Planuojant išvyką į gamtą svarbu ne tik smagiai praleisti laiką, bet ir tinkamai pasirūpinti maistu. Teisingas gaminių pasirinkimas, saugus maisto laikymas ir higienos taisyklių paisymas padeda išvengti apsinuodijimų, rėmens ir kitų sveikatos problemų. Sveikatos sprendimų centro „Antėja“ šeimos gydytoja Indrė Stukienė dalijasi naudingais patarimais, kaip gamtoje saugiai laikyti ir vartoti maistą bei ką daryti, jei suvalgius pasireiškia nemalonūs požymiai.
Gydytoja pasakoja, kad ruošiantis išvykai į gamtą, svarbu rinktis tokius gaminius, kurie ilgiau išliktų švieži ir juos būtų saugu vartoti. Patariama vengti greitai gendančių, riebesnių gaminių – ypač šviežių pieno gaminių, minkštų sūrių ar žalių kiaušinių, nes jie lengvai perkaista ir gali tapti apsinuodijimo priežastimi.
„Verčiau rinktis maisto gaminius, kurie neprivalo būti šaldomi ir yra atsparesni aukštesnei temperatūrai. Tai gali būti krekeriai, trapučiai, džiovinti vaisiai, riešutai, sėklos, marinuoti, vytinti ar rūkyti mėsos gaminiai, standesni sūriai, taip pat konservuoti arba termiškai apdoroti patiekalai. Šie gaminiai ne tik patogūs transportuoti, bet ir leidžia išvengti nemalonių netikėtumų valgant gryname ore“, – sako I. Stukienė.
Patarimai, kaip gamtoje laikyti maistą
„Svarbiausia – vengti aukštos temperatūros ir tiesioginių saulės spindulių.Rekomenduojama naudoti termoizoliacinius krepšius arba šaltkrepšius su šaldymo elementais. Maistą laikykite pavėsyje, jei įmanoma – arti vandens telkinio, bet visada sandariose, nuo aplinkos apsaugotose pakuotėse“, – pataria medikė.
Anot gydytojos, ypač svarbu atskirai laikyti žalią mėsą ir kitus produktus, kad būtų išvengta kryžminės taršos.„Jei negalite užtikrinti tinkamos temperatūros, atsisakykite gaminių, kuriems būtinas šaldymas. Svarbu gebėti atpažinti, kada maistas gali būti sugedęs ar netinkamas vartoti. Įtartini ženklai – pakitęs kvapas, spalva, konsistencija, rūgštus ar kartus skonis, išsipūtusi pakuotė, neįprasta tekstūra. Net jei iš pažiūros gaminys atrodo tinkamas, tačiau buvolaikomas netinkamomis sąlygomis, jis gali būti pavojingas sveikatai. Geriau nerizikuoti – kilus menkiausiai abejonei, tokio maisto verčiau atsisakyti“, – įspėja sveikatos klinikos „Antėja“ gydytoja I. Stukienė.
Dažnos klaidos gaminant maistą gamtoje taip pat prisideda prie negalavimų. Apsinuodijimą, rėmenį ar kitus virškinimo sutrikimus dažniausiai sukelia netinkama higiena – neplautos rankos, nešvarūs indai, kryžminė tarša tarp žalių ir paruoštų gaminių.
Taip pat pavojų kelia netinkamai termiškai apdorota mėsa ar žuvis, ilgai be šaldymo laikyti produktai, pasenę ar netinkamai saugoti prieskoniai bei padažai. Rėmenį gali išprovokuoti riebus, labai aštrus ar rūgštus maistas, ypač kai valgoma greitai ar per dideliais kiekiais.
Ką daryti, pajutus apsinuodijimo požymius
Medikė pastebi, kad apsinuodijimo maistu požymius svarbu atpažinti kuo anksčiau – tai leidžia laiku imtis reikiamų priemonių, sumažinti komplikacijų riziką ir greičiau pasveikti.Dažniausiai tai – pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, karščiavimas, bendras silpnumas.
„Pajutus šiuos simptomus būtina nedelsiant nustoti valgyti, gerti daug skysčių – geriausia vandenį ar elektrolitų tirpalus. Apsinuodijus patartina daugiau ilsėtis. Jei negalavimai stiprūs, ilgai neslūgsta ar pasireiškia dehidratacijos požymiai, pavyzdžiui, pastebimai sausos lūpos, sumažėjęs šlapinimasis, būtina kreiptis į gydytojus“, – pabrėžia šeimos gydytoja.
Parengta pagal Sveikatos sprendimų centro „Antėja“ pranešimą