Šeštadienis, 14 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Duona – nepakeičiama stalo karalienė

www.alkas.lt
2023-02-18 19:00:37
0
Duona | pixabay.org nuotr.

Duona | pixabay.org nuotr.

Ko gero, būtų sunku įsivaizduoti mitybą be mėgstamos duonos, skoniu praturtinančios kasdien valgomus patiekalus. Tačiau šis kepinys modernėja ir vis dažniau įgauna naujų pavidalų, o kai kurių receptų gamyba namuose užtruks vos kelias valandas. Ekspertai ragina neišmesti paskutines dienas gyvenančių daržovių ir vaisių bei juos panaudoti naminės duonos gamybai.

Gaminkite duoną namuose

Pasak „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorės Brigitos Baratinskaitės, duona mūsų kultūroje užima itin svarbų vaidmenį, dažnas be jos neįsivaizduoja savo kasdienio mitybos raciono. Atsirandant vis didesniam pasirinkimui, keičiasi ir duonos mylėtojų skonis. Jie noriai išbando naujoves: duoną su skirtingais grūdais, sėklomis ar daržovėmis.

Duonos populiarumą lemia ir tai, jog ji mitybos grandinėje užima reikšmingą vietą. B. Baratinskaitė pabrėžia, kad duona nėra vien gardus užkandis, bet angliavandenių ir mineralinių medžiagų nestokojantis kepinys: „Ruginėje ir kvietinėje duonoje yra magnio, kalcio, kalio, geležies fosforo ir vitaminų, naudingų žmogaus organizmui. O įvairiomis sėklomis ir daržovėmis praturtinta duona gali turėti dar didesnę maistinę vertę“.

Nebijantys eksperimentuoti nesunkiai gali išbandyti duonos gamybą namuose. Vaisių arba daržovių pagrindu gaminama duona nereikalauja didelių kulinarijos įgūdžių ir padeda sunaudoti šaldytuve užsilikusius produktus, kurie skaičiuoja paskutines galiojimo dienas.

„Duona ypatinga tuo, kad ją galima pagaminti iš įvairiausių produktų. Jei turite vaisių ar daržovių, kurių galiojimas netrukus pasibaigs – neskubėkite jų išmesti. Juos galite lengvai panaudoti duonos gamybai, iš jų išgausite netikėtus skonių derinius, kurie duoną leis atrasti iš naujo“, – tikina B. Baratinskaitė.

Ekspertė, norintiems namuose pasigaminti gardžią duoną, siūlo pradėti nuo nesudėtingų receptų: „Gaminti bananų, moliūgų ar cukinijų duoną namų sąlygomis išties paprasta. Išbandykite ir nebijokite eksperimentuoti ir pridėti savo mėgstamų priedų“.

Bananų duona

Reikės: 3 sutrintų prinokusių bananų, stiklinės cukraus, 6 šaukštų išlydyto sviesto, kiaušinio, šlakelio vanilės ekstrakto, 1,5 stiklinės miltų, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių (pasirinkite orkaitės kaitinimą iš viršaus ir apačios). Sudėkite į dubenį bananus, cukrų, sviestą, kiaušinius ir vanilės ekstraktą bei viską gerai išmaišykite. Kitame inde gerai sumaišius miltus, kepimo miltelius ir druską supilkite į bananų masę, svarbiausia – tolygiai išmaišyti, kad produktai susijungtų į vientisą tirštą tešlą. Galiausiai gautą masę supilkite į kepimo indą ir orkaitėje kepkite apie 50 min., kol įgaus gražų rusvą atspalvį. Išimtą bananų duoną skanaukite prieš tai ją palikę ataušti bent 5 minutes!

„Iškepusią bananų duoną galite patiekti su mėgstamu kreminiu sūriu arba riešutų sviestu“, –  priduria B. Baratinskaitė.

Moliūgų duona

Reikės: 40 g miltų, 300 g cukraus, 2 puodelių moliūgų tyrės, 4 kiaušinių, stiklinės aliejaus, 230 ml vandens, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio malto muskato, šaukštelio kepimo miltelių ir žiupsnelio druskos.

Gaminame: orkaitę, įjungę kaitinimą iš viršaus ir apačios, įkaitinkite iki 180 laipsnių. Dideliame dubenyje sumaišykite sausus ingredientus – miltus, cukrų, cinamoną, muskato riešutą, kepimo miltelius ir druską. Į vidutinio dydžio dubenį sudėkite moliūgą, kiaušinius, aliejų ir vandenį, juos išplakite iki vientisos masės. Gautą masę supilkite į sumaišytus sausus ingredientus ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Tešlą supilkite į riebalais išteptą skardą. Jei duoną kepsite mažesnėje formoje – turėtų pakakti 40 minučių, didesniame inde kepimas gali užtrukti apie valandą. Iškepusi duona įgaus rusvą atspalvį, o į ją įsmeigtas dantų krapštukas ištraukiant turėtų būti neaplipęs tešla. Ištraukus kepinį iš orkaitės, leiskite jam atvėsti.

„Jei naudosite mažesnę kepimo formą, iš šios masės kiekio gali išeiti kelios duonos porcijos. Nesuvalgytą ir atvėsintą duonos kepalą galite užšaldyti šaldymo kameroje. Panorėjus gardaus užkandžio ar netikėtai užklupus svečiams jį patiekite atšildytą“, – dalinasi „Maxima“ ekspertė.

Cukinijų duona

Reikės: 3 puodelių miltų, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 valgomojo šaukšto malto cinamono, 3 didelių kiaušinių, 1 puodelio aliejaus, 350 g baltojo cukraus, 3 šaukštelių vanilės ekstrakto, 2 puodelių tarkuotų cukinijų ir saujelės kapotų graikinių riešutų.

Gaminame: įkaitinkite orkaitę iki 165°C, pasirinkę kaitinimą iš viršaus ir apačios. Viename dubenyje išsijokite miltus, druską, kepimo miltelius ir cinamoną. Antrajame – elektriniu plaktuvu išplakite kiaušinius, aliejų, cukrų ir vanilę iki vientisos masės. Į gautą masę suberkite miltų mišinį ir viską gerai išplakite iki vientisos masės. Galiausiai įmaišykite cukinijas ir graikinius riešutus, o gautą masę supilkite į kepimo indą. Įkaitintoje orkaitėje duoną kepkite apie 40-60 minučių. Prieš ragaudami cukinijų duoną leiskite jai atvėsti apie 20 minučių.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Nepelnytai pamiršta: kodėl ant savo stalo tradicinę duoną turėtume dėti dažniau
  2. Bananų duona – šventėms ir ne tik
  3. Kaip apsaugoti duoną nuo kandžių?
  4. Duona vis dažniau kepama namuose
  5. Duoną nesunku išsikepti ir namuose
  6. Duona įgauna vis naujus skonius
  7. Kaip atšviežinti padžiūvusią duoną?
  8. Kaip reikėtų laikyti duoną, norint ilgiau išsaugoti jos šviežumą ir visas skonines savybes?
  9. Kaip neapsigauti renkantis duoną?
  10. Kodėl ne visi gali valgyti duoną?
  11. 2019 m. Taikos duona bus kepama Lietuvoje
  12. Namuose kepta duona – ne tik maistas. Tai – šeimos papročių puoselėjimas
  13. Šventė ant jūsų stalo
  14. 2019 metais Lietuvoje bus kepama „Taikos duona“
  15. Skirtingos duonos skirtingai valgomos

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14
Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus

2025 06 14
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.
Mokslas

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

URM ragina atsisakyti kelionių į Izraelį, išvykti iš Irano

2025 06 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • jo apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Naivus klausimas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Bartas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Naivus klausimas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • „ChatGPT“ jau gali atspėti, kur daryta jūsų nuotrauka
  • Nemaloni trijulė: uodai, vorai ir skruzdėlės
  • Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje
  • Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

Kiti Straipsniai

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Valgymas šeimoje | Adobe Stock nuotr.

Nutolimas šeimoje: atskleidė, koks įprotis padeda atkurti prarastą ryšį

2025 05 26
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25

Skaitytojų nuomonės:

  • jo apie Dėl mokinių ugdymo planų kreipiamasi į teismą
  • Naivus klausimas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Bartas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Naivus klausimas apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • +++ apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Čia maskoliai nepraeis | facebook.com/GeneralStaff.ua nuotr.

Kremliaus ambasadorius JT: Vakarai vedami ryžto sunaikinti Rusiją

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai