Brokoliai – naudinga daržovė: jie gausūs vitaminų A, C ir E, saugančių odą, taip pat stiprina širdies sveikatą, malšina alerginius sudirgimus bei uždegimus, gerina virškinimą, mažina vėžio tikimybę. Tačiau daugumai vaikų tokia šių daržovių nauda dažniausiai nerūpi.
Valgyti brokolių jie neretai nemėgsta, o tam yra mokslinis paaiškinimas. Šiose daržovėse gausu gliukozinolatais vadinamų junginių, daržo gėrybių skoniui suteikiančių kartumo.
Visgi norint sumaniai pastarąjį paslėpti ir brokolius paversti vaikų numylėtiniais, anot lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos ekspertų, tą padaryti itin lengva – tereikia žinoti keletą paslapčių.
„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė pasakoja, jog remiantis įvairiomis pasaulyje atliktomis apklausomis brokoliai yra pati nemėgstamiausia mažųjų daržovė. Ieškodama to priežasčių, Sidnėjaus universiteto maistinės chemijos mokslininkų komanda vaikų burnose aptiko specifinę bakteriją.
Ji, reaguodama su brokolių cheminėmis medžiagomis, išskiria sieros junginius. Nepavojingus sveikatai, bet formuojančius kartų skonį. Todėl vaikai brokolių ir nemėgsta, tik tai, anot pašnekovės, pakeisti – labai lengva.
Norėdama tai įrodyti, B. Baratinskaitė teigia žinanti keletą kulinarinių paslapčių. Atskleidus jas, tėvai ir paskatins vaikus valgyti brokolius, ir galės stiprinti savo atžalų sveikatą.
„Pavyzdžiui, brokolius galima sutrinti į tirštuosius kokteilius. Pagardinti juos pienu, jogurtu ar ledais, įdėti vyšnių. Šios uogos yra labai išraiškingo skonio ir spalvos, todėl vaikai net nesupras, kad glotnučiams panaudoti ir brokoliai.
Kitas būdas – daržoves sutrinti su bulvėmis į košę. Ji bus be galo skani ir neįprastai žalia. Vaikams paklausus, kodėl taip atrodo, galima sakyti, kad tai, tarkime, marsiečių košė. Viskas priklauso nuo vaizduotės. Ją pasitelkiant, iš brokolių galima kepti ir saldų pyragą su batatais, spalvingus keksiukus, išspausti sveikas sultis kartu su apelsinais, agurkais ir morkomis. Citrusiniai vaisiai kaipmat paslėps daržovių kartumą“, – pataria B. Baratinskaitė.
Todėl ji siūlo keletą kulinarinių idėjų, kurios taps įkvėpimu vaikams susirasti naują bičiulį kulinarijos pasaulyje – sveiką, skanų ir naudingą brokolį.
Pamirškite kaprizus: vaikai tiesiog dievins šį kokteilį
Reikės: pusės brokolio, saujos šviežių arba šaldytų ir atšildytų vyšnių, pusės didelio banano, pusės avokado, stiklinės pieno be laktozės.
Nuplaukite ir smulkiau supjaustykite brokolį, išimkite vyšnių kauliukus, nulupkite bananą, nulupkite avokadą, išimkite jo kauliuką. Viską sudėkite į trintuvą, supilkite pieną. Trinkite iki vientisos masės, įpilkite į vaikų mėgstamas stiklines ir pavaišinkite mažuosius.