Penktadienis, 9 gegužės, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kruopos: kiek ir ką apie jas žinome?

www.alkas.lt
2021-10-09 18:20:27
4
Grikiai | Pixabay nuotr.

Grikiai | Pixabay nuotr.

Suderinat maistą svarbu valgyti jį kuo skirtingesnį, todėl ruošiant įvairius patiekalus reikėtų nepamiršti ne tik vaisių, daržovių, mėsos, žuvies, pieno, bet ir grūdinės kilmės produktų.

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad kruopas lietuviai mėgsta nuo seno, o pastaruoju metu iš jų gaminami įvairiausi patiekalai.

„Grūdinių kultūrų produktai yra itin reikalingi sveikatai. Pagal sveikatingumo rekomendacijas grūdinės kilmės maistą reikėtų vartoti bent kelis kartus per dieną.

Įvairiausias kruopas žmonės ruošia ne tik kaip garnyrą, bet jas deda į sriubas, troškinius, kruopomis netgi praturtina salotas“, – teigia V. Juodkazienė.

Pasak V. Juodkazienės, kiekvieną grūdą sudaro trys dalys: sėlenos, daigioji dalis ir vidinis branduolys. Kiekvienoje jų esama skirtingų maistinių medžiagų, būtent todėl mitybos specialistai rekomenduoja rinktis viso grūdo dalių produktus, kuriuose gausu geležies, magnio, fosforo, B grupės vitaminų, skaidulų. Be to, viso grūdo produktai užtikrina sotumo jausmą, lėtesnį energijos įsisavinimą ir sklandesnę žarnyno veiklą.

Maisto ekspertė teigia, kad viso grūdo produktus į kasdienę mitybą įtraukti yra labai paprasta. Anot jos, dieną būtų galima pradėti nuo dubenėlio viso grūdo košės.

Kruopomis galima gardinti ir sriubas arba gaminti šviežių arba keptų daržovių salotas jas derinant su mėgstama mėsa, žuvimi arba fetos sūriu. Įvairiausios kruopos puikiai tinka ir blynų gamyboje. Iš jų taip pat galima paruošti ir vegetariškus įdarus, kurie puikiai tiks įdarant paprikas, cukinijas ar kitas mėgstamas daržoves.

V. Juodkazienė dalijasi dar keliais faktais ir mėgstamiausių bei naudingiausių kruopų panaudojimo būdais.

Miežiai. Prisiminus močiutės troškinius, atmintyje turėtų iškilti gana dažna sudedamoji jų dalis – miežiai. Jie ne tik tinka įvairiems troškiniams, bet ir yra labai naudingi. Juose gausu skaidulų, antioksidantų, mineralų, tokių kaip selenas ir varis, kalcio, geležies bei organizmui svarbių baltymų, todėl miežius dažnai rekomenduojama valgyti sportininkams. Tiesa, žmonėms, kurie yra jautrūs glitimui, šių kruopų vertėtų vengti.

Grikiai. Gera žinia – šios kruopos, kitaip nei miežiai, puikiai tinka ir glitimo netoleruojantiems žmonėms. Be to, grikiai itin maistingi ir lengvai virškinami, juose gausu antioksidantų: liuteino, rutino, zeaksantino, kvercetino ir mangano, taip pat atspariojo krakmolo.

Grikius galite valgyti kaip košę, pagardintą riešutais ar šviežiais vaisiais, galite kepti grikių apkepus ar naudoti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų. O štai grikių miltai puikiai tiks ir blynams, ir pyragams.

Bolivinės balandos. Supermaistu vadinamos bolivinės balandos neabejotinai vertos vienų sveikiausių ir naudingiausių sėklų titulo. Jose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų, esama magnio, geležies, cinko ir B grupės vitaminų.

Tiesa, prieš gamindami bolivines balandas būtinai jas perplaukite, kad pašalintumėte saponino sluoksnį – sėklas dengiančią karčią medžiagą. Bolivinės balandos vartojamos gaminant blynus, košę su pienu, tinka ir į daržovių sriubas bei mėsos kukulius.

Bulguras. Iš tiesų tai nėra atskira grūdinė kultūra – bulguras gaunamas išvalius, apvirus, išdžiovinus ir susmulkinus kviečių kruopas. Tai nereiškia, kad bulguro kruopos mažiau maistingos, tačiau būtent dėl to jos greitai paruošiamos. Bulguru gardinkite sriubas ar dėkite į salotas – ypač gardu su sultenėmis, kiaušiniais ir moliūgų sėklų aliejumi.

Rudieji ryžiai. Jei mėgstate ryžius, tikrai nepralošite baltuosius pakeitę rudaisiais. Pastarieji yra kur kas sveikesni, nes gaminami iš neskaldytų grūdų, taigi jie ir maistingesni, ir kur kas lėčiau kelia cukraus kiekį kraujyje.

Avižos. Tarp labiausiai vertinamų kruopų garbingą vietą užima avižos. Šios kruopos yra skaidulų, fosforo, vario, magnio ir cinko šaltinis. Vis tik virti avižas reikia atsargiai, nes pervirtos jos suteikia daug mažiau naudos. Apskritai geriausia jas valgyti nevirtas arba apvirtas tik truputį.

Burnočiai. Šios pseudokruopos itin populiarios Azijoje. Jose gausu baltymų, kalcio, magnio, kalio, folio rūgščių, foliatų ir daug kitų maistinių medžiagų, taigi dėl naudingų savo savybių jos sparčiai plinta ir kituose kraštuose. Taip pat burnočiai daugumą maistingųjų medžiagų yra sukaupę pačiame grūde, o ne išoriniame luobe, taigi net apdorotos šios kruopos yra pakankamai naudingos.

Soros. Sorose nėra gliuteno, tačiau 60 g šių grūdų randama net 6 g baltymų. Taip pat jose gausu B grupės vitaminų, geležies, magnio, fosforo, silicio bei skaidulų. Skonis primena riešutus, tad dėl aromato prieš apdorojant siūloma soras šiek tiek pakepinti. Jos itin dera tiek su saldžiais, tiek su sūriais patiekalais ir ypač tinka košėms.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. 2017-ųjų maisto apžvalga: daržovės, kruopos ir jautiena
  2. Mėgstamiausių žiemos uogų trejetukas: šilauogės, braškės ir avietės
  3. Kodėl ir pavalgę kartais jaučiamės alkani?
  4. Pusryčiai suteikia galių ir skatina darbingumą
  5. Metas užsiimti kūno valymu
  6. Plekšnė: mažai kalorijų – daug baltymų
  7. Žuvies paruošimas turi savas taisykles
  8. Imbieras padės atlaikyti rudenišką žvarbą
  9. Tyrimas: Lietuvos gyventojai grūdinio maisto vartoja per mažai
  10. Grūdai – kokie gaminiai iš tikrųjų yra sveiki?
  11. Vasario 16-ąją prisiminkime tautinę virtuvę
  12. Norint tinkamai maitintis – svarbiausia įvairovė
  13. Rugsėjį vėl kilo kainos
  14. Avižos padės išgyventi visą savaitę

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 4

  1. Global-Kapitalistas says:
    4 metai ago

    Viskas ką reikia žinoti: kiek juose pesticidų, herbicidų ir GMO. Ar žinote ?

    Atsakyti
    • Yra, kas žino. says:
      4 metai ago

      Žino nykstantys paukščiai – jie žino, ko prisilesė, tik jau pasakyti negali.

      Atsakyti
  2. Pajūrietis says:
    4 metai ago

    „Jei mėgstate ryžius, tikrai nepralošite baltuosius pakeitę rudaisiais“ – kortomis lošia, dar loterijoje. O tamsta lošiate ryžiais?

    Atsakyti
  3. O dar žinome says:
    4 metai ago

    jog kruopos Lietuvoje velnioniškai brangios 🙂

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse
Etninė kultūra

Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse

2025 05 09
Transmedialus projektas „Šiaurė“ | vdu.lt nuotr.
Kultūra

VDU Studentų konferencijoje „Laisvė kurti“ – Čiurlionio įkvėpti mokslo atradimai

2025 05 09
Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai | A. Sartanavičiaus nuotr.
Kultūra

Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai

2025 05 09
Žalvarnis | L Šniaukštos nuotr.
Gamta ir ekologija

Į Lietuvą sugrįžo vieni gražiausių šalies paukščių – žalvarniai. Padėkite juos išsaugoti!

2025 05 09
VDA studentų baigiamųjų darbų paroda suburs naujos kartos kūrėjus | Parodos rengėjų nuotr.
Kultūra

VDA studentų baigiamųjų darbų paroda suburs naujos kartos kūrėjus

2025 05 09
Kelių valymo technika | keliuprieziura.lt
Gamta ir žmogus

Kelininkai skelbia žiemos darbų pabaigą

2025 05 08
Paminėtos Antrojo pasaulinio karo pabaigos Europoje
Lietuvoje

Macikuose paminėtos Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinės

2025 05 08
Užimtumo tarnyba | kaunas.lt nuotr.
Lietuvoje

SADM siūlo nedarbo socialinio draudimo pokyčius

2025 05 08

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • tik apie A. Medalinskas. Pergalės diena Londone: pagarba be militarizmo, priešingai nei Putino Rusijoje
  • nuomonė apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • nuomonė apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • nuomonė apie Kalniškės mūšį prisimenant

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Romuva kviečia su pavasariu ir meile susitikti Mildos šventėje Dvarciškėse
  • VDU Studentų konferencijoje „Laisvė kurti“ – Čiurlionio įkvėpti mokslo atradimai
  • Paskelbti akcijos „Metų knygos rinkimai 2024“ nugalėtojai
  • Į Lietuvą sugrįžo vieni gražiausių šalies paukščių – žalvarniai. Padėkite juos išsaugoti!
Lininės rankinės Lininės rankinės Lininės rankinės

Kiti Straipsniai

Mėsa, kiaulienos kepsnys

Gabalėlis kumpio – pusryčiams, pietums ir vakarienei

2025 05 03
Bananai | pixabay.com nuotr.

Skanu, pigu ir sveika – šokoladiniai bananų batonėliai

2025 05 01
Plastikinės pakuotės | am.lrv.lt nuotr.

Įsigalioja draudimas neatlygintinai dalyti vienkartinius plastikinius indus

2025 04 30
Šašlykai

Kad šašlykai būtų sultingi, minkšti ir viliotų kvapu

2025 04 27
Žuvis, tunas | pixabay.com, Ubert nuotr.

5 skanūs, pigūs ir greiti tuno salotų variantai

2025 04 20
Maistas | pixabay.com nuotr.

Kad šventinis stalas netaptų iššūkiu skrandžiui

2025 04 20
Maistas, užtepėlė

Velykoms – lengvai paruošiamos užtepėlės

2025 04 19
Šuo, korgis | pixabay.com, Ozsvathcsilla nuotr.

Kad šventės nevirstų kelione pas veterinarą

2025 04 19
Liežuvis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025 04 19
Maistas, keptas kalakutas

Velykų stalo pažiba – keptas kalakutas

2025 04 13

Skaitytojų nuomonės:

  • tik apie A. Medalinskas. Pergalės diena Londone: pagarba be militarizmo, priešingai nei Putino Rusijoje
  • nuomonė apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • nuomonė apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • nuomonė apie Kalniškės mūšį prisimenant
  • Mikabalis apie Kalniškės mūšį prisimenant
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kaip išsirinkti tinkamą viryklę?

Kaip išsirinkti tinkamą viryklę?

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai