Sekmadienis, 29 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Abrikosai – ne tik užkandžiui

www.alkas.lt
2024-06-08 10:45:00
0
Abrikosai | iki.lt nuotr.

Abrikosai | iki.lt nuotr.

Vasara – ne tik uogų, bet ir kaulavaisių metas. Birželį jų jau daug, o įsibėgėjantis sezonas džiugina ir geromis kainomis. Vieni populiariausių jų yra sultingi abrikosai, kurie mėgstami dėl itin įvairių kulinarinių galimybių. Nors visus metus jų galima įsigyti džiovintų, būtent šviežių pirkėjai buvo išties išsiilgę, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nenuostabu – gaivūs vaisiai yra sveikas, pigus užkandis, o norint ko nors sočiau, vos per keliolika minučių su abrikosais galima paruošti maistingą patiekalą.

Verta žinoti: kaip greičiau sunokinti abrikosą

Prinokę, aromatingi abrikosai vasarą įvairiais būdais keliauja į pilvus – valgomi ne tik vieni, bet iš jų ruošiami įvairūs konservai, desertai. Jų galima įmaišyti ir į pikantiškus patiekalus, kepti ant grotelių, o šių vaisių skiltelės salotas papildys tiek spalvomis bei skoniu, tiek ir naudingomis medžiagomis.

„Šie maži geltonai oranžiniai vaisiai yra maloniai saldžiarūgščiai ir sultingi, tikra atgaiva karštomis dienomis. Be to, taip nuostabiai kvepia, kad neįmanoma jiems atsispirti. Tačiau unikalus jų skonis – tai dar ne viskas, dėl ko juos vertiname. Abrikosai turi ir daug naudingų medžiagų. Už savo saulėtą spalvą jie dėkingi beta karotinui, kuris svarbus organizmui saugojantis nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio. Juose daug vandens, todėl šie vaisiai karštomis dienomis veiksmingai malšina troškulį. Tai neabejotinai vasaros delikatesas, kuriuo verta mėgautis prasidėjus sezonui“, – sako „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.

Renkantis šviežius abrikosus, ji pataria ieškoti tvirtų, nepažeistų vaisių, kurie būtų ryškios oranžinės spalvos. Venkite tokių, kurie turi minkštų dėmių, raukšlių ar pernelyg žalių dėmių. Švelniai paspauskite kotelio galą – jis turėtų šiek tiek pasiduoti, o tai rodys, kad abrikosai prinokę.

„Jeigu norite šviežius abrikosus išlaikyti kuo ilgiau, dėkite juos į sandarų indą ir į šaldytuvą. Vėsi aplinka sustabdys nokimo procesą, ir jie bus tinkami valgyti dar apie savaitę. Tačiau jeigu abrikosas dar nėra visiškai sunokęs, palikite jį kambario temperatūroje ir duokite kelias dienas. Paspartinti nokimo procesą galite įdėję juos į popierinį maišelį kartu su prinokusiu obuoliu ar bananu – jų skleidžiamos etileno dujos abrikosams padės greičiau pasiekti savo piką“, – pataria J. Sabaitienė.

Šalta abrikosų sriuba

„Dauguma sutiks, kad lietuviški šaltibarščiai išties neturi lygių. Visgi, prasidėjus šaltų sriubų metui norisi ir įvairovės. Ypač kvapnios, maistingos sriubos pavyks iš pomidorų. Agurkų arba arbūzų šaltsriubė puikiai atgaivins. Jas galima ruošti ir iš morkų, kukurūzų ar cukinijų. Labai gardu ir šalta sriuba iš abrikosų, kurių skonis tiesiog asocijuojasi su vasara. Vos keli ingredientai, ir galėsite nustebinti šeimą ypač gero skonio sveiku, nebrangiu ir skaniu patiekalu“, – sako Gailė Urbonavičiūtė, „Iki“ kulinarijos technologė.

Reikės: 1 kg šviežių abrikosų, 4 stiklinių kefyro, 2 stiklinių graikiško jogurto, 3 šaukštų rudojo cukraus arba medaus, 2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių. Papuošimui: mėtų, riešutų, sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Abrikosus nuplikykite, nulupkite, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir minkštimą supjaustykite gabalėliais.

  2. Vaisius sutrinkite trintuvu, sudėkite jogurtą, kefyrą, cukrų, citrinos sultis ir viską sumaišykite. Dėkite į šaldytuvą 30 minučių.

  3. Papuoškite mėtomis, sezamo sėklomis ar smulkintais migdolais, lazdyno riešutais.

Greita, pigi ir soti vakarienė – kiaulienos kepsniai su karamelizuotais abrikosais

„Kiauliena ir abrikosai – klasikinis derinys, mėgstamas įvairiose šalyse. Saldžiarūgščiai vaisiai gerai papildo kiaulienos skonį, suteikia įdomesnių natų. Populiaru mėsą ruošti su džiovintais abrikosais, gaminti suktinukus. Abrikosų džemas taip pat bus netikėta, tačiau ypač gardi bazė kepamos mėsos marinatui. Tačiau ne ką mažiau verta kiaulieną derinti su šviežiais vaisiais. Jų galima paprasčiausiai pakepti ant grotelių kartu su kepsniais – bus gaivus garnyras. O norint greitos vakarienės virtuvėje, šalavijai, svogūnai ir švieži abrikosai padovanos išraiškingų skonių puokštę“, – sako G. Urbonavičiūtė.

Reikės: 4 kiaulienos pjausnių, 12 šviežių abrikosų, ½ puodelio šviežių šalavijų lapelių, druskos, šviežiai maltų pipirų, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 raudonųjų svogūnų, 3 šaukštų balzaminio acto.

Gaminame:

  1. Mėsą pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje įkaitinkite ½ šaukšto aliejaus. Kepkite mėsą maždaug po 4-6 minutes iš kiekvienos pusės. Perkelkite į lėkštę ir laisvai uždenkite folija.

  2. Toje pačioje keptuvėje pašildykite likusį aliejų. Sudėkite griežinėliais pjaustytus svogūnus ir kepkite, kol suminkštės – apie 4 minutes. Sumažinkite kaitrą ir pagardinkite druska, pipirais. Kepkite lėtai, retkarčiais pamaišydami, kol svogūnai įgaus rusvą spalvą (apie 10 minučių).

  3. Padidinkite kaitrą iki vidutinės ir sudėkite pusiau perpjautus abrikosus be kauliukų bei šalavijus. Retkarčiais pamaišydami troškinkite, kol abrikosai suminkštės ir karamelizuosis, apie 4 minutes. Supilkite balzaminį actą ir pakaitinkite dar apie 1 minutę.

  4. Į keptuvę grąžinkite kiaulieną ir jos sultis. Apverskite, kad mėsa visa pasidengtų padažu. Kepkite, kol kiauliena pašils, apie 2 minutes.

  5. Perkelkite mėsą į lėkštes ir ant viršaus uždėkite svogūnų ir abrikosų mišinio. Patiekite su salotomis, kinva ar kuskusu.

Pavyks visuomet: jogurtinis pyragas su šviežiais abrikosais

„Abrikosų sezonas – puikus metas išbandyti pačius įvairiausius desertus su šiais vaisiais. Apskritai šviežius abrikosus labai verta kepti. Prancūzijoje mėgstama juos tiesiog pagrilinti arba kepti orkaitėje su šiek tiek sviesto ir cukraus. Toks metodas sustiprina gaivų abrikosų saldumą, padaro juos ypač sultingus. Tad šie kaulavaisiai puikiai dera ir kepiniuose. Jų gabaliukų paprasčiausiai galima įmaišyti į keksiukų, bandelių tešlą. Arba sumaišykite abrikosus su cukrumi, cinamonu ir citrinos žievele bei sudėkite ant pyrago viršaus prieš kepant“, – pasakoja „Iki“ konditeris Thierry Lauvray.

Jis siūlo šią vasarą išbandyti abrikosų pyragą su jogurtu. Iš paprastų, nebrangių ingredientų paruošite purų ir gaivaus, subtilaus skonio desertą.

Reikės: 6-8 šviežių abrikosų, 3 kiaušinių, ¾ puodelio cukraus pudros, ¼ puodelio rapsų aliejaus, ¼ puodelio natūralaus jogurto, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, druskos, 1 ¼ puodelio kvietinių miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių. Papuošimui: cukraus pudros, 3 šaukštų medaus.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Formą ištepkite aliejumi ir atidėkite į šalį.

  2. Išplakite trynius su cukrumi iki purios ir šviesios masės. Tada įpilkite aliejų, jogurtą, vanilės ekstraktą ir įdėkite žiupsnelį druskos, gerai išmaišykite.

  3. Kitame dubenyje gerai išplakite baltymus.

  4. Į trynių masę suberkite miltus ir maišykite, kol viskas susijungs. Supilkite kiaušinių baltymų putas ir atsargiai išmaišykite. Supilkite tešlą į paruoštą formą, tada ant viršaus išdėliokite abrikosų puseles pjautine puse į viršų.

  5. Kepkite 25-35 minutes arba kol pyragas taps auksinės spalvos ir iškeps viduryje. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti. Prieš patiekiant apibarstykite cukraus pudra ir apšlakstykite medumi.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Bananai tiks ir užkandžiui, ir pyragui
  2. Braškės tiks ir užkandžiui, ir gaiviam desertui
  3. Braškės – užkandžiui, salotoms ir padažams
  4. Pomidorai – salotoms ir kepsninėms
  5. Išaugo 3 vaisių paklausa: ką iš jų pasigaminti?
  6. Kodėl negalima išmesti ridikėlių lapų?
  7. Šilauogių nauda ir netikėti panaudojimo būdai
  8. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  9. Kaip braškes namuose išlaikyti kuo ilgiau
  10. Kokių gėrybių nepamiršti sausį?
  11. Kuo praturtinti kūną kovo mėnesį?
  12. Žagarėlius galima paruošti sveikiau
  13. Maskarponė. Daugybė panaudojimo būdų
  14. Konservuotų agurkų sūrymas puikiai pasitarnaus virtuvėje
  15. Jei mažieji nori tik saldžių pusryčių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį
  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Pomidorai

Naudingi patarimai, kaip pomidorų užsiauginti net ir balkone

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
pixabay nuotr.

K. Stoškus. Ar tikrai „teisėsauga išmoko Klonio gatvės pamokas“? (XIX)

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai