Šeštadienis, 17 balandžio, 2021
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Kultūra

Namai, kvepiantys namine duona

www.valstietis.lt
2013 01 15 09:18
4
Namai, kvepiantys namine duona
Stepono Jautakio kepama duona. | N.Petrošiūtės nuotr.
Stepono Jautakio kepama duona. | N.Petrošiūtės nuotr.

Steponą Jautakį iš Kelmės rajono Lašinskių kaimo drąsiai galima vadinti auksarankiu, nes nėra ūkyje tokio darbo, kurio jis negebėtų atlikti. Šis vyras pats iš savos gamybos plytų gali išmūryti sienas ir išpuošti sodybą taip, kaip niekas kitas. Prieš keletą metų Steponas pradėjo kepti duoną.

Šokiruojantys vaizdeliai

S.Jautakis neslepia, kad jam niekada nepatiko parduotuvėse perkama duona. Vyras atidžiai skaitydavo etiketes, rinkdavosi tik mažiausiai sudedamųjų dalių turinčią duoną, bet vis tiek ji nebuvo tokia skani kaip mamos kepta. Tikino, rasdavęs net tokios, kurios ir duona nepavadinsi, nes joje tebuvo 25 proc. miltų. „Visa kita – soja ir tai, ką galima būtų pavadinti tik teršalais. Bet ir tai buvo tik menkniekis, palyginti su ta informacija, kurią išgirdau iš pažįstamo ūkininko. Pasirodo, prieš kūlimą javai nupurškiami roundapu, kad grūdai vienu metu išdžiūtų ir „subręstų“, – pasakojo pašnekovas. – Tai seniai žinoma paslaptis. Bet kai tas mano pažįstamas ūkininkas ėmė girtis, jog prieš veždamas parduoti grūdus juos sulaisto roundapu, kad glitumas, nuo kurio priklauso grūdų kaina, būtų didesnis, man pasišiaušė plaukai.“

Ne mažiau Steponą šokiravo ir tai, ką išvydo kito ūkininko grūdų saugyklose. Ten lakstė kone katinų dydžio žiurkės. Jų buvo labai daug. „Ūkininkas guodėsi, kad nebeišmanąs, kaip jas išnaikinti, o man buvo baisu suvokus, kokių grūdų duoną mes valgome. Juk žiurkės tualetais nesinaudoja“, – sakė S.Jautakis. Tuomet jis prisiekė, kad tokių grūdų duonos, dar ir visokių „puriklių-standiklių“ bei kitokios chemijos prifarširuotos, nei pats valgys, nei savo artimiesiems leis valgyti.

Pats mūrijo krosnį

„Bet ne viskas klojosi taip gerai, kaip norėjau. Beveik metus galvojau, kaip mūryti krosnį. Ir senų meistrų patarimo klausiau, ir internete informacijos ieškojau, bet greitai patyriau, kad nė vienas jų nepasako visos teisybės. Kol pats visko neatrandi, tol ir nežinai, kaip ką daryti. Juk nuo krosnies pločio, ilgio ir aukščio, nuo jų proporcijų priklauso, kaip iškeps duona. Vienaip krosnį sumūrysi, labiau keps apačia, kitaip – viršus“, – aiškino vyras. Bene daugiausia patirties Steponas įgijo mūrydamas krosnį vienai sodietei, kuri paprašė Stepono krosniai tik dureles įdėti, mat jos jau seniai buvo iškritusios. S.Jautakis mielai sutiko senutei pagelbėti, bet vos tik barkštelėjo į šimtametę krosnį, ši ėmė ir subyrėjo. Tad teko naują mūryti. Tačiau netgi tokios patirties įgijęs, Steponas pirma savo duonkepe nebuvo patenkintas. Sako todėl, kad mūrijo sekdamas vieno leidinuko patarimais, nors nuojauta sakė ką kita. Po metų teko taisyti, nes viena krosnies sienelė buvo per plona. Knygelėje apie duonkepės mūrijimą Steponas buvo radęs, kad mūrijant viršaus išlenkimą reikia naudoti skystesnį skiedinį, nors iš tikrųjų skiedinys turi būti kietesnis. „Gal, sakau, tyčia taip rašo, kad dar ir savo galva vadovautumeisi, o ne tik tuo, kas parašyta, – svarstė vyras. – Mūrydamas savo duonkepę pagalvojau ir apie patogumus. Iš vaikystės atsimenu, kad duonkepė būdavo po krosnimi, labai žemai, todėl šeimininkė prie jos triūsdavo atsiklaupusi. Tai labai nepatogu. Aš savo krosnį pamūrijau aukštai, kad dirbti galėčiau stačiomis.“

Iš kartos į kartą

Duonkubilį su visu raugu Steponas parsivežė iš savo mamos Stanislavos Jautakienės, garsios gaspadinės , be kurios neapsieidavo nė vienos vestuvės ar laidotuvės. „Mama šį duonkubilį kaip kraitį parsigabeno iš savo mamos, Stepono senelės Urbelienės, o toji – iš savo mamos Tijūnaitienės… Iš mamos parsivežiau ir ližę, bet ji nuo metų naštos jau buvo gerokai pavargusi, todėl teko „išleisti į pensiją“, pagarbiai pastatyti svetainės kerčioje, o sau pasidaryti kitą“, – pasakojo pašnekovas.

Duonos maišymo, minkymo, kepimo paslaptys irgi sužinotos iš mamos, kuri jas perėmė iš ankstesnių kartų. „Pirma taisyklė: kaip įmaišysi, taip ir kepsi. Labai svarbu nesugadinti raugo, mokėti jį išlaikyti“, – pabrėžė S.Jautakis.

Steponas, gerbdamas tradicijas, daro taip, kaip mokė mama: į krosnį šaunamą duonelę peržegnoja, į pirmą kepalą įspaudžia kryželį, į visus kitus – po dvylika skylučių, kad visi dvylika mėnesių duonos skalsūs būtų. Vandenį, kuriuo minkydamas ir formuodamas kepalus vilgo rankas, sugirdo šuniukui, nes kitokių gyvuliukų Jautakiai nelaiko. Be to, kepdamas duoną naudoja tik šaltinio vandenį. „Krosnį kuriu tik tada, kai duonelę užminkau. Kol krosnis įkaista, duonelė iškyla. Kai duona iškepa, tuomet pašaunu pyragus. Jiems reikia mažiau karščio“, – sakė pašnekovas. Temperatūrą krosnyje Steponas nustato senoviškai: į išsikūrenusią krosnį įkiša popieriaus lapą – jei popierius rusena, karštis yra geras, o jei pasirodo liepsna – per karšta. Krosnį kūrena tik beržinėmis ar uosinėmis malkomis. Iš pradžių bandė kūrenti ąžuolinėmis, bet įsitikino, kad jos netinka, nes ąžuolas yra per rūgštus medis.

Greita ir patogu

Steponas savo kepamai duonai pats ir miltus mala. Tiesa, jo malūnas jau elektra sukamas. Iš protėvių sodybų girnapuses atsivežė, tačiau jos, kaip ir ližė, Jautakių sodyboje pagarbioje vietoje padėtos. Steponas ir grūdų džiovyklą bei saugyklą pasistatė. Į ją supila savo ekologiniame ūkyje užaugintus grūdus. Saugyklą jis išklojo labai tankiu sietu, kad į grūdus negalėtų patekti graužikai. „Gal tik blusa įlįstų, bet ji grūdais neminta“, – juokavo vyras.

Stepono žmona Ona sako, jog kai ką jos vyras vis dėlto patobulinęs: duonos kepalus jis formuoja ant atskirų lentučių ir visus iš karto, kad po kiekvieno nereikėtų rankų šluostytis. Tas lentutes užkabina ant ližėje esančios vinutės, kad ši su visu kepalu į krosnį nenuslystų. Vienu kepimu Steponas iškepa dvylika kepalų duonos. Dvylika todėl, kad duonelė skalsi būtų, kad namiškiams ir draugams užtektų.

Genetinė atmintis

O.Jautakienė primena, kad Stepono kepama duona anaiptol ne kiekvienam patinka. „Jaunoji karta įprato prie maisto produktų su konservantais, dažikliais ir kitokiais priedais. Jiems sunku įvertinti kitokio skonio duoną“, – teigė moteris. Jautakių dukrai Rasuolei mįsle tapo duonos kvapas. Pasak jos, iš parfumerijos fabriko išėjus kvapas netrukus išsisklaido, o Jautakių namuose net sienos kvepia duona. Šis kvapas įsigeria ir į drabužius. „Duonos nekepęs, jos kvapo neieškok“, – toks Stepono atsakymas.

Jis šelmiškai šypteli. „Prisipažinsiu, kad ir mano duonoje tėra 25 proc. miltų, iš kurių du trečdaliai yra ruginiai ir vienas ketvirtadalis – kvietinių. Kas tada sudaro likusius 25 proc. mano kepamoje duonoje? Aišku, jog vanduo. Ir daugiau jokių mandrysčių“, – šmaikštavo S.Jautakis.

S.Jautakio kepamai duonai, kildintai raugu, buvo suteiktas tautinio paveldo produkto sertifikatas. Steponas sako tokio įvertinimo specialiai nesiekęs, jam nesiruošęs, o tik kepęs duonelę laikydamasis mamos nurodymų.

Spausdinti 🖨

Nėra susijusių.

ALKO TURINYS

Pastabos 4

  1. Ku Klux Klan says:
    8 m. ago

    “… į krosnį šaunamą duonelę peržegnoja, į pirmą kepalą įspaudžia kryželį..”

    Tokia duona lietuviui yra nuodinga

    Atsakyti
    • Vytangas says:
      8 m. ago

      Taikliai… 🙂

      Atsakyti
  2. Rolandas says:
    6 m. ago

    Norėčiau išmokti mūryti krosnis. Pats dabar bandau persistatyti krosni-virykle. Gal galėtumėte
    duoti patarimu kokio pločio ir ilgio turi būti dūmtakių parametrai pačioje virykleje. Bučiau
    labai dėkingas.

    Atsakyti
  3. Rolandas says:
    6 m. ago

    Gal galetumet pagelbeti patarimais kokie turetu buti krosnies-virykles dumtakiu ” centimetrai”, skerspjuviai
    ,pacioje virykleje, kokio ilgio patys dumtakiai turetu but? Deja Lietuvoj sia tema info labai skurdi, o kas zino nenori dalintis, déjà. Brosiuru , internetiniu puslapiu lietuviu kalba galima sakyt taip pat nera. Buciau dekingas.

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

2021 04 05
Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į amatų, darbų ir pramogų dieną

Laukiama tradicinių amatų puoselėtojų paraiškų

2021 04 01
Duona su grūdais | sc.bns.lt nuotr.

Minint Duonos dieną – žinovų patarimai kaip išsirinkti gerą gaminį

2021 02 05
M. Tomkevičiūtė: Tauta be savo tautinio paveldo yra kaip žmogus be veido

M. Tomkevičiūtė: Tauta be savo tautinio paveldo yra kaip žmogus be veido

2020 12 29
Nobelio premija | Pixabay.com nuotr.

J. Survilaitė. Gruodžio 10-ji – Nobelio žvaigždžių šventė

2020 12 09
Laboratorija | pexels.com nuotr.

Būsimiems medikams reikės ir chemijos žinių

2020 11 27
Labai naudingus saulės elementus išradusio KTU profesoriaus darbą priėmė žurnalas „Science“

Labai naudingus saulės elementus išradusio KTU profesoriaus darbą priėmė žurnalas „Science“

2020 11 25
Nuo rugsėjo jaunimas kviečiamas susipažinti su tautinio paveldo paslaptimis!

Nuo rugsėjo jaunimas kviečiamas susipažinti su tautinio paveldo paslaptimis!

2020 09 16
Kaip išsirinkti gerą duoną?

Kaip išsirinkti gerą duoną?

2020 08 02
Paulius Širvys | Archyvinė nuotr.

Kelmėje bus prisimintas legendinis dainius Paulius Širvys (1920-1979)

2020 07 30
Rodyti daugiau

Naujienos

Išrinktos 2020-ųjų Metų knygos
Kultūra

Išrinktos 2020-ųjų Metų knygos

2021 04 17
Tūkstančiai be priežiūros paliktų automobilių. Kaip elgtis?
Gamta ir ekologija

Bandoma „prikirpti uodegas“ kiemuose paliktų senų automobilių savininkams

2021 04 17
Užsienio reikalų ministerija | Alkas.lt, A. Sartanavičiaus nuotr.
Lietuvoje

Į URM buvo iškviestas Rusijos ambasadorius

2021 04 16
Stabdoma medžioklė Punios šile
Gamta ir ekologija

Stabdoma medžioklė Punios šile

2021 04 16
Nuo šiol siuntos gavėjus pasieks laiku, žada Lietuvos paštas
Lietuvoje

Iššūkiai Lietuvos pašto dar laukia

2021 04 16
Kauno miesto savivaldybės nuotr.
Gamta ir žmogus

Motociklininkai raginami pasimokyti iš svetimų klaidų

2021 04 16
J. Skirius. Lietuvos valstybės skola dabar ir prieškaryje: trumpa apžvalga
Lietuvoje

Verslui paskirstyta 68,4 mln. eurų paramos

2021 04 16
Gitanas Nausėda | lrp.lt nuotr.
Lietuvoje

Nuo vienišumo gelbsti savanoriai

2021 04 16


SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Naujos pokalbių programėlės apie Kompiuteris darbui iš namų: į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?
  • Labai svarbu apie „Iš savo varpinės“: I. Šimonytė ruošiama politiniam paskerdimui?
  • Birželio 23 apie V. Valiušaitis. Kodėl verta prisiminti Birželio sukilimą? (video, nuotraukos)
  • LLKS pareiškimas apie Du Seimo nariai paragino Seimo vadovybę pažymėti Birželio 23-iosios sukilimo – 80-ąsias metines

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Išrinktos 2020-ųjų Metų knygos
  • Bandoma „prikirpti uodegas“ kiemuose paliktų senų automobilių savininkams
  • „Iš savo varpinės“: I. Šimonytė ruošiama politiniam paskerdimui?
  • K. Stoškus. Pandemija tebegąsdina… bet ką daryti, kai ima skaudėti istoriją?

Skaitomiausi straipsniai

  • A. Bajor. Asmenvardis – tautinės tapatybės atspindys peržiūrėta: 742; komentarų: 8
  • A. Jakubauskas: Valstybė iš tikrųjų yra griaunama peržiūrėta: 699; komentarų: 23
  • R. Karbauskis. Ar patikite savo sveikatą „farmacininkei“ Šimonytei, „gydytojui“ Dulkiui, beviltiškai Vyriausybei? peržiūrėta: 508; komentarų: 14
  • V. Juozapaitis. Nesprendžiamos problemos nedingsta savaime peržiūrėta: 425; komentarų: 4
  • Spaudos konferencija dėl A. ir J. Juškų muziejaus (tiesioginė transliacija) Balandžio 13 d. 11 val. peržiūrėta: 421; komentarų: 4
  • Č. Iškauskas. Ar grąžinsime baltiškuosius pavadinimus? peržiūrėta: 413; komentarų: 31

Artimiausi renginiai

  1. Rasos

    2021-06-23 08:00 - 2021-06-24 17:00

Žiūrėti visus Renginiai

Kiti Straipsniai

Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

by Ditė Česėkaitė
2021 04 05
0
Ženklai, įspėjantys, kad kūnui trūksta skaidulų

Kaip sveikai maitintis?

Skaityti toliau

Laukiama tradicinių amatų puoselėtojų paraiškų

by Kristina Aleknaitė
2021 04 01
0
Lietuvos liaudies buities muziejus kviečia į amatų, darbų ir pramogų dieną

Tradicinių amatų centrų atstovai nuo balandžio 1 d. vėl kviečiami teikti paraiškas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP)...

Skaityti toliau

Minint Duonos dieną – žinovų patarimai kaip išsirinkti gerą gaminį

by Ditė Česėkaitė
2021 02 05
2
Duona su grūdais | sc.bns.lt nuotr.

Vasario 5-ąją, šv. Agotos dieną, pašventinto gabalėlio duonos ypatinga galia ir apsauga nuo gaisro, ligų ir kitokių nelaimių daugelis žmonių...

Skaityti toliau

Naujausios pastabos

  • Naujos pokalbių programėlės apie Kompiuteris darbui iš namų: į ką svarbiausia atkreipti dėmesį?
  • Labai svarbu apie „Iš savo varpinės“: I. Šimonytė ruošiama politiniam paskerdimui?
  • Birželio 23 apie V. Valiušaitis. Kodėl verta prisiminti Birželio sukilimą? (video, nuotraukos)
  • LLKS pareiškimas apie Du Seimo nariai paragino Seimo vadovybę pažymėti Birželio 23-iosios sukilimo – 80-ąsias metines
  • Niekam nerūpi apie EKGT: Kodėl išstumiama lietuvių etninė kultūra?
Kitas straipsnis
P.Maksimavičius. Geopolitinių žaidimų spąstuose

P.Maksimavičius. Pasaulio pabaigos nebuvo – liko senos bėdos

srtfondas Init

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | Visi rašiniai
Pradžia

 

Darbo skelbimai

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
      • Visi rašiniai
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai