Sekmadienis, 1 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas

www.alkas.lt
2018-09-18 07:30:09
0
Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas

Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos tradicijų puoselėjimas | sveikuoliai.lt nuotr.

790dea00bae18519d6f30f1bed7208fc
Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos tradicijų puoselėjimas | sveikuoliai.lt nuotr.

Kalbinta – Nijolė Strakšytė, Maisto technologė, duonos kepimo ekspertė, kepyklos „Rugutis“ įkūrėja. Kalbino – Kristina Bondar.

– Kaip vertintumėte parduotuvinę duoną? Ar ji visa bloga, ar galime rasti ir sveikatai palankios?

– Nebūtinai visa duona rinkoje yra bloga. Aišku, didžioji dalis gaminių rinkoje turi savų niuansų, bet svarbiausia yra skaityti sudėtį, kaip ir bet kurių produktų. Reikia atkreipti dėmesį, kokį procentą sudėtyje sudaro pilno grūdo miltai, kokia dalis yra cukrus ar įdėti dar kažkokie ingredientai, kurie galėtų jūsų netenkinti. Noriu pastebėti, kad skaitydami etiketes, turėkite omeny, kad pirmoje pozicijoje yra ta sudėtinė dalis, kurios yra daugiausiai. Tai jeigu pirmoje pozicijoje jūs randate cukrų, tai žinokite, kad produktas yra pagamintas daugiausiai iš cukraus. Yra labai nedaug gamintojų, kurie siūlo geros kokybės duoną, tačiau galite juos susirasti ir drąsiai valgyti. Bet namie iškepta duona bus visuomet gardesnė, mielesnė.

– Kodėl verta kepti duoną namuose?

– Tam yra begalybė priežasčių ir kiekvienas atranda savąsias. Vieni sako, kad taip yra pigiau, kitiems naminė duona – mielesnė, nes kepta su meile. Kažkas atranda savo receptus. Gamyklinės duonos palyginti su namine net neįmanoma.

Man pačiai labai patinka tai, kad iškepus duoną, kelias dienas po to mano namai kvepia duona ir tai pats nuostabiausiais oro gaiviklis. Grįžus po darbų, tas kvapas praneša, kad tai yra jaukūs namai.

– Daugelis galvoja, kad išsikepti duoną namuose yra labai sudėtinga ir tam reikia mokslų ir žinių.

– Reikėtų pasimokinti, tačiau užtektų vieną kartą iškepti kartu su mokančiu žmogumi, kuris išduotų pagrindines paslaptis, kaip padaryti tą procesą labai lengvu. Pats procesas nėra sudėtingas, jis – ilgas, tačiau jūsų dalyvavimas jame labai trumpas. O malonumas, kurį gaunate – neišmatuojamas.

– Ar galima sakyti, kad visa namie kepta duona yra sveika? Ar vis tik galima išsikepti ir nesveikos duonos?

– Žinoma, galite išsikepti ir sveiką ir nesveiką duoną. Vienas iš pagrindinių niuansų – kokius miltus jūs tam naudojate. Jei jums svarbu sveika mityba, aš visuomet patariu viso grūdo arba bent jau nebalintus miltus, kurie nėra per daug apdoroti. Pati renkuosi biodinaminiu būdu augintus arba ekologiškus miltus, kurie nebuvo purkšti glifosatu. Taip pat svarbu kiek cukraus jūs įdėsite. Suprantu, kad kuo saldžiau, tuo skaniau, bet kai priprantate prie natūralios duonos skonio, jei ir naudojate cukraus, paprastai jo užtenka šaukštelio.

Nijolė Strakšytė, Maisto technologė, duonos kepimo ekspertė, kepyklos „Rugutis“ įkūrėja | sveikuoliai.lt nuotr.
Nijolė Strakšytė, Maisto technologė, duonos kepimo ekspertė, kepyklos „Rugutis“ įkūrėja | sveikuoliai.lt nuotr.

– Ar galima pačiam pasigaminti raugo?

– Be abejo, galima raugą pasigaminti ir patiems. Internete rasite daug informacijos ir patarimų kaip tai padaryti. Tačiau aš iš karto perspėju, kad jaunas raugas, kaip ir jaunas žmogus, mėgsta maištauti. Jeigu turite galimybę kur nors gauti seno, brandaus, „išauklėto“ raugo, tai tikrai pradėsite džiaugtis savo kepta duona daug greičiau ir pamatysite, kad tas procesas yra žymiai lengvesnis.

Duona – tarsi papročių puoselėjimas, kai raugas perduodamas iš kartos į kartą, kaimynai kaimynams, draugai draugams. Raugas gali būti skirtingas ir priklausomai nuo to, kokia šeimininkė minko duoną, jos skonis gali skirtis. Raugas yra ne tik mielės, bet ir pienarūgštės bakterijos, kurias kiekviena moteris turi savo. Ir minkydama ji jas perduoda duonai, taip net pakeisdama skonines savybes ir suteikdama unikalumą. Senovėje net buvo toks posakis, kai šeimininkė šeimininkei sakydavo: „Ateik paragauk mano rūgšties“, kviesdamos paragauti jos duonos. Ir net jei jos dalinosi raugu, duonos skonis skyrėsi.

– Tai gal duonos kepimas – labiau moteriškas užsiėmimas nei vyriškas?

– Kaip pažiūrėsi. Jei kalbame apie didesnio kiekio kepimą – galbūt labiau vyriškas, nes reikalauja fizinės jėgos. Bet jeigu kalbame apie aromatinės duonos savybes, apie duonos „numylėjimą“ ir subrandinimą, rūpinimąsi ja, tai greičiausiai tai daugiau moteriško pašaukimo dalykas.

– Ar namuose kepta duona turi ilgesnį galiojimą?

– Vėl gi, mielinė duona negali stovėti ilgai, nes jos rūgštinis balansas leidžia joje daugintis bakterijoms ir veistis pelėsiui. O raugo duonos PH lygis yra netinkamas daugintis net žarnyno lazdelėms.

– Kalbant apie duoną be glitimo, ar įmanoma išsikepti skanią duoną namuose?

– Ta duona nebus tokia, kaip mums įprasta kvietinė ar ruginė, tačiau galima išsikepti pakankamai skanią ir purią beglitimę duoną namuose, naudojant tik pačius paprasčiausius mums prieinamus grikių miltus, o ne parduotuvinius miltų mišinius, kurių pagrindas yra, mano nuomone, nesveikas, kadangi apie 60% jų turinio sudaro krakmolas, kas iš tiesų yra kitos kristalinės formos cukrus.

Nijolė Strakšytė, Maisto technologė, duonos kepimo ekspertė, kepyklos „Rugutis“ įkūrėja | sveikuoliai.lt nuotr.
Nijolė Strakšytė, Maisto technologė, duonos kepimo ekspertė, kepyklos „Rugutis“ įkūrėja | sveikuoliai.lt nuotr.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  2. Norintiems sulieknėti valgyti duoną galima
  3. Sveikos šeimos ir Vaikų sveikatos metai: užauginsime paliegėlius, „zombius“ ar sveikus vaikus?
  4. Namai, kvepiantys namine duona
  5. 2019 metais Lietuvoje bus kepama „Taikos duona“
  6. Europos Komisija pripažino Daujėnų naminę duoną saugomu gaminiu
  7. Naujuosius metus pasveikins eketėse
  8. Lietuvos gyventojai vis labiau domisi sveika mityba
  9. K. Bondar: Nepainiokime švenčių su maistu ir gėrimais nukrautu stalu
  10. „Nevalgumas“ – rimtas negalavimas ar bandymas gudrauti?
  11. Užkandžiai darbe: ką valgyti, o ką geriau mesti į šiukšliadėžę?
  12. Penki prasimanymai apie sveiką mitybą
  13. Kaune vyks Lietuvos sveikuolių sąjungos finalinis konkursas
  14. 30 dienų „grikių“ iššūkis medicinai neįveikiamoms ligoms atsikratyti
  15. Esate tikras, kad teisingai valotės dantis? Patikrinkite savo žinias

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Saulės elektrinė | statybunaujienos.lt nuotr.
Energetika

Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?

2025 06 01
Bernadetos gobelenas | valdovurumai.lt nuotr.
Kultūra

Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams

2025 06 01
Gedimino pilies bokštas | J. Butrimaitės nuotr.
Architektūra

Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

2025 06 01
Sūduviai
Etninė kultūra

Sūduvos vardo susigrąžinimas: diskusija dėl istorinės tapatybės ir teisinio įtvirtinimo

2025 05 31
Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda | voruta.lt nuotr.
Istorija

Kviečia Petro Bartkaus-Žadgailos 100-osioms gimimo metinėms skirta paroda

2025 05 31
Liuteronų sodas | M. Avik nuotr.
Architektūra

Vilniaus viešosios erdvės – tarp geriausių Lietuvoje: įvertintos Nacionaliniuose architektūros apdovanojimuose

2025 05 31
„Stasys Museum“ | V. Garlos nuotr.
Gamta ir ekologija

„Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“

2025 05 31
V. Zelenskio ir D. Trampo susitikimas Ovaliajame kabinete
Ukrainos balsas

V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis

2025 05 30

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Saulės elektrinių bumas Lietuvoje neslopsta – ar sugebėsime sutvarkyti jų atliekas?
  • Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės
  • Restauruotas karališkas gobelenas pristatomas lankytojams
  • Ar Vilniaus pilių valstybinis kultūrinis rezervatas pateisino lūkesčius?

Kiti Straipsniai

Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Elektroninė cigaretė ir įprasta cigaretė

Rūkymas kasdien pasaulyje nusineša apie 20 tūkst. gyvybių

2025 05 30
Sveikata

Ministrų kabinetas pritarė siūlymui atsisakyti priemokų už gydymą

2025 05 28
G. Palucko susitikimas su medikais

G. Paluckas su medikais aptarė priemokų už paslaugas naikinimą

2025 05 27
Valgymas šeimoje | Adobe Stock nuotr.

Nutolimas šeimoje: atskleidė, koks įprotis padeda atkurti prarastą ryšį

2025 05 26
Technologijos | pixabay.com, Geralt nuotr.

Nuo žiedo iki kaukės: 7 įrenginiai, besirūpinantiems sveikata

2025 05 25
Kava, cukrus, pienas,

Rytinis puodelis kavos – malonumas ar stresas širdžiai?

2025 05 25
Cukrinis diabetas, sveikata

Cukrinis diabetas: grėsmė inkstų sveikatai

2025 05 24
Geriamas vanduo

Neišgeriantiems reikiamo vandens kiekio siūloma išeitis

2025 05 24
Masažas padeda atgauti jėgas

Kad masažas padėtų, o ne pakenktų

2025 05 17

Skaitytojų nuomonės:

  • Globalistas apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • jo apie Žmogaus teisių gynėjai: puolimas prieš A. Valotką – tai ideologinis spaudimas
  • KUR, KADA ir KAIP??? apie V. Zelenskis: Rusija daro viską, kad kitas galimas susitikimas būtų bevaisis
  • +++ apie Didžiulė vėliava ant TV bokšto atidarė šaltibarščių šventę
  • +++ apie „Stasys Museum“ pirmųjų veiklos metinių proga pristato „Vaikų miško paviljoną“
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generalinė direktorė Teresė Birutė Burauskaitė | KAM nuotr.

Kalta be kaltės

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai