Sekmadienis, 6 liepos, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Užšaldyti galima ne tik mėsą ir uogas

www.alkas.lt
2023-06-30 13:12:26
0
Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Šaldiklis, užšaldymas | pixabay.com nuotr.

Maisto švaistymas – opi problema pasauliniu mastu, kuri daro tiesioginę įtaką ir kiekvieno asmeniniam biudžetui. Paprasta: jeigu išmetate maistą, tiesiog kartu išmetate ir už jį sumokėtus pinigus. Lietuviai jau įpranta maisto perteklių sudėti į šaldiklį, kad galėtų jį panaudoti vėliau. Tačiau užšaldyti galima ne tik mėsą ar uogas – padėti savo piniginei galima ir prieš kelionę į kamerą įdedant tokius gaminius, apie kuriuos ne visi pagalvoja. Kaip tą padaryti, pataria prekybos tinklo „Iki“ mėsos, daržovių ir konditerijos gaminių žinovai.

Žalia mėsa

Įsigijus mėsos, ją reikėtų užšaldyti nedelsiant, nes kuo ilgiau ji laikoma šaldytuve, tuo daugiau maistingųjų medžiagų praranda.

„Šaldant mėsą svarbiausia žinoti tris taisykles. Visų pirma, užšaldyti ją reikia iki gamintojo nurodyto galiojimo termino. Taip pat užšaldymas nereiškia, kad mėsa bus tinkama vartoti amžinai. Smulkintą mėsą rekomenduojama suvartoti per 3-4 mėnesius, paukštieną – per 6, o jautieną ar kiaulieną – per 8-12 mėnesių, tačiau jau po maždaug 3 mėnesių jos skoninės savybės ims keistis. Todėl užšaldydami ant maišelio pažymėkite tos dienos datą“, – pataria „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bičkovas.

Taip pat be galo svarbu, kaip mėsą atšildote. Žinovas pabrėžia, kad to negalima daryti kambario temperatūroje palikus ją ant spintelės. Mėsą reikėtų išimti iš šaldiklio išvakarėse ir pernakt palikti šaldytuve. Tik tuomet galima pabaigti atšildymo procesą kambario temperatūroje.

Žuvis

Riebios žuvys ilgiausiai išlaiko šviežumą. Šviežiai sugautas žuvis geriausia užšaldyti iš karto, ir jas šaldiklyje galima laikyti iki keturių mėnesių. Žinoma, prieš dedant į šaldiklį, žuvį reikia išdarinėti ir išvalyti nuo žvynų. Iš parduotuvės parsineštą žuvį į šaldiklį dėti galima tik tuomet, jeigu ji anksčiau nebuvo užšaldyta.

Vaisiai, daržovės ir uogos

Jeigu vaisiuose, daržovėse yra daug vandens, jie po šaldymo lengvai praras savo savybes – smulkūs ledo kristalai suardo ląstelių membranas, įspėja prekybos tinklo „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Vis dėlto kai kurias gėrybes verta užšaldyti – pavyzdžiui, slyvas, abrikosus, persikus, nektarinus, kriaušės ar net bananus. Patariama juos prieš tai supjaustyti, tuomet jie puikiai tiks kokteiliui ar glotnučiui su kitais vaisiais, pienu.

„Daug daržovių puikiai tinka šaldymui: morkos, Briuselio kopūstai, žirniai, brokoliai, žiediniai kopūstai, šparagai, šparaginės pupelės, lapiniai kopūstai, špinatai, kopūstai, baklažanai, kukurūzai, salierai, paprikos (bet be sėklų), virti burokėliai, rabarbarai. Dažnas nepagalvoja, kad galima užšaldyti net ridikėlius. Juos reikia nuplauti šaltame vandenyje, nusausinti, supjaustyti griežinėliais ir įdėti į plastikinį maišelį su citrinos skiltele. Taip jie išstovės iki dviejų savaičių“, – pataria J. Sabaitienė.

Kai kurias daržoves, prieš dedant į šaldiklį, reikėtų blanširuoti (perlieti verdančiu vandeniu, o tada perplauti šaltu vandeniu). Tą vertėtų padaryti susiruošus šaldyti žirnelius, šparagines pupeles, petražoles, salierus, žiedinius kopūstus, brokolius. Šis būdas leis išsaugoti daugiau maistinių medžiagų, spalvą, skonį ir kvapą, pažymi ekspertė.

Žinoma, uogos ir šaldiklis taip pat dera. Ten gali keliauti daug uogų, pavyzdžiui, mėlynės, serbentai, agrastai, šilauogės, avietės, braškės, trešnės. J. Sabaitienė pataria visų pirma jas paskleisti ant padėklo ir įdėti į šaldiklį, o kai jos sukietės, tik tuomet suberti į maišelį. Taip jos išliks geresnės formos.

Prieskoninės žolelės

Daug žmonių kasmet vasaros metu užsišaldo petražolių ar krapų, tačiau taip pat galite užšaldyti ir šalavijus, bazilikus, kalendras, laiškinius česnakus, svogūnų laiškus ar mėtas.

Žoleles sukarpykite žirklėmis arba sukapokite, kad maistą paskaninti būtų galima iškart. Taip pat galite užšaldyti jas ledo kubelių padėkle su aliejumi – atitirpus turėsite kvapnų pagardą salotoms. Tuo tarpu mėtas galima užšaldyti ledo kubelių indeliuose įpylus vandens ir citrinos sulčių. Tokį kubelį tuomet pakaks įmesti į stiklinę ir užpilti vandeniu, ir karštomis dienomis mėgausitės gaiviu gėrimu.

Duona ir pyragai

Visą duoną galima užšaldyti. Ne tik duoną, bet ir bandeles, bagetes, kruasanus ir pyragus. Duoną galima užšaldyti visą arba supjaustyti ją riekėmis. Tokiu atveju geriausia jas sluoksniuoti kepimo popieriumi arba aliuminio folija – taip užšaldžius riekės nesulips. Geriausia duoną atitirpinti kambario temperatūroje – jei tai darysite mikrobangų krosnelėje arba orkaitėje, ji sutrupės.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas teigia, kad į šaldiklį galima dėti ir sūrio pyragus, tortus su plakta grietinėle, pyragaičius, biskvitinius ir mielinius pyragus. Visgi reikėtų būti atsargiems, jeigu gaminiuose yra želės – atšildžius jie gali pakeisti savo konsistenciją.

Pieno gaminiai

Ką dar galima užšaldyti? Sūrį, sviestą, jogurtą! Jeigu iš kameros išimtas sūris sukietės, praras savo išvaizdą ir aromatą, juos atgaus valandą pamirkytas piene. Natūraliomis uogomis paskanintą jogurtą geriausia šaldyti ledo formelėse – taip pasigaminsite sveikus naminius ledus.

Į šaldiklį gali keliauti net kefyras. Po atšildymo jis nebetiks šaltibarščiams, tačiau galės virsti gardžia užtepėle. Tereikia užšaldyti maišelį kefyro, tuomet jį suvynioti į marlę, užrišti ir pakabinti, kad išvarvėtų. Maždaug po pusdienio jums liks puri varškę ar rikotą primenanti masė, kurią pagardinus mėgstamais prieskoniais, česnaku ir žolelėmis turėsite sveiką ir gardžią užtepėlę.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kaip laikyti uogas, vaisius ir daržoves, kad šie ilgiau išliktų švieži?
  2. Šaldome sodų uogas – serbentus ir agrastus
  3. Kiauliena išlieka mėgstamiausia kepsnių mėsa
  4. Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis
  5. Kokią mėsą rinktis?
  6. Ar kvepia mėsa šiuolaikinėse dešrose?
  7. GMO į mėsą, pieną ar kiaušinius per pašarus nepatenka
  8. Mėsa: kaip išsirinkti, marinuoti ir gaminti
  9. Rauginti galima ne tik daržoves
  10. Svogūną pjaustyti galima be ašarų
  11. Svogūnus galima pjaustyti ir be ašarų
  12. Lietuviškomis uogomis galima mėgautis ir žiemą
  13. Rudeninį derlių galima panaudoti išmaniai
  14. Maistu plintančių infekcijų galima išvengti
  15. Šaldytos gėrybės: nuo užkandžių iki desertų

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Apdovanojimų įteikimas Prezidentūroje
Lietuvoje

Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus

2025 07 06
Globojančių šeimų festivalis | SADM nuotr.
Gamta ir žmogus

Vaikų globos savaitę užbaigė naujas Lietuvos rekordas

2025 07 06
Šiauliai
Kultūra

Šiauliai kvies jungtis į šventinę bendrystę

2025 07 05
A. Stulginskiui skirta paroda
Istorija

Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda

2025 07 05
Baltijos esperantininkų dienos Kaune | Lietuvos esperantininkų sąjungos nuotr.
Kalba

Baltijos esperantininkų dienos Kaune

2025 07 05
„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ | Facebook nuotr.
Kultūra

„Tautiška giesmė“ sekmadienį skambės visoje Lietuvoje: skelbia giedojimo vietų sąrašą

2025 07 05
Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę | Rengėjų nuotr.
Istorija

Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo ir tautiškos giesmės diena kviečia į Kernavę

2025 07 05
šiauliai„Saulės žiedas“ 2025.
Etninė kultūra

Tarptautinė folkloro šventė „Saulės žiedas“ Šiauliuose tęsiasi – miestas alsuoja pasaulio folkloro ritmais

2025 07 05

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Mikas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Kažin apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Budweiser apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Želva----Laumėnai apie Baltijos esperantininkų dienos Kaune

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Vaikai ekranų nepalieka ir vasarą
  • Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai
  • Valstybės dienos proga Prezidentas įteikė valstybės apdovanojimus
  • Kuriose užsienio šalyse atostogos nuostolingiausios?

Kiti Straipsniai

Kopūstai

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

2025 07 06
Iškyla

Nepastebimi pavojai iškylos metu

2025 07 06
Bulvytės

Traškias bulvyčių spirales lengvai pagaminsite namuose

2025 07 05
Varškė

Išbandykite du ypač purius varškės apkepus – saldų ir pikantišką

2025 07 05
Uogos | pixabay.com, PublicDomainPicture nuotr.

4 paprastos taisyklės vasaros mitybai

2025 07 05
Maisto gaminių klastitės

Tarp dažniausių klastočių – vynas ir saldainiai

2025 07 04
Vaisiai

Trys svarbiausi kriterijai renkantis daržoves

2025 06 29
Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25

Skaitytojų nuomonės:

  • Mikas apie Istorinėje Prezidentūroje atidaroma A. Stulginskiui skirta paroda
  • Kažin apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Budweiser apie D. Razauskas: Kas išvaduos iš baudžiavos? Tik Dievo sūnus
  • Želva----Laumėnai apie Baltijos esperantininkų dienos Kaune
  • Rimgaudas apie S. Birgelis. Istorija yra žmogaus gyvenimo esmė (IV)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Fotoportretas – kūrybinga dovana visoms gyvenimo progoms

Portretas – kūrybinga dovana visoms gyvenimo progoms

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai