Sekmadienis, 12 spalio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Švieži kopūstai: viena galva ir trys receptai

www.alkas.lt
2025-07-06 14:47:00
1
Kopūstai

Kopūstai | pixabay.com, Engin Akyurt nuotr.

       

Yra sakoma, kad vasara prasideda tada, kai nebereikia daryti kompromisų su striuke, o parduotuvių lentynas pasiekia šviežias vietinių vaisių ir daržovių derlius. Tai metas, kai ūkiai pradeda tiekti šviežiausias sezono gėrybes. Viena jų – paprasta, bet nepakeičiama – kopūstas. Traški, švelnaus skonio ir be galo universali – ši daržovė nuo šios savaitės visų lauks ir „Lidl“ parduotuvėse. Būdami vieni pirmųjų siūlantys pirkėjams šviežius lietuviškus kopūstus, „Lidl“ kviečia išbandyti tris lengvus, skanius ir, svarbiausia, nebrangius receptus vasaros skonių nuotykiui.

„Šviežias lietuviškas derlius yra laukiamas kiekvienais metais, tam tikroms lietuviškoms daržovėms pirkėjai teikia prioritetą. Kopūstai yra viena tų daržovių, kuri tikrai dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose. Jei rudenį žmonės pradeda ruošti kopūstų atsargas žiemai, tai vasarą, vos tik prasidėjus šviežių lietuviškų kopūstų sezonui, visi kopūstus renkasi dėl jų traškumo, šviežumo, naudoja salotoms ir kitiems lengviems, vasariškiems patiekalams“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Viena galva – trys receptai

Lietuvių virtuvėje kopūstas užima garbingą vietą – nuo raugintų statinaičių iki pastaruoju metu nuo mėsainių neatskiriamų – coleslaw salotų. Tačiau daugelis sutiks, kad mažiau švaistyti ir visą kopūsto galvą sunaudoti yra nemenkas iššūkis. Vis dėlto pasirodo, net ir nedidelis kopūstas gali tapti pagrindiniu veikėju trijuose labai skirtinguose patiekaluose: nuo azijietiškų blynelių iki egzotiškos sriubos ar šviežių vasariškų salotų. Juolab, kad kilogramas lietuviškų šviežių kopūstų „Lidl“ parduotuvėse kainuoja vos 0,99 eurų už kilogramą, tai leis išbandyti ne vieną ir ne du receptus, o pradžiuginti tiek šeimą, tiek ir gausiai susirinkusius svečius.

Azijietiški kopūstų blynai

Kiaušiniai, miltai, susmulkintas kopūstas, šiek tiek imbiero ir sojos padažo – viską sumaišius kepami ploni, traškūs blynai keptuvėje. Patiekite su pikantišku česnakiniu sojų padažu. Šis patiekalas puikiai tinka pietums ar net greitai vakarienei.

Reikės:

1/3 kopūsto galvos

2 kiaušiniai

3–4 šaukštai miltų

1 šaukštelis tarkuoto imbiero (nebūtina)

1 mažas svogūnas

1 šaukštas sojų padažo

Aliejaus kepimui

Padažui:

2 šaukštai graikinio jogurto

1 šaukštelis sojų padažo arba kečupo

Žiupsnelis česnako miltelių (nebūtina)

Gaminimas:

Kopūstą ir svogūną smulkiai supjaustykite. Daug negalvoję, tiesiog sumaišykite visus ingredientus dubenyje – turi gautis ganėtinai tiršta tešla su daržovėmis. Kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje po kelias minutes iš abiejų pusių, kol apskrus. Patiekite su pasiruoštu padažu. Skanaus!

Kvapni kopūstų sriuba su kokosų pienu ir imbieru

Neįprasta, bet neįtikėtinai skani kombinacija – kopūstai, morka, imbieras ir česnakas apkepami, užpilami daržovių sultiniu ir kokosų pienu. Virkite iki minkštumo, pagardinkite kalendra ir citrinos sultimis. Sriuba bus švelni, bet turinti charakterį.

Reikės:

1/3 kopūsto galvos

1 morka

1 svogūnas

2 skiltelės česnako

1 šaukštelis tarkuoto šviežio imbiero

1 valgomasis šaukštas aliejaus

400 ml kokosų pieno

500 ml daržovių sultinio

Druska, pipirai

Šviežių citrinos sulčių ir kalendros (nebūtina)

Gaminimas:

Keptuvėje arba puode pakepinkite smulkintą svogūną, česnaką ir imbierą. Sudėkite griežinėliais plonai pjaustytą kopūstą ir morką. Trumpai apkepinkite. Supilkite sultinį ir kokosų pieną, užvirkite, sumažinkite ugnį ir virkite apie 15–20 min, kol daržovės suminkštės. Pagardinkite druska, pipirais ir lašeliu citrinos sulčių. Patiekite su šviežia kalendra ar petražolėmis. Skanaus!

Traškios kopūstų salotos su sezamo užpilu

Lengvos, gaivios ir kupinos umami – susmulkinkite dalį kopūsto, įmaišykite tarkuotų morkų, svogūnų laiškų ir šlakelį sezamų aliejaus bei ryžių acto. Pabarstykite skrudintais sezamais. Tobulos kaip garnyras prie grilio patiekalų ar lengva vakarienė.

Reikės:

1/3 šviežio kopūsto galvos

1 morka

2-ų svogūnų laiškai

2 šaukštai ryžių acto (arba paprasto acto)

1 šaukštelis cukraus

1 šaukštas sezamų aliejaus

1 šaukštelis sojų padažo

Žiupsnelis druskos ir pipirų

Skrudintos sezamų sėklos (nebūtina, bet priduoda skonio)

Gaminimas:

Morkas sutarkuokite, kopūstą ir svogūnų laiškus susmulkinkite ir sumaišykite daržoves dubenyje. Atskirame indelyje išplakite ryžių actą, cukrų, sezamų aliejų ir sojų padažą. Užpilkite ant salotų, išmaišykite ir pabarstykite sezamais. Kelios minutės, o gaivios salotos jau ant jūsų stalo.

Parengta pagal „Lidl“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Kopūstai ir bulvės ne tik balandėliams
  2. Kopūstai – naudingi ir greitai paruošiami
  3. Keli kopūstai – visos savaitės patiekalams
  4. Įprasti baltagūžiai kopūstai – naujai
  5. Dar mažai pažįstami lapiniai kopūstai
  6. Kad daržovės ir vaisiai kuo ilgiau išlilktų švieži
  7. Rauginti kopūstai geriau už madingus vitaminus
  8. Kopūstai: mažai kalorijų, daug naudingų mežiagų
  9. Briuselio kopūstai: kodėl pavadinti Belgijos sostinės vardu?
  10. Apvytę vaisiai, daržovės vitaminų ir mineralų nėra praradę, o nitratų turi mažiau nei švieži
  11. 3 sveikų pusryčių receptai
  12. Valstybės dieną – tradiciniai kepsnių receptai
  13. Pristatyti atnaujinti receptai švietimo ir gydymo įstaigoms
  14. Trys pusryčių pasiūlymai su jaunystės uogomis
  15. Trys lietuviški patiekalai, kuriais verta vaišinti draugus iš užsienio

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Pastabos 1

  1. Klausimėlis: says:
    3 mėnesiai ago

    O kur DVI rankos?

    Atsakyti

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams
Kultūra

Kultūros ministerija kviečia teikti paraiškas Sausio 13-osios minėjimo projektams

2025 10 11
Arūnas Gelūnas | Alkas.lt nuotr.
Lietuvoje

R. Žemaitaitis viešai pasišlykštėjęs A. Gelūno poelgiu – vėl sujudino koaliciją

2025 10 10
Išmaniosios programėlės gali išnykti – kas taps jų įpėdiniu?
Lietuvoje

Lietuva statys dirbtinio intelekto gamyklą

2025 10 10
Susitarimo pasirašymas
Lietuvoje

KAM ir LSA susitarė dėl naudų savivaldybėms su poligonais

2025 10 10
Elektros tinklai
Gamta ir žmogus

ESO ir Šiauliai suvienijo pastangas, kad apsaugotų apuokus

2025 10 10
Druskininkų autobusų stotis
Lietuvoje

Statomoje Druskininkų autobusų stotyje – ir žinia ateities kartoms

2025 10 10
Žemės ūkis
Lietuvoje

Netrukus smulkūs ir vidutiniai ūkiai vėl galės kreiptis paramos

2025 10 10
Regionų forumas
Lietuvoje

Prezidentas atidarė septintąjį Regionų forumą

2025 10 10

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Kęstutis K.Urba apie R. Garuolis. Trūksta ne darbuotojų, o darbo vietų!
  • >+++ apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • TRT World apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • +++ apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • 5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė
  • Ieškoti pagalbos dėl priklausomybės trukdo netikėjimas ir gėda
  • Ko nepamiršti paliekant sodybą prasidėjus šaltajam metui
  • Kas aštuntas vairuotojas yra patyręs avariją dėl laukinio gyvūno

Kiti Straipsniai

Šalies poreikiams morkų pakaks

5 receptai, pakeisiantys jūsų rytus: kiek daug gali viena daržovė

2025 10 12
Vynuogės

Uoga, kuri nustebins: trys receptai su vynuogėmis

2025 10 11
Parduotuvė

Šauliai treniruosis saugoti atramines maisto parduotuves

2025 10 10
Maistas, sriuba

Rudeniniam orui – spalvingos sriubos

2025 10 04
Arbata su citrina

Arbata – ne tik gėrimas, ji tiks ir desertui

2025 10 04
Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20

Skaitytojų nuomonės:

  • Kęstutis K.Urba apie R. Garuolis. Trūksta ne darbuotojų, o darbo vietų!
  • >+++ apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • TRT World apie Rengiamas Prūsijos kunigaikštystės susikūrimo 500 metų minėjimas
  • +++ apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
  • Whitney Webb apie V. Budnikas. Alternatyvūs galios centrai, protestų fabrikas ir kam naudingi kultūros darbuotojų protestai (I)
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Vaikai prie kompiuterio

Vaikai ekranų nepalieka ir vasarą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | Refinansavimas | iPhone 16 Pro Max

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai