Antradienis, 24 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus Gamta ir ekologija

Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?

www.alkas.lt
2015-10-31 11:25:02
2
Kuo egzotiškas maistas gali būti naudingas mūsų organizmui?

Olga Dzindzeleta | asmeninio archyvo nuotr.

Olga Dzindzeleta | asmeninio archyvo nuotr.
Olga Dzindzeleta | asmeninio archyvo nuotr.

Šiais laikais turime kaip niekad daug galimybių pasilepinti egzotiškais gaminiais. Tarp jų – akiai neįprasti vaisiai, uogos ir riešutai, pasižymintys tokiomis organizmui naudingomis medžiagomis, apie kurias paprastai nesusimąstome. Mitybos specialistai teigia: nors šie gaminiai – ne iš mūsų geografinės platumos, kai kurie vitaminų gausa pralenkia vietines gėrybes ir yra ypač vertingi rudenį ir žiemą.

Į Lietuvą egzotiški vaisiai bei uogos dažniausiai patenka iš Pietų Amerikos bei Azijos šalių, pasižyminčių ypatinga saulės gausa bei kaitra. Sveikos mitybos entuziastė, vegetariško bei veganiško restorano šeimininkė Olga Dzindzeleta tokius vaisius dėl jų turimų naudingų medžiagų kiekio vadina „supermaistu“. Moteris paneigia įsitikinimą, jog iš kitų geografinių platumų atgabenta egzotika nėra tinkama – priešingai: jei negalime fiziškai būti saulės bei šilumos nutviekstose vietovėse, vitaminų galime pasisemti būtent per maistą.

„Šiais laikais dauguma iš tolimų kraštų atkeliavusių vaisių tiek parduotuvėse, tiek ant mūsų stalų jau nebeatrodo ypač egzotiškai. Tikriausiai daugelio racione šių vaisių kiekis yra panašus kaip ir vietinių. Ir tai – natūralu, juk mūsiškė vasara – ne tokia ilga, kaip norėtųsi, o iš šiltų kraštų atgabentų vaisių dėka net ir šaltuoju metų laiku turime galimybę patenkinti organizmui būtinų vitaminų bei mikroelementų poreikį, taip pat – gauti emocinį pasitenkinimą“, – kalbėjo O. Dzindzeleta.

Pasak mitybos specialistės, atšalus orams mitybos racioną reikėtų papildyti džiovintais vaisiais. „Norėčiau atkreipti dėmesį, kad džiovintuose vaisiuose biologiškai aktyvių medžiagų koncentracija yra net didesnė, nei šviežiuose. Žiemą labai sunku rasti tikrai šviežių ir prinokusių vaisių, kurie turėtų daug naudingųjų medžiagų. Todėl vėlyvas ruduo ir žiema – geriausias laikas egzotiniams bei džiovintiems vaisiams“, – neabejojo O. Dzindzeleta.

Sveikos mitybos entuziastė atkreipė dėmesį, jog šaltuoju metu riešutai bei sėklos ypač naudingos dėl juose esančių lengvai įsisavinimų baltymų, naudingų riebalų, vitaminų ir mineralų. Be to, tiek riešutai, tiek sėklos turi nepakeičiamų aminorūgščių, reikalingų imuninei sistemai stiprinti bei smegenų veiklai skatinti.

„Rekomenduoju kasdienį racioną papildyti rytiniu kokteiliu iš sezoninių, egzotinių arba džiovintų vaisių, kartu įdedant daigintų arba maltų sėklų“, – patarimu, kaip įtraukti į racioną egzotiką, pasidalijo O. Dzindzeleta.

Tuo tarpu vienos didžiausių riešutų, džiovintų vaisių ir uogų tiekėjų marketingo vadovės Jurgos Sakalauskaitės teigimu, žinant apie egzotinių uogų bei riešutų naudą ir atsižvelgiant į jų savybes bei augantį populiarumą, Lietuvos rinkai stengiamasi pateikti naujovių iš įvairių pasaulio kampelių.

„Pastaraisiais metais labai išaugo goji uogų pardavimai: anksčiau kur kas daugiau jų buvo parduodama Skandinavijoje, o šiandien Pabaltijo šalių skaičiai praktiškai nenusileidžia skandinaviškiems“, – dėmesį atkreipė J. Sakalauskaitė.

Pateikiamas sąrašas egzotinių uogų, vaisių bei riešutų, kurie pasižymi dideliu sveikatai naudingų medžiagų ir vitaminų kiekiu.

1. Akai (kopūstpalmių) uogos

Akai uogos yra kilusios iš Brazilijos, plačiausiai paplitusios Amazonės regione. Šios uogos garsėja ne tik stipriu antioksidaciniu poveikiu, bet ir sveiką medžiagų apykaitą bei ląstelių atsinaujinimą skatinančių elementų gausa. Teigiama, jog akai uogos greitina organizmo valymosi procesus ir perteklinių skysčių šalinimą – tokiu būdu organizmas įgauna naujų jėgų, energijos.

Akai uogose gausu omega-6 ir omega-9 nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, tuo pat metu palaikydamos gerąjį cholesterolį.

„Riebalų rūgštys organizmui padeda pernešti ir įsisavinti tik riebaluose tirpius vitaminus – A, E, D ir K,“ – vardijo O. Dzindzeleta. – „Akai uogos puoselėja ir išorinį grožį – nepakeičiamosios riebalų rūgštys, palaikydamos reikiamą drėgmės kiekį, saugo odą nuo išsausėjimo.“

2. Goji (dygliuotojo ožerkšnio) uogos

Energijos suteikiančios Goji uogos savo struktūra ir forma panašios į razinas, o jų skonis – maloniai saldus. Goji uogose gausu antioksidantų, ypač zeaksantino, betakaroteno ir vitamino A. Laboratoriniais tyrimais patvirtinta, jog antioksidantai mažina laisvųjų radikalų sukeltą žalą organizmo ląstelėms. Zeaksantino gausaus maisto vartojimas gali sumažinti vyresniame amžiuje atsirandančių regos sutrikimų riziką. Pasak dietologų, šios uogos padidina organizmo atsparumą stresui, padeda palaikyti gerą nuotaiką, aktyvina atmintį.

„Matydami goji uogų populiarėjimą, įtraukėme jas ir į džiovintų uogų-vaisių mišinius (šios uogos – viena iš sudedamųjų dalių violetiniame „1GO“ mišinyje). Vartotojams rekomenduojame jomis skaninti įprastus, ryte su pienu valgomus, dribsnius arba pagardinti daržovių troškinius“, – teigė „Arimex“ atstovė.

3. Karijų (pekanų) riešutai

Pietų Amerikoje  dažniausiai  augantys pekaninių karijų riešutai – pikantiškas ir maistingas užkandis. Jų skonis švelnesnis nei graikinių riešutų, dėl to juos labai mėgsta vaikai. Labiausiai šie riešutai vertinami dėl juose esančio fluorido, mangano, vario, tiamino, cinko.

Pasak O. Dzindzeletos, išvardytos medžiagos teigiamai veikia nervų sistemos veiklą, palaiko normalią jungiamojo audinio būklę, stiprina imuninę sistemą. Karijų riešutus galima vartoti vienus arba mišiniuose su kitais riešutais bei džiovintais vaisiais, esančiais, pavyzdžiui, Arimex „Karališkajame mišinyje“.

4. Kedrinės pinijos

Būtinų vitaminų, mineralinių medžiagų, riebiųjų rūgščių ir kitų mikroelementų turtingos kedrinės pinijos padeda išsaugoti kūno sveikatą ir grožį. Dėl didelės įvairių vitaminų, mineralų bei antioksidantų koncentracijos kedrinės pinijos yra labai vertingas produktas odos priežiūrai.

„Kedrinėse pinijose esantis vitaminas E ir antioksidantai lėtina organizmo senėjimo procesus bei gerina odos būklę“, – sakė mitybos specialistė O. Dzindzeleta.

5. Ličiai

Ličių gimtinė – Azija. Iš pirmo žvilgsnio jie panašūs į braškes, apgaubtas šiurkščia ir kieta krokodilo oda, tad Pietuose jie net vadinami „aligatorių braškėmis“. Gardus ličio minkštimas gaubia didelę nevalgomą sėklą, o saldus skonis primena braškes, arbūzus ar vynuoges.

„Ličiuose gausu vitamino C. Šie vaisiai laikomi vienais vertingiausių vaisių ir daržovių salotų komponentų – juos labai tinka valgyti su kitais pietų kraštų vaisiais: ananasais, kiviais, bananais, apelsinais“, – pasiūlė mitybos specialistė.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. „Varguolių“ valgis bulvė, naudingas ir turtuolių sveikatai
  2. Skanus ir naudingas užkandis neštis į mokyklą ar darželį
  3. Maistas padeda mokytis: kaip tinkamai pasirinkti?
  4. Lietuviškų vaisių ir daržovių rinkai neužtenka
  5. Daržovės iš prekybos centrų: vitaminai jos ar nuodai?
  6. Pažaislyje vyko jau trečią dešimtmetį minima sveiko maisto šventė (nuotraukos)
  7. Žiemą vertėtų vengti kavos ir pieno produktų
  8. Lietuva taps nutukusių vaikų šalimi?
  9. Moksleiviai maitinami sveikiau
  10. Kaip paruošti žuvies patiekalus šventėms?
  11. Išskirtinės kokybės pieno gaminai pranoksta įprastus
  12. Kviečia sveiko maisto šventė Raudondvario pilyje „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“
  13. 7 mitai apie maisto papildus
  14. Uogos – naudingos, bet svarbu, kur renkamos
  15. Sveikos mitybos pagrindas – 10 maisto gaminių

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pasirinkite kategoriją

    Pastabos 2

    1. vabalas says:
      10 metų ago

      Kas yra mitybos specialistė? Tai yra žmogus, kuris turi šios srities išsilavinimą ir dirba šioje srityje. Kokius mokslus baigė Dzindzeleta? Aš žinau, kad tikrai ne tuos, kad vadinti mitybos specialiste. Žaliavalgiškos mitybos entuziastė- va kaip derėtu ją tituluoti. Na ir dar verslininkė, restorano savininkė.

      Atsakyti
      • taskas says:
        10 metų ago

        Mitybos specialistų išvis nebūna. Arba, kitaip tariant, – visi mes esame mitybos specialistai.

        Atsakyti

    Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

    El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

    Naujienos

    Audra
    Gamta ir žmogus

    Jonines sutiksime su perkūnija – ESO stiprina pajėgas

    2025 06 23
    Tranzitinis traukinys
    Lietuvoje

    Svarstomos naujos saugumo priemonės Rusijos keleivių tranzitui

    2025 06 23
    Kęstutis Budrys
    Naujienos

    K. Budrys Briuselyje ragina Iraną rinktis diplomatinį kelią

    2025 06 23
    Takas į Girulių paplūdimį | klaipeda.lt nuotr.
    Lietuvoje

    Į Girulių paplūdimį – nauju taku

    2025 06 23
    Pareigūnai
    Lietuvoje

    VRM paruošė planą dėl pareigūnų atlyginimų augimo

    2025 06 23
    Šuo, labradoras
    Lietuvoje

    Į pagalbą žmonėms su negalia – šunys pagalbininkai

    2025 06 23
    Pėsčiųjų takas
    Lietuvoje

    Neringoje atnaujintas pėsčiųjų takas link pajūrio

    2025 06 23
    Funkcionalizmas grįžta ten, kur gimė: buvusiame Panevėžio cukraus gamykloje atidaroma architekto A. Funko paroda | panevezysnow.lt nuotr.
    Architektūra

    Funkcionalizmas grįžta ten, kur gimė: buvusiame Panevėžio cukraus gamykloje atidaroma architekto A. Funko paroda

    2025 06 23

    SKAITYTOJŲ PASTABOS

    • Elica Le Bon apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
    • +++ apie V. Valiušaitis. 1941-ųjų sukilimas – Tautos valios išraiška ir Lietuvos diplomatijos sprendimų pasekmė
    • O Gabrieliaus? apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
    • P.Skutas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas

    NAUJAUSI STRAIPSNIAI

    • Jonines sutiksime su perkūnija – ESO stiprina pajėgas
    • V. Valiušaitis. 1941-ųjų sukilimas – Tautos valios išraiška ir Lietuvos diplomatijos sprendimų pasekmė
    • Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
    • Svarstomos naujos saugumo priemonės Rusijos keleivių tranzitui

    Kiti Straipsniai

    Mėsa

    Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

    2025 06 22
    Daržovės, česnakai

    Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

    2025 06 22
    Šašlykai

    Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

    2025 06 21
    Kepsninė

    Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

    2025 06 21
    Ledai

    Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

    2025 06 15
    Nektarinai

    Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

    2025 06 14
    Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

    Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

    2025 06 14
    Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

    Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

    2025 06 14
    Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

    Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

    2025 06 08
    Kepsninė

    Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

    2025 06 07

    Skaitytojų nuomonės:

    • Elica Le Bon apie JAV smūgiai Iranui: trys galimi Teherano atsako scenarijai
    • +++ apie V. Valiušaitis. 1941-ųjų sukilimas – Tautos valios išraiška ir Lietuvos diplomatijos sprendimų pasekmė
    • O Gabrieliaus? apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
    • P.Skutas apie Jono vardas išlieka plačiai paplitęs ir mėgstamas
    • Vilna apie E. Musteikis. Vytauto Didžiojo drąsos gijos sujungia Anykščius ir Ukrainą
     
     
     
     
     
    Kitas straipsnis
    Egipte sudužo Rusijos keleivinis lėktuvas, visi žuvo

    Egipte sudužo Rusijos keleivinis lėktuvas, visi žuvo

    Sekite mus Feisbuke

    Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
    Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
    Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
     Pradžia

    Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas

    Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

     fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

     

    © 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

    • Saulės arkliukai
    • Renginiai
    • Reklama
    • Turinys
    • Apie Alkas.lt
    • Paremkite Alką
    No Result
    View All Result
    • Naujienos
      • Lietuvoje
      • Baltų žemėse
      • Užsienyje
    • Nuomonių ratas
      • Lietuvos kelias
      • Lietuvos kūrėjai
      • Sekmadienio sakmė
      • Akiračiai
      • Lietuvos repolonizacijai – ne!
      • Moksleivių mintys
    • Kultūra
      • Etninė kultūra
      • Mes baltai
      • Kalba
      • Religija
      • Istorija
      • Kultūros paveldas
      • Menas
      • Architektūra
      • Literatūra
      • Kultūros politika
      • Šventės
    • Visuomenė
      • Pilietinė visuomenė
      • Politika ir ekonomika
      • Švietimas
      • Žmonės
      • Užsienio lietuviai
      • Ukrainos balsas
      • Žiniasklaida
      • Laiškai Alkui
      • Pareiškimai
    • Gamta ir žmogus
      • Gamta ir ekologija
      • Šventvietės
      • Energetika
      • Sveikata
      • Psichologija
      • Kelionės
      • Kylam
      • Įvairenybės
    • Mokslas
      • Mokslo naujienos
      • Technika ir technologijos
      • Astronomija ir kosmonautika
      • Mokslo darbai
    • Skaitiniai
      • Žinyčia
      • Lituanistikos klasika
      • Prieškario skaitiniai
      • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
      • Grožinė kūryba
    • Visi rašiniai