Sekmadienis, 29 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Avižos padės išgyventi visą savaitę

www.alkas.lt
2020-04-23 06:00:44
0
Avižos padės išgyventi visą savaitę

Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.

Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.
Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.

Karantino metu gali pritrūkti idėjų, ką greito ir skanaus pasigaminti. Tikėtina, kad daugelis savo virtuvėje turi kruopų, kurių pagalba galima pasigaminti patiekalus visai savaitei – tiek gardžius desertus, tiek ir maistingus pietus. Ir tas patiekalas – tai avižos. Maisto tinklaraštininkė Gabrielė Žutautaitė teigia, kad avižos nepelnytai priskiriamos tik pusryčiams ir košėms. Iš tiesų tai vienas universaliausių, maistingiausių ir pigiausių maisto gaminių, kurio pagalba galima susikurti kone visos savaitės valgiaraštį.

Avižos, priešingai nei kiti Lietuvoje žinomi grūdai, puikiai dera tiek sūriuose patiekaluose, tiek užkandžiuose, tiek desertuose, todėl yra bene universaliausias maisto gaminys.

„Aš avižas atradau prieš metus, kai mečiau sau iššūkį ir visą mėnesį pusryčiams valgiau tik avižinę košę. Tačiau šio bandymo dėka sužinojau ne tik daugybę patiekalų ir skonių, bet ir kitų avižų privalumų. Pavyzdžiui, avižose yra daugiau baltymų bei gerųjų riebalų nei daugumoje kitų grūdų. Avižų universalumas stebina – jas renkasi ir augalinės mitybos žinovai, ir profesionalūs sportininkai, net ir netoleruojantys glitimo. Be to, gaminti su avižomis apsimoka – su jomis galite sukurti daug skirtingų visos savaitės patiekalų, kurie neapsiriboja tik pusryčiais“, – tikina tinklaraštininkė.

Dėl itin gausaus naudingųjų medžiagų kiekio, avižos vadinamos vienu maistingiausių gaminių pasaulyje, jos priskiriamos net funkcinio maisto kategorijai. Avižiniuose dribsniuose gausu geležies, B grupės vitaminų, kalcio, netirpių maistinių skaidulų. Tačiau, anot „Malsenos“ kokybės vadovės Vitos Petravičiūtės, ne visos avižos ir jų maistingumas vienodas, svarbu pasirinkti kokybiškas.

„Lietuviams pasisekė, nes jie gali įsigyti vietos ūkininkų auginamų kokybiškų avižų – mūsų klimatas palankus joms augti. Nors maistinės avižos Lietuvoje auga dar sąlyginai neilgai – jas iš Skandinavijos atvežėme prieš septynerius metus, ši kultūra kasmet populiarėja, o pasirinkimas lentynose – didėja. Kokybiškas avižas atskirti nesudėtinga – visų pirma išsiaiškinkite, ar gamintojas renkasi aukščiausios kokybės grūdus. Antra, jas atidžiai apžiūrėkite – maistui skirtos avižos turėtų būti nuo gelsvos iki auksinės spalvos, patamsėjusių avižų skonis bus prastesnis. Taip pat atkreipkite dėmesį, ar avižos neturi pašalinių kvapų ar matomų priemaišų“, – sako V. Petravičiūtė.

5 receptai su avižomis – visai savaitei

Avižos sensta ir apkarsta greičiau nei kiti grūdai, nes jose yra ypač daug naudingų nesočiųjų riebalų rūgščių. Jeigu jūsų spintelėje užsiliko avižinių dribsnių – išbandykite maisto tinklaraščio „Pusryčiams“ autorės Gabrielės Žutautaitės drauge su „Malsena“ sukurtus receptus visai savaitei. Jie padės atrasti naujų būdų, kaip iš vienos sudedamosios  dalies susikurti skirtingus patiekalus ir užkandžius.

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.
Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.

Sotūs pietūs: avižinis „Budos“ dubenėlis su burokėlių humusu

Jums reikės: pusės stiklinės (apie 50 g) viso grūdo avižinių dribsnių, 2 nedidelių morkų, pusės avokado, ¼ smulkinto raudonojo svogūno ir nedidelio agurko, 1 kiaušinio, šlakelio aliejaus, citrinos sulčių, druskos, stiklinės ar pusės kubelio sultinio, gabalėlio sviesto. Burokėlių humuso ar kitos turimos užtepėlės pagardinimui.

Išilgai supjaustykite morkas ir jas apskrudinkite keptuvėje. Puode, tirpintame svieste, trumpai pakepkite dribsnius, o tuomet išvirkite juos sultinyje. Uždenkite dangčiu. Tuo metu keptuvėje įkaitinkite aliejų, įmuškite kiaušinį. Kepkite tol, kol kiaušinio baltymas iškepa, o trynys lieka skystas.

Patiekite dubenį: išklokite avižinius dribsnius, kraštuose dėliokite daržoves, per vidurį dėkite keptą kiaušinį ir gerą šaukštą burokėlių humuso ar kitos užtepėlės. Daržoves pabarstykite druska, pipirais ir apšlakstykite citrinos sultimis. Gardinkite mėgstamomis sėklomis ar daigais.

Avižinis budos dubenėlis | „Malsenos“ nuotr.
Avižinis budos dubenėlis | „Malsenos“ nuotr.

Maistinga vakarienė: avižų ir avinžirnių paplotėliai

Jums reikės: 1 skardinės konservuotų avinžirnių su skysčiu, 2/3 stiklinės (60-70 g) greitai paruošiamų „Malsenos“ avižinių dribsnių, 1 česnako skiltelės, pusės a. š. svogūno miltelių, pusės a. š. saldžiosios paprikos miltelių, žiupsnio rūkytos paprikos miltelių, džiūvėsėlių, druskos, pipirų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Nusunkite avinžirnius, skystį pasilikite – jo prireiks. Smulkintuve susmulkinkite avižinius dribsnius, supilkite pusę stiklinės nusunkto skysčio, sudėkite likusias sudedamas dalis ir sutrinkite iki vientisos masės. Rankomis formuokite paplotėlius, juos apvoliokite džiūvėsėliuose. Paplotėlius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos ir aliejumi pateptos skardos ir kepkite 30-40 minučių, kol gražiai apskrus.

Patiekite su mėgstamu jogurto ar grietinės padažu, ypač tinka graikiškasis „tzatziki“. Paplotėlius taip pat galite patiekti kaip priedą šalia mėgstamų šviežių ar marinuotų salotų.

Avižų ir avinžirnių paplotėliai | „Malsenos“ nuotr.
Avižų ir avinžirnių paplotėliai | „Malsenos“ nuotr.

Imunitetą stiprinantys pusryčiai: kokosinis kokteilis su avižomis

Jums reikės: banano, 1 v. š. kokoso drožlių, 2 v. š. greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 100 ml kokosų pieno, 50 ml vandens, žiupsnio ciberžolės ir imbiero, pasirinktinai – turimo tropinio vaisiaus (mango, ananaso) gabalėlių, mėgstamų riešutų.

Visas sudedamas dalis suplakite elektriniu plaktuvu. Išplaktą kokteilį apibarstykite dar šiek tiek ciberžolės miltelių, gardinkite mėgstamais smulkintais riešutais.

Kokosinis kokteilis su avižomis | „Malsenos“ nuotr.
Kokosinis kokteilis su avižomis | „Malsenos“ nuotr.

Energijos suteikiantis užkandis: avižinių dribsnių rutuliukai

Jums reikės: 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių, pusės stiklinės riešutų sviesto, ketvirtadalio stiklinės (4 v. š.) skysto saldiklio (medaus ar klevų sirupo), pusės stiklinės mėgstamų džiovintų vaisių arba riešutų.

Į dubenį sudėkite visus reikiamus gaminius ir gerai išmaišykite iki vientisos masės. Masę pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą – taip lengviau formuosis rutuliukai.

Iš atvėsusios masės formuokite norimo dydžio rutuliukus. Juos galite apvolioti kokosų drožlėse. Suformuotus rutuliukus laikykite šaldytuve iki savaitės.

 Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.
Avižinių dribsnių rutuliukai | „Malsenos“ nuotr.

Lengvas ir paprastas desertas: avižų „trupinainis“ su uogiene

Jums reikės: 1 stiklinės viso grūdo avižinių dribsnių, 100 g kvietinių miltų, 50 g rudojo cukraus, 140 g tirpinto sviesto, mėgstamo džemo, žiupsnio druskos. Trupininiams: 1 stiklinės greitai paruošiamų avižinių dribsnių, 1 stiklinės miltų, 1/3 stiklinės cukraus, apie 70 g tirpinto sviesto, žiupsnio druskos.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Susmulkinkite viso grūdo avižinius dribsnius. Ištirpinkite sviestą. Dubenyje sumaišykite dribsnius, kvietinius miltus, cukrų, dosnų žiupsnį druskos. Po truputį pilkite tirpintą sviestą ir maišykite masę. Ją gerai suslėkite kepimo inde, išklotame kepimo popieriumi. Kepkite apie 15-20 minučių, kol masė išsausės.

Paruoškite trupininį sluoksnį. Dubenyje gerai išmaišykite visus reikiamus gaminius. Juos palengva apliekite sviestu ir maišykite rankomis, kol masė primins drėgną smėlį.

Iškepus pirmam sluoksniui, jį ištraukite iš orkaitės. Tolygiai paskirstykite džemą. Viską gausiai pabarstykite trupiniais. Kepkite orkaitėje 35-40 minučių, kol viršutinis sluoksnis gražiai paruduos. Iškeptam pyragui leiskite kiek atvėsti ir tik tada pjaustykite.

Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.
Trupininis avižų pyragas | „Malsenos“ nuotr.
Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Avižos lietuvių virtuvėje: kaip seni papročiai virto naujais?
  2. Svarbiausi vitaminai moterims skirtingais gyvenimo tarpsniams
  3. Grūdai – kokie gaminiai iš tikrųjų yra sveiki?

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Senamiestis nuo Išganytojo kalvos | sonsdaughters.lt nuotr.
Kultūra

Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį

2025 06 29
baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kodėl 10 metų automobilis – patraukliausias pasirinkimas?
  • Vilniečiams dovanoja ekskursiją ausinėse: veda į mažiausiai žinomą, bet labai gražią senamiesčio dalį
  • Rotavirusas vasarą neatostogauja
  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?

Kiti Straipsniai

Lietuvoje atlikti ariamų laukų dirvožemio tyrimai | lgt.lrv.lt nuotr.

Lietuvoje atlikti ariamų laukų dirvožemio tyrimai

2025 04 07
Balandėliai | lidl.lt

Siekiant maitintis sveikiau, pamėgtų patiekalų atsisakyti nebūtina

2025 01 25
freepik.com nuotr.

Dermatologė L. Tautvydaitė: plaukų slinkimą gali sukelti vienos svarbios medžiagos trūkumas

2024 09 05
Maistinės skaidulos | pexels.com nuotr.-1000

Ką žmogaus kūne veikia maistinės skaidulos?

2024 08 28
3 sveikų pusryčių receptai | unsplash.com nuotr.

3 sveikų pusryčių receptai

2024 08 28
Upinė barža | umin.lrv.lt nuotr.

Pirmą kartą Nemunu į Klaipėdą atplukdytas įspūdingas grūdų krovinys

2024 08 08
Grūdai | vmvt.lt nuotr.

EK griežtina reikalavimus grūdų augintojams dėl užteršimo mikotoksinais

2024 07 04
Nuo šiol vietinis maistas bus ženklinamas  ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“

Nuo šiol vietinis maistas bus ženklinamas  ženklu „Nacionalinė kokybė Lietuva“

2024 05 30
Svarbu perkantiems daigus, ūglius ir mikrožalumynus: saugokitės pelėsio | vmvt.lrv.lt nuotr.

Svarbu perkantiems daigus, ūglius ir mikrožalumynus: saugokitės pelėsio

2024 05 08
Žemės ūkis | Adobe Stock nuotr.

Trišaliame susitikime – apie iššūkius žemės ūkio srityje

2024 04 08

Skaitytojų nuomonės:

  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • klaustukui apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Mikams ir Vilnoms su Kažinomis apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Bartas apie M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Kaip atsikratyti papildomų kilogramų nuo pilvo ir šlaunų

Kaip atsikratyti papildomų kilogramų nuo pilvo ir šlaunų

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai