Trečiadienis, 20 rugpjūčio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Pomidorai: rūšys, skirtumai, panaudojimas

www.alkas.lt
2021-08-01 16:36:12
0
Pomidorai

Pomidorai | pixabay.com nuotr.

Pomidorai neatsiejami nuo vasariškų salotų, troškinių, įvairiausių picų, sumuštinių, makaronų ar užtepėlių. Tradiciniai raudonieji pomidorai Lietuvoje itin mėgstami ir nuolat patenka į kasdienių daržovių penketuką. Kaip teigia prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė Jolanta Sabaitienė, pomidorai – ne tik skanūs, bet ir naudingi sveikatai. Be to, tai labai universali daržovė, o kasdienį racioną jais praturtinti bus kur kas lengviau, jeigu atkreipsite dėmesį į pagrindinius pomidorų rūšių skirtumus.

„Tradiciškai labiausiai esame pripratę prie didelių, apvalių raudonųjų pomidorų, tačiau egzistuoja pačių įvairiausių šio iš Pietų Amerikos kilusio vaisiaus rūšių: geltonų, oranžinių, žalių ir violetinių, juodų, slyvinių ar vyšninių, skirtingų formų ar skonių. Vieni jų labiausiai tinkami salotoms, iš kitų – ruošiami skaniausi padažai, o treti puikiai tinka sumuštiniams“, – teigia ekspertė.

Anot J. Sabaiteinės, pasaulyje egzistuoja daugiau nei 7 tūkstančiai skirtingų pomidorų rūšių, bet mūsų šalyje populiariausi išlieka didieji raudonieji pomidorai. Tiesa, gyventojai vis drąsiau ragauja ir kitų rūšių pomidorus, eksperimentuoja su receptais ir netikėtais skoniais.

J. Sabaitienė išvardijo 6 populiariausių pomidorų rūšių panašumus, skirtumus ir patiekalus, kuriems jie tinka labiausiai:

Didieji. Viena populiariausių pomidorų rūšis – didieji pomidorai. Paprastai jie būna raudonos, tačiau pasitaiko ir geltonos spalvos. Kaip teigia J. Sabaitienė, šie pomidorai kartais vadinami „pjaustymui skirtais“ pomidorais. Mat tokie pomidorai yra geriausias pasirinkimas gaminant sumuštinius ar mėsainius. Nepaisant to, ši pomidorų rūšis yra laikoma universalia: jie puikiai kepimui, troškinimui, tačiau yra skanūs ir švieži. Iš šių pomidorų taip pat yra verdamos sriubos, kepami daržovių pyragai, gaminamos brusketos ir kiti populiarūs patiekalai.

Vynuoginiai. Šie pomidorai taip vadinami ne veltui – jų dydis ir forma išties labai primena vynuoges: vynuoginiai pomidorai yra pailgi, jų oda kiek storesnė. Vynuoginiai pomidorai dažniausiai būna raudonos, geltonos arba violetinės spalvos. Kaip teigia ekspertė, vynuoginiai pomidorai rūgštesni nei vyšniniai. Dėl įmantrios formos šie pomidorai dažnai naudojami ne tik salotose, bet ir gaminant įvairiausius daržovių arba mocarelos ir pomidorų iešmelius.

Vyšniniai. Vyšniniai pomidorai iš visų nedidelių pomidorų rūšių yra patys populiariausi. Jie apvalūs ir užauga iki maždaug 2,5 cm dydžio. Vyšniniai pomidorai sultingi, saldūs, plonomis odelėmis. Vyšninių pomidorų spalva svyruoja nuo geltonos iki oranžinės, raudonos, violetinės ir netgi juodos. Kaip ir kitus nedidelius pomidorus, vyšninius dažniausiai vartojame skaninant salotas, gaminant įvairius iešmelius. Be to, jie puikiai tinka kepti orkaitėje ar ant grilio.

Slyviniai. Slyviniai pomidorai taip pat žinomi kaip „Romas“ arba „Paste“ pomidorai. Klausiate, kodėl jie taip vadinami? J. Sabaitienė teigia, kad būtent slyviniai pomidorai dažniausiai yra naudojami gaminant įvairiausias pomidorų pastas arba padažus. Pailgi, maždaug kiaušinio dydžio, raudoni arba geltoni, slyviniai pomidorai yra minkšti, dažniausiai turi labai ploną odelę. Jie puikiai tinka ne tik gaminant įvairiausius patiekalus, bet ir konservavimui. Juose mažai sulčių, todėl iš šių pomidorų pagaminti padažai būna tirštesni.

Jaučio širdis. Ši pomidorų rūšis – pati didžiausia: jaučio širdies pomidorai užaugti gali nuo 450 g iki kilogramo svorio. Paprastai jie yra raudoni, dideli, sultingi ir itin švelnaus skonio. Šios rūšies pomidorai labai skanūs ir šviežūs, bet puikiai tinka ir įvairiems patiekalams gaminti. Kaip teigia ekspertė, jie naudojami sumuštiniams, mėsainiams, salotoms gaminti. Taip pat iš jų verdami padažai, skirti makaronams pagardinti, verdamos sriubos.

Serbentiniai. Serbentiniai pomidorai yra patys mažiausi, jie užauga maždaug iki žirnio dydžio. Kaip teigia J. Sabatienė, kuo mažesnis serbentinis pomidoras, tuo saldesnis jo skonis. Anot ekspertės, paprastai serbentiniai pomidorai būna raudonos arba geltonos spalvos, tačiau jeigu pasiseks, galite rasti ir beveik baltų serbentinių pomidorų. Serbentiniai pomidoriukai puikiai tinka įvairiems garnyrams, salotoms ruošti, be to, dėl nedidelio savo dydžio juos labai mėgsta vaikai.

Keptų pomidorų sriuba

Jums reikės:
Pomidorų
Skiltelės česnako
Šlakelio aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio pipirų
Sultinio
Žiupsnelio cukraus
Pagaminimas:
Pirmiausiai įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Tuomet pomidorus ir visą neluptą česnako galvą dėkite į kepimo skardą, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska ir pipirais. Kepkite 40 minutes, o išėmę iš orkaitės leiskite šiek tiek pravėsti. Česnako minkštimą išspauskite į elektrinį smulkintuvą, ten pat sudėkite pomidorus ir supilkite visas kepimo metu išsiskyrusias sultis. Trintus pomidorus supilkite į puodą su sultiniu, įberkite cukraus ir virkite apie 6 minutes. Pamaišykite, kad neprisviltų. Patiekite su grietine arba pesto padažu ir baltos duonos skrebučiais.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kiek pomidorų rūšių atsiduria ant jūsų stalo?
  2. Spaudžiant šaltukui galių suteiks ir padės sušilti – sultiniai
  3. Lašiša – puikus baltymų šaltinis
  4. Pavasariui – lengvai parauginti agurkai
  5. Vitaminų atsargas jau galima papildyt šių metų vaisiais
  6. Atgaiva nuo karščių – sultingas arbūzas
  7. Kaip išradingai panaudoti slyvas?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

2025 08 19
Eugenijus Sabutis
Lietuvoje

Prašoma naikinti E. Sabučio neliečiamybę

2025 08 19
Telefonas
Lietuvoje

Ryšio paslaugos Ukrainoje ir Moldovoje kainuos kaip namuose

2025 08 19
Dronų pilotai | I. Eimutytės-Mikelkevičienės nuotr.
Lietuvoje

Sostinėje įkurta Antano Gustaičio vardo bepiločių orlaivių kuopa

2025 08 19
Turizmas
Lietuvoje

Turistų pritraukimui – 78 tūkst. investicijų

2025 08 19
Seimas
Lietuvoje

Seimas rinkis į neeilinę sesiją

2025 08 19
Zelenskio ir Europos lyderių susitikimas su Trampu Vašingtone 2025-08-18
Akiračiai

L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone

2025 08 19
Kelio darbai
Lietuvoje

Kelio darbai keliasi į magistralę Vilnius–Panevėžys

2025 08 19

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kauno IX forto muziejuje atidaroma paroda „Lietuvos partizanų batuose…“
  • Kūrybiškiausia vasaros diena Kintuose: nuo lietuviškos dokumentikos, iki prieš šimtmečius parašytos muzikos interpretacijų 
  • Prie marių surengta pirmoji „Vėjo miestelio“ šeimų diena: gamtos paslaptys, kinas po atviru dangumi ir kosmoso tyrinėjimas
  • Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai

Kiti Straipsniai

Pomidorai

Konservuoti pomidorams užteks tik 10 minučių

2025 08 15
Sveikata

Išrašyti pirmą receptą medicinos pagalbos priemonėms gali ir slaugytojai

2025 08 08
Pomidorai

Švieži pomidorai – ir ant skrebučio

2025 07 27
Vaistai

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Pomidorai

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31

Skaitytojų nuomonės:

  • Juras Staniui Buškei apie S. Buškevičius. Beviltiškas susitikimas, šou publikai
  • ... apie Monstriukas.lt pataria: kaip atskirti originalią Labubu lėlę nuo klastotės „Lafufu“?
  • Aleksandras Dubinskis apie D. Trampo ultimatumas: taika mainais į Krymą ir NATO atsisakymą
  • Anna Skorochod, Eduardas Glioza apie Prezidentas sveikina JAV įsipareigojimą dėl saugumo garantijų Ukrainai
  • Michailas Velleris apie L. Kojala. Zelenskio ir Europos lyderių vizitas Vašingtone
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Liepos 31-ąją minime Medininkų žudynes

A. Juodytė. Sovietų Sąjungos milicija kūrė diversines grupes politiniams nužudymams – rodo Medininkų byloje sudėtingai prokurorų ir pareigūnų surinkta duomenų visuma

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai