Antradienis, 23 rugsėjo, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Lašišos kepsniai – vos per kelias minutes

www.alkas.lt
2025-06-14 10:38:00
0
Maistas, žuvis

Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

       

Jei norisi greitai ir stebinančiai patiekti vakarienę svečiams – rinkitės kepti lašišą, kuri ant grotelių iškeps per keletą minučių. Jos nereikės ilgai marinuoti: užteks saikingai pabarstyti druska ir mėgstamais prieskoniais bei užlašinti citrinos sulčių. Greitai paruošiami pigūs lašišos kepsneliai nustebins net didžiausius gurmanus: ne vienas prašys recepto.

„Rimi Lietuva“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė teigia, kad atšilus orams vis daugiau pirkėjų dairosi ne tik kepimui tinkamos nebrangios mėsos, bet ir žuvies, tad lašiša – puikus pasirinkimas.

Kartu ruošti maistą – smagi patirtis šeimoms

Prieš akis – trys vasaros mėnesiai, tad išsiruošus į gamtą ar kepsninę pasistačius namų terasoje neišvengiamai norėsis dūmo aromatu gardžiai dvelkiančių kepsnių. Anot „Rimi“ mėsos technologo Vido Nadzeikos, nors įprastai ant kepsninės ar laužo atsiduria šašlykai, dešrelės ir vištienos kepsneliai, vis populiariau tampa grilinti žuvį, sūrį, daržoves bei vaisius. Jie iškepa daug greičiau ir stebina įdomesniais skonio niuansais.

„Kaip ir kiekvienus įgūdžius, taip ir kepimo ant žarijų, reikia lavinti ir nebijoti eksperimentuoti. Be to, toks smagus užsiėmimas suvienija įvairių kartų atstovus: mažesni vaikai stebi, kaip kepsnius ruošia ir kepa tėvai ar seneliai, o vyresni neprašomi siūlosi padėti. Jei gaminatevaikams, svarbu paruošti maistą patogaus dydžio gabaliukais ir nebijoti eksperimentuoti. Dažniausiai vaikai neatsisako vištienos sparnelių arba plonų dešrelių, o daržoves geriausiai patiekti suvertas ant iešmelių: tada jos tikrai bus skanaujamos su malonumu“, – pataria žinovas.

Jis priduria, kad nutarus išsikepti lašišos kepsnelių, ilgai laukti pietų ar vakarienės tikrai nereikės: užteks žuvį pagardinti druska, pipirais ir pašlakstyti citrinos sultimis. Taip pat galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas. Nors lašiša daugeliui gali pasirodyti brangus sprendimas, iš tiesų per akcijas žuvies galima nusipirkti gerokai pigiau.

Patarimai naujokams

Besiruošiantiems kepimui V. Nadzeika pataria iš anksto pasirūpinti viskuo, ko gali prireikti kepimo metu: „Nepamirškite degtukų, anglies ar malkų, turėkite iešmus ir kepimo groteles, o smulkesniems ingredientams pasiruoškite bambukinius iešmelius. Prieš naudojimą juos palaikykite vandenyje, nes kitaip jie degs. Jei keliaujate į gamtą, nepamirškite indų, servetėlių bei šaltkrepšio, kuriame iki kepimo bus sudėti kepimui paruošti gaminiai“.

Renkantis kurą kepsninėms, mažiau patyrusiems kepėjams specialistas siūlo pradėti nuo malkų ir turėti anglies papildymui, nes apskaičiuoti kuro kiekį, turėti pakankami žarijų ir užtektinai kaitros ne visuomet lengva iš pirmų bandymų. „Tuo tarpu labiau įgudę kepėjai gali naudoti tiek malkas, tiek anglis, o itin skubantys – anglis, mat su jomis procesas bus greitesnis. Grilinant geriausia naudoti sausą lapuočių medieną ir medžio anglis. Nesiūlyčiau kepsninių kurui naudoti briketų ar granulių, nes jiems gaminti naudojamos papildomos medžiagos, tokios, kaip klijai“,– pasakoja V. Nadzeika.

Norintiems kepti žuvį jis pataria pirmiausia gerai įkaitinti kepimo groteles ir jas šiek tiek patepti aliejumi, nes tada žuvis prie jų neprilips. „Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grotelių, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika.

Populiarėja žuvis ir daržovės ant žarijų

Komentuodama apklausos apie lietuvių kepimo įpročius rezultatus, „Rimi“ rinkodaros ir viešųjų ryšių skyriaus vadovė Dalia Čenkienė sako, kad dažniausiai grilinimui pasirenkama kiauliena ir vištiena, po jų seka jautiena ir žuvis.

„Pastebėta, kad vis dažniau, kaip garnyras prie mėsos ir žuvies kepsnių, kepamos daržovės bei grybai: populiariausiųjų trejetukas toks: paprikos, cukinijos ir pievagrybiai.

Ant grotelių kepta lašiša su salotomis

Reikės:
• 600 g lašišos filė
• 1 citrinos (sultims)
• Žalumynų (petražolių, rukolos ar kt.) – pagal skonį

Padažui:
• 200 g riebios grietinės
• 80 g ikrų
• 1 citrinos (sultims ir žievelei)

Salotoms:
• 1 agurko
• 300 g ropinio kopūsto (kaliaropės)
• 1 ryšulėlio krapų
• 1 citrinos (sultims ir žievelei)
• 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
• Druskos, pipirų – pagal skonį

Patiekimas:
• Virtų ar keptų bulvių – pagal skonį

Gaminimas:

  1. Nuplaukite ir paruoškite visus ingredientus.

  2. Nuskuskite ir plonai supjaustykite agurką ir ropinį kopūstą.

  3. Smulkiai supjaustykite krapus. Nutarkuokite citrinos žievelę, išspauskite sultis.

  4. Padažui sumaišykite riebią grietinę, ikrus ir dalį citrinos žievelės.

  5. Salotoms sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, krapus. Sudėkite daržoves, pagardinkite druska ir pipirais.

  6. Lašišą pabarstykite druska ir pašlakstykite citrinos sultimis. Kepkite ant grilio ar keptuvės 3 – 4 min. iš kiekvienos pusės.

  7. Patiekite su padažu, salotomis, bulvėmis, pabarstykite žalumynais.

Parengta pagal „Rimi“ pranešimą

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Pavasarišką šilumą suteiks sūriu užkepti kepsniai kepsninėje
  2. Tvarkingoje kepsninėje ir kepsniai skanesni
  3. Jei pabodo įprasti kepsniai
  4. Pieno gaminių istorija ir kelias ant mūsų stalo
  5. Kepsninei puikiai tiks ir žuvis
  6. Į kepsnines vis dažniau keliauja kukurūzai
  7. Kepsnių vakarėlis: kiek ir ko pirkti?
  8. Vienas baklažanas – penki būdai jį paruošti kepsninėje
  9. Ką gardaus gamtoje paruošti vaikams?
  10. Mėsą kepsninėje pakeiskite jūros gėrybėmis
  11. Kelios gero sultinio taisyklės
  12. Kepant mėsą svarbu nepamiršti trijų taisyklių
  13. Geriausios kepsnių draugės – daržovės
  14. Lašiša – nebrangu, skanu ir itin naudinga
  15. Vasaros pietums – suktinukai su traškiomis daržovėmis

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Dviračių takas
Lietuvoje

Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais

2025 09 23
Žievėgraužis tipografas | am.lrv.lt nuotr.
Gamta ir ekologija

Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę

2025 09 23
Bepilotis orlaivis
Lietuvoje

Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Patikslinta atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi

2025 09 23
Seimas
Lietuvoje

Seimas panaikino dviejų Seimo narių neliečiamybę

2025 09 23
Elektrą laivams tieksiantis įrenginys
Lietuvoje

Klaipėdos uoste pastatytas elektrą laivams nuo kranto tieksiantis įrenginys

2025 09 23
Ekologijos diena
Gamta ir ekologija

Prasideda pirmoji Lietuvoje Ekologijos savaitė

2025 09 23

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Michailas Velleris apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Klausimėlis: apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Ieškokit veltinių. - apie „Meteo.lt“ pristato naują mobiliąją orų programėlę
  • Kim Iversen apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Pėsčiųjų ir dviračių takas sujungs Kėdainius su Josvainiais
  • Žievėgraužio tipografo kiekis miškuose reikšmingai sumenko
  • Prašoma panaikinti Sauliaus Bucevičiaus teisinę neliečiamybę
  • Seimas uždegė žalią šviesą stipresnei oro gynybai

Kiti Straipsniai

Melionai, vaisiai |

Melionius skanaukite ne tik su kumpiu – 5 nauji deriniai

2025 09 21
Pietų dėžutė

Į moksleivių pietų dėžutę žvelkite kūrybiškai

2025 09 21
Renginio akimirka | Alkas.lt A. Sartanavičiaus nuotr.

Sostinėje – spalvinga rudeninė Tautų mugė (nuotraukos)

2025 09 20
Daržovės

Nuspalvinkite lėkštes rudens gėrybėmis

2025 09 20
Šalies poreikiams morkų pakaks

Morkų derlius: ūkininkas pataria, kaip jas laikyti ir ką gaminti

2025 09 20
Kiaušiniai

Ar kiaušiniai pyrage tokie pat naudingi, kaip virti?

2025 09 14
Maistas, žuvis

Kaip iš lašišos gauti didžiausią naudą?

2025 09 14
Uogienė

Uogienę pavyks išvirti ir be cukraus

2025 09 13
Virtuvė

Studentiška virtuvė: kaip protingai ir patogiai ją įsirengti

2025 09 08
Daržovės, cukinijos

Jei pritrūksta idėjų, ką daryti su cukinijomis

2025 09 07

Skaitytojų nuomonės:

  • Michailas Velleris apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Klausimėlis: apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
  • Ieškokit veltinių. - apie „Meteo.lt“ pristato naują mobiliąją orų programėlę
  • Kim Iversen apie V. Sinica. Britams gana migracijos, maža žodžio laisvės
  • Kažin apie V. Sinica. Vienintelė deeskalacija
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Aniulio šaltinis | lgt.lrv.lt nuotr.

Kaip stebima požeminio vandens būklė Lietuvoje

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

Furnitūra | fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai