Prasidėjus šiltajam metų laikotarpiui daugelio dėmesį patraukia maisto gaminiai ar gaivieji gėrimai su užrašais „dietinis“ arba „sumažintas cukraus kiekis“. Tikėdamiesi greitai padailinti kūno formas ar pagerinti sveikatą, vartojant dirbtinius saldiklius, žmonės neretai sulaukia priešingo efekto ar netgi pradeda jausti jiems priklausomybę. Vaistininkai įvardijo, kokie pramanai dažniausi sklando apie saldiklius ir kaip saikingai vartoti saldiklių turinčius gaminius bei kokį pavojų jie gali sukelti.
Saldikliai virsta riebalais
Vaistininkės Lauros Vanagaitės teigimu, apie saldiklius sklando nemažai moksliškai nepagrįstų pramanų. Vienas jų – saldikliai padeda mesti svorį.
„Maisto gaminiai su sumažintu cukraus kiekiu arba cukraus pakaitalais kartais siūlomi tiems, kurie turi nutukimo problemų, bando numesti svorio. Atliekama daug tyrimų, bet iki šiol vis dar kyla klausimų, ar mes tikrai žinome, kaip saldikliai veikia mūsų organizmą ir smegenis. Kol kas vienareikšmiškai pasakyti, kad jie gali padėti sumažinti svorį, gliukozės kiekį kraujyje bei dažniausiai pasitaikančio II tipo cukrinio diabeto riziką, deja negalima. Maža to, realybėje tokių gaminių naudojimas pasireiškia tik trumpalaike nauda, o ilgą laiką naudojant įvairius saldiklius svoris gali net padidėti“, – pasakoja vaistininkė.
L. Vanagaitė įspėja, kad saldiklių turinčius gėrimus vartojant ilgą laiką gaunamas energijos perteklius pradeda virsti riebalais, o visi tonizuojantys gėrimai gali sukelti priklausomybę.
„Šiuo metu vienas iš naujausių saldiklių yra išgaunamas iš augalo stevia. Dažniausiai ant pakuotės teigiama, kad tai – natūralus saldiklis. Tačiau žinoma atvejų, kad kai kurie saldikliai, taip pat ir šis, išbalansuoja cukraus kiekį kraujyje, taip pat reprodukcines, širdies ir kraujagyslių bei inkstų sistemas. Kadangi žmogaus organizme cukraus pakaitalai nevykdo metabolizmo, todėl vartojant juos dideliais kiekiais gali sutrikti virškinimas, hormonų pusiausvyra ir pakisti gerųjų bakterijų kiekis“, – dalijasi vaistininkė.
Tuščios kalorijos
Saldikliai savo struktūra labai panašūs į cukrų, tačiau kai kurie iš jų yra net kelis šimtus kartų saldesni. Amerikos Maisto ir vaistų administracija (FDA) siūlo apriboti cukraus vartojimą iki 50 g. per dieną, tačiau, kaip sako L. Vanagaitė, tikrai ne kiekvienas iš mūsų šios taisyklės laikosi.
„Dažniausiai saldiklių turintys gėrimai yra saldūs, todėl pajuntamas staigus energijos padidėjimas, tačiau energijos lygis kyla tik tam momentui, o energijos kompensavimo laipsnis kinta, todėl kasdien tokių gėrimų vartoti nereikėtų. Cukraus pakaitalai ir saldikliai yra angliavandeniai, dar vadinami „tuščiomis kalorijomis“, nes neturi jokių žmogui reikalingų maistinių medžiagų, vitaminų, mineralų, baltymų. Jie įeina į sportuojantiems žmonėms skirtus gėrimus, taip pat į specialius elektrolitų atstatymui skirtus gėrimus“, – dalijasi pašnekovė.
Saldiklių turintys gėrimai, kaip teigia L. Vanagaitė, yra siūlomi vartoti nebent fiziškai aktyviems žmonėms arba skiriami ligoniams po tam tikrų ligų apsaugoti organizmą nuo išsekimo.
Pasak vaistininkės L. Vanagaitės, dėmesį į gaminių su saldikliais vartojimą ypač reikėtų atkreipti ligoniams, vartojantiems antibiotikus.
„Antibiotikai ir taip sumažina gerųjų bakterijų kiekį organizme, o gaminiai su saldikliais gali dar labiau pakenkti žarnyno mikroflorai. Ligoniams, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis bei cukriniu diabetu, kartais patariama keisti įprastą cukrų į saldiklius, tačiau būtina sąlyga – saikingai vartoti tik natūralius saldiklius“, – pasakoja ji ir priduria, kad vartojant daugiau nei vienos rūšies vaistus ar maisto papildus bei saldiklius, reiktų pasitikrinti jų sąveiką. Nemokamą konsultaciją ir vaistų, maisto suderinamumo patikrinimą, galima gauti kiekvienoje „Gintarinėje vaistinėje“.
Klaidina etiketės
Vaistininkė L. Vanagaitė pataria atkreipti dėmesį į maisto gaminių etiketes.
„Neretai galime susidurti su problema, kad ne visi tiekėjai aiškiai pažymi etiketes. Labai dažnai vartotojas gali net nesuprasti, kad išvis vartoja cukraus pakaitalu vadinamus saldiklius. Dažniausiai etiketėse vartotojai mato tik užrašus: natūralus, mažo kaloringumo, gaunamas iš augalų saldiklis. Tačiau net ir tokios sudėties gaminiai gali būti pavojingi sveikatai, jei nėra tiksliai nustatyta ir patvirtinta, kad jie yra tikrai saugūs“, – pastebi L. Vanagaitė.
Kaip pavyzdžius pašnekovė pateikia pomidorų padažų etiketes, ant kurių dažniausiai matomas užrašas „sumažintas cukraus kiekis“, tačiau dažniausiai reiškia, kad gaminyje bus galima rasti cukraus pakaitalų – dirbtinių saldiklių.
„Užrašai „dietinis“ arba „sumažintas cukraus kiekis“ lyg ir sudaro įspūdį, kad tai sveikesnis gaminys su mažiau cukraus, todėl skonis ne toks saldus kaip įprastinio. Tačiau įvairios rūgštys, druska, cukrus gerina gaminių skonį, o jei rašoma „mažiau cukraus“, tai reikėtų nepamiršti, kad jis visada gali būti pakeistas, pavyzdžiui, sintetiniu saldikliu sukraloze“, – ragina būti dėmesingiems vaistininkė.