Ketvirtadienis, 24 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai

www.alkas.lt
2021-11-08 09:46:43
0
Riešutai: skirtingos rūšys, skirtingi skoniai

Riešutai | pixabay.com nuotr.

Ruduo – ne tik sodo ir daržo gėrybių, bet ir riešutų metas. Riešutus mėgsta daugelis, tačiau ar žinote, kad skirtingos jų rūšys pasižymi ne tik unikaliu skoniu, bet ir skirtingomis sveikatai naudingomis savybėmis?

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad riešutai yra puikus baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis.

Riešutus žmonės valgo dar nuo senovės laikų, pavyzdžiui, graikiniai riešutai itin mėgstami buvo dar senovės graikų ir romėnų, pastarieji riešutus netgi laikė dievų maistu.

Kaip teigia maisto ekspertė, riešutai plačiai vartojami ne tik kaip užkandis, bet ir kaip ingredientas. Iš jų gaminamas riešutų sviestas, su kuriuo vėliau valgomi sumuštiniai, vafliai, blynai netgi pusryčių košės ar kiti saldėsiai. Jie naudojami ir granolai gaminti. Riešutais gardinami ledai, tortai, pyragai, keksiukai, tartaletės, kiti įvairūs desertai.

Riešutai derinami ne tik prie saldžių, bet ir pikantiško skonio patiekalų, pavyzdžiui, jais gardinamos įvairios salotos. Graikiniai riešutai arba pistacijos dažnai naudojamos itališkų makaronų patiekalams paskaninti, jie derinami su kumpiu arba įvairiausiais sūriais, tokiais kaip gorgonzola.

Riešutai mėgstami ir Azijos virtuvėje, žemės riešutais gardinamos ne tik salotos, bet ir azijietiški makaronai, troškiniai, netgi sriubos. Be to, iš riešutų gaminami augaliniai gėrimai ar miltai.

Tačiau kuo išsiskiria ir su kuo derinamos skirtingos riešutų rūšys? Maisto ekspertė dalijasi keliais faktais apie labiausiai pamėgtus ir galbūt mažiau žinomus riešutus.

Graikiniai riešutai. Žmonės graikinius riešutus jau valgė prieš daugiau nei 12 tūkstančių metų. Ne veltui – jie yra išskirtinai maistingi, turi didelį kiekį antioksidantų ir omega-3 riebalų rūgščių, mažinančių riziką susirgti širdies bei kraujagyslių ligomis bei prisidedančių prie uždegiminių procesų slopinimo.

Vis tik tai kaloringi riešutai, todėl reikėtų laikytis rekomenduojamos paros dozės – 30 g. Jie suteiks skonio ir maistinės vertės košėms, salotoms, padažams bei įvairiems kepiniams.

Lazdynų riešutai. Riešutai, kurių yra ir Lietuvos miškuose, ne tik skanūs, bet ir naudingi. Juose randama folio rūgštis padeda įveikti niūrią nuotaiką, didina protinį ir fizinį aktyvumą, gerina atmintį ir suteikia energijos. A, E, B vitaminai teigiamai veikia odą ir nervų sistemą.

Vėsesniais rytais, kai sunku išlipti iš lovos, lazdynų riešutais gardinkite pusryčius – jie tiks į kompaniją ir kiaušinienei, ir sūriui, ir jogurtui ar glotnučiams.

Anakardžiai. Iš tiesų tai net ne riešutai, o vaisiai, Brazilijoje augančių tropinių medžių sėklos. Jie prisideda prie cukraus kiekio kraujyje kontrolės, skatina metabolizmą ir yra naudingi širdies veiklai.

O anakardžių aliejus laikomas odos grožio eliksyru. Gaminkite naminį anakardžių riešutų sviestą, gardinkite sriubas, makaronų patiekalus.

Brazilinės bertoletijos. Bertoletijos prisideda prie imuniteto stiprinimo, o sudėtyje esantis selenas padeda palaikyti skydliaukės funkciją ir apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų, taip pat gerina nuotaiką.

Gerų dalykų turi būti su saiku, tad rekomenduojama paros norma – vos 1–3 braziliškieji riešutai.

Pistacijos. Dėl savo formos pistacijos Irane vadinamos „besišypsančiais riešutais“, o Kinijoje – „linksmaisiais riešutais“. Jose randamų baltymų, vitamino B1, padedančio palaikyti tinkamą nervų sistemos veiklą, fosforo, reikalingo kaulams ir dantims, bei kalio, padedančio palaikyti normalų kraujospūdį. Pistacijomis gardinkite užtepėles, sūrio patiekalus, jogurtą, kefyro kokteilius, salotas ar pyragus.

Migdolai. Net 20 % migdolų svorio sudaro baltymas, todėl jie rekomenduojami nevalgantiems mėsos, daug fiziškai dirbantiems ar sportuojantiems.

Sudėtyje esantis magnis, varis, geležis, cinkas, fosforas vitaminas B padeda puoselėti odos, nagų ir plaukų grožį. Manoma, kad migdolų piene esančios medžiagos veikia kaip afrodiziakas! Tiesa, šių riešutų luobelėje slypi sveikatai nepalankūs taninai, todėl prieš vartojant rekomenduojama juos nulupti.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  2. Cepelinų dieną mini ir sveikuoliai
  3. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  4. Kaziuko mugės nuotaiką sukurs ir namuose gaminami valgiai
  5. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  6. Antioksidantų šaltinis – pistacijos
  7. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  8. Užkandžiauti galima sveikiau ir įdomiau
  9. Lengvi rudeniški užkandžiai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Kultūros ir kūrybinių industrijų sektorius kviečiamas pasinaudoti beveik 16 mln. eurų investicijomis
    Kultūra

    Kultūros ir kūrybinių industrijų sektorius kviečiamas pasinaudoti beveik 16 mln. eurų investicijomis

    2025 07 24
    Literatai vasaros seminare Dzūkijoje tyrinės Baroko palikimą ir Čiurlionio kūrybos veikmę
    Kalba

    Literatai vasaros seminare Dzūkijoje tyrinės Baroko palikimą ir Čiurlionio kūrybos veikmę

    2025 07 24
    Pasaulinėje matematikos olimpiadoje – 5 lietuvaičių iškovoti bronzos medaliai ir Lietuvos pasiūlytas uždavinys
    Mokslas

    Pasaulinėje matematikos olimpiadoje – 5 lietuvaičių iškovoti bronzos medaliai ir Lietuvos pasiūlytas uždavinys

    2025 07 24
    Vytautas Sinica
    Lietuvoje

    Seimo narys V. Sinica prašo panaikinti akreditaciją S. Cichanouskajos atstovybei

    2025 07 24
    Gintautas Paluckas
    Lietuvoje

    Prezidentas pasiūlė G. Paluckui pasitikrinti pasitikėjimą Seime

    2025 07 23
    Susisiekimas, neįgalieji | sumin.lrv.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Siūloma peržiūrėti A+ juostos naudojimo tvarką asmenims su negalia

    2025 07 23
    Žuvys
    Lietuvoje

    Per pusmetį į vandenis išleista virš 17 mln. žuvų jauniklių

    2025 07 23
    Žvyrkelis
    Lietuvoje

    Žvyrkelių asfaltavimo programa įgauna pagreitį

    2025 07 23

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Rimvydas apie Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
    • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
    • +++ apie Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
    • +++ apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Kultūros ir kūrybinių industrijų sektorius kviečiamas pasinaudoti beveik 16 mln. eurų investicijomis
    • Literatai vasaros seminare Dzūkijoje tyrinės Baroko palikimą ir Čiurlionio kūrybos veikmę
    • Pasaulinėje matematikos olimpiadoje – 5 lietuvaičių iškovoti bronzos medaliai ir Lietuvos pasiūlytas uždavinys
    • Seimo narys V. Sinica prašo panaikinti akreditaciją S. Cichanouskajos atstovybei

    Kiti Straipsniai

    Arbūzas

    Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

    2025 07 20
    Svogūnai |

    Kepsninei tinka ir svogūnai

    2025 07 19
    Burokėliai

    Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

    2025 07 12
    Kopūstai

    Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

    2025 07 06
    Bulvytės

    Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

    2025 07 05
    Varškė

    Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

    2025 07 05
    Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

    Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

    2025 06 28
    Maistas, žuvis

    Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

    2025 06 28
    Braškės

    Uogos – ne tik desertams

    2025 06 25
    Arbūzas

    Kepti ant grotelių teks net arbūzas

    2025 06 24

    Skaitytojų nuomonės:

    • Rimvydas apie Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
    • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
    • +++ apie Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi
    • +++ apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
    • Vaje - apie Paaiškėjo Vilniaus sporto rūmų likimas
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Rimas Jankūnas

    R. Jankūnas. Ne, tai ne faktai. Tai iškraipyti faktai

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

    Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai