Ketvirtadienis, 30 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

www.alkas.lt
2025-10-04 16:50:00
0
Maistas, sriuba

Maistas, sriuba | pixabay.com nuotr.

       

Sriubų gaminimas yra paprasta, tačiau nepaprastai svarbi lietuvių virtuvės dalis. Liūdėti, kad jau baigiasi šaltibarščių sezonas, nėra kada – nes į sceną (ir puodus) žengia šviežios rudeniškos gėrybės. Lentynas jau užliejęs spalvingas rudeniškas derlius lietuvių be galo mėgstamas, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ir jis tik įrodo – kiekvienas gali pasigaminti skanių, nebrangių ir sveikų sriubų, kurios taps mėgstamiausios šeimoje.

„Artėjanti rudens pradžia reiškia ne tik grįžimą į mokyklą, bet ir spalvingą rudenišką derlių, kuris praskaidrins nuotaiką dangui vis dažniau niauksantis. Lietuvos ūkininkai ima ne tik bulvių, morkų, kopūstų, porų, burokų derlių, bet jau užaugo ir pagrindinės sezono žvaigždės – įvairūs moliūgai. Šiemet rudeniško derliaus dėl vėsesnio pavasario reikėjo luktelti 1-2 savaitėmis ilgiau, bet jo pasirinkimas vis gausėja. Tad labai lengva kasdien paruošti vis naujų, nebrangių, skanių patiekalų, kuriose pagrindiniu smuiku groja kokybiškos daržovės“, – sako G. Kitovė.

Sriuba – lengvas būdas valgyti daugiau daržovių

Mitybos planų įvairovė šiandien yra didžiulė, todėl kiekvienas gali pasirinkti labiausiai jo poreikius atitinkančią dietą. Tačiau „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pabrėžia – svarbu nepamiršti, kad daržovės ir vaisiai yra bet kokios įvairove grįstos mitybos pagrindas.

„Kad organizmas tinkamai veiktų, jam reikalingi baltymai, angliavandeniai, riebalai, taip pat vitaminai ir mineralai. Pastarųjų, kuriuos organizmas lengvai pasisavina, apstu daržovėse ir vaisiuose, ypač sezoninėse gėrybėse. Specialistai rekomenduoja kasdien suvalgyti apie 5 porcijas daržovių ir vaisių. Viena porcija – tai maždaug tiek, kiek telpa į jūsų delną. Dar pabrėžiama, kad daržovės turėtų sudarytų didžiąją dalį šio kiekio, nes jose cukrų kiekis mažesnis nei vaisiuose“, – pataria J. Sabaitienė.

Jei sunkiai randate būdą, kaip į savo ar savo vaikų mitybą įtraukti daugiau įvairių daržovių, galite dažniau pradėti gaminti skanias ir sveikas sriubas. Daržovių sultiniai, aksominės trintos sriubos ir įvairūs ingredientai leidžia lengvai kasdien suvalgyti daug ir įvairių daržovių.

„Sriubose išlieka daug daržovėse esančių vitaminų ir mineralų, tik reikia pasirūpinti, kad jos būtų tinkamai paruoštos. Jei sriuba bus spalvinga, kvapni ir, svarbiausia, skani – jos skatinti valgyti net nereikės ir bus žymiai lengviau į savo šeimos kasdienybę įtraukti sveikesnių įpročių“, – atkreipia dėmesį tinklo darbuotoja.

Naudingi patarimai verdant daržovių sriubą

Nors sriuba – lengvai paruošiamas ir nebrangus patiekalas, o jų įvairovė užtikrina, kad gali įtikti įvairiausiems skoniams, kartais galutinis rezultatas nuvilia. Kad taip nenutiktų, svarbu ne tik geras receptas, bet ir kelios taisyklės, kuriomis dalijasi Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška.

Sezoniškumas – raktas. Sriubą galima išvirti ir iš šaldytų, ir iš konservuotų daržovių, tačiau jokia paslaptis – iš šviežių ji bus žymiai skanesnė. Sezoninės, derliaus piką pasiekusios šviežios daržovės pasižymi naudingų medžiagų gausa, taip pat jų skonis bei kaina geresni. Be to, bus paprasčiau ir pasirūpinti įvairove: vasarą galima ruošti sriubą iš prinokusių pomidorų, o rudenį – iš ryškių moliūgų.

Kontroliuokite druskos kiekį. „Verta būti atsargiems su druska, tačiau dėl jos trūkumo sriubai gali pritrūkti charakterio. Palaipsniui įberiant druskos ir vis paragaujant pavyks lengviau atrasti balansą nei sūdant vienu ypu“, – pataria E. Semaška.

Nepervirkite. Pernelyg ilgai verdant, galima sugadinti subtilias daržoves – jos neteks ne tik daugiau mineralų, vitaminų, bet ir skonio. Virkite jas tik tiek, kiek reikia ir dėkite į puodą atsižvelgiant į virimo laiką. Pavyzdžiui, šaknines daržoves, tokias kaip bulvė, saliero šaknis, berkite anksčiau. Vėliau dėkite minkštesnes daržoves, pavyzdžiui, kopūstus. O pačioje pabaigoje – delikačiausias, kurioms reikia vos kelių minučių, tokias kaip špinatai ar žirneliai.

Nebijokite prieskonių ir eksperimentų.Išbandydami šį tą naujo net ir su tradiciniais receptais, galite sukurti naujų mėgstamiausių šeimos patiekalų. Pavyzdžiui, pasak „Iki“ kulinarijos šefės, į tradicinę trintą sriubą vietoj grietinėlės galite įmaišyti kokosų pieno. Arba, šalia tokių įprastų prieskonių kaip druska, pipirai, paskaninkite sriubą citrinžole, kalendra, aitriosiomis paprikomis. Ne tik savito skonio, bet ir ryškesnės spalvos suteiks ciberžolė. O vietoj duonos skrebučių, sriubą galite pagardinti skrudintais avinžirniais ar sėklomis.

Neišmeskite daržovių likučių. Įvairių daržovių sriuba yra geras būdas sumažinti išmetamo maisto kiekį namuose. Gaminant namuose, beveik visada atlieka daržovių likučių: čia ketvirtadalis svogūno, čia viena morka arba bulvės dalis, nesuvalgyta žiedinio kopūsto pusė. Dėkite tokius likučius į sandarų indą šaldytuve, o jam prisikaupus – išvirkite sriubą.

Itin paprasta ir nebrangi kreminė porų sriuba

Reikės: 2 porų, 1 svogūno, 3 bulvių, 2 šaukštų sviesto, 1 žiupsnelio muskato riešuto, 1 šaukšto džiovintų petražolių, 350 mililitrų daržovių sultinio, 50 gramų parmezano sūrio, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Porus ir svogūną supjaustykite nedideliais gabalėliais ir pakepinkite puode su sviestu ant silpnos ugnies.

  2. Bulves nuskuskite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į puodą, pagardinkite prieskoniais. Viską užpilkite sultiniu, užvirinkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie pusvalandį.

  3. Daržovėms išvirus viską sutrinkite trintuvu ir įdėkite parmezano.

Spalvinga ir soti morkų sriuba

Reikės: 5 morkų, 5 bulvių, 1 poro, 500 g žirnelių (gali būti šaldyti), 1,5 l daržovių sultinio, šviežių petražolių, druskos, pipirų, sviesto arba aliejaus, 5 dešrelių arba rūkyto tofu veganiškam variantui.

Gaminame:

  1. Porą supjaustykite nedidelėmis juostelėmis, nuluptas morkas ir bulves – gabalėliais. Žirnelius nuplaukite sietelyje po tekančiu vandeniu.

  2. Dideliame puode su šiek tiek aliejaus ar sviesto pakepinkite porą, tada trumpai apkepkite morkas ir bulves. Užpilkite daržovių sultiniu, užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 30 minučių, kol viskas suminkštės. Pabaigoje suberkite žirnelius.

  3. Atsipilkite šiek tiek sriubos ir sutrinkite ją trintuvu, tuomet supilkite atgal į sriubą. Pagardinkite druska ir pipirais.

  4. Sumažinkite ugnį, įmaišykite smulkintas petražoles ir pašildykite sriuboje supjaustytas dešreles arba tofu. Dar kartą paragaukite, jei reikia – pagardinkite prieskoniais, ir patiekite.

Moliūgų sriuba kitaip – su kokosų gėrimu ir kariu

Reikės: 1 vidutinio dydžio moliūgo, 1 svogūno, 1-2 šaukštų kario miltelių, 1 skardinės kokosų gėrimo (400 ml), 800 ml daržovių sultinio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio druskos, žiupsnelio aitriosios paprikos, moliūgų sėklų.

Gaminame:

  1. Moliūgą nulupkite, išskobkite sėklas ir supjaustykite minkštimą kubeliais.

  2. Alyvuogių aliejuje pakepinkite smulkiai supjaustytą svogūną. Tuomet sudėkite moliūgą ir suberkite prieskonius: karį, čili ir druską. Supilkite daržovių sultinį, kokosų gėrimą ir užvirinkite. Sumažinkite ugnį ir puodą uždenkite dangčiu. Sriuba turėtų virti apie 20 minučių.

  3. Kai moliūgas suminkštės, sriubą sutrinkite iki malonios kreminės konsistencijos. Patiekite apibarstę pakepintomis moliūgų sėklomis.

Parengta pagal „Iki“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Daržovių sriubos – ir atsparumui didinti
  2. Šviežios gėrybės, kuriomis verta mėgautis balandį
  3. Naujam bulvių derliui – nauji skoniai
  4. Svogūnai: paprasta daržovė su neįtikėtina jėga
  5. Pistacijos. Nauda sveikatai ir visapusiškas panaudojimas
  6. Keli nauji ir skanūs būdai valgyti daugiau ridikėlių
  7. Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis
  8. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  9. Rabarbarai. Ar būtina juos lupti?
  10. Kad šviežios ir traškios salotos išliktų kuo ilgiau
  11. Svogūnai: pigus ir įspūdingas garnyras prie patiekalų
  12. Šilauogės – tikras išsigelbėjimas šaltuoju metu laiku
  13. Kuo ypatingos violetinės morkos ir geltoni burokėliai?
  14. Šiltasis metas – su gaivaus, saldaus arbūzo patiekalais
  15. Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Pasienis
Lietuvoje

Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

2025 10 29
Pinigai
Lietuvoje

Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

2025 10 29
Mokykla, telefonas
Lietuvoje

Mokyklos privalės nusistatyti mobiliųjų telefonų naudojimo taisykles

2025 10 29
Būstas
Lietuvoje

Teikiamas trijų įstatymų paketas, palengvinsiantis būsto įsigijimą jaunimui

2025 10 29
Vėlinės
Gamta ir žmogus

Vėlinių iššūkiai vairuotojams: kamščiai, plikledis ir neatidūs pėstieji

2025 10 29
Kelio darbai
Lietuvoje

Ruošiamasi kelio Klaipėda–Radailiai–Kretinga atnaujinimui

2025 10 29
Savivaldybių aplinkosaugos reitingas
Gamta ir ekologija

Žaliausias Lietuvos miestas – Alytus

2025 10 29
Telefonas
Gamta ir žmogus

„Telia“: Lietuva užveria vartus telefoniniams sukčiams

2025 10 29

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • +++ apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • +++ apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • +++ apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Į ką atsižvelgti renkantis padangas traktoriui?
  • Bėgimo takelis namuose: sveikata, disciplina ir vidinė ramybė
  • Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Siūloma aiškesnė VDU apskaičiavimo tvarka

Kiti Straipsniai

Imbieras

Maistas, galintis padėti stiprinti imunitetą rudenį

2025 10 26
Šuo, korgis

Šaltasis metas čia pat: kaip užtikrinti keturkojo sveikatą ir patogumą

2025 10 26
Figos

Egzotiniai vaisiai – jau nebe retenybė: kuo jie vertingi?

2025 10 26
Košė

Košės atgimimas – 5 gudrybės, kaip šį patiekalą atrasti iš naujo

2025 10 25
Vištiena

Kaip naujai derinti vištieną, kad įsimylėtumėte nuo pirmo kąsnio?

2025 10 25
Tulpės

Kokia pavasarį žiedais apsipilsiančio sodo ar balkono paslaptis?

2025 10 20
Įprasti balandėliai – šiek tiek neįprastai

Lengviau nei tinginių balandėliai – šią sriubą virsite kas savaitę

2025 10 19
Paprikos: nauda ir kai kas netikėto

Saldu, pikantiška ir skanu – viskas vienoje paprikoje

2025 10 18
Pilnavertė mityba - pagrindas sveikam gyvenimo būdui | unsplash.com, L. Hansel nuotr.

Kaip planuoti rudens dienas, kad liktų laiko sau?

2025 10 18
Svogūnai

Trys nebrangios idėjos iš svogūnų, kurios nustebins

2025 10 18

Skaitytojų nuomonės:

  • +++ apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
  • +++ apie K. K. Urba. Žemaitiška stiprybė Telšių kultūriniuose akcentuose
  • +++ apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • Kita nuomonė apie Šalčininkų ir Medininkų pasienio punktai su Baltarusija uždaromi mėnesiui
  • ...XXD apie Teisingumo ministerija įregistravo Nacionalinio susivienijimo vadovybės pasikeitimą – partijai vadovaus Vytautas Sinica
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sužeidimas, trauma

Nelaimės vaikų tyko ir rudenį

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai