Pasirūpinti, kad vaikai pilnavertiškai maitintųsi ir būtų sveiki, siekia bene visi tėvai. Dietologai teigia, kad nors tai padaryti nėra labai sudėtinga, tėvai dažnai pamiršta, kad atžalos pirmiausia mokosi iš jų pačių. Tad norint, kad vaikai tinkamai maitintųsi, reiktų tai daryti ir patiems. Specialistai primena penkias svarbiausias maisto gaminių grupes, kurios būtinos visiems, o ypač augančiam organizmui.
„Tam, kad būtų užtikrintas pakankamas maistinių, energinių medžiagų kiekis, augantis ir dar tik besivystantis organizmas turi maitintis kuo įvairiau. Todėl tėvai turi pasirūpinti, kad ant šeimos stalo kasdien būtų ir pieno produktų, ir liesos mėsos ar žuvies, taip pat daržovių bei vaisių ir duonos ar kitų grūdinių kultūrų. Kartais būtų naudinga savo atžalai paaiškinti, kodėl verta valgyti vieną ar kitą gaminį, o kokio maisto reiktų vengti“, – sako gydytoja dietologė Žana Antonova.
Dietologė pabrėžia, kad vaiko mitybą turėtų sudaryti penkios kertinės maisto gaminių grupės:
Pieno gaminiai. Tai idealus kalcio šaltinis, padedantis vystytis vaiko kaulams ir dantims. Raugintuose pieno produktuose netrūksta ir probiotikų – gerųjų bakterijų, darančių teigiamą poveikį žarnyno mikroflorai. Piene taip pat gausu mineralinių medžiagų: chromo, fosforo, kalcio, magnio
„Pieno gaminiai yra nepakeičiamas gyvūninės kilmės baltymų šaltinis. Augančiam organizmui ypač naudingi rauginti gaminiai: varškė, natūralus jogurtas, kefyras“, – dėsto Ž. Antonova.
Vaisiai ir uogos. Vasara yra ideali proga iki soties jų atsivalgyti. Vaisiuose gausu fitonutrientų, pasižyminčių sveikatą stiprinančiomis antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis savybėmis, todėl tai ideali priemonė ligų prevencijai.
„Vaisiai ir uogos yra puikus vitaminų, mineralų ir skaidulinių medžiagų šaltinis. Jos padeda vaiko organizmui išlikti sveikam. Kiekvienam vaikui derėtų per dieną suvalgyti apie 2–4 porcijas vaisių ar uogų. Patarčiau rinktis vietoje užaugintą produkciją, nes ji bus išsaugojusi daugiausia naudingųjų medžiagų. O dar geriau, jei vaisius ir uogas galite užsiauginti patys“, – sako Ž. Antonova.
Grūdinės kultūros. Šiai grupei priklauso duona ir įvairios kruopos: ryžiai, grikiai, grūdų kruopų košės t.t. Maistiniu požiūriu naudingiausi gaminiai, pagaminti iš nešlifuotų, pilnų grūdų, nes juose išlieka daugiau skaidulų. Tirpios skaidulos suteikia sotumo jausmą, gerina žarnyno veiklą ir gliukozės tolerancijos savybes, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Visi grūdiniai produktai yra ir puikus angliavandenių, kurie turėtų sudaryti 45–60 proc. vaiko raciono, šaltinis. Viso grūdo duona – tai itin naudingas gaminys, kuris turėtų sudaryti sveikos mitybos pagrindą.
„Pagrindinis duonos komponentas – sudėtiniai angliavandeniai. Todėl duonos gaminiai suteikia taip reikalingos energijos vaiko organizmui. Taip pat ji ir puikus baltymų šaltinis. Maža to, duonoje esančios maistininės skaidulos, daro teigiamą įtaką virškinimui“, – teigia ji.
Liesa mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, riešutai, sėklos. Šie gaminiai –tai pagrindinis baltymų šaltinis. Baltymai organizmui ne tik suteikia energijos, bet ir veikia kaip statybinė medžiaga, yra būtini hormonų bei fermentų susidarymui. Mėsoje gausu geležies, o žuvis suteikia retų polinesočiųjų riebiųjų rūgščių Omega 3, kurios yra būtinos vaiko smegenų vystymuisi, akių regai pagerinti. Per dieną dietologė pataria suvalgyti 2 kartus 30–60 gramų šios grupės gaminių.
„Baltymai besivystančiam organizmui yra tiesiog būtini. Reikėtų pasistengti, kad bent vieną kartą per dieną vaikas suvalgytų mėsos, paukštienos arba žuvies. Tai neatsiejama subalansuotos, sveikos mitybos dalis“, – aiškina Ž. Antonova.
Daržovės, ankštiniai gaminiai. Daržovės pasižymi mažu kaloringumu, bet yra itin maistingos. Mažesniems vaikams rekomenduojama jų suvalgyti apie 200 gramų per dieną, vyresniems – ne mažiau 300 gramų.
„Daržovės, kaip ir vaisiai, turi daug įvairių vitaminų, mineralų. Šios medžiagos stiprina organizmą, saugo jį nuo ligų. Jos turėtų būti kuo įvairesnių spalvų. Taip vaikui ne tik pateiksite įvairesnį naudingų medžiagų derinį, bet ir patrauklesnės išvaizdos patiekalą, kurį ji dar mieliau valgys“, – dėsto gydytoja dietologė.