Vaikai yra viena jautriausių mūsų visuomenės grupių, kuri negali pati rinktis ir nuspręsti, kuo ir kaip maitintis, todėl yra labiausiai pažeidžiama. Lietuvoje atliktų mokinių mitybos tyrimų metu nustatyta, kad nemaža dalis mokinių kasdien vartoja saldumynus. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas (toliau – NMVRVI), siekdamas išsiaiškinti, kokia yra Lietuvoje parduodamų saldumynų sudėtis bei koks yra sudedamųjų dalių poveikis vaikų sveikatai, atliko saldumynų sudėties, tame tarpe ir maisto priedų, rizikos vaikų sveikatai vertinimą.
Lietuvos rinkoje parduodama daug įvairių saldumynų iš skirtingų Pasaulio šalių. Jie pasižymi ryškia, marga pakuote. Saldumynų rizikos vertinimo metu buvo nagrinėjami visi saldumynai, išskyrus šokoladinius saldumynus bei konditerijos gaminius. Tyrimo metu buvo remiamasi NMVRI atliktais saldumynų laboratoriniais tyrimais bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (toliau – VMVT) kontrolės, skirtos patikrinti saldainius iš Kinijos ir kitų Azijos šalių, duomenimis.
Saldumynų sudedamosios dalys
Išanalizavus VMVT kontrolės metu surinktus duomenis, nustatyta, kad pagrindinės saldumynų sudedamosios dalys yra cukrus, gliukozės sirupas ir įvairūs maisto priedai. Šios analizės metu paaiškėjo, kad Lietuvos rinkoje esančiuose saldumynuose naudojama apie 40 skirtingų maisto priedų. Į beveik visų saldumynų sudėtį buvo pridėta įvairių dažiklių. Daugiau negu pusė saldumynų buvo su gliukozės sirupu.
Vaikai per parą vidutiniškai turėtų gauti apie 2000 kcal. Saldumynų energinė vertė 100 g dažniausiai svyruoja nuo 300 kcal iki 400 kcal. Jeigu vaikai per dieną suvalgo apie 200 g saldumynų, tai sudaro nuo 30 % iki 40 % paros maisto davinio energijos, o Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad iš cukraus būtų gaunama ne daugiau kaip 10 proc. paros maisto davinio energijos.
Saldumynuose naudojami maisto priedai
Išanalizavus 2012 m. VMVT kontrolės metu surinktus duomenis apie Kinijos ir kitų Azijos šalių saldainių sudėtį, nustatyta, kad visos sudedamosios dalys, tame tarpe ir maisto priedai, nėra draudžiami naudoti saldumynuose. Tirti dažikliai, esantys saldumynuose, neviršijo didžiausio leidžiamo vartoti kiekio.
Dažniausiai saldumynuose yra naudojami trys dažikliai (E 129, E 133, E 110). 63 % saldainių sudėtyje buvo dažiklis E 129 (alura raudonasis AC), 59 % – E 133 (briliantinis mėlynasis FCF), 51 % – E 110 (saulėlydžio geltonasis FCF). 60,7 % saldumynų sudėtyje buvo dažikliai E 110, E 104, E 122, E 129, E 102, E 124, kuriems esant turi būti privalomas ženklinimo užrašas „gali neigiamai paveikti vaikų aktyvumą ir dėmesį“. Nustatyta, kad vaikams skirtuose saldumynuose dažniausiai būna po keletą dažiklių, o kartais siekia net 9 dažiklių ribą. Saldumynuose vengiama vartoti ir natūralių dažiklių, nes jie nesuteikia tokios patrauklios išvaizdos kaip sintetiniai, o vaikai renkantis maistą labai didelį dėmesį skiria jo išvaizdai ir pateikimui.
NMVRVI yra tiriami ir saldumynai
Nuo 2009 metų iki 2012 metų gegužės mėnesio NMVRVI buvo ištirti 195 saldumynų mėginiai iš Kinijos ir kitų Azijos šalių. Šie mėginiai buvo atrenkami valstybinės maisto produktų kontrolės metu. Saldainiuose ir kramtomojoje gumoje buvo tiriami genetiškai modifikuoti organizmai (GMO), konservantai, saldikliai, dažikliai bei vitaminas C, aflatoksinai, pesticidai, sunkieji metalai: švinas, kadmis, varis, arsenas. Iš visų tirtų mėginių 8 % neatitiko reikalavimų: randami GMO, sunkieji metalai, saldikliai viršija leidžiamus saldumynuose vartoti kiekius.
Saldumynai – maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje
Saldūs, daug cukrų turintys produktai yra maisto pasirinkimo piramidės viršūnėje, o tai reiškia, kad šiuos maisto produktus reikia vartoti retai. Sveikos mitybos ir gyvensenos rekomendacijose nurodoma, kad reikia rinktis maisto produktus, turinčius mažai cukraus, mažiau vartoti saldžių gėrimų, saldumynų. Tinkama vaikų mityba yra tokia, kai jie valgo daug vaisių, daržovių, grūdinių produktų, bet mažai cukraus ir druskos.
Dažnas saldumynų vartojimas kenkia tiek vaikų, tiek suaugusiųjų sveikatai. Cukraus vartojimas laikomas dantų ėduonies rizikos veiksniu, ypač jei burnos ertmės higiena yra bloga. Kuo dažniau vartojami maisto produktai ir gėrimai, kuriuose yra daug cukraus, kuo ilgiau jie būna burnos ertmėje, tuo didesnė tikimybė, kad atsiras dantų ėduonis. Maisto produktai, kuriuose yra daug paprastųjų angliavandenių (gliukozės, fruktozės ir kt.) paprastai turi labai mažai kitų vertingų maisto medžiagų, todėl jie yra tik energijos šaltinis. Per didelė energinė vertė skatina nutukimą. Nutukimas yra širdies ir kraujagyslių ligų, vėžio, cukrinio diabeto ir kitų ligų rizikos veiksnys. Valgant daug cukraus ir riebalų slopinama imuninė sistema, todėl vaikas lengviau suserga.
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai pataria:
- Valgykite mažiau saldumynų! Nebūtina visiškai jų atsisakyti, tiesiog vartoti jų mažiau ir tik tam tikromis progomis (savaitgaliais ar per šventes).
- Nerekomenduojama užkandžiams rinktis saldainius ir pyragaičius, kuriuose yra daug cukraus, o bulvių traškučiuose – riebalų ir druskos, tačiau siūloma rinktis naudingesnius maisto produktus: vaisius, riešutus ar sumuštinį su grūdėta duona ir žuvim, liesa mėsa ar mažiau riebiu sūriu.
- Rekomenduojama patiems pasigaminti užkandžių mišinius iš mėgstamų džiovintų vaisių ir riešutų.
- Neužmirškite saldumynais pasidalinti su draugais. Taip mažiau suvartosite cukraus.