Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus (0)

Sūris | zum.lt nuotr.

Sūris | zum.lt nuotr.

Pieno gaminių lietuviai suvalgo daug, todėl siekiama, kad jie būtų kuo kokybiškesni. Norėdama išsamiau panagrinėti išskirtinės kokybės gaminių, palyginti su įprastiniais, kokybę Žemės ūkio ministerija užsakė Kauno technologijos universiteto Maisto instituto technologijos mokslo laboratorijai atlikti tyrimą „Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų auginamų ir (arba) gaminamų pagal griežtesnius kokybinius reikalavimus privalumų įvertinimas“. Rezultatas nudžiugino – šie produktai pateisino lūkesčius.

Kaip sakė tyrimo vadovas dr. Algirdas Liutkevičius, siekiant išsiaiškinti išskirtinės kokybės (IK) pieno  gaminių išskirtinumą, šiemet buvo ištirta, įvertinta bei palyginta išskirtinės kokybės ir įprastinių gaminių cheminė sudėtis, technologinės ir juslinės savybės.Tyrimo metu nustatyta, jog IK pieno produktai (varškės sūris, varškė) pasižymi aukštesniu baltymų bei kiek didesniu kalcio kiekiu, negu tokie pat įprastiniai gaminiai. Šiek tiek didesni kiekiai sveikatai naudingų polinesočiųjų ir neutraliųjų riebalų rūgščių nustatyti ir IK saldžios grietinėlės sviesto riebaluose. IK produktai buvo aukštai įvertinti ir pagal juslines savybes – skonį, kvapą, tekstūrą – jie nenusileido įprastiniams, pagamintiems moderniose įmonėse, o kai kurie, pavyzdžiui, varškės sūris, įvertinti net aukštesniais balais.

„Apibendrinę gautus rezultatus, galime teigti, jog išskirtinės kokybės pieno  gaminiai yra geresnės cheminės sudėties negu įprastiniai, o pagal juslines bei technologines savybes kai kurie pranoksta tokius pat įprastinius“, – apibendrino dr. A. Liutkevičius.

Išskirtinės kokybės produktu laikomas produktas, kurio kokybė pranoksta ES ir nacionalinių teisės aktų nustatytus saugos, gyvūnų ir augalų sveikatos, gyvūnų gerovės ar aplinkosaugos reikalavimus. Augintojams ir gamintojams reikia laikytis daug griežtesnių reikalavimų negu įprastai. Svarbu ir tai, kad IK produktų gamyboje nenaudojamos genetiškai modifikuotos žaliavos bei sintetiniai maisto priedai (konservantai, saldikliai ir kt.).

Vartotojai išsamius išskirtinės kokybės ir įprastinės gamybos produktų palyginimus gali rasti adresu bei susipažinti su sertifikuotais IKP galima čia.

Kategorijos: Gamta ir ekologija, Gamta ir žmogus, Lietuvoje, Naujienos, Politika ir ekonomika, Visi įrašai, Visuomenė | Žymos: , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Taip pat skaitykite: