Šeštadienis, 14 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

www.alkas.lt
2025-06-14 10:38:00
0
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Jei norisi greitai ir stebinančiai patiekti vakarienę svečiams – rinkitės kepti lašišą, kuri ant grotelių iškeps per keletą minučių. Jos nereikės ilgai marinuoti: užteks saikingai pabarstyti druska ir mėgstamais prieskoniais bei užlašinti citrinos sulčių. Greitai paruošiami pigūs lašišos kepsneliai nustebins net didžiausius gurmanus: ne vienas prašys recepto.

„Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė teigia, kad atšilus orams vis daugiau pirkėjų dairosi ne tik kepimui tinkamos nebrangios mėsos, bet ir žuvies, tad lašiša – puikus pasirinkimas.

Kartu ruošti maistą – smagi patirtis šeimoms

Prieš akis – trys vasaros mėnesiai, tad išsiruošus į gamtą ar kepsninę pasistačius namų terasoje neišvengiamai norėsis dūmo aromatu gardžiai dvelkiančių kepsnių. Anot „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, nors įprastai ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, dešrelės ir vištienos kepsneliai, vis populiariau tampa grilinti žuvį, sūrį, daržoves bei vaisius. Jie iškepa daug greičiau ir stebina įdomesniais skonio niuansais.

„Kaip ir kiekvienus įgūdžius, taip ir kepimo ant žarijų, reikia lavinti ir nebijoti eksperimentuoti. Be to, toks smagus užsiėmimas suvienija įvairių kartų atstovus: mažesni vaikai stebi, kaip kepsnius ruošia ir kepa tėvai ar seneliai, o vyresni neprašomi siūlosi padėti. Jei gaminatevaikams, svarbu paruošti maistą patogaus dydžio gabaliukais ir nebijoti eksperimentuoti. Dažniausiai vaikai neatsisako vištienos sparnelių arba plonų dešrelių, o daržoves geriausiai patiekti suvertas ant iešmelių: tada jos tikrai bus skanaujamos su malonumu“, – pataria žinovas.

Jis priduria, kad nutarus išsikepti lašišos kepsnelių, ilgai laukti pietų ar vakarienės tikrai nereikės: užteks žuvį pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti citrinos sultimis. Taip pat galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas. Nors lašiša daugeliui gali pasirodyti brangus sprendimas, iš tiesų per akcijas žuvies galima nusipirkti gerokai pigiau.

Patarimai naujokams

Besiruošiantiems kepimui V. Nadzeika pataria iš anksto pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti kepimo metu: „Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius. Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs. Jei keliaujate į gamtą, nepamirškite indų, servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame iki kepimo bus sudėti kepimui paruošti gaminiai“.

Renkantis kurą kepsninėms, mažiau patyrusiems kepėjams specialistas siūlo pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankami žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų. „Tuo tarpu labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, o itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis. Nesiūlyčiau kepsninių kurui naudoti briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, tokios, kaip klijai“,– pasakoja V. Nadzeika.

Norintiems kepti žuvį jis pataria pirmiausia gerai įkaitinti kepimo groteles ir jas šiek tiek patepti aliejumi, nes tada žuvis prie jų neprilips. „Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grotelių, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.

Populiarėja žuvis ir daržovės ant žarijų

Komentuodama apklausos apie lietuvių kepimo įpročius rezultatus, „Rimi“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė sako, kad dažniausiai grilinimui pasirenkama kiauliena ir vištiena, po jų seka jautiena ir žuvis.

„Pastebėta, kad vis dažniau, kaip garnyras prie mėsos ir žuvies kepsnių, kepamos daržovės bei grybai: populiariausiųjų trejetukas toks: paprikos, cukinijos ir pievagrybiai.

Ant grotelių kepta lašiša su salotomis

Reikės:
• 600 g lašišos filė
• 1 citrinos (sultims)
• Žalumynų (petražolių, rukolos ar kt.) – pagal skonį

Padažui:
• 200 g riebios grietinės
• 80 g ikrų
• 1 citrinos (sultims ir žievelei)

Salotoms:
• 1 agurko
• 300 g ropinio kopūsto (kaliaropės)
• 1 ryšulėlio krapų
• 1 citrinos (sultims ir žievelei)
• 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
• Druskos, pipirų – pagal skonį

Patiekimas:
• Virtų ar keptų bulvių – pagal skonį

Gaminimas:

  1. Nuplaukite ir paruoškite visus ingredientus.

  2. Nuskuskite ir plonai supjaustykite agurką ir ropinį kopūstą.

  3. Smulkiai supjaustykite krapus. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis.

  4. Padažui sumaišykite riebią grietinę, ikrus ir dalį citrinos žievelės.

  5. Salotoms sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, krapus. Sudėkite daržoves, pagardinkite druska ir pipirais.

  6. Lašišą pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinos sultimis. Kepkite ant grilio ar keptuvės 3 – 4 min. iš kiekvienos pusės.

  7. Patiekite su padažu, salotomis, bulvėmis, pabarstykite žalumynais.

Parengta pagal „Rimi“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje
  2. Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni
  3. Jei pabodo įprasti kepsniai
  4. Pieno gaminių istorija ir kelias ant mūsų stalo
  5. Kepsninei puikiai tiks ir žuvis
  6. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  7. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  8. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  9. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  10. Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis
  11. Kelios gero sultinio taisyklės
  12. Kepant mėsą svarbu nepamiršti trijų taisyklių
  13. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  14. Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga
  15. Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.
Gamta ir žmogus

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Pinigai
Gamta ir žmogus

Tyrimas atskleidė, kam dažniausiai aukoja lietuviai

2025 06 14
Daniliškių Švč. Trejybės sentikių cerkvė | Paveldo komisijos nuotr.
Kultūra

Paveldo komisija Vilniaus apskrityje: trys savivaldybės – skirtingi veidai

2025 06 14
Vidzgirio miškas | vmu.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Parengta atmintinė apie dažniausias klaidas rengiant vidinės miškotvarkos projektus 

2025 06 14
Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus | lrkm.lrv.lt nuotr.
Kultūra

Vyriausybė suteikė septynis nacionalinio rėmėjo vardus

2025 06 14
Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą | novamedia.lt nuotr.
Mokslas

Pirmasis Lietuvos–Japonijos mokslo forumas: skatins šalių mokslinį bendradarbiavimą

2025 06 14
Užsienio reikalų ministerija
Lietuvoje

URM ragina atsisakyti kelionių į Izraelį, išvykti iš Irano

2025 06 13

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Vilna apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje
  • +++ apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Kaip 10 kartų sumažinti skendimo pavojų
  • Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams
  • Kertant geležinkelį svarbiausia – budrumas
  • „ChatGPT“ jau gali atspėti, kur daryta jūsų nuotrauka

Kiti Straipsniai

Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14
Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus | vmvt.lrv.lt nuotr.

Gidas pirkėjui: kaip išsirinkti maistą su mažiau cukraus

2025 06 14
Specialistai įvardijo, kas svarbiausia norint mėgautis tikrai aukštos kokybės sultimis

Naminį padažą makaronams pakeis slaptas priedas

2025 06 08
Kepsninė

Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

2025 06 07
Pomidorai

Pomidorai: ar žinote, kaip ilgai juos galima virti bei kepti?

2025 06 01
Vištiena

Kaip laiku atpažinti mitybos sutrikimo pavojų?

2025 06 01
Cukrus

Cukrus – ne tik baltos smulkios granulės

2025 06 01
Vynuogės

Keli netikėti ir skanūs vynuogių panaudojimo būdai

2025 05 31
Lašiša

Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga

2025 05 25
Kepsninė

Kepsninėms nėra prasto oro

2025 05 24

Skaitytojų nuomonės:

  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Tomas Jakutis apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
  • Vilna apie Vytauto Didžiojo karo muziejuje – radiniai iš LDK tvirtovės Chersono srityje
  • +++ apie S. Tutlys. Istorijos mokslas Lietuvoje 1940–1990 metais
  • +++ apie A. Medalinskas. Trampo „lankstumas“ – žalia šviesa Putino raketoms ir dronams
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai