Šiemet Kalėdos – su tautine muzika (video)

www.alkas.lt
2018-12-19 14:44:55
„Žalvarinis“ | S.Paškevičiaus nuotr.
„Žalvarinis“ | S.Paškevičiaus nuotr.

Šiemet Etninės kultūros globos taryba (EKGT) kreipėsi į Lietuvos savivaldybes, prekybos centrus, radijo stotis ir kai kuriuos restoranus, kviesdama advento ir Kalėdų laikotarpiu transliuoti ir kalendorines lietuvių folkloro bei postfolkloro dainas. EKGT pirmininkė Dalia Urbanavičienė sako: „Lietuvių folkloras pasižymi ypatinga adventinių ir kalėdinių dainų gausa, o šiuolaikiniai kūrėjai tokių dainų pagrindu yra sukūrę

nemažai puikių šiuolaikinių interpretacijų. Manome, kad jei šios dainos Kalėdų laikotarpyje dažniau skambės viešosiose erdvėse, tikrai pradžiugins ne vieno žmogaus, išsiilgusio savo krašto tradicijų, širdį. Kalėdinėse mugėse, parduotuvėse bei kitose viešose vietose skambanti savita kalendorinė muzika, be abejonės, suteiks Lietuvos įvaizdžiui patrauklumo ir užsienio svečių akyse“.

Kristina Meidė | Maxima.lt nuotr.
Kristina Meidė | Maxima.lt nuotr.

EKGT labai džiaugiasi, kad siūlymas viešąsias erdves praturtinti lietuvišku folkloru ir postfolkloru daug kam patiko. Tradicinės kalendorinės lietuviškos dainos šiemet tapo svarbia Kalėdų mugės, organizuojamos Vilniaus kultūros centro, muzikinio fono dalimi. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse iki pat Naujųjų metų klientai galės išgirsti atlikėjų Aistės Smilgevičiūtės, Veronikos Povilionienės, Uraganiaus ir Airos, folkloro ansamblių „Gilė“, „Sedula“, lietuvių folkroko grupių „Atalyja“ ir „Žalvarinis“ atliekamus kūrinius.

„Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė teigia: „Esame lietuviškas prekybos tinklas, tad lietuviškų tradicijų puoselėjimas mums svarbus ir kuriant šventinę atmosferą mūsų parduotuvių lankytojams. Ištisus metus „Maximos“ klientai girdi skambančias lietuviškas dainas, o šventiniu laikotarpiu girdės ir dar dešimt ypatingų lietuvių folkloro kūrinių, kurie savo originalumu ir nuotaika niekuo nenusileidžia visų pamėgtoms kalėdinėms dainoms. Plėsdami lietuviškų dainų grojaraštį dar labiau prisidedame prie lietuviškos muzikos plėtros“.

EKGT dėkoja visiems, palankiai priėmusiems siūlymą kalėdinį jaukumą kurti nepamirštant ir tradicinių kalėdinių dainų!

Atsižvelgiant į EKGT veidaknygės paskyroje išsakytus visuomenės pageidavimus bei remiantis etnomuzikologų pasiūlymais, yra sudaryti lietuviško folkloro ir postfolkloro kūrinių sąrašai:  advento laikotarpiui>>> ir Kalėdoms>>>.  Norint šias dainas transliuoti viešai, būtina tai suderinti su AGATA, atstovaujančia šių kūrinių atlikėjų teisėms.

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Naujienos

Kiti Straipsniai

Kitas straipsnis