Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Mėgstamiausias vasaros patiekalas – kitaip

www.alkas.lt
2025-05-17 15:19:00
0
Lietuva turistus Tokijuje viliojo rožinėmis spalvomis

Šaltibarščiai | lt.wikipedija.org

Sparčiai artėjanti vasara kviečia prisiminti populiariausią šiltojo sezono patiekalą – šaltibarščius. Dėl jų galvą yra pametęs ne vienas tautietis, o specialiai šiam patiekalui dedikuotas festivalis ar lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvėse vykstantis teminis Šaltibarščių mėnuo neleidžia tuo suabejoti. Tam, šaltibarščių sezonas būtų sutiktas įdomiai, socialiniuose tinkluose populiarūs maisto tinklaraštininkai kviečia eksperimentuoti bei dalijasi dviem originaliais receptais, kurių išbandyti nepavyks be itin svarbaus šaltibarščių atributo – kiaušinio.

Šaltibarščiai be kiaušinio – ne šaltibarščiai

Ko gero kiekvienas virtuvėje besisukti mėgstantis tautietis turi savo mėgstamiausią šaltibarščių receptą ar laiko patikrintus ingredientus. Taip pat daugelis sutiktų, kad šį patiekalą būtų sunku įsivaizduoti be šviežutėlių kiaušinių, suteikiančių šaltibarščiams sotumo ir su niekuo kitu nesumaišomo skonio.

„Į antrą pusę persiritęs pavasaris yra populiariausias metas skanauti šaltibarščius laukiant vasaros pradžios. Tai rodo ir „Maximos“ turimi duomenys – vos tik ateina pavasario vidurys, iškart ima augti šaltibarščiams reikalingų gaminių pardavimai. Ne išimtis ir kiaušiniai, kurie yra neatsiejamas šaltibarščių atributas, suteikiantis šiam nacionaliniam patiekalui dar puikesnį skonį. Smulkiai supjaustytas, perpjautas pusiau ar ketvirčiais, patiekiamas šalia ar sumaišomas su visais ingredientais – visi turi mėgstamiausią kiaušinių ir šaltibarščių „draugystės“ variantą.

O kad šaltibarščių dubenėlyje jų niekada netrūktų, savo ruožtu užtikriname, kad kiekvieną savaitę kassavaitiniame leidinyje mūsų pirkėjai galėtų rasti mažiausiai vieną geros kainos pasiūlymą kiaušiniams ir jais pasirūpinti pigiau“, – sako „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė.

Šaltibarščiai su išskirtinumu

Visus, norinčius nepraleisti šalį užplūstančios šaltibarščių bangos, „Maximos“ receptų idėjų partneriai, maisto tinklaraštininkai Brigita Uyar ir Aivaras Prokša kviečia eksperimentuoti virtuvėje ir taip atrasti stebinančius šaltibarščių skonius.

Socialiniame tinkle maisto tinklaraštį pavadinimu „Lets Make It Delicious“ kurianti B. Uyar siūlo pasigaminti šaltibarščių kokteilį – „šaltibarštinį“ ir pagardinti jį putpelės kiaušiniu, o tinklaraščio „Illegal Food Bites“ autorius A. Prokša šaltibarščius kviečia paskatinti rūkytu kiaušiniu.

„Šaltibarštinis“

Pasak B. Uyar, gaiviai ir netikėtai lietuviškai vasarai taurėje paruošti reikės:

  • 1 pakelio virtų ar marinuotų tarkuotų burokėlių;
  • ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko;
  • 1 l kefyro;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • 2 vnt. bulvių;
  • 4 vnt. putpelių kiaušinių.

Gaminimas. Į puodą sudėkite burokėlius, tarkuotą agurką bei smulkintus žalumynus – krapus ir svogūnų laiškus. Viską užpilkite kefyru ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį, tada supilkite į smulkintuvą. Sutrinkite iki vientisos konsistencijos ir supilkite į taures.

Papuošimui išvirkite kelias bulves ir putpelių kiaušinius. Bulves supjaustykite smulkiais gabalėliais, lengvai apkepkite ir, kartu su perpjautu putpelės kiaušiniu, suverkite ant trumpo medinio iešmelio. Paruoštus iešmelius patiekite prie arba ant taurės.

Šaltibarščiai su rūkytu kiaušiniu

Tuo tarpu A. Prokša siūlo šaltibarščius pagardinti rūkytu kiaušiniu ir žada, kad šiam duetui neliks abejingų. Šaltibarščiams su rūkytu kiaušiniu paruošti prireiks:

  • 8 vnt. kiaušinių;
  • 900 g kefyro;
  • 500 g marinuotų burokėlių;
  • 1 vnt. ilgavaisio agurko;
  • ryšulėlio krapų ir svogūnų laiškų;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • bulvių;
  • aliejaus kepimui.

Gaminimas. Kietai išvirkite kiaušinius, juos atvėsinkite ir nulupkite. Įkaitinkite grilių iki 90 laipsnių temperatūros, sudėkite cukrinio klevo rūkymo kaladėles ir dėkite kiaušinius rūkytis apie valandą laiko. Kai kiaušiniai išsirūkys, atidėkite juos į šalį. Bulves apvirkite ir apskrudinkite keptuvėje, kol gražiai paruduos, pabarstykite druska bei pipirais, papuoškite krapais.

Paruoškite šaltibarščius – smulkiai  supjaustykite agurką, svogūno laiškus, krapus ir dėkite į dubenį. Supilkite kefyrą, marinuotus burokėlius, įberkite druskos bei pipirų ir viską gerai išmaišykite. Pilkite šaltibarščius į dubenį, dėkite perpjautą rūkytą kiaušinį, papuoškite krapų šakele ir ragaukite su keptomis bulvėmis.

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškės apkepas kitaip – 3 nauji rudeniški variantai
  2. Vasaros vaisiai: lupti ar nelupti?
  3. Verdant kiaušinius svarbi kiekviena minutė
  4. Kiaušinių rūšys: kaip pasirinkti?
  5. Jei dar neturite dovanos, pirkite… sūrį
  6. Vienas priedas ir plakta kiaušinienė bus lyg aksominė
  7. Kiaulienos nugarinė – pusryčiams, pietums ir vakarienei
  8. Ant Žolinės stalo – žarijose ir kepsninėje keptos bulvės
  9. Vištiena – šeimos pietums ir vakarienei
  10. Paprikų patiekalai – ir visavalgiams, ir vegetarams
  11. Kaip tinkamai vištieną laikyti namuose?
  12. Rudeniniai obuoliai: įdarykite, troškinkite, kepkite
  13. Atvėsus orams – nebrangus šildantis vištienos troškinys
  14. Kopūstais gardintus patiekalus skaniai valgys visa šeima
  15. Augant sveikesnės vištienos paklausai, svarbu ją sveikai paruošti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

baltoji banga.lt
Lietuvoje

„Baltoji banga“ ragina Seimą pirmadienį nemažinti atsakomybės už piktnaudžiavimą pareigomis

2025 06 28
Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada | linesa.lt nuotr.
Lietuvoje

Vilniuje pirmąkart istorijoje vyks Europos šalių geografijos olimpiada

2025 06 28
Sargėnų estakada
Lietuvoje

Atidaromas eismas Sargėnų estakada

2025 06 28
Klaipėdos kamerinis orkestras
Kultūra

Kintų muzikos šventėje – pasaulinio lygio pasirodymo lydimos Anatolijaus Šenderovo ir Ugnės Karvelis sukaktys

2025 06 28
Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • >Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • M. Navys, M. Sėjūnas. JAV pralaimėjimas. Ar pergalė Irane?
  • Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai
  • Nemokamas „Wi-Fi“ – tik mėgstantiems riziką
  • Dėl kokių priežasčių tinsta kojos ar veidas?

Kiti Straipsniai

Pomidorai | pixabay.com, Couleur nuotr.

Skirtingiems patiekalams – skirtingi pomidorai

2025 06 28
Maistas, žuvis | pixabay.com nuotr.

Lašiša – išmintingas pasirinkimas po švenčių

2025 06 28
Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • >Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Vilna apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Modemas

Atnaujinti reikia ne tik telefonus, bet ir įrangą

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai