, maistas

Varškėčiai, maistas | pixabay.com nuotr.

Varškėčiai nuo seno Lietuvoje yra mėgstamas patiekalas, kurio receptai yra perduodami iš lūpų į lūpas. Didžiausias varškėčių privalumas yra greitas pagaminimas ir nedaug sudedamųjų dalių.

Tačiau kartu tai atveria erdvę eksperimentams – pridėjus kelias naujoves galima sukurti iki tol neragautą skonį.

Nors populiariausiu pirkėjų pasirinkimu išlieka 9 proc. riebumo varškė, pastebime, kad pernai populiarumo susilaukė ir grūdėta varškė – jos buvo parduota beveik 300 tūkst. vienetų daugiau nei 2020“, – sako „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Grūdėta varškė – purių varškėčių paslaptis

Tuo metu „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė teigia, kad žmonės apie varškėčius prisimena ir dėl sentimentalių priežasčių – daugeliui jie primena vaikystę, kai po vasaros žaidimų tėvai ar seneliai vaikams ant stalo patiekdavo lėkštę purių, kvepiančių varškėčių su uogiene arba grietine.

„Šiandien lietuviai yra labiau linkę eksperimentuoti ir rinktis netradicinius varškėčių gamybos būdus. Itin populiaru tapo juos gaminti ir su grūdėta varške – tada patiekalas tampa dar puresnis ir minkštesnis.

Taip pat žmonės juos gamina ir su moliūgais ar rikotos sūriu – tai suteikia dar sodresnio, išskirtinio skonio. Apskritai, užtenka menkų recepto pokyčių, kad varškėčiai taptų savaitės hitu“, – sako B. Baratinskaitė ir dalinasi 3 receptais, kaip varškėčius paruošti lengvai, tačiau su patobulinimais.

Varškėčiai su moliūgais ir bananais

Reikės: 300 g varškės, 2 kiaušinių, 1 banano, 200 g moliūgo, 3 v. š. rudojo cukraus, 150 g miltų, 1 a. š. kepimo miltelių, šiek tiek druskos.

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Moliūgą sutarkuokite stambia burokine tarka, įmuškite kiaušinius, sudėkite varškę, druską. Bananą sutrinkite šakute ir sudėkite į moliūgų ir varškės masę, suberkite miltus, cukrų ir viską labai gerai išmaišykite.

„Iš gautos tešlos suformuokite varškėčius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje ant aliejaus iš abiejų pusių, kol iškeps ir paruduos. Patiekti galite su grietine ir mėgstamomis uogomis arba grietinę galite keisti graikišku jogurtu“, – pataria B. Baratinskaitė.

Varškėčiai su cukinijomis ir lašiša

Reikės: 500 g varškės, 1 nedidelės cukinijos, 2 kiaušinių, 100 g miltų, 2 skiltelių česnako, saujos mėgstamų žalumynų, 50 g sūdytos lašišos, šiek tiek druskos ir pipirų.

Cukiniją sutarkuokite ir dideliame inde sumaišykite su varške. Suberkite smulkiai pjaustytą lašišą, įmuškite kiaušinius, išspauskite česnaką, suberkite miltus, prieskonius bei smulkiai pjaustytus žalumynus – galite naudoti krapus, petražoles ar svogūnų laiškus. Viską gerai išmaišykite.

„Iš gautos tešlos drėgnomis rankomis formuokite varškėčius. Kepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus iš abiejų pusių, kol paruduos. Jeigu norite iškepti be papildomų riebalų, suformuotus kepsnelius šaukite į 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite maždaug 15–20 minučių“, – dalinasi maisto gamybos ekspertė.

Varškėčiai su bulvėmis

Reikės: 400 g varškės (galima naudoti ir rūdėtą), 4 didesnių bulvių, 2 kiaušinių, 150 g miltų, 100 g grietinės, šiek tiek druskos ir pipirų.

„Šis varškėčių receptas puikiai tiks sočiai vakarienei. Varškėčius galite gardinti tiesiog grietine arba pačių pasigamintu padažu – tam puikiai tiktų ir tradicinis spirgučių su grybais ar sviesto ir grietinėlės padažas“, – sako B. Baratinskaitė.

Bulves nuskuskite, išvirkite ir atvėsinkite. Dideliame puode bulves sutrinkite ir sumaišykite su varške, kol gausis vientisa masė. Įmuškite kiaušinius, pagardinkite prieskoniais, sudėkite miltus, grietinę ir labai gerai išmaišykite.

Iš gautos masės suformuokite norimo dydžio blynelius ir kepkite įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių apie 5-7 minutes, kol apskrus.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Keletas gudrybių gaminant cepelinus
  2. Druska: kokia ji gali būti ir kuo ją pakeisti?
  3. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  4. Kokios rūšies ryžius rinktis?
  5. Dar nevėlu pasimėgauti ledų tortais
  6. Saldesnis už morką ir maistingas kaip bulvė – kas?
  7. Blynai: pusryčiams, pietums, vakarienei
  8. Želė tortas – sveika ir puošnu
  9. Pabodo iš mėsos? Rinkitės žuvį
  10. Klaidų gaminant patiekalą pirmą kartą galima išvengti
  11. Rapsai ar saulėgrąžos: kurį aliejų rinktis?
  12. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus
  13. Mokiniams trūksta ekologiškų jogurtų, sūrelių, o žiemą – įvairesnių vaisių, ypač kriaušių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Mokiniai | smsm.lrv.lt nuotr.
Lietuvoje

Išsaugotos 42 miestelių gimnazijos, kurioms grėsė pertvarka dėl per mažo mokinių skaičiaus

2025 08 23
Žemės ūkis
Lietuvoje

Ministerija ramina ūkinkus dėl galimo įsipareigojimų nevykdymo

2025 08 22
Piniginė
Lietuvoje

Ką svarbu žinoti skolininkui, susidūrusiam su sunkumais?

2025 08 22
Vaistinė
Gamta ir žmogus

Atnaujinama vaistų išrašymo ir išdavimo tvarka

2025 08 22
J. Basanavičiaus gatvė
Lietuvoje

Dėl archeologinių tyrimų keičiasi eismas J. Basanavičiaus gatvėje

2025 08 22
Klaipėdos daugiabučiai
Lietuvoje

Klaipėdoje toliau didinamas statymo vietų skaičius

2025 08 22
„Vytis“
Lietuvoje

Steigiamas gynybos ir saugumo inovacijų kūrimo centras

2025 08 22
Telefonas
Lietuvoje

„Sodra“ įspėja apie sukčių skambučius

2025 08 22

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Svajonė pildosi? apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • +++ apie Utenoje piketas prieš mokymą rusų kalba
  • +++ apie M. Kundrotas. Buvusio politikėlio išpažintis
  • Kur Baltų vienybė? apie Utenoje piketas prieš mokymą rusų kalba

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „Google Maps“ diegia naujas DI funkcijas
  • Kad terasos netaptų čiuožykla
  • Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui
  • Atostogos – teisė, kurią verta išnaudoti laiku

Kiti Straipsniai

Kepsninė

Trys paprastos taisyklės, nepamirštamam patiekalui

2025 08 24
Ledai

Negirdėta ledų istorija ir šiandieninis pasirinkimas

2025 08 23
Marinuoti agurkai

Kelios agurkų konservavimo paslaptys

2025 08 23
Daržovės, cukinijos | pixabay.com nuotr.

Viena daržovė – gausybė panaudojimo būdų

2025 08 17
Ledų kokteilis | „Iki“ nuotr.

5 gudrybės skaniausiam ledų kokteiliui

2025 08 17
Melionas

Netikėti melionų ir arbūzų deriniai nustebins ne vieną

2025 08 17
Aliejus, maistas | pixabay.com nuotr.

Kokias klaidas darome naudodami alyvuogių aliejų?

2025 08 16
Kepsninė

Kepsninių patiekalai – sveikiau

2025 08 16
Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Kepsninės patiekalai

Žolinės stalas – įvairiausiems skoniams

2025 08 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Svajonė pildosi? apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
  • +++ apie Utenoje piketas prieš mokymą rusų kalba
  • +++ apie M. Kundrotas. Buvusio politikėlio išpažintis
  • Kur Baltų vienybė? apie Utenoje piketas prieš mokymą rusų kalba
  • +++ apie T. Labutienė. Tomaševskis grįžta su LVŽS pagalba?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
dr. Algimantas Matulevičius | lrs.lt, O. Posaškovos nuotr.

A. Matulevičius. Rinkimai nesuteikia atstovaujamajai valdžiai absoliučių galių

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai