Šeštadienis, 28 birželio, 2025
  • Saulės arkliukai
    • Diskusijos
    • Gyvoji tradicija
    • Etninės kultūros paveldas
    • Kultūros teorijų labirintai
    • Iš mokslo tyrimų
    • Ugdytojai ir ugdytiniai
    • Profesijos
    • Subkultūros
    • Kitos kultūros
    • Kūryba
    • Mes skaitome knygas
    • Margos pievos: renginiai
    • Keliauk lėtai: tėvynės pažinimas
    • Praktiniai patarimai
    • Iš mados istorijos
    • Mados tinklarastininkas
    • Fotogalerijos
    • Redakcija
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
Alkas.lt
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai
No Result
View All Result
Alkas.lt
No Result
View All Result
Pradžia Gamta ir žmogus

Kurią varškę geriau rinktis – riebią ar liesesnę?

www.alkas.lt
2025-01-18 16:50:00
0
Varškė

Varškė | pixabay.com, Ruslan Sikunov nuotr.

Sausis – sveikesnių pokyčių metas. Ieškančius lengvo, bet efektyvaus būdo pagerinti savo mitybą, maloniai nustebinti gali varškė. Šis universalus ir maistingas gaminys, puikiai tinka ir sportuojantiems, ir norintiems subalansuoti savo mitybą. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ funkcinės mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas primena varškės naudą, baltymų svarbą ir sveikus pasirinkimus, o „Maximos“ kulinarijos meistrai dalinasi trimis gardžiais receptais, kurie padės varškę įtraukti į kasdienį meniu.

Sveikas, skanus ir nebrangus pasirinkimas

Prekybos tinklo „Maxima“ subalansuotos mitybos partneris, gydytojas dietologas Edvardas Grišinas pasakoja, kad norint kasdieną palaikyti mitybos įvairovę, šį daugelio mėgstamą gaminį – varškę – patariama valgyti apie 3–4 kartus per savaitę. Pasak jo, varškė – puikus ir universalus gaminys, kuris puikiai tinka visur: ir saldiems pusryčiams, ir sūriai vakarienei ar net kaip įdaras įvairiems patiekalams. 

Gydytojui dietologui antrina „Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento vadovė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, pabrėždama, kad varškę galima derinti su daugybe skirtingų gaminių.

„Varškės universalumas leidžia ją naudoti begalėje skirtingų patiekalų – nuo įvairių kepinių, pavyzdžiui blynelių ir apkepų, iki užkandžių ar desertų. Todėl nestebina, kad šis pieno produktas dėl savo plataus panaudojimo, naudingų savybių, gero skonio ir nedidelės kainos yra taip vertinamas mūsų pirkėjų“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Varškės nauda sveikatai

Anot gydytojo dietologo Edvardo Grišino, varškė ypatingai vertinama ir dėl didelio baltymų kiekio – tai puikus baltymų šaltinis, suteikiantis kūnui visas būtinas amino rūgštis. Šios rūgštys reikalingos ne tik raumenų audinio formavimui, bet ir gerai imuninės sistemos, fermentų veiklai, įvairioms ląstelių funkcijoms.

„Baltymai k9ne atlieka įvairias funkcijas – nuo apsauginių iki struktūrinių, todėl pakankamas baltymų kiekis, gaunamas iš maisto, yra labai svarbus. Varškė dažnai įtraukiama į sportuojančių žmonių valgiaraštį, tačiau tai nereiškia, kad ji nėra naudinga ir visiems kitiems – juk organizmui reikalingos tos pačios pagrindinės maistinės medžiagos, sportuojate, ar ne. Varškė yra praktiškas ir lengvai prieinamas baltymų šaltinis, be to, ji gali būti itin naudinga vyresnio amžiaus žmonėms, nes yra lengvai virškinama ir suteikia reikiamą kiekį baltymų bei kitų naudingų medžiagų“, – pasakoja gydytojas dietologas. 

Kokią varškę pasirinkti – riebią, pusriebę ar liesesnę? 

Be baltymų, varškėje taip pat gausu kalcio ir fosforo, itin svarbių kaulams, taip pat šiek tiek vitamino D, reikalingo tinkamam imuninės sistemos darbui bei bendrai kūno veiklai. E. Grišinas priduria, kad dažnai žmonės renkasi liesą varškę, nes bijo riebalų. Tačiau riebalai, esantys riebioje varškėje, yra būtini. Svarbiausia yra tai, su kuo ir kaip varškė vartojama – jei su daržovėmis ar vaisiais, net ir riebesnė varškė gali būti puikus pasirinkimas. Jei ant varškės dedama grietinė, uogienė ar cukrus, tuomet geriau rinktis liesesnę varškę.

„Patarimai dėl varškės vartojimo yra labai skirtingi. Tai priklauso nuo to, kiek ir kokių kitų gaminių žmogus valgo dienos metu, kokie yra jo sveikatos rodikliai ir mitybos tikslai. Universalus patarimas – rinktis tokią varškę, kuri geriausiai atitinka individualius poreikius, o svarbiausia – vartoti ją saikingai ir derinti su kitais sveikais produktais“, – pataria dietologas. 

Grikių blyneliai su salierais ir varške

„Maximos“ kulinarijos meistrai norintiems išbandyti dar neatrastus varškės derinius siūlo ją pasigaminti su salierais bei grikiais. Tai bus ir puikus pietų pasirinkimas, ir sotūs savaitgalio pusryčiai. Blyneliams pagaminti reikės:

  • 200 g grikių;

  • 1 vnt. svogūno;

  • 100 g pusriebės varškės;

  • 3 vnt. kiaušinių;

  • 4 v. š. miltų;

  • 500 g saliero;

  • 1 v. š. graikiško jogurto;

  • druskos, pipirų, aliejaus, mėgstamų prieskoninių žolelių (pagal skonį).

Gaminimas. Grikius išvirkite pagal instrukciją, kurią rasite ant pakuotės. Nepamirškite įberti druskos. Svogūną supjaustykite nedideliais kubeliais, salierą sutarkuokite burokine tarka. Keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus. Su juo pakepinkite svogūnus su salierais, kol šie suminkštės.

Varškę lengvai pertrinkite. Grikius sumaišykite su varške ir kepintomis daržovėmis, viską išmaišykite. Į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite miltus, įberkite druskos, pipirų ir viską labai gerai išmaišykite. Jei masė pasirodys truputį per tiršta, įpilkite šlakelį vandens.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir šaukštu dėkite blynų tešlą, formuodami plonus blynelius. Kepkite iš abiejų pusių po kelias minutes, kol gražiai apskrus. Patiekite su graikišku jogurtu ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis.

Cukinijų suktinukai su varške ir džiovintais pomidorais

Gaivus užkandis, kurio paruošimui neprireiks daug laiko. Jums reikės: 

  • 2 vnt. cukinijų;

  • 40 g džiovintų pomidorų;

  • 1 a. š. džiovintų bazilikų;

  • 250 g pusriebės varškės;

  • 2 skilt. česnako;

  • 2 vnt. kiaušinių trynių;

  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Cukinijas supjaustykite išilgai plonomis riekelėmis. Pusę varškės ir kiaušinių trynius sutrinkite šakute iki vienalytės masės. Džiovintus pomidorus ir bazilikų lapelius smulkiai supjaustykite. Į varškės bei trynių masę sudėkite likusią varškę, džiovintus pomidorus bei bazilikus. Papildomai įpilkite šlakelį aliejaus (likusį nuo saulėje džiovintų pomidorų), įspauskite česnako skilteles, įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Paruoštą masę paskirstykite ant cukinijų riekelių. Susukite į ritinėlius ir sutvirtinkite dantų krapštukais. Kepkite 180 laipsnių orkaitėje 20–25 min.

Varškės desertas su mangais

Labai skanus ir greitas desertas, kuriam reikės:

  • 1 vnt. mango;

  • 250 g pusriebės varškės;

  • 100 g baltojo šokolado;

  • 100 ml plakamosios grietinėlės (atšaldytos);

  • 6 v. š. pieno.

Gaminimas. Sutrupintą šokoladą pašildykite su pienu kol išsilydys ir palikite atvėsti. Mangą nulupkite, supjaustykite ir sutrinkite trintuvu. Varškę išplakite su šokoladu, į ją pamažu įmaišykite iki standumo išplaktą grietinėlę. 

Desertą sluoksniuokite indeliuose: dėkite varškės, o tada mango sluoksnį. Papuoškite mėtos lapeliu.

 

Spausdinti 🖨

Susiję straipsniai:

  1. Varškę siūloma valgyti 2–3 kartus per savaitę
  2. Varškė – maistingų medžiagų šaltinis
  3. R. Stukas: varškę valgykite nors ir kasdien
  4. Varškė – ir greitiems užkandžiams ir smaližiams
  5. Varškė – kūnui reikalingų baltymų šaltinis
  6. Kodėl morkos oranžinės ir kaip jas rinktis
  7. Pieno gaminius rinktis derėtų ne pagal riebumą
  8. Vynuogių ABC: rinktis šviesias ar tamsias?
  9. Vasarą svarbu rinktis jaunas bulves
  10. Kokias šviežias gėrybes rinktis gruodį?
  11. Kaip atskirti šviežią jautieną ir ką rinktis?
  12. Geriau miegoti padės ir… trešnės
  13. 7 daržovės, kurių geriau nedėti į šaldytuvą
  14. Rauginti kopūstai geriau už madingus vitaminus
  15. Nuotaiką gerinantis maistas ir kokių „nuodėmių“ geriau nedaryti

Siūlomi vaizdo įrašai:

ALKO TURINYS

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Naujienos

Policija
Lietuvoje

Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui

2025 06 27
Gitanas Nausėda
Lietuvoje

Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus

2025 06 27
Smūgio slopintuvas
Lietuvoje

Didesniam saugumui keliuose – mobilūs smūgio slopintuvai

2025 06 27
Šuo, katė
Gamta ir žmogus

EP žengia į priekį užtikrinant naminių gyvūnų gerovę

2025 06 27
Vilniaus senamiestis
Lietuvoje

Patvirtintas Vilniaus istorinio centro valdymo planas

2025 06 27
Automobilis, kelionės
Gamta ir žmogus

GPS trikdžiai kelia nerimą keliaujant, bet ne bendraujant

2025 06 27
Troleibusas
Lietuvoje

Nuo liepos 1 d. Vilniuje – nauji kelionių bilietai

2025 06 27
Atgimimo aikšte Klaipėdoje | klaipeda.lt nuotr.
Lietuvoje

Klaipėdos Atgimimo aikštė ruošiama išminavimo darbams

2025 06 27

SKAITYTOJŲ PASTABOS

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje

NAUJAUSI STRAIPSNIAI

  • Savaitgalį – pareigūnų dėmesys motociklininkų saugumui
  • Prezidentas pasirašė mokesčių, pensijų ir Gynybos fondo įstatymus
  • Vaikystė – tai metas, kai fantazija neturi ribų, o svajonės virsta nuotykiais!
  • Ieškote žaislo, kuris lavintų jūsų vaiko kūrybiškumą, motorinius įgūdžius ir loginį mąstymą?

Kiti Straipsniai

Braškės

Uogos – ne tik desertams

2025 06 25
Kokie pramanai sklando apie saldiklius?

Saldikliai: bijoti, ar vartoti?

2025 06 24
Vaikas miega

Miegas ir nutukimas: ryšys, apie kurį verta žinoti

2025 06 24
Arbūzas

Kepti ant grotelių teks net arbūzas

2025 06 24
Mėsa

Jautiena gali tapti vienu didžiausių kepsnių mėgėjų atradimų

2025 06 22
Daržovės, česnakai

Prieskoniai gali tapti natūralia pagalba medžiagų apykaitai

2025 06 22
Šašlykai

Artėjant Joninėms – nauji sprandinės paruošimo būdai

2025 06 21
Kepsninė

Nė dienos be salotų – nepamirškite jų ir prie kepsnių

2025 06 21
Ledai

Ką apie asmenybę pasakoja ledų pasirinkimas?

2025 06 15
Nektarinai

Nektarinai – desertams ir pikantiškiems patiekalams

2025 06 14

Skaitytojų nuomonės:

  • Ar juos atras? apie K. Stoškus. Apie tautos poetę, išdavystę ir desovietizacijos politiką? (IV)
  • Rimvydas apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • Rimvydas apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
  • +++ apie Vilniaus elektriniai laivai jau testuojami Rygoje
  • +++ apie Lietuvos kultūros kongresui – 100: nuo Čiurlionio link ateities kultūros politikos
 
 
 
 
 
Kitas straipsnis
Sveikata | sam.lrv.lt nuotr.

Virusinės žarnyno ligos žiemą pasireiškia dažniau

Sekite mus Feisbuke

Naujienos | Nuomonių ratas | Kultūra
Visuomenė | Gamta ir žmogus | Mokslas
Skaitiniai | VideoAlkas | Visi rašiniai | Paremkite Alką
 Pradžia

Alkas.lt su Jūsų parama – už lietuvišką Lietuvą!

 fs22 mods | ket testai | Farming Simulator 25 mods | Inbank vartojimo paskolos | FS25 | fs25 mods | DARBO SKELBIMAI | lėktuvų bilietai

 

© 2011 Alkas.lt - Visos teisės saugomos. | Svetainę kūrė - Studija 4D

  • Saulės arkliukai
  • Renginiai
  • Reklama
  • Turinys
  • Apie Alkas.lt
  • Paremkite Alką
No Result
View All Result
  • Naujienos
    • Lietuvoje
    • Baltų žemėse
    • Užsienyje
  • Nuomonių ratas
    • Lietuvos kelias
    • Lietuvos kūrėjai
    • Sekmadienio sakmė
    • Akiračiai
    • Lietuvos repolonizacijai – ne!
    • Moksleivių mintys
  • Kultūra
    • Etninė kultūra
    • Mes baltai
    • Kalba
    • Religija
    • Istorija
    • Kultūros paveldas
    • Menas
    • Architektūra
    • Literatūra
    • Kultūros politika
    • Šventės
  • Visuomenė
    • Pilietinė visuomenė
    • Politika ir ekonomika
    • Švietimas
    • Žmonės
    • Užsienio lietuviai
    • Ukrainos balsas
    • Žiniasklaida
    • Laiškai Alkui
    • Pareiškimai
  • Gamta ir žmogus
    • Gamta ir ekologija
    • Šventvietės
    • Energetika
    • Sveikata
    • Psichologija
    • Kelionės
    • Kylam
    • Įvairenybės
  • Mokslas
    • Mokslo naujienos
    • Technika ir technologijos
    • Astronomija ir kosmonautika
    • Mokslo darbai
  • Skaitiniai
    • Žinyčia
    • Lituanistikos klasika
    • Prieškario skaitiniai
    • Dienoraščiai, įspūdžiai, apžvalgos
    • Grožinė kūryba
  • Visi rašiniai