Ketvirtadienis, 13 lapkričio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Vasarą maisto gaminius rinkitės itin atidžiai

www.alkas.lt
2014-08-01 13:15:48
0
Foodproductiondaily.com nuotr.

Foodproductiondaily.com nuotr.

       
Foodproductiondaily.com nuotr.
Foodproductiondaily.com nuotr.

Greitai gendantys maisto gaminiai vasarą, ypač termometrui stulpeliui perkopus 30 laipsnių, gana dažnai tampa apsinuodijimo priežastimi. Kokių gaminių per karštį reikėtų vengti ir į ką būtina atkreipti dėmesį renkantis produktus parduotuvėse bei turgavietėse?

Turgaviečių ir kioskų prekybininkai vasarą griežčiau kontroliuojami

Maiste esantys ir žarnyno infekcines ligas sukeliantys mikroorganizmai ypač sparčiai dauginasi drėgnoje terpėje ir aukštoje temperatūroje. Daugeliui bakterijų, sukeliančių apsinuodijimą, idealios dauginimosi sąlygos, kai aplinkos temperatūra artima žmogaus kūno temperatūrai (apie 37 laipsnius). Pavyzdžiui, viena E. coli bakterija tokioje terpėje per šešias valandas pasidaugina iki milijono bakterijų kolonijos.

Būtent dėl to maisto produktai vasarą kur kas greičiau genda nei pavasarį ar rudenį. Tad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai karštuoju metų laiku sustiprina turgaviečių, prekybos kioskų ir nedidelių kaimo parduotuvių kontrolę. Čia, palyginus su didžiaisiais prekybos centrais, kyla didesnė rizika, kad nebus užtikrintos tinkamos produktų laikymo sąlygos. Patikrinimų metu inspektoriai ypač didelį dėmesį skiria temperatūriniams režimams, įvertina, ar nebuvo nutrūkusi vadinamoji šalčio grandinė. Tai reiškia, kad tikrinama, ar maisto produktai transportuojami, saugomi sandėliuose ir laikomi parduotuvių lentynose, reikiamoje temperatūroje. Tai labai svarbu, nes šaldytuve, esant 0-5 laipsnių temperatūrai bakterijos nors ir nežūva, bet nesidaugina.

Ar šaldytas produktas nebuvo atitirpęs?

„Gamintojai visuomet atlieka produktų laboratorinius tyrimus ir nustato tinkamumo vartoti terminą, tačiau gaminys išlieka saugus ir kokybiškas, tik tuomet, kai pardavėjas ir pirkėjas jį laiko gamintojo nurodytomis sąlygomis“, – pabrėžia VMVT Maisto skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aurelija Načienė.

Vis dėlto, prekybininkai ne visuomet atsižvelgia ne tik į gamintojų nuorodas, bet ir į įstatymais įteisintus reikalavimus. Šiemet VMVT specialistams patikrinus beveik 300 prekiaujančių sveriama mėsa ir jos gaminiais, paaiškėjo, kad tinkamų laikymo sąlygų neužtikrinimas – vienas dažniausių pažeidimų (15 proc. nuo visų pažeidimų).

Patikrinus 4 t valgomųjų ledų, taip pat daugiausiai nustatyta netinkamų laikymo sąlygų pažeidimų – 12,2 proc.

Pasak A. Načienės, bene dažniausiai temperatūrinių režimų nepaisymas fiksuojamas dėl žinių trūkumo ar aplaidumo. Pavyzdžiui, perkrovus šaldymo kameras ir šaldytuvus, jie per mažai šaldo ir maisto produktai pradeda tirpti. O dar kartą užšaldyti produktai netenka dalies naudingųjų medžiagų, nukenčia jų kokybė. Šaldyti gaminiai atitirpsta ne tik juos pervežant, bet ir neteisingai sandėliuojat, laikant prekybos salėje.

„Renkantis šaldytą maisto produktą, reikėtų jį atidžiai apžiūrėti. Jeigu pakuotėje yra daug šerkšno, ledukų, susikaupusio sniego, produktas sušokęs į ledo gabalą, vadinasi, jis buvo atitirpęs ir vėl užšaldytas. Kad buvo atitirpę valgomieji ledai, nesunku suprasti iš jų formos. Jeigu ledų forma deformuota, reiškia jie dar kartą užšaldyti“, – pabrėžia A.Načienė.

Nelegalius prekeivius reikėtų ignoruoti

VMVT Maisto skyriaus specialistė pataria nepirkti maisto produkto, kurio ženklinimo etiketė arba jos dalis nuplėšta, ištaisyta (perklijuota) – taip gali būti nuslėptas tikrasis produkto tinkamumo vartoti terminas. Nereikėtų pirkti greitai gendančių maisto produktų (pieno ir jo produktų, mėsos ir jos gaminių, žuvies, kreminių konditerijos gaminių), jeigu jie parduodami ne iš šaldymo įrenginių.

A.Načienė sako, kad vartotojai pirkdami iš prekeivių, stovinčių turgaus ar prekybos centrų prieigose, autobusų stotelėse ir pan., rizikuoja apsinuodyti, nes tokiose vietose nesudarytos sąlygos prekybai. Be to, atsakingi asmenys nekontroliuoja nelegaliai prekiaujančiųjų, jų parduodamų produktų kilmė, vadinasi, ir sauga bei kokybė neaiški.

Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, kaip maisto produktai laikomi prekybos vietoje. Jei žemėtos daržovės vežamos ir parduodamos kartu su nefasuotais maisto produktais, daržovių ir nefasuotų maisto produktų svėrimui naudojamos tos pačios svarstyklės, prekės laikomos tiesiog ant grindų ar sukrautos vienos ant kitų, reikėtų žinoti, kad šie pažeidimai tiesiogiai daro įtaką įsigyjamų maisto produktų saugai.

Kaip saugiai ruošti maistą iškylaujant?

Keliaujant ar iškylaujant gamtoje, itin dažnai apsinuodijama mišrainėmis su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies gaminiais, dešromis, pieno produktais, kreminiais tortais ar pyragais. Tai greitai gendantys maisto produktai, kurių neturint galimybės šaltai transportuoti, vasarą reikėtų vengti. Vietoj jų rekomenduojama rinktis vaisius, daržoves, kietąjį sūrį, konservuotus arba džiovintus mėsos produktus, grūdų ir duonos gaminius, riešutus.

Vasarą itin atidžiai reikėtų ruošti žalią mėsą. Kenksmingi mikroorganizmai esantys žalioje mėsoje nuo pjaustymo lentelės, įrankių, šluostės ar rankų gali patekti ant jau valgyti paruoštų maisto produktų. Taigi, iškeptos mėsos iešmo negalima dėti šalia žalios mėsos, ant tos pačios pjaustymo lentelės, ant kurios buvo pjaustoma mėsa, negalima pjaustyti salotų ir pan.

Dėl tos pačios priežasties ir parduotuvėje į pirkinių krepšelį žalios mėsos nereikėtų dėti šalia kitų maisto produktų.

Reikėtų prisiminti, kad nusipirktus kulinarijos gaminių, juos būtina suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val. Namuose gamintus patiekalus rekomenduojama laikyti ne ilgiau nei 72 val.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip švenčių stalui išsirinkti saugius ir kokybiškus maisto gaminius
  2. Simbolis „Rakto skylutė“ padės išsirinkti sveikatai palankesnius maisto gaminius
  3. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį perkant maisto gaminius
  4. Maisto papilduose aptikti neleistini maisto priedai
  5. Medžio dūmais rūkyti gaminius leidžiama, tačiau nustatyti griežtesni reikalavimai rūkytų produktų saugai
  6. EFSA: Akrilamido kiekis maisto produktuose iš esmės nepasikeitė
  7. Ruošiantis Kaziuko mugei: pagrindiniai reikalavimai maisto saugai
  8. Žinovai perspėja: nepirkite maisto gaminių iš neteisėtai prekiaujančių prekeivių
  9. Ką valgyti vasarą?
  10. Kas yra alergija ir maisto netoleravimas
  11. Vasarą pasitikime be žarnyno ligų
  12. Pavojai tykantys vasarą – žarnyno infekcijos
  13. Maisto papildas – tik nevisavertei mitybai papildyti
  14. J.Tulčina: 90 proc. Lietuvos žmonių – maisto „narkomanai“
  15. Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Vilniaus rotušė
Lietuvoje

Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas

2025 11 13
Lietuvos kariuomenės analitikai
Lietuvoje

Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos

2025 11 13
Lietuvos mokslo taryba pristato Lietuvos mokslinių tyrimų infrastruktūros kelrodį
Lietuvoje

Seimo komisija į plenarinį posėdį kviečia LMT pimininką

2025 11 13
Pradedami magistralės nuo Marijampolės iki Lenkijos sienos tiesimo parengiamieji darbai
Lietuvoje

A. Zuokas ragina skubiai imtis veiksmų dėl vežėjų

2025 11 13
Aplinkos ministerija: ką svarbu žinoti apie neprižiūrimas kapavietes
Lietuvoje

Aplinkos ministerija: ką svarbu žinoti apie neprižiūrimas kapavietes

2025 11 13
Pristatymą „Lietuviškos Vėlinės“ pristatanto lenkų režisierius J. Skšyvanekas
Istorija

„Lietuviškas Vėlines“ pristatantis lenkų režisierius J. Skšyvanekas gilinasi į praeities ir dabarties nuodėmes

2025 11 13
Paukščių paroda
Gamta ir ekologija

Paroda Kaune kviečia susipažinti su gražiausiais ir įdomiausiais paukščiais

2025 11 13
Krašto gynyba
Lietuvoje

Konservatoriai ragina Gynybos fondą naudoti tik gynybos poreikiams

2025 11 12

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pradėtas Vilniaus rotušės atnaujinimas
  • Spalį stebėtas priešiško informacinio spaudimo augimas iš Baltarusijos
  • Nuovargis ir sudėtinga susikaupti? Priežastis gali slypėti kraujyje
  • Seimo komisija į plenarinį posėdį kviečia LMT pimininką

Kiti Straipsniai

Kraujo tyrimas

Nuovargis ir sudėtinga susikaupti? Priežastis gali slypėti kraujyje

2025 11 13
Sveikata

Seimas linkęs pritarti priemokų atsisakymui už sveikatos paslaugas

2025 11 11
Akys

Kada regėjimo sutrikimai slepia daugiau nei akių ligas?

2025 11 09
Katės maistas

Visa tiesa apie skanėstus: kaip neperšerti kačių?

2025 11 09
Daržovės, bulvės

Bulvės – ne tik cepelinams

2025 11 09
Kava, cukrus, pienas,

Kodėl gerosios žarnyno bakterijos rinktųsi puodelį espreso?

2025 11 09
Maistas, mėsa

Kiaulienos patiekalai – be didelių išlaidų

2025 11 08
Šuo, kelionė

Kad kelionė su šunimi būtų be streso

2025 11 08
Vitaminas D

Vitamino D daugeliui trūksta ištisus metus

2025 11 08
Rauginti kopūstai

Atėjo metas raugti kopūstus – taip pagaminus, jų neliks iki Kalėdų

2025 11 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • Rimgaudas apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
  • LIETUVIŠKOS KARALYSTĖS JUNGTINĖS PAJĖGOS apie A. Juozaitis. Lietuvos finišas nenumaldomai artėja…
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Danielius.net nuotr.

Privačiam verslui kaime, pateikus paraišką, gali būti suteikta per 200 tūkst. Lt

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai