Daigintos sėklos – neišsemiamas sveikatos šaltinis (0)

pixabay.com nuotr.

Pixabay.com nuotr.

Nors Lietuvoje vis dažniau atslenka šiltesni orai ir bunda gamta, laiko, kada daržuose užaugs pirmosios gėrybės, dar teks palaukti. Vis dėlto praturtinti organizmą sveikatai naudingais vitaminais ir kitomis vertingosiomis medžiagomis lengva dar pirmojo šviežio derliaus belaukiant, pavyzdžiui, skanaujant daigintas sėklas ar jų želmenis. Ūkininkai ir prekybininkai teigia, kad būtent pavasarį daugiausia nuperkama daigintų sėklų.

Pasak ūkininko Juliaus Grajausko, daiginimui tinkamų sėklų yra labai daug, o želmenų poveikis žmogaus sveikatai – itin reikšmingas.

„Kad skirtingose sėklose itin daug žmogaus organizmui naudingųjų maist0 medžiagų – vitaminų, fermentų, mikroelementų, jokia naujiena. Tačiau faktą, kad daiginant sėklas  šių medžiagų kiekis išauga net kelis kartus, žino nedaugelis. Pavyzdžiui, vien daigintuose kviečiuose aptinkama 50 kartų daugiau vitamino E, 10 kartų daugiau vitamino B6, net iki keturių kartų daugiau kitų B grupės vitaminų ir dusyk daugiau baltymų“, – sako J. Grajauskas.

J. Grajausko teigimu, daigintose sėklose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą. Daigintos sėklos taip pat yra puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis. Nuolatos valgomi daigai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies ir smegenų veiklą bei virškinimą, stabdo mažakraujystės vystymąsi.

„Kasdieniam vartojimui puikiai tinka daigintos ridikėlių, lęšių, porų, linų, garstyčių, įvairių ankštinių daržovių sėklos, taip pat kai kurių pašarinių augalų sėklos. Netinka pomidorų, pelėžirnių sėklos, mat jose linkę kauptis sveikatai kenksmingi junginiai. Įvairios daigintos sėklos pasižymi vis kitokiu skoniu, todėl ir patiekalus jomis verčiau gardinti skirtingai, pagal skonį“, – sako J. Grajauskas.

Daigintas sėklas, pasak J. Grajausko, valgyti sveika kasdien, o jomis gardinti tinka beveik visus patiekalus – tereikia kiekvienam pagal skonį pasirinkti, kokie daigai su kokiais patiekalais valgyti skaniausi.

„Daigintomis sėklomis puikiai tinka gardinti salotas ar sumuštinį, jomis visada galima paskaninti daržovių patiekalus ar troškinius. Vis dėlto, jei ruošiamas karštas patiekalas, svarbu atminti, kad daigintas sėklas reikėtų suberti patiekalo gaminimo pabaigoje, idealu – paskutinę minutę, idant jos išsaugotų savo gerąsias savybes“, – pataria J. Grajauskas.

Kategorijos: Gamta ir žmogus, Sveikata, Visi įrašai | Žymos: , , , , , , , , , , , .
Skaityti komentarusKomentavimo taisyklės

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *