Antradienis, 15 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

www.alkas.lt
2025-06-24 07:29:00
0
Arbūzas

Arbūzas | pixabay.com, StephanieAlbert nuotr.

Vasara – tai metas, kai norisi ne tik saulės ir poilsio, bet ir naujų skonio atradimų. Kol ant grotelių čirška įprasti kepsniai, laikas duoti šansą dar vienam šio sezono herojui – arbūzui. Taip, perskaitėte teisingai – arbūzas puikiai tinka ne tik desertui ar sultims, bet ir griliui. „Lidl“ kviečia išbandyti tris gaivius bei šviežumu kvepiančius receptus, kurie suteiks naujas patirtis tiek jums, tiek ir jūsų svečiams.

Kodėl verta eksperimentuoti?

Arbūzas ilgą laiką buvo laikomas tik gaiviu vaisiumi (tiksliau – uoga), skirtu skanauti karštą dieną. Tačiau šis stereotipas pamažu nyksta ir visai pelnytai. Tai – itin universalus ingredientas, atsiskleidžiantis naujomis spalvomis, kai jam suteikiamas kiek netikėtas – kepimo – prisilietimas. Kepant arbūzą, dalis jame esančių cukrų karamelizuojasi, o vaisiaus minkštimas įgauna švelnią dūmo natą. Ji puikiai dera su šviežiomis daržovėmis, įvairiomis žolelėmis ar net paukštiena. Toks paruošimas paverčia arbūzą ne tik desertu, bet ir pilnaverčiu pagrindinio patiekalo komponentu.

Be to, arbūzo kepimas gali būti ir tvarus būdas panaudoti šiek tiek pernokusius vaisius. Greičiausiai kiekvienas arbūzo mėgėjas yra ne kartą sukęs galvą, kaip panaudoti vaisiaus likučius, o visi įmanomi valgymo būdai jau seniai pabodę.

Kaip išsirinkti ir paruošti arbūzą kepimui?

Renkantis arbūzą kepimui, svarbu ieškoti gerai sunokusio, bet tvirto vaisiaus. Idealus kandidatas laužui turėtų būti sunkus ir vandeningas, su matoma gelsva dėme – tai rodo, kad vaisius subrendo ant žemės. Jei yra galimybė, rinkitės besėklius ar mažai sėklų turinčius arbūzus, nes taip bus tiesiog patogiau juos valgyti. Beje, ryškiai raudoną minkštimą turintis vaisius po kepimo įgauna subtilų karamelės atspalvį, tad gali tapti tikra stalo puošmena.

Prieš kepdami, supjaustykite arbūzą maždaug piršto storio trikampėmis skiltelėmis arba kubais, palikdami ir žievę – tai užtikrins, kad vaisius neiširs ant grilio. Groteles patepkite alyvuogių aliejumi, kad nepriliptų, ir kepkite arbūzą po 1–2 minutes iš kiekvienos pusės, kol paviršius lengvai karamelizuosis. Nepersistenkite, nes svarbu tik šiek tiek „pažadinti“ jo skonį. Norintiems papildomų natų, prieš kepimą rekomenduojama lengvai apibarstyti jūros druska arba pašlakstyti žaliosios citrinos sultimis.

Norėdami išbandyti arbūzą ant grilio ir neišleisti daug pinigų, rinkitės iš trijų lengvų, vasariškų receptų, kurie nustebins net ir visko ragavusius grilio mėgėjus.

Kepto arbūzo, burokėlių ir braškių karpačas su gražgarstėmis

3 arbūzo skiltelių

1 virto burokėlio

Saujelės šviežių braškių

100 g gražgarsčių

Alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Arbūzo skilteles dėkite ant grilio ir kepkite 2–3 minutes, kol lengvai karamelizuosis. Kol arbūzas kepa, pasiruoškite likusius ingredientus: braškes supjaustykite skiltelėmis, burokėlius – plonais griežinėliais. Burokėlius serviruokite didelėje lėkštėje, klodami vieną šalia kito. Tada apliekite aliejumi, druska ir pipirais. Iškepę arbūzą, supjaustykite jį kubeliais ir kartu su braškėmis sumaišykite su aliejumi bei balzaminiu actu. Ant burokėlių dėkite gražgarstes ir tarsi vyšnią ant torto – braškes bei arbūzą. Tai – itin lengvas bei gaivus patiekalas, kuris tiks tiek veganams, tiek ir nuo mėsos pertrauką darantiems grilio mylėtojams. Skanaus!

Arbūzo ir saldaus pieno sūrio iešmeliai su baziliku

Ketvirčio arbūzo

1 pakuotės saldaus pieno sūrio (tinka ir halumis)

Šviežio baziliko lapelių

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Šviežių daržovių garnyrui (puikiai tinka ridikėliai, agurkai, paprikos)

Žaliosios citrinos sulčių

Medinių iešmelių

Gaminimas:

Vieną po kito ant iešmelių suverkite sūrį bei arbūzą ir lengvai apšlakstę aliejumi kepkite ant grilio 3–4 minutes. Apkepusius iešmelius dėkite į lėkštę ir skanaukite su šviežiomis daržovėmis, lengvai pagardintomis žaliosios citrinos sultimis. Tai – puikus visų skonių derinys, kuris suteiks popietei ar vakarui prie grilio naujų spalvų.

Grilinto arbūzo salotos su agurkais ir feta

2–3 arbūzo skiltelių

2 trumpavaisių agurkų

100 g fetos

Saujelės šviežių mėtų lapelių

Saujelės šviežių baziliko lapelių

Alyvuogių aliejaus

Druskos ir pipirų pagal skonį

Gaminimas:

Labai lengvai grilintą arbūzą atvėsinkite ir sumaišykite su likusiais ingredientais: smulkinta feta, nedideliais kubeliais kapotais agurkais, mėtomis bei baziliku. Viską gan gausiai apšlakstykite aliejumi, gardinkite druska bei pipirais. Paprasčiau – nebūna, tačiau visi, ragavę šių salotų, patvirtins, kad šis klasikinis derinys yra pelnytai laikomas vienu gardžiausių vasaros sezono patiekalų.

Parengta pagal „Lidl“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Baklažanai puikiai tiks kepti ant grotelių
  2. Iškantiems naujovių – kepti ledai
  3. Arbūzas – ne tik į desertą, bet ir į sriubą
  4. Kaip ant grotelių saugiai iškepti kepsnius?
  5. Kepsnius paįvairins padažai ir garnyrai
  6. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  7. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  8. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  9. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  10. Kepsninei puikiai tiks ir žuvis
  11. Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes
  12. Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių
  13. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  14. Arbūzai padės apsisaugoti ne tik nuo kaitros
  15. Kepsninėms nėra prasto oro

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Raminta Popovienė
Lietuvoje

Liberalams švietimo ministrė nesugebėjo paaiškinti, kaip taisys egzaminų tvarką

2025 07 15
Vaistai
Lietuvoje

Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba

2025 07 15
Koncertas Lietuva – Japonija
Kultūra

Lietuva – Japonija: muzikinis dialogas

2025 07 15
Lietuvos respublikos vyriausybė
Kalba

Vyriausybė nutarė iš dirbančių ukrainiečių nereikalauti valstybinės kalbos mokėjimo

2025 07 15
LRT Radijo laidų ciklas „Atrask Lietuvą"
Lietuvoje

Žinomai radijo žurnalistei Jolantai Jurkūnienei paskirta M. Šalčiaus premija

2025 07 15
Trampas paskelbė – siųs ginklus Ukrainai
Užsienyje

Trampas paskelbė – siųs ginklus Ukrainai: „Sąjungininkai mokės, JAV uždirbs“

2025 07 14
Laivas „Rytas“ | Vilniaus savivaldybės nuotr.
Lietuvoje

Į Vilnių atvyko pirmasis elektrinis keleivinis laivas

2025 07 14
Liūtis
Gamta ir žmogus

Per liūtį Klaipėdoje iškrito 58 % mėnesio kritulių

2025 07 14

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Saulės Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Candace Owens apie K. Bartoševičius pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Liberalams švietimo ministrė nesugebėjo paaiškinti, kaip taisys egzaminų tvarką
  • Atostogaujantiems nelikti be vaistų padės nuotolinė prekyba
  • Lietuva – Japonija: muzikinis dialogas
  • Prieš 100 metų Antano Gustaičio ANBO-I pakilo į orą

Kiti Straipsniai

Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09
Juodkalnija

Juodkalniją reikia ne tik pamatyti, bet ir pajausti

2025 07 07
Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05

Skaitytojų nuomonės:

  • Saulės Vilna apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Candace Owens apie K. Bartoševičius pripažintas kaltu dėl seksualinių nusikaltimų
  • Kęstutis K. Urba apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Rimvydas apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Kažin apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Devintinių procesija apie 1956 m. | punskas.pl nuotr.

S. Birgelis. Istorija yra žmogaus gyvenimo esmė (II)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai