
Rugsėjo 8-ąją šurmuliuos tradicinė „Kleckų šventė 2012“ poilsio ir pramogų parke šalia Žvelgaičio ežero (prie kelio Žagarė–Žiuriai). Žagarės regioninio parko direkcija kartu su Žiurių kaimo bendruomene ruošiasi jau trečiai Joniškio krašto kulinarinio paveldo mugei.
Kas nežino, „kleckai“ – tai ruginiai koldūnai, kuriuos visame Žagarės krašte vadina tik „kleckais“. Pagrindinis reikalavimas – tokius virtinius reikia daryti tik iš ruginių miltų. Įdarui tinka rūkyti lašinukai, pakepinti svogūnai, varškės įdaras su peletrūnais ar kitokiais prieskoniais. Išvirtus „kleckus“ užpila spirgais ar kitokiu padažu. Beje, „kleckus“, kaip gardžiausią patiekalą, valgė senovės bajorai.
Žiurių kaimo bendruomenės aludariai šventei žadėjo išvirti salyklo ir apynių alaus. Atvykę svečiai džiaugsis, galėdami paragauti firminių virtinių – „kleckų“, alaus ir gardžios naminės giros.
Koncertuos Joniškio krašto kolektyvai: Joniškio kultūros centro romansų grupė, Žagarės kapelija „Švėtė“, Rudiškių kaimo kapelija „Rudbala“ bei „Trys katinai“ ir svečiai: Naisių vasaros teatro koncertas „Laukuose dobilas raudonas“, kapela „Prūsai – ilgi ūsai“, pusbroliai Aliukai ir sesutė Silvija, svečiai iš Akmenės.
Visus svečius Žiurių kaimo bendruomenė vaišins šiupiniu!!!
Šventės programa:
Renginio vedėjai: Joniškio garbės pilietis Juozas Šalkauskas ir jaunoji Joniškio atlikėja Rūta Činčytė.
Renginio svečiai: etnomuzikologė Zita Kelmickaitė ir etnologas Libertas Klimka, kurie pasidalys savo įžvalgomis apie Joniškio krašto kulinarinį paveldą ir tradicijas.
11.00–12.00 – Mugės dalyvių atvykimas ir įsikūrimas
12.00–12.30 – Mugės atidarymas
12.30–13.30 – Joniškio krašto kulinarinio paveldo pristatymas
13.30–15.00 – Kleckų ir miežių – apynių gėrimo degustavimo varžytuvės
15.00–15.30 – Apdovanojimai
12.00–15.00 – Joniškio krašto kolektyvų pasirodymai (Joniškio kultūros centro romansų grupė, Žagarės kapelija „Švėtė“, Rudiškių kaimo kapelija „Rudbala“ bei „Trys katinai“)
15.30–19.00 – Svečių pasirodymai (Naisių vasaros teatro koncertas „Laukuose dobilas raudonas“, kapela „Prūsai – ilgi ūsai“, pusbroliai Aliukai ir sesutė Silvija, svečiai iš Akmenės)
Kleckai yra lenkiškai. Žagarietiškai vadiname virtieniais.
Kleckai yra kitoks valgis: tai į verdantį vandenį dedami šaukštu bet kokių miltų tešlos gabaliukai. Tokia sriuba yra užbalinama pienu ir vadinasi kleckų sriuba.
Pritariu – straipsnyje aprašytas valgis žiemgaliuose yra vadinamas virtieniais.
Kadangi autorius nurodo, jog tą valgį kleckais vadino kažkada bajorai, tai, turint omenyje, kad tie baljorai buvo sulenkėję, tai jie ir galėjo tam valgiui suteikti iš lenkų pasiskolintą pavadinimą.
Betgi nederėtų klaidinti lietvninkų – kažkokie šunkaros 🙂 bajorpalaikiai neturi įtakoti lietuvių kalbos, dėl ko visus pavadinimus derėtų ne kraipyti biesas žino kaip, o vadinti taip kaip juos vartoja visuomenės dauguma – šiuo atveju žiemgaliai.
Papildau:
virtienių nereikia maišyti su virtiniais, nes virtieniui yra būdinga, kad į miltų tešlos blyną yra įdedamas įdaras (panašiai kaip cepelinas, tik virtieniui viena – uždaromoji pusė yra, pvz., užraitoma), o virtinyje, pvz. varškė, yra dedama tiesiog į tešlą.
Gal virtiniu ne virtieniu. Nebent jus zanemunthekas busit. Kapsas. Tada viskas tvarkoi.
Ne gal, o ne.
Skaityk komentarus – ten viskas yra paaiškinta.
Tai pagal tuos virtienius jus zanemunthekas kapsas ar kas jus? Gal jus rusu kulturos lietuvis kuris nelaibai gerai orentuojasi lietuviu kulturoja.
Zacirka 🙂
Zacirka yra tarkuota tešla į verdantį vandenį.
Užbalinama pienu.
Močiutė mano netarkuodavo, o skystą pildavo. Vat 🙂
Betgi vis tiek verdama tešla sušokdavo netaisyklingais gabalėliais?
Tada jau bus kleckų sriuba.
Tai ką jūs straipsnyje pavadinot šiupiniu, žagariečiai vadina žodžiu zupė. 🙂
Zupė ne slavizmas (суп)?
Pataisykite straipsnį: ten yra kelio atkarpa Žagarė – Žiuriai (ne žiauriai 🙂 ).
Pataisyta…
Kletskas. Kaip the dabar suprasti juk komunistai oi atsiprashau lituanistai teiisishka persekioja lietuvius uzh zhodi kletskas.
Neišsigalvok.
Kaip neishsigalvok. Nuaikite i lituanistu landine VLKK atsiverskite ten didzhiuju kriminaliniu nusikaltimu sarasha ir ten rasite kletska. Lituanistai visiems grieshtai nurodo kletska keisti kukuliu nes kitaip lituanistai grasina kad pesekios visu istatimo grieshtumu.
Ir vėl meluoji (neduodi nuorodos).
iš pavadinimo supratau, kad kleckų sriuba bus verdama, o pasirodo virtieniai 🙂
Dar keletas argumentų apie tai, kad jie čia kalba ne apie kleckus.
Štai ką sako Didysis lietuvių kalbos žodynas apie tai kas yra kleckas:
– tarkuotų bulvių ar miltų tešlos kukulis;
– žąsims penėti gumulėlis su miltais, bulvėmis;
– gumulas (miltų, tešlos). Pvz.: kleckuos supuolę miltai.
Štai ką sako apie tai Wiki:
http://ru.wikipedia.org/wiki/Клёцки
labai gaila, kad nebuvo jokios reklamos apie svente, butume atvyke pasizmoneti, paragauti.Manem, kad si svente vyksta pavasari, pasirodo, rudeni. isgirdom tik, kad jau ivyko.Gal ir daugiau zmoniu Lietuvoj noretu aplankyt Zagare, paragaut giriamu klecku, bet mazai reklamos.