
Perteklinio cukraus vartojimo problemai sprendimo ieškoma jau ne vienerius metus. Sveikatingumo specialistai, mokslininkai vieningai sutinka, kad per didelis cukraus kiekis kenkia žmogaus organizmui, todėl būtina įdėmiai skaityti gaminių etiketes ir stengtis vartoti kuo mažiau pridėtinio baltojo cukraus. Jame esantys angliavandeniai suteikia energijos, tačiau perteklinis angliavandenių kiekis organizme juos paverčia ne energijos šaltiniu, o riebalais.
Žmogaus organizmas turi gauti tinkamą kiekį visų pagrindinių medžiagų – angliavandenių, baltymų, riebalų, mineralinių medžiagų, vitaminų. Todėl patariama maistą ir jo porcijas planuoti, atsisakyti greitų užkandžių, vengti perdirbtų maisto gaminių ir pusgaminių, idealiu atveju – pusryčius, pietus ir vakarienę patiems gamintis namuose. Viena svarbiausių taisyklių – nepamiršti saiko.
Pakeisti blogus mitybos įpročius gali tapti tikru iššūkiu, ypač pasirinkus gyventi sveikiau. Tačiau gamintojai pastebi, kad vartotojai vis atidžiau renkasi maisto gaminius, analizuoja jų sudėtį. Taip pat auga pirkėjų sąmoningumas – ieškoma sveikesnių alternatyvų, natūralesnių gaminių, stengiamasi vartoti mažiau cukraus, populiarėja begliuteniai gaminiai.
Norintiems sumažinti cukraus vartojimą patariama rinktis įvairius cukraus pakaitalus: datules, kokosų, klevų, agavų sirupą, medų, natūralų vaisių džemą. Taip pat būtina skaityti etiketes ir parduotuvių lentynose ieškoti gaminių, turinčių mažesnį pridėtinio cukraus kiekį, pavyzdžiui, natūralaus graikiško jogurto vietoje įprasto, grūdinės kilmės gaminių su sumažintu cukraus kiekiu, šviežių ar džiovintų vaisių, daržovių, riešutų sviesto, kokybiško juodojo šokolado ir kitų vertingų gaminių.