Pirmadienis, 21 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Nuotaiką gerinantis maistas ir kokių „nuodėmių“ geriau nedaryti

www.alkas.lt
2024-12-01 18:16:00
0
Kaip nešvaistyti maisto?

pixabay.com nuotr.

Esame tai, ką valgome – posakis, kurį girdėjome turbūt jau šimtus kartų. Subalansuota mityba atsakinga ne tik už mūsų savijautą ir sveikatą, bet ir už gerą nuotaiką. Tai ypač aktualu rudenį, kai sutrumpėjus dienoms, gauname mažiau natūralios šviesos ir vitamino D, todėl neretai gali užklupti melancholiška nuotaika ir prasta savijauta.

Specialistės atskleidė, koks maistas padeda palaikyti gerą nuotaiką, kokį maistą vertėtų išbraukti iš savo mitybos ir kas nutinka, jeigu serotonino kiekis kūne yra per didelis.

Serotoninas statomas ant triptofano pamatų

Laimės hormonu vadinamo serotonino pirmtakas yra aminorūgštis triptofanas. „Ši aminorūgštis negaminama kūne, tad ją būtina gauti su maistu. Jei mityboje yra pakankamas kiekis maisto, kuriame randama šios aminorūgšties, tai serotonino gamyba bus užtikrinta pakankamai“, – sako BENU vaistininkė Loreta Tamošauskienė.

Pasak jos, 90–95 proc. serotonino yra virškinamajame trakte, daugiausia jo – epitelio enterochromafino ląstelėse, todėl itin svarbų vaidmenį atlieka sveika žarnyno mikrobioma. „Gerosios bakterijos ne tik daro įtaką serotonino gamybai žarnyne, bet ir slopina ten vykstančius uždegiminius procesus, kovoja su blogosiomis žarnyno bakterijomis, aktyvuoja neuroninius kelius tarp žarnyno ir smegenų“, – sako vaistininkė.

Jai pritaria ir Medicinos diagnostikos ir gydymo centro „Hila“ gyvensenos medicinos specialistė Adrija Amita Kulvinskaitė. Anot jos, šaltaisiais metų mėnesiais į mitybą patariama įtraukti maisto, turinčio tokių maistinių medžiagų kaip triptofanas, vitaminas B6, Omega-3 riebalų rūgštys, magnis, vitaminas D, cinkas ir antioksidantai.

Maistas, kuriantis gerą nuotaiką

„Serotonino gamybos pradinės medžiagos, aminorūgšties triptofano, galima rasti tokiame maiste kaip kalakutiena, vištiena, kiaušiniai, sūris, riešutai, sėklos, tofu, žuvis ir kiti baltymų šaltiniai. Omega-3 riebalų rūgštis randama lašišoje, sardinėse, linų sėmenyse, chia sėklose, graikiniuose riešutuose“, – sako A. Amita Kulvinskaitė.

Antioksidantų, vitaminų C ir E, gausu uogose, citrusiniuose vaisiuose, špinatuose, brokoliuose, riešutuose, o vitamino B6 šaltiniai yra bulvės, lašiša, vištiena, bananai, avokadai ir riešutai. Šis vitaminas yra būtinas triptofano virsmui į serotoniną.

„Pagrindiniai magnio šaltiniai yra špinatai, migdolai, juodasis šokoladas, avokadai, ankštiniai augalai, o vitamino D randama riebioje žuvyje, kiaušinių tryniuose. Prie serotonino gamybos ir reguliavimo prisidedančio cinko galime rasti mėsoje, austrėse, moliūgų sėklose, riešutuose“, – vardina specialistė.

Anot jos, fermentuoti gaminiai – probiotikai – subalansuoja žarnyno mikroflorą, kuri yra glaudžiai susijusi su serotonino gamyba ir psichinės gerovės palaikymu. Probiotikų šaltiniai – kefyras, jogurtas, kimči, rauginti kopūstai.

Serotonino pertekliaus pavojai

Pasak L. Tamošauskienės, serotonino gamybą galime užtikrinti ir aminorūgšties triptofano arba 5-hidroksitriptofano (5-HTP) maisto papildais, tačiau renkantis papildus, būtina konsultuotis su gydytoju ar vaistininku, kadangi per didelis serotonino kiekis kūne gali sukelti retą, bet sunkią būklę – serotonino sindromą.

„Jai esant, gali pasireikšti viduriavimas, drebulys, karščiavimas, traukuliai, raumenų rigidiškumas, žarnyno peristaltikos padažnėjimas, – sako L. Tamošauskienė. – Papildų negali vartoti geriantieji tam tikrus antidepresantus, triptanus, skirtus gydyti migrenai, taip pat – tam tikrus nuskausminamuosius bei vaistus nuo Parkinsono ligos. Saugesnis variantas – pakankamas vitamino D užtikrinimas kūne, triptofanu praturtinta, sveika ir subalansuota mityba, sportas, mėgstama veikla, kokybiškas miegas ir laikas sau.“

Ar nuotaiką pakelia saldumynai?

Kai kurie teigia, kad nuotaiką pakelia ir saldumynai. Pasak A. Amitos Kulvinskaitės, saldumynai išties gali trumpam pagerinti nuotaiką dėl greito cukraus įsisavinimo, tačiau šis efektas yra trumpalaikis.

„Padidėjęs cukraus kiekis paskatina insulino išsiskyrimą, kuris padeda pašalinti iš kraujo tam tikras aminorūgštis, todėl triptofanas lengviau pasiekia smegenis ir prisideda prie serotonino gamybos. Tai gali sukelti nuotaikos svyravimus dėl greito cukraus lygio sumažėjimo, o ilgalaikėje perspektyvoje – daugiau žalos nei naudos“, – sako A. Amita Kulvinskaitė.

Pasak specialistės, sveikesnė alternatyva – serotoninių ir endorfinų gamybą skatinantis tamsus šokoladas su didesniu kakavos kiekiu (70 proc. ir daugiau). Kakavoje esantys flavonoidai taip pat turi antioksidacinių savybių, kurios prisideda prie smegenų sveikatos.

„Kita alternatyva – subalansuoti viso grūdo produktai, vaisiai, uogos ir daržovės, padedančios išlaikyti nuolatinį energijos lygį, aprūpinti organizmą vitaminais bei antioksidantais, kuris palaiko gerą nuotaiką be staigių cukraus lygio svyravimų“, – teigia gyvensenos medicinos specialistė.

Jai pritaria ir L. Tamošauskienė, pridurianti, kad dažnas užkandžiavimas saldumynais gali sukelti ir emocinę priklausomybę maistui, o padidėjęs cukraus suvartojimas siejamas su depresijos paūmėjimais, jos atsiradimu: „Cukrus neigiamai veikia pažintines funkcijas, protinę veiklą, taip pat siejamas su padidėjusio diabeto, nutukimo rizika.“

Serotonino „priešai“ – pusgaminiai, kofeinas, alkoholis

Jei vieni maisto gaminiai prisideda prie mūsų geros nuotaikos ir savijautos, tam tikrus produktus vertėtų išbraukti iš raciono – jie yra serotonino „priešai“. Anot vaistininkės, tokių gaminių gretose – pusgaminiai, alkoholis, maistas, turintis daug sočiųjų riebalų rūgščių, cukraus, dažiklių, konservantų, skonio stipriklių.

Pasak A. Amitos Kulvinskaitės, serotonino gamybą trikdo ir per didelis kofeino vartojimas. Nors saikingai vartojamas kofeinas gali pagerinti nuotaiką ir padidinti budrumą, tačiau per didelis jo kiekis trikdo miegą, sukelia nerimą ir dirglumą.

„Greitame maiste, perdirbtuose užkandžiuose ir kepiniuose esantys transriebalai prisideda prie uždegiminių procesų organizme, gali paveikti nuotaiką. Taip pat neigiamą poveikį nuotaikai gali turėti ir maistas, kuriame esama pridėtinių konservantų, dirbtinių dažiklių, skonio stipriklių“, – sako A. Amita Kulvinskaitė.

Išmokime gyventi be „nuodėmių“

Nors žiemą neretai norisi pasilepinti įvairiais „nuodėmingais“ maisto gaminiais, pasak L. Tamošauskienės, nuodėmių reikėtų išmokti nebedaryti.

„Mityba turi būti subalansuota, svarbu gauti pakankamą kalorijų kiekį su kiekvienu patiekalu, daugiau susipažinti su daržovių, vaisių privalumais, kaloringumu, porcijų dydžiu lėkštėje vienam valgymui, o sočiuosius riebalus reikėtų keisti polinesočiais. Visur svarbu saikas, porcijų dydžių ir savo sveikatos būklės įvertinimas. Nėra blogai retkarčiais suvalgyti cepelinų ar mėsainį, bet turime įvertinti, kiek mes galime suvalgyti ir kiek mums užtenka“, – sako L. Tamošauskienė.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Rauginti kopūstai geriau už madingus vitaminus
  2. Sveikai gyvensenai – pilnavertis maistas
  3. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  4. Akims padės ir poilsis, ir maistas
  5. Jei aitrus maistas spaudžia ašaras
  6. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  7. Maistas svarbus prieš, per ir po žygio
  8. Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?
  9. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  10. 5 patarimai kuo pakeisti saldumynus?
  11. Kaip pakelti apetitą mažiesiems?
  12. Šaltuoju metu mityba ypač svarbi
  13. Kad sveika mityba nepriverstų pasijusti blogiau
  14. Nėra tokio oro, kuris pateisintų nesveiką mitybą
  15. Pavasario negalavimų kaltininkas – nusilpęs imunitetas

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Unsplash.com, D. Fonteino nuotr.
Ukrainos balsas

Nuogas Rusijos caras

2025 07 20
ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio | etm.lt nuotr.
Istorija

ANBO-I: nuo pirmojo skrydžio iki Lietuvos aviacijos šimtmečio

2025 07 20
Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
Istorija

Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą

2025 07 20
Vyksta Žagarės Vyšnių šventė
Kultūra

Vyksta Žagarės Vyšnių šventė!

2025 07 19
Dviračių takas
Lietuvoje

Radviliškyje atsiras 15 kilometrų naujų dviračių takų

2025 07 18
Smiltynės perkėla
Lietuvoje

Smiltynės perkėlos laukia pertvarka

2025 07 18
Maistas, maisto ruošimas
Lietuvoje

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Kelias Vilnius–Kaunas–Klaipėda | vialietuva.lt nuotr.
Lietuvoje

Tvarkomas kelio Vilnius–Kaunas–Klaipėda ruožas prie Kryžkalnio  

2025 07 18

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pagrindinės taisyklės, užtikrinant telefono apsaugą
  • Sveikatingumo pleistrai: pagalba ar tiesiog placebas?
  • Ką gali išgirsti išmanieji įrenginiai?
  • Nuogas Rusijos caras

Kiti Straipsniai

Arbūzas

Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais

2025 07 20
Svogūnai |

Kepsninei tinka ir svogūnai

2025 07 19
Maistas, maisto ruošimas

Aštuoniose mokyklose vaikai permokėjo už maistą

2025 07 18
Žemės ūkis

Žemės ūkis pripažintas nacionaliniam saugumui svarbia sritimi

2025 07 16
Kepsnys, Grilis

Kur slypi didžiausi apsinuodijimų pavojai?

2025 07 13
Vaisiai

Ar tikrai valgote tai, kas kūnui vasarą naudingiausia?

2025 07 13
Burokėliai

Rožiniai gali būti ne tik šaltibarščiai

2025 07 12
Braškės

Kaip iš uogų gauti didžiausią naudą?

2025 07 12
Maisto taryba

Maisto taryba analizuoja kainas ir ieško sprendimų

2025 07 11
Baltijos šalių žemės ūkio ministrai

Baltijos šalių minisrai aptarė svarbiausius žemės ūkio klausimus

2025 07 09

Skaitytojų nuomonės:

  • Z.ŠLIČYTĖ apie ... apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • jo apie Lenkijoje pagerbtas S.Dariaus ir S.Girėno istorinis skrydis per Atlantą
  • Saulius Poderis apie K. Urba. Baltų raida ir virsmai
  • Ar leisime? apie R. Vanagas. Sakmė apie raidę W, mojavusią erelio sparnais
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Ramunė Baltaduonienė | Asmeninio archyvo nuotr.

Kad Kalėdos būtų dosnios: išpildykime vaikų iš skurstančių šeimų svajones

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai